» »

Test ATI grafičnih kartic družine X1000

Test ATI grafičnih kartic družine X1000

Slashdot - ATI je splavil novo generacijo grafičnih kartic, ki bi naj konkurirale zadnji generaciji stvaritev s strani Nvidie. Tako so Hothardware vzeli pod drobnogled celotno novo družino grafikulj in jo temeljito pretestirali. Na začetku testa je možno najti tudi podroben opis vseh kartic, ki so na voljo.

V množici testov so ugotovili, da ATI še vedno nekoliko zaostaja za najhitrejšimi izdelki Nvidie, saj je ponekod celo GF6800 Ultra prehitel X1800 XL, obenem pa jih skrbi, če bodo nove grafične kartice na voljo v zadostnih količinah in seveda po dovolj ugodnih cenah. Očitno je ATI zgrešil pravi čas za predstavitev novih grafičnih kartic.

21 komentarjev

fahrenGONE ::

V prejsnji novici sem med komentarji dal nekaj linkov, ce koga zanima. Sicer pa kaj ni tole double post?!

Tr0n ::

Kot izgleda je nVidia prehitela ATI kar za celi korak/generacijo. To bo zelo tezko nadoknadit, ce bo sploh mozno.

Nerdor ::

zdej pa ima dober razlog ATi da sprogramira ali celo da v open source celotne specifikacije svojih grafikulj, da se končno dostojno sprogramirajo "driverji" za Linux in ostale OSS.:)
... for lifetime!

Romčy ::

Mah enkrat je eden boljši drugič drugi in tako je tudi prav. Drugače bi blo brez veze pa tudi za nas nebi blo dobro če bi bil eden full boljši od drugega. Drugo leto bo ze obrnjeno se upam staviti, pa nisem pristaš nobenega.:\

ricola78 ::

x1800xl ima itak ful nižje clocke kot x1800xt. In po testih x1800xt
pa v večini primerov prekaša 7800gtx. Res pa je da bo ta kartica dobavljiva v zelo omejenih količinah.
Ati je pač imel porodne težave z 90nm tehnologijo in popolnoma novim jedrom. Saj je imela nvida tudi strašne težave z serijo nv30.
Trenutno je recimo nvidia v prednosti, saj ima že dobro uveljavljeno tehnologijo SLI, medtem ko mora ATI še malce dodelati Crossfire. Ne pa pozabit, da je imela nvidia nekoliko lajše delo, saj so z nakupom 3dfx-a pridobili tudi SLI.

Meni osebno se mi zdi dajenje dveh kartic v računalo velika potrata štroma in denarja. To je seveda samo moje mnenje.

Kakorkoli ATI je izdelal kartico ranga 7800gtx in z izboljšanimi gonilniki ji bo dobro konkuriral. Edino kar se mi ni všeč, je za moje pojme previsoka cena.

fahrenGONE ::

Se strinjam. Ce boste res pogledali teste, potem lahko vidite da je X1800XT zelo dober produkt. Celo DOOM3 v 1280x1024 tece hitreje, medtem ko nV dobi nekaj fps vec v 1600x1200. Kaj ni bil D3 pisan na kozo nVidii!? LOL! Da ne govorim o Far Cry, hehe.

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

Problem je v tem, da je trenutno veliko folka slepo zagledanega v Nvidio in ne prenesejo "poraza".
Enako je bilo ob izzidu 9700, ko se niso mogli sprijazniti, da 4200 ni več najboljša.
Isto je bilo na ATI strani, ko je 9800PRO(XT) izgubila krono najhitrejše kartice...
Samo kreganje XX je najboljši XY pa poden:D

Duke Nukem ::

ati nezna narediti dobre grafe k je hitra pa ugodna ,izda x800gto par dni pred novimi kartami :\ z njo je vlak rahlo zamujen :|

ricola78 ::

Vlak ni nič zamujen, ta kartica bo na policah(x800gto), dokler je ne zamenja x1600. Trenutno je ta grafa najbolši price/performer.

minirac ::

ATI je s tem izdelkom mislim da popoloma nadigral nvidio ki so njeni privrženci že mislili da bo konec z atijem, ker kao nvida izdala 7800 serio in oh in sploh mislm LOL! Mislim da kmalu pride nov 3dmark WR >:D

Dr_M ::

ATI je s tem izdelkom mislim da popoloma nadigral nvidio ki so njeni privrženci že mislili da bo konec z atijem,

ocitno nisi niti enga testa pogledu. ati ni naredu nic. ok, izdal so eno povprecno serijo graficnih, ki izstopajo samo po zelo visoki ceni in komaj konkurirajo nvidii, pa se to, roko na srce samo x1800xt. ampak smetano je pobrala nvidia z 7800GTX , ati po pobiral ostanke :)
seveda, zdej pa lohk pocakamo na G71 ;)
aja, pa nevem od kje ti to, da je kazal na konec ATIja. tok velka firma ne more kr "konca uzet" zarad ene slabe serije.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Dr_M ::

aja, pa tale novica mi je mnogo bolj usec, kot pa prejsna, ker je mnogo bolj objektivna :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ricola78 ::

Ati je naredil največjo napako ko je šiftal na 90nm tehnologijo z high end grafično. Potrebni so bili kar trije tape-outi, da so dobili zadovoljivo število dobro delujočih jedr. Če se jim tu nebi zalomilo in bi jim uspel že prvi tape-out, bi bila zgodba malce drugačna in bi lahko Ati izdal novo (x1800) grafično v približno istem času kot Nvida.

In DrM glede smetane... Vroči privrženci Atija so definitivno počakali na 1800xt s katerim bodo podirali rekorde v 3Dmarku05. Sicer se mi osbno ne zdi prav, da Ati malo manipulira in naredi kartico, ki bo blesti v 3dmarku05, medtem ko je drugod izenačena s konkurenco. So pač nujno potrebovali vsaj eno aplikacijo, v kateri pusti konkurenco v ozadju.


In konec koncev je edino pravilno, da naredi ATI eno spodobno kartico, da ne pusti Nvidii spati na lovorikah.

Pa tudi gonilnike mora ATI popiliti in izisniti še kakšen % več od kartic, kot je to naredila Nvidia z beta gonilniki, s katerimi je tudi zmanjšala razliko v performancah.

In najbrž bodo spet kmalu polemike o tem kdo goljufa z gonilniki.
It's nice to be important but it is more important to be ... cool or smth.

minirac ::

Dr_m

jst sm pogledov vec testov in vec forumov kot jih bos ti v celem svojem zivljenju....;)

Dr_M ::

minirac: se kr bojim ja. :) no ja, sej sanje so zastonj ;)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jest10 ::

minirac:
Tudi če si jih res. Vseeno pretiravaš. Nikakor ni ATI popolnoma nadigral Nvidie. Izdal je le konkurenčno kartico, ki je mogoče malo boljša in tudi dražja.

minirac ::

dražja niti ne bo, mogoče za malo. Ni je nadigral se je pa vrnil na vrh kot v starih časih:) Me pa prav zanima x1800xt v crossfire >:D

dr_m TOLE SM PREBRAL KOMPLET :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: minirac ()

DrAndy ::

Potrebno je počakati, da se prah malo poleže in da ATI nadalje zoptimizira svoje gonilnike, s katerimi bo iz svoje nove generacije zagotovo iztisnil še več moči, tako kot je to storila Nvidia z driverji serije 80, s katerimi 7800GTX dobi znatne pospeške. Nekateri že špekulirajo, da znova na račun slabše kakovosti slike.

Je pa dejstvo, da je 7800GTX dobila močno konkurenco in edino pravilno je, da je tako.

ATI je za Xbox 360 izdelal R500 (Xenon) GPU, ki predstavlja unified shader arhitekturo (nekaj podobnega naj bi imel tudi R600) in je zgrajen v 90-nanometrski tehnologiji. To je Kanadčanom dalo samozavest glede nove tehnologije in zato so tudi R520 izdelali v tem manjšem procesu izdelave. Vzrok za zamudo je baje bila majhna napakica v tokokrogu, ki je preprečevala, da bi R520 lahko navili na željene frekvence in preden je ATI odkril ta hrošč in ga odpravil, je preteklo nekaj dragocenega časa.
Zagotovo vem le to, da nič ni zagotovo.

Senitel ::

GPU za XBox 360 ni R500 ampak C1. Folk vse preveč enači oziroma vleče vzporednice med C1 in R520. Oba čipa sta bila v razvoju precej vzporedno, tako da se ATI niti ni mogel zanašati na izkušnje iz C1 pri razvoju R520, niti ni smel tega počet (ekipa, ki je spravila skup C1 je bila pošteno ločena od preostalega ATI-ja)!

DrAndy ::

Delček iz nedavnega intervjuja z Daveom Ortonom:
Sampsa: Last year when ATI moved from the 130nm to the 110nm manufacturing process, only the entry-level, mainstream and upper-mainstream products made the migration. How come this time around you’re using the latest process technology, 90nm, for your entire product family, including high end?

Dave: "One major factor relating to adoption of smaller manufacturing technology was naturally our deal with Microsoft on the graphics solution of Xbox360, and the success of the Xenos graphics processor has given us a high confidence level in the 90nm process. And although there have been challenges along the way, recent results with the R520 and RV530 are looking excellent, and indicate that they'll be very well placed in the market in terms of both performance and image quality when they arrive in the fall."
Zagotovo vem le to, da nič ni zagotovo.

Senitel ::

Odločitev za 90nm R520 je padla še preden se je C1 dokončno odvil. In sodelovanja med ekipama R520 in C1 ni bilo, kar se lepo vidi v tem, da ima C1 nekatere featurje, ki bi jih bilo dokaj enostavno spravit v R520 (in so recimo v RV530). Seveda pa si lahko ful bolj optimističen glede 90nm R520, ko ti enkrat pride delujoč C1 nazaj... Kdaj misliš da je ATI rekel da bo R520 90nm? Letos spomladi?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radeon HD 3000 serija predstavljena (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
938075 (8075) Gregor P
»

Benchmarki graficnih kartic za prenosnike?

Oddelek: Strojna oprema
191197 (1036) klemen22
»

Asus Extreme N7800 GT Dual

Oddelek: Novice / Grafične kartice
163585 (2826) Dr_M
»

ATI Crossfire SLI

Oddelek: Strojna oprema
71602 (1421) jest10
»

All in Wonder 9800 Pro

Oddelek: Novice / Grafične kartice
192637 (2637) MrX

Več podobnih tem