» »

Odigitalen Hong Kong

Odigitalen Hong Kong

Newsbytes - Medtem, ko na slahsdotu pišejo o naši oh in sploh informirani, informatizirani, online in nasploh omreženi vladi, pa nas Hong Kongovci prehitevajo po odstavnem pasu. Reci inu piši, leta 2003 bodo začeli uvajati osebno izkaznico, temelječo na 'smart card'. Kot možnost pa se bodo na njej nahajali tudi drugi podatki: knjižnična izkaznica, vozniška, elektronska denarnica... Klik! Me prav zanima, kdaj bom Ljubelj prestopil na tak način, kakršen se uporablja pri kontroliranju kart na smučiščih?

7 komentarjev

Pretorijanec ::

Kdo tle bral Orwela?

TESKAn ::

Hehe, Big Brother is watching you!
>:D.

Eschelon ::

Kar se tega tiče smo že zdavnaj prešli rubikon. Vsak mobitel je boljši vohun kot pa bi bile tovrstne pametne kartice.
Jaz sem takoj za tako kartico. Še več. Po moje bi morala vsebovati kakšno bio-metriko (prstni odtis, slika mrežnice,...). Tako da bi se lahko vsakdo zmeraj čimbolj zanesljivo identificiral.
Zakaj - zato ker se pravica do svobode (v vseh ozirih) ne sme zamešati s pravico do anonimnosti.
Internet je lep primer za to. Zase sem si ustvaril par emailov, da jih lahko vpisujem v razne obrazce. To pa zato, ker zmeraj - ampak zmeraj, ko tak email nekam vpišem začne gor romati ena gora spam-maila. Če bi za vsak tak mail vedel kdo mi ga pošilja...;(
Mater jim anonimno.
(debata zaželjena...morda preselimo v forum?)

Eschelon ::

tole še manjka: zaradi anonimnežev, moram še jaz postati anonimen. Ker če nisem, so oni v nadrejenem položaju. JEBA.[:\]

poweroff ::

Jaz sem proti temu. Zaka? Zato, er če bodo vsi ti podatki združeni na eni sami kartici - bodo tudi lahko dostopni ustreznim državnim organom z enim klikom.

Policija bo tako lahko imela (tehnično, pravno pa se bo že našel kak zakon) - dostop do vseh vrst podatkov zelo elegantno. Prekrški, zdravstvena kartoteka, ocene v šoli, itd.

Ne vem, ampak jaz se v take sistemu ne bi počutil varno.
Naj se spomnijo in nam podturijo še kartice katerih prisotnost in ID se da zaznati iz razdalje par metrov - pa bo država z ustreno postavljenimi senzorji vsak trenutek lahko spremljala kje se nahaja nek državljan.
Potem pa samo še malce počakamo na Stalina.

Saj se lepo sliši - večja varnost pred teroristi in kriminalom... ampak dejstva so taka da potem kmalu največji kriminal postane kritiziranje oblasti. In svoboda govora. In druge politične svoboščine.

Na koncu ti ostane samo pravica biti tiho in plačevati davke. Si res to želimo?

TESKAn ::

Ahem, kot je že bilo omenjeno - ko imamo mobitel, se že da naš položaj določit precej natančno. Kako se to da, je bilo opisano v reviji ŽIT kar nekaj časa nazaj.

poweroff ::

Hehe, imam licenco za radioamaterja, če ti to kaj pove. Poleg tega sem bil na predavanju EONa, ki misli mobilne storitve z določanjem lokacije skupaj z Mobitelom komercialno ponuditi.

Ampak določanje lokacije in "pametne kartice" so povsem druga stvar. Sploh če pametne kartice vsebujejo biometrične podatke.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Energetska izkaznica

Oddelek: Kaj kupiti
71623 (1361) SeMiNeSanja
»

Status dijaka

Oddelek: Šola
61329 (954) ToniT
»

Osebne izkaznice - zakoni

Oddelek: Loža
143775 (3356) MIHAc27
»

Rusija prihodnje leto z enotnimi osebnimi izkaznicami

Oddelek: Novice / NWO
3510871 (8159) poweroff
»

Bela hiša želi uvesti zaupanja vredne spletne identitete

Oddelek: Novice / Zasebnost
3712963 (10927) SkipEU

Več podobnih tem