»

Samsungovi LCD-ji odslej brez mrtvih točk

Slashdot - Zares lepo darilo je Samsung pripravil vsem kupcem njihovih zaslonov LCD. Kupci bodo lahko njihove LCD-je, ki jih bodo kupili od danes dalje, v roku šestih mesecev od nakupa brezplačno zamenjali, če bodo na njih odkrili kakšno mrtvo točko (angl. dead pixel). Ostali proizvajalci se držijo načela, da je določeno število mrtvih točk na monitorju "normalno", zato jih ne zamenjujejo, kar je povzročalo probleme pri nakupih prek spleta, ko človek nikdar ne ve, kakšen primerek bo dobil. Samsung je temu storil konec. Klik, klik!

Dodano (22.49): Po začetnem navdušenju so se na spletu pojavile opombe, da za zdaj nova politika velja le v Južni Koreji.

40 komentarjev

Lepota je vse...

Burnout PC - Tudi v računalnikih je lepota velikega pomena, saj je možno dobiti precej izdelkov, ki imajo zelo malo praktičnega pomena, a pripomorejo k izgledu ohišja.

Eden izmed šminkerjev je tudi Coolermasterjev procesorski hladilnik, imenovan Jet7, katerega so si ogledali na BurnOutPC. Ob prvem pogledu bi kmalu lahko rekli, da je kakšen reaktivni motor, saj so njegove linije zaobljene in aerodinamične. Na žalost je baker najti le v dnu hladilnika, medtem ko so rebra še vedno aluminijasta. Poleg oblike ga od ostalih loči namestitev ventilatorja, saj je le-ta obrnjen vzporedno z rebri in zrak nad rebra potiska iz strani. To se pozna predvsem po bolj usmerjenem zračnem toku in izničenju mrtve...

7 komentarjev

Aero7 in XDream SE

Metku.net - Coolermaster je na trgu hlajenja prisoten že kar nekaj časa. Eden izmed najbolj popularnih hladilnikov je XDream, ki se je izkazal za zelo učinkovitega. Na Metku Mods pa so si ogledali Coolermaster Aero7 in XDream SE. Zelo zanimiv je prvi hladilnik, saj je ventilator postavljen vzporedno z rebri in zaradi usmerjenega zračnega toka ne ustvarja "mrtve točke", kjer pri normalnih ventilatorjih ni prepiha.

6 komentarjev

Malo drugačen ventilator

ipKonfig - Kaj je narobe z današnjimi ventilatorji, poleg hrupa? Predvsem to, da je relativno velika površina v centru ventilatorja zakrita z motorjem, kar se lahko pokaže za problem pri procesorskih hladilnikih, kjer je tako kar precejšen del reber manj učinkovit, kot bi bil lahko. Tega problema so se lotili pri podjetju Y.S. Tech, kjer so ga rešili na zanimiv način - motor so iz centra prestavili v okvir ventilatorja. S tem so se ne samo rešili 'mrtve točke' v centru ventilatorja, pač pa so hkrati tudi zmanjšali hrup in porabo ventilatorja.
Ta ventilator so v roke dobili na ipKonfig.com, kako zadeva izgleda in malo tehničnih podatkov pa si lahko preberete v prvi polovici testa.

9 komentarjev

Piramida za nadzorovanje ventilatorjev

ipKonfig - Na tej strani sem zasledil precej zanimiv in izviren izdelek, ki bo morda navdušil tako nezahtevne uporabnike kot tudi zahtevne moderje. Imenuje se Pyramid II Fan Silencer in je namenjen kontroliranju obratov do šestih ventilatorjev. Kot pove že samo ime, je oblikovan kot nekakšna mini piramida, ki ima na konici termalni senzor, preko katerega nato ta piramida uravnava delovanje ventilatorjev. Zanimivo, predvsem za tiste, ki se jim ne da ciniti posebnega vezja, ki glede na temperaturo uravnava vrtljaje.

0 komentarjev

Nanotube

Ars Technica - Profesor Hicham Fenniri si je sposodil lastnosti DNK z namenom, da izdelajo samosestavljajoče nanotube. Kaj je smisel tega? Če mu bo uspelo, elektronskih vezji ne bomo več jedkali, ampak na nek način vzgajali. Zanimivo, tukaj je kar navedek:

"We use chemistry to maintain near-complete control over the physical properties of the nanotube. You can introduce functional molecules at any position along the outside of the nanotube to control its physical properties with chemistry. For instance, if you want something that is photo-active — that absorbs photons and transports them to a new location in the assembly — then you can introduce components in the parent molecule that absorb light. If you want it to conduct electricity, then you introduce a component into the parent that absorbs an electron and transfers it from one rosette to the next," said Fenniri.


Zanimivo, ni kaj. Če jim uspe in predvsem če bo postopek dovolj zanesljiv in uspešen, se lahko nadejamo dosti bolj zapletenih (in...

7 komentarjev

Ventilator brez mrtve točke

Overclockers Australia - Večina ventilatorjev ima na sredi elektronsko vezje, ki vrti lopatice. Ker je to vezje dokaj veliko ter obilno pride do mrtve točke, kjer veter ne piha. To je ravno na sredini ventilatorja, tam kjer pri večini hladilnih reber potrebujemo ravno najboljši zračni pretok.
Nekateri proizvajalci hladilnikov za računala so se temu izognili tako, da so namontirali na rebra kar 2 ventilatorja. Samo zakaj bi povečevali glasnost ter porabo z dvema zrakomlatoma, ko lahko brihtni inžinirji sestavijo ventilator brez mrtve točke.
Kako? Enostavno (ok, ideja je enostavna), zakaj pa...

12 komentarjev