» »

Ventilator brez mrtve točke

Ventilator brez mrtve točke

Overclockers Australia - Večina ventilatorjev ima na sredi elektronsko vezje, ki vrti lopatice. Ker je to vezje dokaj veliko ter obilno pride do mrtve točke, kjer veter ne piha. To je ravno na sredini ventilatorja, tam kjer pri večini hladilnih reber potrebujemo ravno najboljši zračni pretok.
Nekateri proizvajalci hladilnikov za računala so se temu izognili tako, da so namontirali na rebra kar 2 ventilatorja. Samo zakaj bi povečevali glasnost ter porabo z dvema zrakomlatoma, ko lahko brihtni inžinirji sestavijo ventilator brez mrtve točke.
Kako? Enostavno (ok, ideja je enostavna), zakaj pa ne bi podobno vezje kot je v navadnih ventilatorjih, le da je vgrajeno v ohišje okoli vetrnice, imelo magnetnega vpliva na lopatice same, ki bi se zato vrtele. No, na tak način je sestavljen Y.S. Techov novi ventilator. Zanimiva pogruntavščina, ki se bo po mojem mnenju kaj hitro prijela. Še slika:

12 komentarjev

BigFoot ::

cool :D

kuglvinkl ::

Eh, sem mislil, da je obstoječa tehnologija višek :D .

darh ::

urg !?! in zato so rabli tolk cajta :D

MadMax ::

Ampak vprasanje je, kje tici razlog za ucinkovitost tega fena.
V centru venta je itak zadeva neizkoriscena, pa tudi na prvi tretjini je obodna hitrost tako majhna, da ne prinese veliko k pretoku (ce sploh kaj: a ni morda potisk v centru tako majhen, da tlak, ki ga ustvarja vent ne more niti zadrzat, da ne bi uhajal nazaj? To je potemtakem lahko samo mesanje zraka...).

Bomo pa se malo pocakali, kako bo v praksi.

Neo32 ::

Mah to sm jest ze 5 let nazaj pogruntov :D

Boeing ::

MadMax: zadevo se reši z spremenljivim korakom krakov ventilatorja... v teoriji seveda. V konkretnem primeru so razlike v obodnih hitrostih tako minimalne, da se take stvari ne splača delat... kar pomneni, da si na istem kot pri navadnem ventu. :))

Piranha ::

No ja... tak ventilator pa res ni nekaj revolcuonarnega.. mogoče dela lepe oči ampak vseeno... neke bistvene razlike ni glede hlajenja seveda. Drugače pa je stvar zelo zanimiva, saj je po možnosti menda tudi zelo tiha, vsaj tako zgleda :)

Jaz bi ga osebno sam kupil ampak upim da je svoje cene tudi vreden kolikšna pač bila.

V resnici je hlajenje na zrak sranje, če hočeš res met neko "orenk" hlajenje in res zelo malo hrupa na svoji mizi, potem je itak najboljše vodno hlajenje, ki pa je tudi spet odvisno od izvedbe.

Jaz drugače sam razmišljam, kako bi si ta moj stari mašin priredil tako, da bi bilo maksimalno hlajenje in tudi minimalen hrup, ker mi šrotanje diska in zven vetnilatorjev gre res že na k****.

V mislih mam leseno ohišje. :))

barbarpapa1 ::

Se popolnoma strinjam s prejšnjima piscema. Obodna hitrost limitira proti 0, ko se približuješ sredini ventilatorja. Tisti, ki so kdaj risali trikotnike hitrosti (obodna hitrost, nagib lopatic, aksialna hitrost) vedo, kaj to pomeni....Skratka, v sredini zelo malo (nič!) ne piha....
Mislim, da bi več dobili iz vsega tega, če bi ventilator ločil od hladilnika in ga povezal s cevjo (dolžine cca 4-6 premerov ventilatorja) tako, da bi kanali med rebri ventilatorja ležali vzdolž zračnega toka (praktično ni mrtvih con, kjer se zrak vrtinči v prazno...)...Če bi bil ventilator na boku ohišja in če bi s podobno cevjo na nasprotni strani zrak odpeljal iz ohišja...
Hej, a je kdo že to poskusil... Me prav zanima ali se kaj pridobi..

Pa lep dan (khm.. noč) želim

Jože

tha_man ::

Če jaz prav razumem tole zadevo, se mi bolj kot pomanjkanje mrtve točke zdi pomembna tale druga značilnost venta - kje je motorček? Sploh kje? V teoriji bi tole res morala bit zelo ziha zadeva >:D

Hočem test!!! :D

MadMax ::

tha_man: saj glasnost ni odvisna od motorcka...
Lopatice oz. njih rezanje zraka je tisto kar slisis (razen "revolucionarnih" kroglicnih lezajev seveda...).

Aja: ko smo ze pri lezajih: ko so izdelovalci zaceli vgrajevati kroglicne lezaje namesto lezajnih pus, so s tem tudi deklarirali 2x vecjo trajnost (kao 40000 ur! za kroglice naspram 20000 ur za puse...).
No, prosim lepo: to znese dobrih 4 leta in pol neprekinjenega delovanja.
Pa mi povejte, kako se vam obnesejo razni Orbi in Volcanoti po pol leta... Saj ni za zivet v njihovi blizini!
Na drugi strani pa imamo Intelove BOX vente (SANYO-DENKI)-kdaj so ze nehali delat prve P1 MMXe, pa se ti venti veselo (in predvsem neslisno) vrtijo naprej...

Zaradi takih zadev sem v dvomih...

Brane2 ::

Kot je videt, so magneti in ostala šara v obodu turbine. Me prav zanima, koliko žvižga in šumi ta obod, glede na to ima sedaj ta največjo hitrost...

sekundek ::

Ja tile ORBi so res kurac od ovce. Ravno dva dni nazaj sm ga spihal in malo nasprical, pa je zdej se bolj glasn in to tudi ko dela na samo 3000 obratih. Zgleda bo treba kako mast noter dat, olje ocitno ni ql. Al pa kaksno fino bolj gosto olje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako izdelaci merilec vetra

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
184048 (3793) Bevcan
»

Ventilatorji

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
302068 (1763) Kr_Edn
»

Naredil kratek stik na maticni

Oddelek: Pomoč in nasveti
111683 (1385) Realman
»

vprašanje glede ventilatorja na CPU

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
191712 (1417) mloncar
»

Ventilator brez mrtve točke

Oddelek: Novice / Modifikacije
122320 (2320) BigFoot

Več podobnih tem