» »

Napoved raziskovalne skupine Petrov: Konec prevlade Microsofta in Intela

Napoved raziskovalne skupine Petrov: Konec prevlade Microsofta in Intela

X-Bit Labs - Podjetje Petrov group, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami in strateškim svetovanjem na področju 'high-tech' industrije, je včeraj izdalo novo poročilo ( white paper) z naslovom Izginjanje prevlade Wintel-a - možni in verjetni scenariji.

V sporočilu za javnost je zapisano, da je zdaj napočil čas, v katerem je 'duopol' Microsofta in Intela na področju PC-jev resnično ogrožen. Zakaj? Zaradi kombinacije tehnološke diskontinuitete, velikih sprememb v zahtevah trga in cele kopice združenih tehnologij, poslovnih koalicij in pristopov, za katerimi stoji drugo vodilno podjetje - IBM. Avtorji poročila tudi menijo, da za naslednjo generacijo Linux PC-jev ni nujno, da bi temeljili na Intelovih čipih in da bodo tržni deleži na velikih porajajočih trgih najverjetneje določeni z domačimi vsebinami, ki ne bodo prišle iz Redmonda.

Skratka, po mnenju skupine Petrov bi naj pri pogubi Wintel nadvlade imel vodilno vlogo IBM. Možnih scenarijev je več, v bližnji prihodnosti pa so najbolj obetavni predvsem naslednji: celična arhitektura računalnikov, širjenje Linux-a in Power arhitekture.

Kot običajno je sporočilo za javnost precej jedrnato in polno visokoletečih besed, ki ne bi mogle biti bolj splošne... Zato vsem zainteresiranim toplo priporočam branje originalnega poročila, ki si ga lahko na zahtevek zastonj pretočite iz domače strani skupine Petrov.

126 komentarjev

«
1
2 3

Mr.B ::

So pozabili dodati, da je letost Intel presegel vse pričakovane dobičke.Po drugi strani pa cene delnic AMD-ja padajo ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

NoUse4AName ::

Seveda cena delnice in dobiček je eno in isto...

B-D_ ::

Neki so sanje (kar poglejte linux & amd freake...) neki pa realnost. ;)

SavoKovac ::

Prej bi rekel, da jim je zmanjkalo *argumentov*, kako od 'l-di dnar molzt.

Večino vsega se itaq da še vedno z giga procesorjem, office97 in winsi98 nardit.

Azrael ::

Hmm ali je že čas kislih kumaric?

NEXT Grobar PCja
Siemens dela boljše procesorje kot Intel
IBM bo z OS2 postavil nove standarde
IBM predstavil nov osebni računalnik na RISC tehnologiji, PC v zatonu

To so naslovi iz revij MojMikro in Trend, dobrih 15, 20 let nazaj.

Ta je pa tudi že zimzelena:
Linux bo čez tri leta pohrustal MS

Rezultati so vedno pisani na kožo plačnika "raziskave". Velikokrat temu sledi grenko razočaranje.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Tarzan ::

AMDju gre sedaj dobro, kot že dolgo ne. In kako kaže? Ne preveč slabo! Intel mora sedaj pod nujno znižati porabo/gretje prescottov, ter na nek način spet pridobiti na frekvenci, ali pa bodo morali forsirati Centrino tehnologijo še na namizne računalnike. Da bi lahko Prescott pri spodobni frekvenci imel dve jedri pa mislim, da je še nekaj časa utopično pričakovati, glede na to, da je že eno samo jedro dovolj, da segreje procesor do te mere, da vključi CPU throttling in zmanjša pregrevanje (problem najhitrejšega Prescotta z BOX coolerjem). O Centrino procesorjih v desktop segmentu precej dvomim, bodo si pa zagotovoo kaj pametnega spomnili, saj ima Intel precej dobre inžinirje, ki v tem trenutku verjetno hudo razbijajo z glavami :P .
AMD po drugi strani nima prevelikih preglavic s pregrevanjem, poraba energije je tudi do 3× nižja, rezerva v frekvenci je zaenkrat dovolj velika, poleg vsega pa imajo takorekoč v žepu dvojedrno različico procesorja. Intelov Xeon več ni primerljiv z odlično skalabilnostjo Opteronov (le v zelo redkih primerih, kjer so dovolj uporabljene SSE2 in SSE3 optimizacije), zato so Opteroni precej dražji, kot smo bili kadarkoli navajeni od AMDjevih procesorjev. Tudi sicer je v nasprotju z nekdanjo politiko podjetja na trgu manjša razlika med AMDjevimi in Intelovimi procesorji. Athlon64 še vedno drži precej visoko ceno (da o razmerah v Sloveniji ne govorim PORAZNO!!), ki je povsem primerljiva s ceno Intelovih procesorjev enake nazivne hitrosti. Intel se ne bo več mogel sklicevati na samo hirost v MHz, zato so uvedli tudi podobne oznake, ki jih je že prej predstavil AMD z Opteroni. Po mojem se bliža čas, ko bomo deležni procesorjev, z vedno boljšim razmerjem med porabljeno energijo(gretjem)/zmogljivostjo in tega se že hudo veselim. AMD v tem pogledu precej vodi.
K AMDju prestopajo tudi velika podjetja, ki prodajajo že sestavljene računalnike. Doslej so skoraj vsi sestavljali izključno samo sisteme temelječe na Intelovih rešitvah, Tudi to je dobro za uporabnike, večja ko bo ponudba, boljše za nas!
Upam samo, da se čimprej začne uresničevati večjedrnost ter da Intel lansira kako novost, da bo ponovno po zmogljivostih ter porabi štroma primerljiv z AMDjem, takrat bodo cene še nekoliko padle in spet bomo zmagali potrošniki>:D .

Intel ali AMD lover/hater, dejstvo je, da v tem trenutku s precejšnjo prednostjo vodi AMD. Z 90nm mobilnimi Athloni 64 vodi tudi na področju mobilnih računalnikov, tako da kar se tiče članka... povsem na mestu, je pa po drugi strani prevlada Windowsov in Intela velika, če ne drugega bo še dolgo veliko ljudi nabavljalo njune izdelke samo zaradi dejstva, ker so tako navajeni. (oziroma ker so slišali, da se AMD pregreva, ni stabilen in rad crkne).

Brane2 ::

Meni pa se ne zdi stvar takoiz trte izvita. Naloge takih firm so analiza stanja in dajanje napovedi, ne pa govor o trenutnem stanju- trenutno stanje je verjetno očitno.

V preteklosti je bilo nemogoče presekati vozel, ki sta ga spletla MS in Intel. Lahko si imel še tako dober CPU a kaj ti je to pomagalo, če ni bil x86 združljiv. Ker je bila praktično vsa x86 tehnologija Intlova, je to pomenilo trajen monopol.

Edini konkurent je bil Apple, pa še ta je mel borih 2-3% trga, praktično nič.

Z napredkom Linuxa pa postajajo alternative vse bolj možne. Če bi denimo IBM rasturil v naslednji generaciji CPUjev in bi svoje Power5 ponudil za vdelavo na ATX plošče za PCje, jaz sploh ne bi razmišljal o prehodu. Samo ubodel bi si PowerPC Gentooja in zgubil mogoče dan ali celo nekaj dni na inštalaciji.

Čimbolj bo inštalacija Linuxa napredovala, tembolj bo dosegljiva navadnim uporabnikom in tembolj bodo ti lahko izkoriščali to svobodo. Danes seveda še ne, a to je napoved za bodočnost.
On the journey of life, I chose the psycho path.

nodes ::

IBM to Power China

ČIST IZI

V SLO bo ostalo po starem

DFMax ::

Hmm IBM mi zadje čase uresničuje sanje glede Linuxa, saj ga IBM podpira po polni črti. To pa po moje ne pomeni da bo Linux pohrustal MS. Še zdaleč ne, saj MS nima velikega deleža le na OS. Če pogledamo kako si MS pridobiva patente, bo uporabnikom, ki zagovarjajo svobodo (OpenSource) vedni trn v peti.
Pa še nekaj AMD rulz. Njegov uspeh pa tudi ni nakjučen, saj so se dolgo trudili. Kaj pa Intel dela, isto ko MS. Vleče iz kupcev kolko lahko, iz razvoja pa tolko da je nekaj novega. Temu se na kratko reče KAPITALIZEM (damn mrzim to besedo).

In formula ki temu sledi:

pohlep za denarjem > slabši razvoj = MS = Amerika
Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly. -- Henry Spencer

mavec ::

Čeprov mi je INTEL bolj pri srcu, pa ni vedno dobro da je vedno ena firma v vrhu dolgo casa. AMD dosega odlične rezultate in sploh ne bo presenecenje ko ga bo AMD prehitel, INTEL ima v ognju samo se CENTRINO, Prescotti so itak prevec vroci, Celerone pa kupujejo samo se nevednezi.

Microsoft ::

Ma ja, kot so nekateri napisali, da bo cez 3 leta Microsoft propadu.

Ta napoved pa se (bo) vsako leto premaknila za eno leto naprej.

Skratka, ni sans, da bo do leta 2030 kaka huda sprememba v primerjavi z danes.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Dr_M ::

IBM je ze 1x "propadu", pa ce se bo kej precej z linuxom ukvarju in ne-x86 arhitekturo, ga caka se en propad.
seveda za desktop. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Ziga Dolhar ::

> Skratka, ni sans, da bo do leta 2030 kaka huda sprememba v primerjavi z danes.

Wau. Takih trditev si pa clo jest ne umem domišljat/postavljat.
https://dolhar.si/

OldSkul ::

Eni preveč podcenjujete Intel, pa povzdigujete v višave AMD. Ja jaz ne vem od kje Intelu taka prodaja, če mu pa gre na področju procesorjev tako slabo.:\

Microsoft ::

Ziggga, in kaj si ti, da se samoimenujes '...clo jest...'?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Skankulja ::

Skratka, ni sans, da bo do leta 2030 kaka huda sprememba v primerjavi z danes.

bodi posten do sebe pa si vgraviraj ta stavek nekam kjer bo "drzal" 25 let. po 25ih letih mi pisi na mail, ce se bo se dalo kje kak mail server zvohat, da recema kako nostalgicno. zmenjeno? ;).
Neumen človek se zmede ob slehernem glasu razuma.

Taleo ::

Ma fora tega "duopola" je bolj v tem, da je v bistvu sam sebi namen. Intelovi procesorji so se cikel-za-cikel, watt-za-watt v bistvu vedno bolj medlo izkazali v primerjavi s cem modernejsim. Samo... laufajo pa gor winsi!! In ker jih vsi rabijo oz. mislijo da rabijo, se jih naredi veliko in so potem poceni. No, Linux tukaj kao to dve desetletji staro zabavo malo pokvari: lahko ga poganjas na prakticno katerikoli platformi in ceprav so Intel (kompatibilni) CPUji ekonomsko gledano trenutno prva izbira ti vsaj tehnicno ni TREBA vec sodelovati pri tej zalostni zgodbi, ki se imenuje IA-32 oz x86. To je dobro - monokulture so slaba stvar.

Microsoft ::

Heh, naj ti bo.

Mas pa kle eno leto staro temo.

Brane2:
Linux bo IMHO pojedel Winse ne v petih ampak verjetno ze v dveh letih.

Brane2 je komedijant. Na tako kratek rok je kiksnil, da se bolj ne da. Bomo vidl, kolko bom jst. Dvomim, da za tolko.

Za ostale izjave pa preber celo temo.

In se to. Vsi napovedujejo, da bo Linux prevladal v nekaj letih. Tocno tako! Od 1 do miljo let bo zagotovo enkrat prevladal.
Ali pa se to ne.;)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

> Ziggga, in kaj si ti, da se samoimenujes '...clo jest...'?

Jimi, nekdo, ki je precej pro-MS in ne goji tako lepih občutkov ob Open-source miselnosti. Nekdo, ki se sicer načeloma smeji napovedim tipa "čez pet let podjetja X ne bo več". In podobno.

Marsikaj, torej!

--

> Brane2 je komedijant. Na tako kratek rok je kiksnil, da se bolj ne da. Bomo vidl, kolko bom jst. Dvomim, da za tolko.

Kaj zdej, Jimi. 2 leti je kratek rok, 25 let je pa tudi kratek rok, sodeč po tvojem postu malce višje?
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Microsoft ::

In kje potem vidis razlok, da si ne upas napisat neke konkretne dolgorocne napovedi?

Vse skupaj je itak samo ugibanje. Sej te ne bo noben pojedu.:P

25 je (pre)kratek rok, da propade Microsoft.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Saj ne govorimo o propadu Microsofta.

Saj veš, da je MS mnogo več kot le "Windows". "Obrnjena situacija" pa tudi ne pomeni "propada Microsofta".

Si se zapletel v [pre]splošno formuliranih pavšalnih trditvah, Jimi?
https://dolhar.si/

Microsoft ::

Dej ne mi s tloko strokovnimi besedami, ker pol nic ne vem, ka hocis povedat.:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Utk ::

Ko je prišel vn PowerPC 92. leta so napovedovali konec pentiuma v največ petih letih...od takrat pa do konca teh petih letih se je tržni delež Maca bolj zmanjšal kot povečal.
Takšne velike firme imajo največ denarja, najboljše inženirje, vse najboljše...kdo jih lahko prehiti? Propadejo lahko samo če sami nardijo velike napake, tega se pa ne da napovedat. AMD lahko dela še trikrat bolše procesorje, Intel bo zmeraj dal vn nekaj takšnega po taki ceni da bo držal svoj tržni delež(in nič več), ki se ne spreminja kaj dost, ne glede na to kaj AMD dela. Tudi MS si lahko marsikaj privošči...še zmeraj lahko, če bo sila, spusti ceno officev na desetino pa bo še zmeraj mel dobiček, ampak zakaj bi...

Zheegec ::

Ma vse je v marketingu, tehnološko plat pozna zelo malo ljudi.
AMD je veliko boljši, pa koliko mu to pomaga? Zelo malo.
Pač folk ne ve kaj kupuje, kot da bi jaz šel kupovati avto :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Brane2 ::


Heh, naj ti bo.

Mas pa kle eno leto staro temo.

Brane2:
Linux bo IMHO pojedel Winse ne v petih ampak verjetno ze v dveh letih.

Brane2 je komedijant. Na tako kratek rok je kiksnil, da se bolj ne da. Bomo vidl, kolko bom jst. Dvomim, da za tolko.



Ti si pa najdu stvar, čestitam. Če pogledaš datum nad postom, boš videl da je bil napisan še ne leto dni nazaj.

Poleg tega, mene niti en zanimajo prodajne številke, ampak funkcionalnost. Jasno je, da se prodajne številke verjetno ne bodo tako ozelo spremenile v preostalem letu, saj se ne morejo, ker je M$ prevelik.

Ko sem jaz začel z Linuxom, sem dobil Suse 6.4 pred mislim da tremi leti. Takrat je imela stvar tolko problemov sama s sabo, da je tud pošteno inštalirat nisem mogu. Vsake toliko je nekaj krešnilo in še šumniki mi niso delal tako kot sem hotu, da o problemih z driverji niti ne govorimo.

Če pogledamo Linux danes, je naredil ogromen korak naprej. Danes uporabljam Linux večji del časa kot Winse. Sicer še ne morem nobenemu laiku svetovati naj si zmontira na mašino Linux namesto Winsov, vendar pa je ta čas že zelo na obzorju.
V tem smislu sem mislu da jih bo pojedu- torej v smislu kot stvari vplivajo name in na mojo neposredno okolico.
Za M$ prodajno statistiko se mi pa je*e.

Zame je GNOME že danes boljše okolje od Win2000, da o XPjih ne govorim.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

ghaefb ::

Microsoft - do you belive this guy ??

Tip nam napoveduje prihodnost 25 let naprej...
Ne morem verjet da so ljudje ko tak %"!*@#;$ razmišljajo.

Ja pol pa naj Microwhatever kupi AMD, Intel, Linusa pa Stallmana, BMW, Audija pa nevem kaj še vse... bomo pa imeli eno veliko podjetje za vse. mater me razpppppp :|
_ghaefb

Nerdor ::

Brane2, itaq ti teče voda v grlo, ker izjavil tisto o dve leti, hmal, pa bo dve leti naokrog, Microsoft imperij ne propada. Zakaj? Ker niso "ideološki". Pač Bill G. bolj kot programer je izjemen marketingar, saj je začel študirati ekonomijo, kot pra računalniške vede.. Tudi jest sem take neumnosti pisal, pa jih ne bom več pisal ..

Stvar je v ekonomiji inu politiki (patenti, anti-monopol zakon, ki se ne izvaja.. ). Žalostno, ni kaj .. :(

Z Linuxom sem od leta 1996 (Slackware 3.1, RH 3.0.3), takrat ko so bili Windows 95 zelo nerodni (vse preveč so kazali znameniti BSOD) in Linux je blestel, kot še nikoli. Vsaj zame. Zgodba o Linuxu je začela pridobivati žalosten epilog (vsaj zame) ob prihodu prvih Celeronv in Win 2000. Od takrat naprej, razen za kakšne server namene (web in itd.) ali specializirane router zadeve (mikro-Linux v današnjih komercialnih routerjih), ni več tako zanimiv.

GNOME boljši od Windowsov!? Kaj ti nore gobe ješ? Sej veš, da NE MORE BITI BOLJŠI! ;(( Zakaj? A zakaj? Zakaj? Zakaj le? Kolk pa spomina "kuri" GNOME? Več kot Windows XP!! Pa kr izmeri, ker NI LAŽ! Linux s GNOME ali KDE je hujša beštijna kakor Windows, da ne omenjam prvaka Englighment 0.16, temu še 1GB ni dovolj.. za vse tiste efekte in itd.

Kaj pa lahko naredim s tipkovnico, saj v GNOME kot KDE se moram za vsako malenkost dotikat miške!! Ker niso implementiral shortkey-ev! Če neveš še, Windows GUI je možno, če ti miško ukradejo, ali pa na brezični miški zmanjka baterij vse početi s tipkovnico (kaj pa misliš, zakaj limajo na tipkovnico, tisto Windows Tipko!?) In to že od Windows 3.1 (zadeve s shortcuti in ne tipke ta je od Win 95 naprej)!!
Lepo te prosim v KDE in GNOME sem mel težave s šortkati, kaj šele v kakem FluxBox-u.. Dej razmisli malo, če je GNOME lepše nališpan kot Windows XP in če ti ne uporabljaš shortkeyev, še ne pomeni, da je "boljši". Zame je GNOME cokla, dokler ne bojo shortcutov napedenal in pika!!
To je polemika, ki se vleče v Linux GUI svetu že od leta 1998 ( prvič prebral na Slashdot.org). :)

Osnova problema:
- M$ in Intel imata odločno preveč kapitala, celo več od IBM-a
- Odprtokodniki ga zelo radi bixajo po nepotrebnem (kje so shortcuti v KDE in GNOME, ampak za vsako stvar mora bit shortcup, tako kot v Winsih, delno pač ne velja!)
Zakaj Linux GUI "kuri" več spomina od Winsov? Zakaj prekletim patetikom v Linux svetu mora biti user friendlyness takšen izvor zabave!? V končni kosekvenci, Bill G. in kompanija služijo biljone dolarjev ravno zaradi user firendlyness. Briga jih, če ne deluje uredu. In pametnjakoviči Linuxsaški, ko so nevem koliko vozov izpustili, se spomnejo, morda, bi pa lahko Debian, Gentoo in ostale hard-core distroji imeli user friendlier install program .. Mislim, ej.. Vsak uporabnik Linuxa (mora biti) je po defaltu HC Geek!? Mar res? :\
Zafrkancija z ljudmi (potencialnimi kupci vlagatelji) je smrtno resna zadeva! Če se bodo Linuxsaši "afnal" še naprej in mislili, da bodo ljudje v njihove brloge hodil jih prosit da delajo za njih in jih obmetavat z denarjem se MOTIJO, kot še nikoli. To se le lahko zgodi, kakemo Andres Hijsbergu, ko se bil zaposlen pri Borlandu, ko ga je za "masten" denar (beri: miljoni baksov) odkupil M$. (za Visual J++, C#, .Net tehnologije)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Gandalfar ::

Če pogledamo Linux danes, je naredil ogromen korak naprej.


Kaksen faktor tukaj igra napredek v tvojem znanju?

Brane2 ::


Če pogledamo Linux danes, je naredil ogromen korak naprej.


Kaksen faktor tukaj igra napredek v tvojem znanju?


Precejšen, a to je itak del vsega. Danes denimo na Gentoojevem forumu dobim zelo promptem odgovr na praktično vse, kar me teži, pa še marsikaj zvem novega. Nekako kot na kakem mini slashdotu ;o)

Pod napredkom štejem vse kar vpliva name- od zmogljivosti kernela preko knjižnic in orodij do razpoložljivosti podatkov.
On the journey of life, I chose the psycho path.

darkolord ::

tudi če bi MS ta moment propadel, bi imel velikansko prevlado še vsaj nekaj let

Nerdor ::

Konkretno: LAMP je joke proti M$ .Net+M$ SQL 2k serverju! Resno! Niti J2EE se ne more primerjati, ker preveč komplicira s Struts, Hibernate in kaj jest vem s čim iz Jakarta projekta. Preden tiste zadeve zbobnaš skupaj v kakem Eclipse, te vse mine..
Je pa res, da je IIS joke proti Apache..

Linux, dela velike korake, vendar bo moral še dvigniti tempo, ker M$ očitno s Longhorn ne počiva. Prednost iz leta 1995 je Linuxu čisto pošla. (leto 1995: Dos+win3.11 so bili cokla, kot tudi Win95, Linux je bil zakon se povezovat v net prek telefonskega modema :)), tako fency je zgledal FVMW 8-O takrat ) Prav tako IBMov OS/2 Warp 3 :)

iration ::

Tržni delež se ne bo kaj dosti spreminjal v naslednjih letih, ker pri Microsoftu tudi niso taki debilkoti, za kakršne jih imate nekateri. Oni so dejansko velikani, in ne bojo kar tako pustili, da jih neki open-source gverilci scat peljejo.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Phil ::

Sicer še ne morem nobenemu laiku svetovati naj si zmontira na mašino Linux namesto Winsov, vendar pa je ta čas že zelo na obzorju.

Dolgo se že to govori.

Glede izjav v stilu "MS bo naslednjih nekaj letih pušil....". Ne pozabiti da si MS veliko vlaga tudi na druge trge, recimo OS za prenosne naprave in si tako močno utrjuje položaj. Pa seveda da imajo najetih veliko pametnih ljudi, ki vsak dan po 10h premišlujejo kako izrini konkurenco...
Jaz v nekaj naslednjih letih ne pričakujem nobene velike spremembe, napovedovati na daljši rok je pa itak nesmiselno.
LP

AndrejS ::

Ali je to le še ena tolažba linux frikov ?

Nerdor ::

Off-the-topic: mogoče sem aroganten, samo, če pogledamo, kaj vam bodo rekli tisti, ki bojo kaj financirali v vas (delodajalci) ni nič v primerjavi mojimi posti. S stališča Linux-aša je Gentoo res nadmočna zadeva, vse kar rabiš vedet dobiš na Gentoo Forumu, to je pohvale vredno.
Samo SVET je extremno aroganten, ko se začne pogovarjati o denarju. Nekako se mi smilijo Linuxaši, ki se trudijo pri svojih močeh pomagati ljudem, vendar denar je sveta vladar in denar se lima na lesketajoče in lepo zavite stvari z nekimi licencami in podobno.. Če mene vprašate, še vedno se bo našla presneto velika horda ljudi, ki bo za polizdelek (beri: od največjega monopolista) pripravljena presneto vrtoglavo vsoto denarja odšteti. To pa je noro! Kratko malo se pozvižgajo na Linux in ostale OS-e, češ, ni časa (in čas je denar) da bi se učili novega OS-a (beri: se jim ni treba, ker je praktično KDE/GNOME isto kot na Oknih (beri: ne uporabljajo šortkijev, samo miško), sistemske zadeve pa štima sistemc), Open Office vmesnik je pa itaq skor identičen MO 2003. Ampak, to so arogantneži, ki so mene kot Linux-aša spravili ob živce (beri: dobu živčni zlom) in se prešaltal na M$, če mislim, službo obdržat. :O To je moja zgodba, želim, da bi vi kakšno bolj veselo povedal .. kako vspodbudno :)

Nerdor ::

cman: Linux OWNA "male naprave". Windowsi so Joke v napravah PDA, mobilni telefoni.. tukaj pa resno navijam za Linux, ker je v osnovi jedro neverjetno prilagodljivo. Bolje je cman, da neveš, kaj vse na Azijskem trgu, kot exluzivo prodajajo v majhnih napravah (beri: windowsov sploh ni ozr. so za doplačilo :D )

Pithlit ::

da ne omenjam prvaka Englighment 0.16, temu še 1GB ni dovolj..
Človek a si ti s hruške padu al kaj?!?
7161 pithlit 15 0 7740 4836 2924 S 0.6 1.0 0:15.30 enlightenment
Enlightenment požre CELE 1MB RAM-a. Ne vem kje si ti 1GB najdu. KDE pa pobere ene 25MB.

Če bo šlo tako naprej ima linux kar dost realne šanse za prevagat tehtnico. Ampak MS tudi ne spi ravno trdno (Longhorn - sicer vprašanje kolko bo res dober ampak... počakajmo še malo). Za Intel bi pa reku da ga AMD prehiteva po hitrem postopku. PPC? Mini-MAC je korak v pravo smer. Se bo treba pa le malo bolj potrudit. 2030 ne bo še sprememb kaj Miha? Zemlja je tud še vedno ploščata. Verjetno veš da je še okol miljardo kitajcev brez računalnika in brez denarja za MS licence (poleg tega da njihova vlada podpira OpenSource...).
Life is as complicated as we make it...

Phil ::

Kako pa je z kompatiblnostjo med takimi Linux powered napravami? IMHO MS najbolj cilja ravno na to. Da bo PC center kamor boš priključil vse druge naprave in prenašal podatke med njimi... Podobna taktika kot jo ima Sony zdaj z memory stick-i.
LP

Brane2 ::


Brane2, itaq ti teče voda v grlo, ker izjavil tisto o dve leti, hmal, pa bo dve leti naokrog, Microsoft imperij ne propada. Zakaj? Ker niso "ideološki". Pač Bill G. bolj kot programer je izjemen marketingar, saj je začel študirati ekonomijo, kot pra računalniške vede.. Tudi jest sem take neumnosti pisal, pa jih ne bom več pisal ..


Če se ne motim, sem napisal, da bo Linux pojedel Winse in ne da bo M$ propadel, čeprav bi znala tudi ta zvezda stemneti.
A to, me kot sem že rekel, SPLOH ne sekira. Denar B.G. je njegov denar in ne vem zakaj bi se jaz ukvarjal se tem.
Če bi tip razmišljal o kakem darilu v mojo smer, bi mi mogoče že vzel kaj neprespanih noči, a tako kot je, to sploh ni faktor v mojem življenju...


GNOME boljši od Windowsov!? Kaj ti nore gobe ješ? Sej veš, da NE MORE BITI BOLJŠI! Zakaj? A zakaj? Zakaj? Zakaj le? Kolk pa spomina "kuri" GNOME? Več kot Windows XP!! Pa kr izmeri, ker NI LAŽ! Linux s GNOME ali KDE je hujša beštijna kakor Windows, da ne omenjam prvaka Englighment 0.16, temu še 1GB ni dovolj.. za vse tiste efekte in itd.


Če tole ni glupa izjava, potem res ne vem kaj je. Zakaj bi se sekiral, koliko spomina mi pokuri GNOME ? Imam stroj z 1 Gb RAMa in sedaj naj se sekiram za par Mb ? Poleg tega, kako naj vem koliko RAMa je gnome res "pokuril" in koliko je rezerviral raznih bufferjev, ki bi jih lahko tudi oklestil, če bi bilo treba ?
In poleg tega, če bi vedel kaj o sistemu za VM, bi vedel da je to irelevantno. Tvoja aplikacija lahko pokuri 10 Gb "spomina" pa lahko v RAMu v nekem momentu zasede recimo samo 200 Mb- čisto odvisno od tega kako ga pokuri. Pa seveda moraš imeti ustrezen swap na disku.

Če bi me tako zelo sekiral ubogi RAM, bi ostal na Sinclairjevem QL-u ali Atariju izpred 20 let. Ti so imeli okenska okolja, ki so pokurila veliko manj kot 1 Mb RAM, pravzaprav so laufala na strojih, ki vsega skupaj niso imeli niti 512K RAM in niso imeli ne trdega diska ne VM sistema.

Je to kakšna nova sekta zelenih ? Šparajmo ram in čuvajmo drevesa ? :\



Kaj pa lahko naredim s tipkovnico, saj v GNOME kot KDE se moram za vsako malenkost dotikat miške!! Ker niso implementiral shortkey-ev! Če neveš še, Windows GUI je možno, če ti miško ukradejo, ali pa na brezični miški zmanjka baterij vse početi s tipkovnico (kaj pa misliš, zakaj limajo na tipkovnico, tisto Windows Tipko!?) In to že od Windows 3.1 (zadeve s shortcuti in ne tipke ta je od Win 95 naprej)!!


Shortcuti me ne zanimajo. Winsi brez miške so zame neuporabni, s shortcuti ali brez. Če bi mi kdo vzel s s stroja miško, me tudi shortcuti ne bi rešili. Ne vem, zakaj to omenjaš kot tako fundamentalno stvar. Ne vem, kako ti uporabljaš računalnik a jaz ga očitno ne tako, da bi me to sekiralo.


Lepo te prosim v KDE in GNOME sem mel težave s šortkati, kaj šele v kakem FluxBox-u.. Dej razmisli malo, če je GNOME lepše nališpan kot Windows XP in če ti ne uporabljaš shortkeyev, še ne pomeni, da je "boljši". Zame je GNOME cokla, dokler ne bojo shortcutov napedenal in pika!!


Meni pa GNOME hitreje in lepše dela. Večzaslonsko delo uporabljam že kar nekaj časa in je pravi balzam. Ima odprtih kar nekaj aplikacij naenkrat in vse imajo lahko vsa okna odprta in med njimi skačem z enim gibom. GNOME ima vse, kar rabim pa še kaj rezerve. Stalno ga uporabljam in zame je tenutno optimalna izbira. Kaj bi rad od mene ? Da ga neham uporabljat, ker nima shortcutov, ki jih ne rabim ? :\


Zakaj Linux GUI "kuri" več spomina od Winsov?


Nisem ziher, ampak s precejšno mero gotovosti lahko rečem da serješ klamfe. Poraba spomina je relativna stvar in moraš biti zelo previden, kako jo meriš. Dostikrat s kakimi bufferji predpomniš podatke, ki bi jih sicer moral zgenerirati znova ali potegniti z diska. Takrat menjaš porabo RAMa za procesorski čas. Poleg tega, aplikacije ponavadi odščipnejo kos RAMa ko je ta na voljo, in če ta ni uporabljen pogosto- pač ni škode, stvar obtiči na swapu.

Kako ti veš, koliko RAMa dejanjsko požre aplikacija ?


Zakaj prekletim patetikom v Linux svetu mora biti user friendlyness takšen izvor zabave!? V končni kosekvenci, Bill G. in kompanija služijo biljone dolarjev ravno zaradi user firendlyness. Briga jih, če ne deluje uredu. In pametnjakoviči Linuxsaški, ko so nevem koliko vozov izpustili, se spomnejo, morda, bi pa lahko Debian, Gentoo in ostale hard-core distroji imeli user friendlier install program .. Mislim, ej.. Vsak uporabnik Linuxa (mora biti) je po defaltu HC Geek!? Mar res?


Zelo si pameten s časom in znanjem drugih. Če ti kaj ni všeč, se loti tega sam. Meni njihove rešitve trenutno odgovarjajo in jih pač uporabljam. Ko mi ne bodo, jih pa ne bom več. As simple as that.
Če so zate Gentoo, Debian etc hardcore distroji, potem pojma nimaš o problematiki. Saj s tem ni nič narobe- koneckoncev je večina uporabnikov takih stvari v osnovi popolnih laikov. Narobe je le to, da si v tem primeru popolni laik, ki trdi da razume zadevo in da je ta crap.


Zafrkancija z ljudmi (potencialnimi kupci vlagatelji) je smrtno resna zadeva! Če se bodo Linuxsaši "afnal" še naprej in mislili, da bodo ljudje v njihove brloge hodil jih prosit da delajo za njih in jih obmetavat z denarjem se MOTIJO, kot še nikoli.


Mogoče, a ni videt, da jih to kaj dosti sekira v povprečju. Delajo, kar jih veseli. Če ti kaj ni všeč, "put your code where your mouth is."


To se le lahko zgodi, kakemo Andres Hijsbergu, ko se bil zaposlen pri Borlandu, ko ga je za "masten" denar (beri: miljoni baksov) odkupil M$. (za Visual J++, C#, .Net tehnologije)


In spet se ti sekiraš okrog denarja nekoga drugega. Kakšne koristi imaš od tega ?
Njegov denar je njegova stvar in prav tako, kaj bo imel od njega. Mogoče bo iz tega nekaj pametnega, mogoče mu ga bo pa fino pobrala žena, ki jo pridno poriva kak njegov kolega ali šef in bo odšla z otrokom ali kaj tretjega.
Vsi smo svoje sreče kovači. Od tega da z očmi požiraš tujo, imaš lahko samo rano na želodcu.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Nerdor ::

Fantje: problem ni M$. Saj so firma tako kot vse ostale. Tudi Intel ni problem. Problem je masa arogatno bogatih ljudekov, ki bojo kupovali še tako zanikren polizdelek po neverjetno visokih cenah, poslušali ABBA ali Britney Spears. Zakaj je g. Bush zmagal na predsedniških volitvah?? Ker velja načelo/pregovor: Ne spreminjaj zmagovalnega konja!!
Ljudje, pač ne bodo šli stran od Windowsov in Intel PC škatel, pa če jim virusi žive pojedo. Pač taki so! Nedokazni dokonca! In s takimi ljudmi imamo opravka fantje. In potem verjamejo vsemu, kar se jim reče. Ja Zlobni Hekerji so krivi, da imate Viruse v Emailu, namesto, da bi "buče" pomislile, da je kriv proizvajalec programske opreme in bi bilo dobro sprejeti zakon o kakovosti programske opreme. Šele, tedaj bi bila osnova, da bi morali v Redmundu ali narediti izdelek kot se spodobi ali zapreti programersko dejavnost. :\
Ah, kje, sprejeli so Proti-Teroristični zakon, ki preganja HAcker je kot Teroriste! Bravo! Sprejet je bil anti Spam zakon.

Ubistvu, bi morali sprejeti samo eden zakon. zakon o Kvaliteti Programske opreme. Če nebi programska oprema ustrezala, potem bi bila prepovedana prodaja te programske opreme. Tukaj vas ne nategujem!
V 70-tih letih ni sprejeta regulativa o kakovosti programske opreme, čeprav je za vse ostalo sprejeta. Od hrane, do zdravil!

Kaj to pomeni? Ko se je ustanavljal M$, so sredi 70-tih kongresmeni v Ameriki, odločili, da ne bodo izvajali regulativ o kvaliteti programske opreme, ker naj bi tržišče samo reguliralo, kvaliteto te programske opreme! Whata mistaka to mejka! Kakšna NAPAKA! Katere posledice plačujemo še dones!!!
Po domače povedano, recimo: hrana mora iti skozi testiranja, da pridobi ustrezna dovoljenja s strani državnih inštitucij. Zdravila prav tako? Kako bi zgledalo, če bi hrano in zdravilo, kot končni izdelek testirali na kupcih!?? Ni treba dvakrat ugibat, da M$ to počne na svojih kupcih, le ti so tako zaslepljeni, da ne vidijo tega. Ne, oni vidijo zlobne Hackerje! :))

Kaj sem hotel povedat:
- obstaja masa bogatinov, ki enostavno ne gleda več na kvaliteto ampak le na ime izdelka. Če hočete tradicijo..
- ta ista skupina "pritiska" na sprejemanje (skoraj) nesmiselnih zakonodaj. Zakone bi morali pripravljati eksperti iz Akademskih ustanov, kjer denar nima vpliva na njih. Sedanjost je pa drugačna ..

Microsoft ::

Kakšne koristi imaš od tega ?

Sej ti je napisal. J++, C# in .NET.

Nerdor, testiranje programja je prakticno nemogoce. Si pomislil kdaj na to?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

DFMax ::

Alo Nerdor, pa ti maš kompleks glede Linuxov :)

Pa kaj se tako sekiraš glede GUI saj obstajajo tudi drugi. Pa naloži si XFCE ali pa Blackbox pa ne gnjavi!!! Linux je svet izbire dooh. Pa še nekaj, na vem kak je v GNOME ampak v KDE lahko delaš vse z tipkovnica. Malo več uporabljaj X-e pa malo manj kritiziraj v prazno!

Glede MS pa... pa on ne bo nikoli propadel ker ma preveč keša!
Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly. -- Henry Spencer

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DFMax ()

Nerdor ::

Brane2 (bom bil kratek):
- ps -auxe :\
- usode drugih te bi morale zanimati, koneckoncev, si ti in jaz in vsi ostali odvisni od tistih na vrhu kaj počno. Če nas nebi, potem se nebi upirali zakonu o patentih in podobno .. Po domače povedano, moramo se zanimat, kaj drugi počno, ker nas bodo drugi povozili..
- Gnome je še vedno počasen zaradi Video Podsistema, ker Xorg ni tako hiter in odziven kot driver pod Winsi, se bo pa obrnilo v korist Xorg-a, prej ali slej
- predstavljal si situacijo, miška ne dela več, ura je polnoč, pred sabo imaš pa cel spis za napisat ozr. veliko stvari za opravit? What we gonna do? Short Cuts are life saver, sometimes! :\

Brane2 ::


Kakšne koristi imaš od tega ?

Sej ti je napisal. J++, C# in .NET.


1. Kakšno korist ima on da je Borland guy pokasiral $$$

2. Vse to je dvomljiva korist. Sploh če sklepam ppo tvojih nekajdnevnih naporih postavit vsaj neko osnovno bazo podatkov in imet vnos podatkov preko spletne strani, zaradi česar si odprl svojo temo tu, če se ne motim.
Tolk ene uproabljene tehnologije za beden HTML s par vnosnimi polji. Kot bi ubil muho z bazuko.



Nerdor, testiranje programja je prakticno nemogoce. Si pomislil kdaj na to?


In kako je potem BSD tako stabilen, pa tudi Debian slovi po tem- seveda v mejah Linuxa itd ?
Kako potem to, da je vanilija linux kernelov mali milijon nesatabilnih verzij, vendar je v distribucijah ponavadi popatchana in relativno stabilna verzija ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Nerdor ::

Microsoft: NUnit !? :\

Microsoft ::

Brane2, to je zato tak dolgo trajalo, ker sm n00b. Verjetno je stvar dosti bolj zmogljiva, kot sem jaz 'prikazal'.;)

Nerdor, dvomim da obstaja ne-subjektivni test nekega programa. In kaksno je to testiranje, o katerem si ti govoril?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Nerdor ::

Microsoft: nunit.org (.Net Unit). Obstajajo še DUnit (Delphi), JUnit (Java). Tudi za C in C++ unit testingi. In tako naprej. Da ne omenjamo raznih Stack Guardov v OpenBSD. Šele OpenBSD pokaže, kaj je kvalitetno izpeljan software. Secure by Default. Celo M$ inženirji pri razvoju Server 2003 zgledujejo po OpenBSD.
Drugače pa, beeing n00b je samo stanje duha in nič drugega. :D Otresise tega, podi pogumen, začmi razmišljati, noben ne grize.. :\

Drugače sem pa bistvo tele teme že odgovoril: krivi so arogantni snobi, ki nočejo presedlat na recimo Linux s AMD srčkom :\ Ueeee, Half Life 2 ne dela, pa tuki je en čuden WinAmp, ja ja .. :D Me not Aroganten Snob, me Aroganten Nerd, ki je že presedlal na AMD, samo bi rad OS nekaj v stilu bivšega Next Stepa ali Amiga Workbencha. Peveč patchanja in preveč distribucij se za odločit :D Trenutno nimam časa za Linux, bom kasneje priskočil na ta vlak ..

Brane2: more or less si mi prau odgovoril, čeprav bi ti lahko ugovarjal, ker je vse relativno :\ Se mi ne da, bodi dovolj pisanja .. :)

WhiteAngel ::

Potrebujem:
več workspacov v grafičnem okolju, več neodvisnih grafičnih sezon hkrati, dober urejevalnik besedila, sposobno konzolo/ukazno vrstico, nalaganje/odnalaganje gonilnikov v realnem času, ssh/sshd. Aja, govorimo o Windowsih in ne o bashu, JEditu, apacheju z moduli za ostale protokole itd. aplikacijah na Windowsih. Zgoraj omenjene stvari pričakujem integrirane v sistem oziroma zelo ozko okolico.

Takrat bom začel uporabljati Winse:\

Komentar od prejšnjih M$ pametnjakovičev? (in ne mi spet o marketinških cifrah in podobnih $$$ rešitvah, ker mi gre na ...)

Brane2 ::


Brane2 (bom bil kratek):
- ps -auxe :\


To mi da naslednji rezultat:

Warning: bad ps syntax, perhaps a bogus '-'? See http://procps.sf.net/faq.html

Verjetno si mislil "ps auxe" ?

No, kakorkoli že, tudi ta varianta mi ne kaže nič alarmantnega.

Sploh pa, ps auxe AFAIK kaže pri porabi virtualnih pageov shareane page (npr shared libs) večkrat - celotno kopijo v vsakem procesu, ki jih uporablja

Evo ti output "cat /proc/meminfo"


MemTotal: 2055876 kB
MemFree: 1562100 kB
Buffers: 14632 kB
Cached: 244040 kB
SwapCached: 0 kB
Active: 236880 kB
Inactive: 194096 kB
HighTotal: 0 kB
HighFree: 0 kB
LowTotal: 2055876 kB
LowFree: 1562100 kB
SwapTotal: 2008116 kB
SwapFree: 2008116 kB
Dirty: 88 kB
Writeback: 0 kB
Mapped: 232212 kB
Slab: 38872 kB
Committed_AS: 545800 kB
PageTables: 5584 kB
VmallocTotal: 536870911 kB
VmallocUsed: 18620 kB
VmallocChunk: 536851707 kB
HugePages_Total: 0
HugePages_Free: 0
Hugepagesize: 2048 kB


SUma summarum: imam 2 Gb RAM ( 1 Gb po CPUju) od tega je v tem trenutku zasedeno nekako 500M , do tega je vsaj pol keširanih stvari, precej pa je tudi stvari, ki predstavljajo bolj ali manj "fiksen strošek obratovanja"- recimo 38 M za "Slab" itd.

To velja za sistem z zalaufanimi par firefoxi, Thnderbirdom, par virtualnimi terminali itd v tazadnjem GNOMEu pri 1600x1200 v 32bitnih barvah in z 32 desktopi.

O.K. Mogoče stvar ni ravno kralj varčnosti a SPLOH ne vidim razloga za paniko.


- usode drugih te bi morale zanimati, koneckoncev, si ti in jaz in vsi ostali odvisni od tistih na vrhu kaj počno. Če nas nebi, potem se nebi upirali zakonu o patentih in podobno .. Po domače povedano, moramo se zanimat, kaj drugi počno, ker nas bodo drugi povozili..


Ampak tvoj pogled je vedno usmerjen na krožnike drugih in ne njihovo usodo. Saj ne rečem, ženi se za tem, če te to zanima-idealov se ne da jest, amapk ti slikaš stvari, kot da se da na krožniku imet ali nekaj MIO $$$ ali popolnoma nič. Kot pravijo japonci "Il si raja il si hadžija"... :\


- Gnome je še vedno počasen zaradi Video Podsistema, ker Xorg ni tako hiter in odziven kot driver pod Winsi, se bo pa obrnilo v korist Xorg-a, prej ali slej


O tej počasnosti slišim marsikaj, vidim jo pa ne. Pri meni so ozko grlo moji refleksi in odziv očesnih mrežnic, ne pa odziv X-ov. Na X-ih imam Doom3, ki sem ga z veseljem prignal do zadnjega Levela in mi "počasnost" Xorgov sploh nikoli ni delala problemov.
Xine, mplayer mi delajo enako ali bolje kot ustrezni ekvivalenti v Winsih. Prepoznajo kupe formatov in dostikrat zavrtijo kaj,s čemer se Mediaplayer zaduši.

Aja, to mi dela z nVidio GF4Ti4200, kupljeno za še ne 20 kSIT...

"Počasnost" Xorga je mogoče efekt, vendar ga mnogi poznavalci poveličujejo v nebo. Kot bi se sekirali za teoretično hitrost Yugota, ker bi se mu pri nadzvočnih hitrostih podrla aerodinamika.

Taka zasnova je bila AFAIK posledica zavestne odločitve, z vsemi prednostmi in slabostmi.

Meni so recimo všeč prednosti:

-modularna zasnova in ločen razvoj kernela in Xorga
-enostavno možno remote delo z Xi brez dodatkov, ker je to že v njihovi naravi
-enostavnejši razvoj večjega procenta driverjev za obstoječ hardver. Razvoj driverjev v kernelu ima povsem druga pravila in zahetva bistveno večje poznavanje stvari kot razvoj userland aplikacij.


- predstavljal si situacijo, miška ne dela več, ura je polnoč, pred sabo imaš pa cel spis za napisat ozr. veliko stvari za opravit? What we gonna do? Short Cuts are life saver, sometimes!


1. Jaz bi v tem primeru zalaufal kak CLI editor ( vim, nano, tistega v mc ali kaj petega) in opravil zadevo.

2. Ravno za ta tvoj primer sem si poskusil zamisliti dano situacijo in se brez miške zlogirati v sistem in zaštartati text editor- jaz sem si izbral tu AbiWorda. To sem naredil prvič v življenju, ker sem zaradi tvoje trditve šel iskat nastavitve shortcutov v Gnomeu, se pravi nisem imel bistvenih prejšnjih izkušenj.

Where's the problem ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meteorski dež 12. avgusta (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5917595 (12695) schurda
»

Četrt stoletja PC-ja

Oddelek: Novice / Procesorji
253983 (2627) opeter
»

AMD z Z-RAM tehnologijo do večjih procesorskih predpomnilnikov

Oddelek: Novice / Procesorji
203585 (2716) atasmrk
»

Novi IBM-ov superračunalnik

Oddelek: Novice / Ostale najave
266144 (5172) Monster

Več podobnih tem