»

Prihaja X1600Pro AGP

ATi X1600 Pro AGP

techPowerUp! - Sapphire, eden izmed najbolj znanih proizvajalcev grafičnih kartic, ki temeljijo na ATI-jevih čipih, je najavil prihod grafične kartice X1600 Pro za AGP vodilo. Kartica temelji na ATI-jevi seriji grafičnih kartic X1600 in podpira Shader Model 3.0, Avivo, ter HD video. Jedro grafične kartice tiktaka pri 500MHz, ima 12 pixel cevovodov. Za premetavanje tekstur je na voljo 256 MB DDR2 RAM-a, z 128 bitno pomnilniško širino.



Škatelni različici paketa bo priložena raznovrstna programska oprema, med drugim program PowerDVD, ter DVD z računalniškimi igrami. Kot posebnost naj povemo, da bo...

72 komentarjev

Test ATI grafičnih kartic družine X1000

Slashdot - ATI je splavil novo generacijo grafičnih kartic, ki bi naj konkurirale zadnji generaciji stvaritev s strani Nvidie. Tako so Hothardware vzeli pod drobnogled celotno novo družino grafikulj in jo temeljito pretestirali. Na začetku testa je možno najti tudi podroben opis vseh kartic, ki so na voljo.

V množici testov so ugotovili, da ATI še vedno nekoliko zaostaja za najhitrejšimi izdelki Nvidie, saj je ponekod celo GF6800 Ultra prehitel X1800 XL, obenem pa jih skrbi, če bodo nove grafične kartice na voljo v zadostnih količinah in seveda po dovolj ugodnih cenah. Očitno je ATI zgrešil pravi čas za predstavitev novih grafičnih kartic.

21 komentarjev

ATI predstavil novo generacijo grafičnih kartic - družino X1000

Slo-Tech - ATI je konec septembra na Ibizi, izbranim Evropskim novinarjem predstavil novo družino grafičnih procesorjev R5xx. Na presenečenje vseh je ATI z novo generacijo procesorjev opremil celotno družino grafičnih kartic od najcenejšega do najdražjega segmenta. Nova generacija procesorjev je izdelana v 90-nm procesu, pohvali pa se s popolnoma novo arhitekturo ter z uporabo naprednega pomnilniškega krmilnika...

Že v nekaj dneh (oz. tednih pri nas) bomo lahko na prodajnih policah ugledali X1300 in X1300 Pro, ki bosta presenetili z ugodno ceno in vsemi bonbončki - novimi tehnologijami kot je HDR... Malenkost dražje bodo X1600 in X1600 Pro, na vrhu cenovnega razreda pa se bosta nahajali X1800 XL in X1800 XT (ki je tudi najmočnejša in po testih prekaša Nvidia 7800 GTX).

Več podrobnosti vključno z rezultatom podrobnega testiranja, primerjave s konkurenco ter vpogled v zmogljivosti naveze novincev s CrossFire preberite v novemberski številki revije Moj Mikro, celotno poročilo z dogodka pa na...

12 komentarjev

Novice iz ATi-jevih logov

Slo-Tech - Preden nam 5. oktobra ATi ponudi novo družino grafičnih kartic, imenovano X1k, smo za vas zbrali naslednje novice.

ATi kot kaže znižuje garancijsko dobo za svoje kartice iz treh na eno leto (ne velja za FireGL družino). Ne ravno vzpodbuden korak za zelo cenjene BBA (Built by ATI) primerke kartic tega podjetja, še posebej, ko podjetji BFG in XFX (na določenih trgih) nudita doživljenjsko garancijo. Skrajšani rok zadeva vse nakupe po 31. avgustu 2005.

Na Hexus.net so razkrili cene nove družine kartic. Najprestižnejša in najhitrejša, X1800 XT s 512 MB RAM-a, bo tako stala 549 dolarjev, varianta s 256 MB RAM-a pa 499 zelencev. V tem trenutku nVidia svojega paradnega konja (z 256 MB RAM-a) ponuja za 460 dolarjev. V srednjem razredu (199 dolarjev) bo ATi ponudil X1600 PRO (256 MB) in X1600 XT (128 MB).

Na večno rumeni strani pa navajajo, da najzmogljivejša podskupina, X1800, ne bo na voljo z vodilom AGP. Tudi nVidia zaenkrat ne ponuja 7800 GTX kartice na tem vodilu.

Odštevajte!

12 komentarjev

ATi X1k: 5. oktober (letos)

Slo-Tech - Po vseh mukah in težavah kanadskega podjetja, bo sodeč po števcu na ATi-jevi strani, 5. oktobra predstavljena celotna nova družina ATi-jevih GPU-jev: X1800, X1600 in X1300, ki naj bi bila kmalu za tem tudi dobavljiva končnim kupcem.

Skopo naj ponovimo, da gre za povsem novo arhitekturo GPU-ja, ki bo imel nov pomnilniški krmilnik, strojno podprt H.264, predvsem pa podporo zadnji verziji senčilnikom (SM 3.0). Jedro bo zagotovo izdelano v 90 nm tehnologiji (TMSC).

15 komentarjev

Prvi testi ATi-jeve nove družine X1800 kartic?

Hardware Analysis - Na strani Hardwareanalysis so objavili prve teste izredno težko pričakovanega novega rodu ATi-jevih kartic, zgrajenih okrog jedra s kodnim imenom R520. Test so izvedli na vseh popularnih igrah - D3, HL2, SC:CT in FC.

Vendar pa, uradne predstavitve še ni bilo (verjetno z razlogom). Tako je dvom o resničnosti rezultatov, predvsem pa o pravi zmogljivosti nove arhitekture, še posebej ob verjetno nedodelanih gonilnikih, upravičen.

Kakor koli, skrajni čas je, da ATi izda nove kartice. Le tako bo nVidia prisiljena spustiti ceno, sicer odličnim karticam, zgrajenih okrog G70. Prav tako bo morala ob ATi-jevi predstavitvi srednjega razreda GPU-jev, lačnim kupcem ponuditi odgovor (7600 GT ;?).

50 komentarjev