» »

ATi odgovarja

ATi odgovarja

PC Linux Online - ATi Technologies, Inc. je izdelovalec prvovrstnih grafičnih procesorjev in kartic, vendar je med linuksaši manj priljubljen kot veliki rival. Problem je seveda v gonilnikih. Na HardForumu so Terryju Makedonu zastavili nekaj vprašanj na to temo. Če vas zanima, zakaj ATI daje prednost določenim distribucijam, zakaj ne izdaja gonilnikov pogosteje in zakaj ne izda specifikacij, da bi gonilnike lahko izdelali drugi, boste veseli odgovorov.

Zakaj pa nihče ni vprašal, kako je s podporo starejšim karticam.

45 komentarjev

CaqKa ::

in kaki so odgovori? se vam obetajo driverji?

Monster ::

neki pravijo da bo later this year :)... sm sm članek sm preletel tk da sm mogoče narobe prebral...
Ka zaboga...

ghaefb ::

Linuksači !? wtf

Pravilno, naj se ATI tud malo potrudi...

SleepLess ::

saj tudi zdajsni "nekak" delajo v linuxu, samo mors res prvo neki najmanj linuxDoktorVisokegaKvatnegaKompajlanja bit da jih narejis vreji :D upam da bodo cimprej dali take driverje kot jih ima nVidia, saj poznam kar nekaj ljudi ki tocno zaradi teh bednih driverjov ne gre na linux

Vikking ::

Zakaj se mi vedno zdi, da če karkoli ne štima v linux ali noče delovati, vsi zvesti open source fani krivijo vse ostalo okrog sebe, da je vse drugo krivo, vse druge firme, vendar nikol prvo ne pometejo pred svojim pragom, kajti da bi njihov lunex bil toliko slab, bi se raje dali ubit kot pa to sprejeli!!! Linux je preprosto zanič, in čehočete da bo delal buy windows! Če pa nočete iti na windows potem pa STFU in ne krivite vse okrog sebe da imate nesposoben oz. zanič OS!

smilyxx ::

Vikking ne začenjaj Windows vs. Linux vojne! Drgač pa kako nej na OS kej spremenijo če je problem da s strani ATIja ne pride nič do njih?

Lp
Save water.
drink beer.

WarMaker ::

Jaz sem videl, kako je štimati Nvidio v linuxu in atija.. in vam povem, da za Nvidio klikneš 5x ENTER in si končal... Ati pa je zelo zakompliciran.. še sploh, ker moraš vse sam skonfigurirat.. in če kej narediš narobe, ne dela več nič in moraš od začetka... tako, da imam srečo, da imam zdej Nvidio not ;)

Vikking ::

tuki ni nobene vojne, v glavnem je linux glih tako zanič kot windows!!! Sam pri windows je vedno kriv microsoft nikol drugi , pri linux pa samo drugi nikdar njihov os!!!

Zato se mi zdi vse skupaj smešno, da nikol ne priznajo, vedno so krivi le drugi... smešno ampak resnično!!!

dr.J ::

> Linux je preprosto zanič, in čehočete da bo delal buy windows!

Daj mi denar, pa jih kupim.

Nekateri pač nočemo mastno preplačevati M$ robe, polne tovarniških napak. Kaj bi rekel za drag avto, ki bi ga moral vsak teden ali dva voziti k mehaniku, da ti naloži hotfixe za to in ono?

jype ::

Vikking: brezveze je, da govoris o receh, o katerih se nic ne spoznas. Mar ne?

Takole je: velik del trga graficnih kartic poganja Windows, zato sta ATI in NVidia zavezana iz poslovnega stalisca podpreti predvsem ta sistem. A ker gre vedno vecji del trzisca na Linux (predvsem gre za profesionalne delovne postaje, pri katerih se da odlicno zasluzit), so pocasi uporabnikom na voljo tudi gonilniki za Linux.

Na zalost open source programerjev so sodobne graficne kartice le zelo mocni specializirani procesorji, ki vecine graficnih ukazov nimajo vgrajenih v sam procesor, temvec vecino dela opravlja gonilnik. Tako je vecina intelektualne lastnine, ki podjetjem kakrsna so ATI, NVidia, Matrox in drugi, pomenijo konkurencno prednost, zaprte. Specifikacije za posamezen graficni chipset se danes dobijo, vendar ne pomagajo dosti, ker se v specializiranih gonilnikih skriva vecina "moci" danasnjih graficnih kartic. Tako so vse omenjene kartice odlicno podprte pod Linuxom, le njihove napredne funkcije (direct rendering, OpenGL in druge 3D rendering razsiritve) ne morejo biti podprte s strani odprtokodne skupnosti (in v veliki vecini tudi niso).

Tako je bedasto govoriti o tem da je Linux nefunkcionalen operacijski sistem (ne vem zakaj bi sicer velike filmske hise uporabljale Linux in ATIjeve FireGL (pa tudi nekatere druge, drazje) kartice za delovne postaje, s katerimi editirajo video in vodijo render farme).

Verjetno pa je res da so tisti, ki so placali 50 tisocakov za sistem, ki ne more obstat na internetu slabih 20 minut, vcasih zavistni nam, ki uporabljamo Linux in nam racunalnik dejansko sluzi kot delovni pripomocek, ne le kot igralna konzola z modulom za razpecevanje virusov, ali pa pisalni stroj z napako.

roko22 ::

jype: sem bil glih pred tem, da napišem nekaj podobnega.

viking: preberi post od jype-a, še enkrat.

borchi ::

@Vikking: pol pa ti men razlož kako je lahko linux kriv (in ne ATi), da so primerljive kartice od nVidie 4x hitrejše v linuxu od ATijevih?

ko lih neki pametuješ. no, prosim?!


edit: drugače pa odgovori so taki, da je jasno, da še DOLGO časa ne bo driverjev od ATi-ja, ki bi bli na nivoju njihovih windows driverjev.
l'jga

WarMaker ::

Viking: Vsi vemo, da je linux boljši od windowov.. vsaj ne dobiš virusa tako, ko se uklopiš na net... pa da ne govorimo o drguih stvareh...

AndrejS ::

@WarMaker walda da ne dobiš virusa pod linuxom, ko pa se večina uporabnikov niti na net ne zna povezat.

Tito ::

Naj naredijo še gonilnike za vse ostale OSje, ker če kupiš ti kartico ti more delovati povsot! Samo dej krivit le ati za to je neupravičeno ... So tudi drugi dejavniki, o katerih ponavadi ne slišimo nič ... Vendar pustmo to ...

Pomoje nas bodo presenetili s kakšnimi solidnimi driverji, sicer vemo da njihovi driverji nikoli niso bili vrhunski, ampak kartice so pa prave umetnine ... Tko da bo svet spet zaživel v rdečem ... ATI ownz!:D

der_Alte ::

Če smo čist pošteni, radeon gonilnik niti ni toliko slabši od fglrx. Edina stvar, ki jo fglrx bolje obvlada je S3TC "podaljšek" OpenGL in pa varčno delovanje grafične kartice v prenosnikih. Ima pa fglrx še vedno par idiotskih rešitev: samo ena Xv vrata, če vklopiš OpenGL overlay, se moraš odpovedat video overlayu (ja ednina), še vedno se zgodi, da pri ponovnem vklopu zaslona (DPMS) na zaslonu dobiš dobesedno sranje. Poleg tega deluje samo v 24 bitnem barvnem načinu. O sami hitrosti OpenGL pa ne bom razpredal... samo za informacijo... Radeon 9000 je včasih tudi pol počasnejši od GeForce2 MX (hitrejši ni nikoli v ničemer), pa Radeon tiči v računalniku, ki ima DDR RAM in tretjino hitrejši procesor.

MrStein ::

der_Alte : Če misliš 3D uporabljat je OS driver zanič. Oziroma pol počasnejši od ATI-jevega.

Ne zavajat ljudi, da sta kao primerljiva. Preden sem grafično kupil, sem sam iskal, ne prosjačil, za podatke o delovanju OS gonilnika in nihče ni niti približno resnice omenil. Sem pač na svoji koži (denarnici) izvedel.


OS = Open Source

der_Alte ::

Ne vem no... Quake dela približno enako hitro. >:D. Je pa res, da kdorkoli kupi ATI kartico za linux... je malo čez les, ker za pol manj denarja dobiš hitrejšo Nvidia kartico, ki dela. Jaz sem "malo čez les" samo zato, ker v dotične prenosnike ne vgrajujejo Nvidia grafike. Velika škoda pravzaprav.

jype ::

AndrejS: tak obcutek imas verjetno zato, ker se vecina sodobnih Linux distribucij na internet poveze avtomatsko, uporabnik samo klika "Naprej". Ampak vse te Linux distribucije imajo privzeto vkljucen pozarni zid, zraven ne dobis Internet Explorerja in Outlook/Outlook Express, pa precej dobro je poskrbljeno za varnost sistema. Uporabnik brez root gesla si lahko zamoci svoj profil, ne more pa zamocit sistema (kar v Windows ne drzi).

WhiteAngel ::

Vikking:
> Linux je preprosto zanič, in čehočete da bo delal buy windows!

Linux je preprosto zanič in, če hočete, da bo delal, buy Windows!

Linuksaši znamo brati in pisati (smo "žal" primorani, drugače pa res ne gre). Pri M$-ju si pa lahko iz tvojih postov razvidno nepismen.:\

jlpktnst ::

Meni gonilnik ne deluje tako, da bi lahko rekel da dela (hardlock v 3d), večini pa se mi zdi da celo deluje (vendar precej slabše na prenosnikih), vendar pač ne deluje hitro ali lepo.
Za 2d je nek radeon gonilnik, ki je opensource in dela precej bolje, če se ne motim - je pa zraven xfree (nisem preizkušal)

mogoče bo to pomagalo:
http://www.petitiononline.com/atipet/petition.html
(obljubim da ne bom več tega lepil okrog:)

edit:
in odgovori so seveda precej neuporabni, kot ponavadi:) strinjam pa se da naj _najprej_ naredijo zadevo, ki bo sploh _delovala_, šele potem pa naj gradijo na hitrosti in dodatnih funkcijah

Roadkill ::

>Pri M$-ju si pa lahko iz tvojih postov razvidno nepismen.

Pri M$-ju si pa lahko, iz tvojih postov razvidno, nepismen.

Nisem na nobeni strani, sam tole se mi je zdelo zanimivo. :)

Vikking ::

>>>Nekateri pač nočemo mastno preplačevati M$ robe, polne tovarniških napak. Kaj bi rekel za drag avto, ki bi ga moral vsak teden ali dva voziti k mehaniku, da ti naloži hotfixe za to in ono?

Ne no s takimi bolanimi,,, pa moraš ja drage avte vozit vsak drug teden k mehaniku no, če ne vsaj enkrat na leto, da si sigurn da bo delu do naslednjega leta! Zato pa maš redne servise vsako leto...

Linux je zanič, sprijaznite se že (sigurno malo pretiravam, ni pa DA BEST)... če je pa linux tko oh in sploh pa si sami napište gonilnike za grafično!

Pa sej vas je ja nevem kulk miljon miljonov programerjev, ki ste navdušeni nad linux ki je oh in sploh DA BEST!

Če ne delat kej v linux pa itak so krivi vsi drugi programi in podjetja, ker linux je oh in sploh DA BEST!!!

Sicer pa ni prfektnega OS-a, prfektni so samo LINUX in njegovi obsedeni zagovorniki ki vedo vse, ostali pa nič!!!

MasterMind ::

Viking. Si kdaj probal Linux? In ko rečem probal, ga vsaj uporabljal za kak 3 - 4 tedne...

Wox ::

Pa kej se spet kregaste, okol tega kdo ma večjega... Jest uporabljam že nekaj let oba, pa mi gresta že oba pošteno na jetra. Windows je kurba, ker se ga da nategnit v vsako luknjo in ne ve povedat NE. Linux pa domišljava bejba, ki misli da je najlepša na svetu in misli, da bom en mesec okol nje skakal samo zato, da jo bom lahko prijel za levo joško. Kar se mene tiče Windows sux in Linux sux.

WhiteAngel ::

Roadkill:
>>Pri M$-ju si pa lahko iz tvojih postov razvidno nepismen.

>Pri M$-ju si pa lahko, iz tvojih postov razvidno, nepismen.

Sm vedu, da bom neki mogu zaj*bat. Klinc pa pastavki, a kva je že to :).

Vikking:
Em... wtf? S čim se je pa tebi Linux tko zameru, če smem vprašat? Razvijalcev je pa pač tolk, ker je tak sistem. Omogoča velik več in je velik bolj prilagodljiv, kot so Windowsi. Zato tut posledično potrebuje tolk več vzdrževalcev, koderjev, načrtovalcev itd.

Prosim te, da ne pljuvaš po sistemu toliko časa, dokler sam ne pogledaš izvorne kode in vsega, kar sistem je in kaj vse omogoča. Kmalu boš ugotovil, zakaj je tako, kot je in zakaj so *nix sistemi tako dobri. Ne gre samo za Linux, gre za filozofijo za katerem koli od odprtokodnih programov. S to pa je možno narediti najboljši sistem, kot si že omenil.

WhiteAngel ::

Viharnik:
Povej, kar te muči pri Linuxu, pa ti bomo probal pomagat.

borchi ::

prfektni so samo LINUX in njegovi obsedeni zagovorniki ki vedo vse, ostali pa nič!!!

ob tvojih bedarijah je VSAKDO, pa naj ima windows ali pa linux, videt kot einstein.
l'jga

Wox ::

@WhiteAngel: Sej nič takega... Jest bi mel neki takega, kot je mel Kubrick v Space Odyssey 2001. HAL al kaj je že. Lepo ležiš na kavču, pa mu lepo poveš: HAL, zdajle bova pa seminarsko napisala... piši bla, bla,... tuki vstavi eno slikco, poišči na netu neki primernega,... ne to, ono, ja ta bo prava, OK HAL, zapri okno, pa Janeza pokliči in mu povej, da danes ne utegnem...
Ja, tole bi blo neki za mene. Sej se piše leto 2004. Ah, malo bluzim.
P.S:: Ah, trenutno usposabljam Audigy 2 NX (USB), da bi kaj dal od sebe. Po dveh dnevih mi je uspelo, da ga prepozna, vendar ne dela. Še. Sej bo. Sam še ALSA-o moram preštudirat pa bo....
Vidiš, to je en tipičen problem, ki ljudi odvrača od uporabe Linuxa. Greš v trgovino, kupiš niti ne najnovejši komad hardwareja, ga priklopiš, pa ne dela.

der_Alte ::

Samo to... radeon ni gonilnik samo za 2D. OpenGL je tudi pospešen. Če ni pospešen, je neka napaka v konfiguraciji.

Še nekaj. Pozabil sem omenit, kdaj je ATI boljša izbira od Nvidie za Linux. Če posedujete non-x86 stroj. Pospešen OpenGL prav lepo dela na Alphi z Xfree86 radeon gonilnikom.

Malinovc ::

... je res... se spomnim, ko so radeoni zacel prhajat na trg in ni blo gonilnikov...tako je folk sam zacel delat gonilnike za linux ... neglede na to, da ni blo specifikacij za naprave.
Ne morm si niti mislit koliko casa je moral nekdo zapraviti, da je ugotovil kaj delajsko delajo gonilniki v Windowsih.. sledile so razlicne resitve le teh.. ampak!
ali ni proizvajalec zadolzen da zraven tistga kar prodaja tud da gonilnike. Ce ze tako lepo to primerjate z avtomobili:
- Kupis nov avto, in noben ti ne da specifikacij kako ga voziti.... se pravi si ti ZANIC, ker ga neznas uporabljati... hmm
- "si" se odlocil za linux.. noben ti ne da specifikacij za napravo. .... linux sux.... ???!
Mislim... zanc sm neki browzal, pa se mi pojavi en popup o IQtestu... in je bilo not polno takih enostavnih sklepanj za povezat... in za take fore ne dobis NIC tock FORREST GUMP!!!! :D

No uglavnem resitev ponuja sedaj xfree,ati in Xorg. Sam se rad poigram z Wolfu - ET in sm dolgo zaradi slabih gonilnikov res trpel na nizkih Frejmih...
Xorg sm mel ze od CVSjev gor in je bila ZELO opazna razlika v primerjavi z xfree ali ati... stem da je res ;( da atijev crap od gonilinkov nastavs da dela.


Primerjava od stabilne izdaje Xorga, skompajlan za Athlona "-O3 --ffast-math....." v primerjavi z WIN98 v povprecju za 20% hitreje v linux .. kot pa v winsih.
Mislim sej.... nej majo tiste specifikacije...gonilnike bodo fantje poslihtal....nedvomno.....dalec najslabsi gonilniki za radeon serije itak provajda ATI - proizvajalec.

Pridni coderji bodo pa najkasneje do longhorn izdaje iz garaz stipkali zelo hude stvari za OpenGL pipeline v linuxu za te grafikujle... Projekti na katerih se trnutno dela zelo veliko obljubljajo in ATI bo dobil dober linux support 4free.. za to pa je sam proizvajalec malo naredil... no ja sej ure developerjev so drage ampak vsaj specifikacije?!!?!?!---ZELO POCENI

..... RES JE.... imam linux in ATI karto... in mislim da nism edini, ki sm se odlocl da zaradi taksnega slabega supporta iz strani proizvalajca menjam karto takoj, ko bo en prisel z grafikulji, kateri bo dal vec pozornosti v Xih. Podpres pac tistga, ki dela za boljse zivljenje uporabnikov v sistemih kot tvoj.
PS. M$ ali exe se tut nism nikol placal niti "c" .. sory ampak racunalnik je mal prevc draga in konec koncev tut advanced zadeva, za gamestation :\

### That old saying "you are what you eat" is true in so many ways. "You are what you seek to be", "You are who you hang around with", "You are your own environment" unless you choose to be better . ###

Malinovc ::

Aja se neki Vikking, Viharnik.. men marsikaj stvari ni vsec, ampak vseen negrem jokat in pizdit ljudem katerim je zadeva dejansko vsec.. ali ki se z zanimanjem za njo ukvarjajo. IN MOGOCE hocejo kaj pametnega prebrat na te teme!

Neverjetno ampak na prejsnje novice o virusih, SP2 bugih in ostal si bolj slabo komentiral.
Jst vidim problem samo v tem, da si mors kupit eno 2Mega graficno kartico na isa, in priredit svoj gamestation na workstation in zacet kej delat..
no ja... pljuvas lahko ces take proizvajalce ki ti morijo in ne dajo specifikacij :))

Wox ::

@Malinovc: Ne razumeš ali nočeš razumeti kar si prebral. Zatorej še enkrat jasno in glasno. NE JOKAM IN NE PIZDIM.

jype ::

Vikking: ce bi prebral moj in der_Altejev post bi videl, da ATIjeve graficne kartice v Linuxu delujejo. Ocitno nekatere znajo tudi ustrezno pospesevati 3D.

Imas kak argument, zakaj linux ni najboljsi operacijski sistem ta hip?

BigWhale ::

# emerge -v ati-drivers
# flgxconfig
# startx

In zadeva deluje... ATI driverji na x.org...

cca 15 minut dela. Dual head display, screen 0 je lcd priklopljen na DVI, right of screen 0 je pa screen 1, ki je pa TV. Zdaj lahko gledam movie na TVju in hkrati poganjam KDevelop na LCDju in delam...

glxgears pa dajo ven okrog 4000 fps na radeon 9800pro. Ce je to dobro ali slabo, ne vem. Ga ne uporabljam za poganjanje 3D stvari.. No ja, razen screensaverja :P

MrStein ::

BW, in vejetno se film na TV ne zatika, če kaj na drugem enkranu delaš, kot recimo v WindowsXP.

( že slišim izgovore : nimam zadnjega gonilnika, nekaj nisem prav nastavil, prešibak PC, prešibak TV, pretanek kabel itd >:D )

MrStein ::

Vikking :
"Sicer pa ni prfektnega OS-a, prfektni so samo LINUX in njegovi obsedeni zagovorniki ki vedo vse, ostali pa nič!!!"

Na windows strani je prav toliko obsedencev. Celo na tem forumi jih srečaš ;)
( ne bom zdaj omenjal imen in s tem dregal v osje gnezdo )

--

Viharnik :
"Ah, trenutno usposabljam Audigy 2 NX (USB), da bi kaj dal od sebe. Po dveh dnevih mi je uspelo, da ga prepozna, vendar ne dela. Še. Sej bo. Sam še ALSA-o moram preštudirat pa bo...."

Audio + USB = sux

je bil en test ducata teh čudes ( mislim da v c't )in povzetek : Priporočamo. Mazohistom.

Aja, pa še Creative je v "mešanici". Jep, to je recept za uspeh ( a v windows dela ? ).

--

der_Alte :

Enemy Territory laufa z OS drivejem le za kakih 60-70% hitrosti v primerjavi z ATI. Očitna razlika. ( na pogled in na FPS, se ne spomim točnih številk ).

--

Primerjava OS<->avti
Res moraš vsake tolko cajta z avtom na servis, ampak avto potem dejansko deluje. Tudi 10-20 let. Pokaži mi en OS, ki je dela 10 let. 5 let ? 2 ? Tu bi se že kaj našlo, ampak to so izjeme (podobno kot pri avtih imaš izjeme, ki delajo tudi po 80 letih). Vsak, ki pravi da je zanesljivost avtov in OS-ov primerljiva, je ... hmmm .... čuden.

CCfly ::

Tudi 10-20 let. Pokaži mi en OS, ki je dela 10 let. 5 let ? 2 ?

Zazidan strežnik z Netwareom.

MrStein ::

Ja, yugec zazidan v garažo tudi "drži" 20 let, brez enega obiska servisa ! ;)

der_Alte ::

Tisti Netware je kar lepo delal.

CCfly ::

Resno to je del pripovedk starega časa :) Na enem faksu so imeli strežnik z Netwareom, ki so ga ponesreči zazidali.

MrStein ::

tapravi "hardverski" firewall :-)

Mogoče bi ta pristop tudi pri današnjih serverjih lahko probali ;)

der_alte : sicer pa je to izjema ki portrjuje pravilo.

Če namreč en avto dela še po 20 letih, se ne razširi zgodba o njem " Hej , a si slišal ? V Španiji je baje en avto deloval tudi po 20-ih letih !".

Mavrik ::

60-70% hitrosti? Pri meni je recimo glxgears demo laufal 10x počasnje z OS driverji.
The truth is rarely pure and never simple.

BigWhale ::

Ne, v bistvu se film res ne zatika. Pojma nimam kateri driver je, kabel sem pa sam naredil... ;> Medtem ko se rola film poganjam kdevelop in razvijam, ter prevajam svoj projekt... Masina ima pa pateticnih 256MB rama...

MasterMind ::

Jst mam pa Gentoo in ATI Radeon 9500 PRO. Predn sm tist Howto prebrau, mi je metal vn iz ET-ja (ponavad je kr X resetiral). Zdej sm naredu par popravkov. Pa se tut kdaj zgodi, d se ceu X resetira... (nforce2 plata)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ati X850xt

Oddelek: Strojna oprema
201312 (1002) jest10
»

Doom 3 vodič (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
546651 (6651) Yohan del Sud
»

VisionTek Radeon X800Pro

Oddelek: Novice / Grafične kartice
132483 (2483) Caligula
»

ATI prevzema PCI-Express

Oddelek: Novice / Grafične kartice
52094 (2094) MitjaP
»

Zgodovina GeForcev

Oddelek: Novice / Grafične kartice
72411 (2411) undefined

Več podobnih tem