» »

Zakaj so pametnjakoviči nepriljubljeni

Zakaj so pametnjakoviči nepriljubljeni

Slo-Tech - Ste se kdaj vprašali zakaj ste bili kljub svoji pameti in überinteligenci vedno zapostavljeni, zasmehovani in nepriljubljeni? No, tale znanstveni članek natančno razloži zakaj je tako. Gre se preprosto za to, da pametnjakoviči (v članku je uporabljen izraz "nerd") ne razumejo, da se je treba za socializacijo truditi, prav tako kot znanstvene dosežke. Ker pa imajo znanstveni dosežki pri njih prednost (ker imajo pač talent in inteligenco zanje), jih sociliziranje boli. Še več. Večina pametnjakovičev ne bi svoje inteligence nikoli zamenjala za socialno priljubljenost. Priporočam v branje Slo-techarjem, ker vem da se vas bo večina prepoznala v njem.

78 komentarjev

«
1
2

keber ::

Drži kot pribito!

Seveda pa se eni zelo pametni tukaj ne bi strinjali. Kajne T..... :D

chuck ::

Dobro branje, oziroma nisem nikoli poznal pojma popularnosti v osnovni ali srednji šoli. Sem se pa parkrat vprašal kako to zgleda, ko sem gledal filme.
Mogoče sem ga spregledal, vendar sem prepričan, da tudi če je bil, sploh ni bil pomemben. Vsi smo spogledovali po najlepši deklici na šoli, to je pa tudi vse kar se spomnim. Družil pa sem se tako z "najboljšimi" učenci kot "najslabšimi". Sodil pa sem med najbolj uspešne dijake in mi do sedmega razreda zunanjost sploh ni bila pomembna, šele kasneje sem se znebil tipične "geek" pričeske.
Bilo nas je pa 3x20 v osnovni in 6x25 v srednji, tako da nisem bil na zakotnih šolah.
Se je mogoče do danes spremenilo?

BigWhale ::

Spet bo ven butnila moja nestrpna polovica... ;)

Ampak, kdo hudica bi hotel sedeti za isto mizo kot 'Football players and cheerleaders'?!

;>

Thomas ::

Hjaaa ... to ima dve komponenti. Realno in imaginarno! :D

Realne komponente je toliko, da je dobršen del moškega spola nagnjen k rahlemu avtizmu. Kar pomeni neenakomernemu procesiranju "tehnike" in "sociale". Se pravi večja nagnjenost k "tehniki", tako da za socialo nič kaj dosti ne ostane. Bodisi je to "dar" od rojstva, bodisi je to še dodatno "prigarano".

Potem se pa (zmotno) misli, da je "tehnika" težka, "sociala" pa lahka. Da so samo geniji kos tehniki, vsak tepec pa sociali. V resnici je obratno. Mnogo lažje je narest pameten, kot priljuden program. Sociala je neverjetno kompleksna in samo en delček teh spretnosti je potreben, recimo za simbolično integracijo.

Kako potem nerdi sploh preživijo? Ker je njihovo čudaštvo pa sila uporabno. Je razlika med življenjem in smrtjo, med ulovom in lakoto.

Srčkano poziranje in šarmiranje je starejša plast, ko število preživelih potomcev itak ni bilo veliko. Ker je starejše, ga obvladamo tekoče in samodejno, kot hojo. Če ga.

Imaginarna komponenta je pa placebo. Večje oči, kot resnica.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Men se zdi tale clanek grozno ameriski... Kokr se jst spomnim nas v OS (4x30) ni kej velik brigal za izgled in polularnost, druzil smo se z vsemi, pr malci smo tud sedel kot je pac nanesl (OK, v nizjih razredih smo sedel fantje posebi pa punce posebi. Prostovoljno :D), skratka, nikjer ni blo tud podobne situacije kot jo je tist mozakar opisau.
Konec OS in SS (6x25) sem sicer zacel dajati nekaj pozornosti tudi izgledu in obnasanju (tako kot evcina vrstnikov), ampak se vseeno pa ni noben nikogar diskriminiru ker bi biu manj popularen. Ce je ze kdo to hotel pocet je kaj hitro ostal sam, pa se je hitr premislu. Pa ga niso dijaki namerno osamili, ampak se je to zmeri zgodilo kot po pravilu. Skratka situacije kot jo je tisti moz opisal jaz v vsem mojem solanju (trenutno 16 let) nisem opazil. Res je da so obstajali nekateri ki so se trudili na vse pretege bit "tanajbolj kul" (za enga se spomnim da je seu skozi vse stereotipe od pakurja do cefurja:D), ampak druge to ni kej posebej zanimal. Noben ni zarad tega dobu tanajbl lustne punce, tko da se noben ni sekiru.

Kar se mene tice je to prekleto specificna zadeva. Popularnost pa to. Kar se pa krutosti otrok tice ma pa cist prav. To so tanajbolj kruta clovska bitja. Verjetno zato ker se nimajo razvitih vseh mehanizmov kot odrasli. Sam se vseen pa pri nas ne udejstvujejo tolk te krutosti kot jo v ameriki. Tam je nekaj drugac, pa ta drugac je slab. Me no like it...:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

pivmik ::

Se podpišem pod antonija-ov komentar.

Itak, da ta članek velja samo za Ameriko, to kar vidimo v Hollywood filmih. Čeprav po tem kar sem slišal je DOSTI bolj hujše kot v filmih. Pri nas in verjetno drugje po Evropi niti približno ni tako.

Vem za eno, ki je šla študirat v Ameriko (Houston) pa je vprašala enega, ki je bil v Football rekalcu oblečen(tipičen frajer), kje je neka pisarna pa on jo je čudno pogledal in ji je odgovoril nekaj takega:
Ma kaj ne veš...? Mi se ne pogovarjamo med sabo.

WTF?!
LP, Gregor GRE^

antonija ::

Sej jst mam tud kolega ki je sel v US delat en letnik srednje sole, pa se je glih vsak drug teden tepu s fuzbalerji kej je pac bl darkeskih voda vajen... Crno oblecen, crni lasje, narobe obrnjen kriz za vratom... to kar se pri nas v srednih solah da pac videt. Tam pa tko ni pasal v amerisko srednjesolsko populacijo, da se je pac mogu tepst (kill or be killed. nagoni pa to).>:D

Za evropo pa lahk odkrito recem da kokr jst poznam stvari ni nc ameriki podobno. Sm govoru z ljudmi iz svice, francije, nemcije, irske, anglije, italije, avstrije, poljske, madzarske, slovaske, rusije (vsi so trenutno studenti) pa je se vsak reku da ni na svoji soli vidu nc "ameriskega".

Varuhi svetovnega reda majo pri seb doma najmanj en zlo velik problem, kerga bi blo cist pametno resit. Razen ce ni mel g.Moore res prav, ko je reku da amerika dela na strahu in da brez njega neha bit amerika...:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Komu naj verjamem? Svojim očem in članku, ali Pickniku in antoniji?

Tadva nista videt nerda! >:D Ane keber?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Thomas, ce hoces rect da nisem po fizicnem izgledu tak kot tipicni ameriski nerdi v filmih, pol mas cist prav. Mam namrec 1,8m in 90kg, tko da kaksnemu stereotipu ameriskih filmov res ne ustrezam. Ce bi po teh karakteristikah v ameriki spadau v kaksen "visji socialni razred" ne vem, ampak v SS sem bil v istem "socialnem razredu" kot ostali. Skratka ne duha ne sluha ni blo o kaksnem tekmovanju za popularnost, kot avtor clanka navaja edini cilj za vecino ameriske mladine med 11 in 17 letom.

Sej te razumem da si navdusen nad tehnosloskim napredkom ki se najprej pokaze v US (in Japonskem, kjer najprej pride nova roba na trg), ampak vse v tej dezeli pa tud ni porihtano. Se vec, nekatere stvari naravnost smrdijo. Ne vem kak tega ne mores razumet...

Sm se naknadno spomnu: V slovenskih SS mamo dva "razreda" ki mata razlicne "pravice in dolznosti". Sam nista dolocena s popularnotjo, ampak sta "fazani" in ostali. Pa fazani majo vsaj na zacetku soskega leta lahk mal vec problemov s starejsimi>:D , sam tud to hitr mine. Tle se vedno ne gre za pridobivanje popularnosti, ampak za nekaksno tradicijo...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

pivmik ::

Thomas... kaj ti si hodil v USA v Osnovno in Srednjo šolo?
Seveda tudi pri nas so obstajali določeni posamezniki, ki so bili malo izobčeni in so jih vsi občasno zajebavali. Ampak niti približno ne tako kot v USA, jaz(tudi drugi) sem se s temi "nerdi" občasno tudi družil ali pa sedel pri malici/kosilu, pa me ni blo prav nič strah zaradi tega. V razredu smo bli vsi kot ena družina, ne pa neke zaprte skupine.


V bistvu povezava na novici vsebuje samo prvi del članka, celotni članek dobite tukaj:
http://www.paulgraham.com/nerds.html

Morda ta film pove nekaj o popularnosti v ameriških šolah (imdb ocena 8.1):
Bang, Bang, You're Dead (2002)
(čeprav obravnava tudi streljanja po šolah)
Naj še kdo drug pove kakšen zanimiv film za pogledat v zvezi s tem.
LP, Gregor GRE^

Thomas ::

Ne, zgrešil si bistvo, antonija.

Šolski razredi po celem svetu SE delijo na piflarje in na tepce. To da so v Ameriki tepli tistega tvojega anarhista, je pač ena druga delitev. Na rednecke in komije. Zdej, v tvojem primeru je bil komi tepen, ne piflar. To je off topic tuki.

Značilno je pa to, da ko zapustijo šolo, se piflarji dobro zapomnijo, kako je bilo. Tepci pa pozabijo ali zanikajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Ce si gledu bowling for columbine mas noter nekaj komentarjev ameriskih srednjesolcev o tistih dveh fantih. Noben ni nic vedu od njih, ker se neben ni pogovarju z njima. Noben ni nc vedu od njih, ker noben ni nc delu z njima. Itak je najlazje rect da onadva nista hotla met nobenih stikov z vrstniki, ampak to pomojem ne drzi. Vsak najstnik hoce met stike z vrstniki, pa ce je to zavestno al pa ne. Skratka ce se ze pri nas kdaj pa kdaj pojavi kaksen incident se to v ameriki dogaja non-stop, brez prestanka, dan za dnem, teden za tednom.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

antonija ::

Lej Thomas, pred pou leta sem meu obletnico valete in sem po dolgem casu spet srecal skoraj vse sosolce. Needless to say so prsli tako piflarji kot nepiflarji. In sem ze z vsemi pogovarju kak so kej delal srednjo solo (pa za piflarje ki so sli v LJ me je se posebej zanimal kak so jih tam sprejel) pa so vsi povedal da jim ni blo hudga. Prvi letnik so bli pac fazani (to je zmeri jeba, razen ce nimas ze v OS 100kg>:D), pol je blo pa vse po starem. In nekaj izmed teh piflarjev je hodilo na isto SS kot jaz pa ti povem da niso nikomur bli v napoto. Ponavadi jih je folk clo zicau da jim razlozijo matematko al pa fizko. Skratka, nobenega "nacrtnega" spravljanja na piflarje ni blo.

Sicer ne vem na kero solo si ti hodu, ampak na nasi ni blo nobenga hujsega nasilnega dejanja ki bi vkljuceval tolpo frajerjev in bogega piflarja. So se enkrat tepli pankurji s cefurji, pa kdaj pa kdaj se je kaksen par deckov odlocil fizicno obracunati, ampak vse to se dogaja v evropi. V ameriki pa ni tko. Tam se pa skupina deckov (recimo jim fuzbalerji) spravi na en osebek (recimo mu piflar). In fuzbalerji se bojo spravljal na tega piflarja dan za dnem, mu kradli stvari, ga tepli, ga silili da mora opravljati ponizevalna opravila.... Skratka nacrtno se bodo spravili nad njega. In tega dragi Thomas jaz v SS nisem videl. To kar se dogaja v Ameriskih srednjih solah ni nic drugega kot zrcalo ameriske druzbe in njene nestrpnosti. Vsaka skupina v ameriki ima najmanj eno skupino ki je ne prebavi. Navadno so to skupine ki so socialno pod njimi. Revni belci ne marajo crncev in mehicanov (ker jih kradejo sluzbe...), frajerji ne marajo piflarjev (ker jih maji cheerleaderke rajs ce tepejo piflarje). Bogati americani pa itak nocjo nobega zdraven, ker bi jim lahk unicu njihovo "cisto" druzbo.

Med Ameriko in evropo je razlika, in to velika. Tud americani ki pridejo v evropo (recimo student na prakso za pol leta, leto) se obnasajo drugace kot evropejci. Ponavadi je komentar evropskega studenta o ameriskemu (po srecanju seveda): "I don't like him. He's too cocky." Sam tak je zgleda treba bit v ameriki ker to od tebe pricakuje druzba. Amerika ni isto kot evropa, pa vrjetno se dolgo ne bo. Tle smo prekleto bolj strpni kot pa cez luzo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

keber ::

Kakšne streljate? Ta članek velja tako za američane kot za nas. Ne vem, a mate tako malo izkušenj s socialo? Tip je geek pa je povedal tako kot je bilo in je in bo. Je pa seveda (tipično po ameriško) nekoliko preveč dramatiziral. Glede na moje izkušnj pa je vedno tako: družile se bodo med sabo sorodne duše. Kar preveč izstopa, bo zavrnjeno, ali pa se bo dotični osebek prilagodil tistemu povprečju. Dostikrat je problem v tem, da tisti inteligentni ne znajo oceniti primernosti trenutka za nek smiselen pogovor - torej da se hočejo na nekem überžuru pogovarjat o stvareh, ki v tistem trenutku nikogar ne zanimajo. V OŠ so mene šteli za piflarja, ker sem mel vse pet, čeprav se mi sploh ni bilo treba učiti, vedel sem pa vse in še več (proti ostalim). Kasneje sem pogruntal, da to pač ne gre, zato razne pametnije zadržim zase, bo bolje - in je bilo. Tako se v družbi ne delam preveč pametnega, ker tudi ni nobene potrebe za to. Se pač spustič na nižji inteligenčni nivo, nič ne škodi. Le da so eni tako pametni, da jim je to pod častjo.

Aja, Thomas, ne si preveč tega pojava razlagat znanstveno. Bolje bo, da uporabiš svoje "bogate" izkušnje. Kaj že pravi en podpis tukaj: "Gram prakse je vreden tono teorije." Bolj kot za to temo skoraj ne more biti primeren.

NoUse4AName ::

Ja res se delijo, ampak niti priblizno tako strogo.
Koliko vem v USA sploh nimajo nekih razredov tako kot mi, ampak majo razne predmete na katere se prijavis ali si dodeljen. Pri razlicnih predmetih so razlicni ljudje v razredu. Ali se motim?
Nevem ce imajo oni tako kot mi 1.a, 1.b, 1.c, 2.a, 2.b, 2.c, itd. Ce nimas taksnih razredov se bojo razne interesne skupine oblikovale veliko bolj izrazito. Pri cemer se pomaga njihova tekmovalna kultura in obsedenost z sportom. Pri nas se pa v grobem organizirajo v razrede in potem v razredu na manjse skupine. Ampak razred vecinoma skupaj drzi in ni nekega nasilja v razredu. Med manjsimi skupinami v razredu redkokdaj pride do kaksnega konflikta, vecinoma se cist lepo razumejo in ni noben kaznovan ce jih menjava.
Ce boste rekli da ni taksnih skupin v nasih solah ste slepi ali pa ste pozabili.
Je res da je clanek bolj namenjen americanom, ampak bistvo je zelo zanimivo in se ne drzi samo za americane. Vsi smo taksni, da vec posvecamo eni stvari kot drugi in to ne zavestno.

keber ::

Najprej, tisto malo više velja za nekaj komentarjev nazaj. Da se ne bi kdo preveč spotikal >:D

Drugo Thomas: Verjamem svojim očem, ker pač poznam ogromno ljudi, zelo različnih. Najbrž precej več kot ti Thomas. In ravno zaradi tega lahko samo pritrjujem članku.

In tretje: Veliko jih žal ne pozna pregovora: sto ljudi sto čudi. Ta drži najbolj od vsega in to pač ni moč spremeniti. Ravno tisti inteligentni dostikrat tega ne dojamejo.

Thomas ::

> Drugo Thomas: Verjamem svojim očem, ker pač poznam ogromno ljudi, zelo različnih.

Oh, čist možno.


> Najbrž precej več kot ti Thomas.


Oh, čist možno.


> In ravno zaradi tega lahko samo pritrjujem članku.

Aja, jest pa pravim da članek ni v bistvu resničen? Povej to antoniji! :D



p.s.

Hm ... a se mau slabo beremo? I can hear you loud and clear! All of you!

:))
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

moj_nick ::

Se strinjam s kebrom.

Mene so vedno imeli za "tapametnega" in sem se sprijaznil, da se moram včasih spustit na nižji nivo konverzacije. Zdaj, ko me sprašujejo za snov pri fiziki, sem pameten, ko grem z bejbo na pijačko sem pa socialen. Tako nikogar nikoli nič ne moti.


Prilagodit se je treba. To že evolucija pravi ;)
110111001001010001010000

gazda ::

No clanka sicer nisem prebral sem pa prebral komentarje.

In hudo se motite ce mislite da pri nas takega nasilja ni. Res da je v USA to bolj izrazito, tocno iz ze navedenih razlogov (bolj so locene skupine, niso po letnikih razdeljeni, ampak po predmetih in stopnji tezavnosti, kar spodbuja vecje razlike in manjse kontakte). Lahko pa iz osebnih izkusenj povem da se tudi pri nas psihicno in fizicno "bolj popularni" spravljajo na "geeke". Nazalost sem bil v skupini ki je zatirala, za kar mi je se zdaj zal, ampak tako je pac zivljenje. Osebno sicer nisem nic pocel, bil sem pa zraven in marsikaj bi lahko preprecil a nisem. Da ne bo pomote, nisem nic posebej uzival v tem, samo to so vsi delali in jaz sem gledal - druzba dela cudeze. Takoj ko sem se locil na faksu od teh mi je udarilo kaj se je dogajalo. Tako da... tudi slovenci smo neumni....

mchaber ::

keber in moj_nick: A smo si slučajno v sorodu?:))

Ja, je res treba včasih "možgane na pašo dat"...8-)
.

pivmik ::

moj_nick

Povej a si se pogovarjal kdaj s največjim frajerjem razreda? normalno da ja.
Če bi bil v Ameriki... normalno da NE.
Tam se niti ene besede nočejo izmenjat s NERD-om, niti za kako pomoč ne bodo prišli vprašat NERD-a.
Ti se verjetno niti ne zavedaš kako je v USA, ta članek ni nič zdaramatiziran ampak prekleto realen za USA. Avtor je tudi parkrat ponovil, da njihova šola je bila še nad-povprečna.

Preberite CELOTEN ČLANEK!
Pa res preberte vse. Tudi to:
http://www.paulgraham.com/renerds.html
http://www.paulgraham.com/gateway.html (s slikami)
LP, Gregor GRE^

NoUse4AName ::

Ja se sem na enem forumu na katerem so bili pretezno americani vprasal ce so njihove sole res taksne kot v filmih in so rekli ja, se hujse v bistvu.

antonija ::

Sej to da so pri nas v razredih skupine je cist normalno, ker ma pac vsak svoje interese in svoje prioritete. Ce nekdo nima pojma o racunalnikih en drug ma pa vse mozgane sam na kompjuterje orientirane se pac ne bosta mela kej velik za zgovarjat, pa se ne bosta druzla. Se pac formirajo skupine po interesih. Ampak se vseeno pa skupine med seboj komunicirajo, noben ni kaznovan ce pripada vecim skupinam, skratka ni nobenega sistema ki bi ti nekaj prepovedal. V US pa je. Tam NE SMES govort s piflarjem ce hoces se naprej bit kul, tam NE SMES sedet za isto mizo s piflarjem pri kosilu ce hoces bit kul, tam NE SMES met stikov s piflarji ce hoces bit kul. Ce pa se nisi dost kul pa MORAS nalegovat piflarje da pridobis na popularnosti. Sej noben ni reku da smo v sloveniji ena big happy family, ampak to kar so pa americani pa se zdalec nismo (velja za solarje).

Pa se to: Ce se je kdo v srednji soli hotu "pridruzit" kaksni skupini se je seveda mogu on prilagodit. Nekak bi blo neumno pricakovat da se bo zarad njega spremenila skupina. Ce je kdo hotu it ven na pjaco s kul punco se je mogu normaln obnasat. Nekaj napora je resda blo treba vlozit v socialne zadeve, ampak se zdalec ne tolk kot je to treba v US. Tam si avte sfrizirajo (na ven in na not) preden grejo v solo, sam da so cimbolj kul.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

NoUse4AName ::

Zdaj se je pa zacel tale thread rahlo ponavljati...Vsak isto pove.

gazda ::

No ja... sem si se enkrat prebral moj post. Malce prehudo je izpadlo - pri nas je slo samo za verbalne zlorabe, smo pa tudi pri telovadbi skupaj karkoli ze igrali, tako da ni bilo cisto napadalno vse skupaj. Smo pa koncali na rednih tedenskih sestankih z psihologinjo, ker se je doticni osebek odlocil da ne bo vec hodil v solo zaradi nas.

Mislim pa da vse skupaj ni vprasanje geekov in sportnikov. To je po mojem zgresen pojem. Pomojem se vedno spravljajo ljudi na tiste ki se ne znajo vklopit v druzbo. So lahko geeki ali pa enostavno neumni. Poleg tega, imas tudi odlicnjake sportnike pa se nihce ne spravlja na njih.

pivmik ::

No vidiš, gazda.
To da st šli celo k psihologinji pove da ji bila izjema in ne pravilo.
V USA bi blo to čisto nekaj navadnega. Le da vaše izživljanje bi blo nedvomno krutejše.
LP, Gregor GRE^

keber ::

Antonija, Thomas in Picnic:

Ste že preveč geekovsko zgrabili. Se ne znate spustit malo niže? Sicer ne boste razumeli poanto tega članka. Škoda (za vas).:\

Jeronimo ::

Še jaz nekaj besed pristavim.....

V SŠ smo bili vsi prijatelji in tovariši. Imeli smo dobre in slabe učence. Med nami ni bilo razlik v tej smeri. Odličnjaki in neodličnjaki so shajali v harmoniji.


Amerika zahteva dokazovanje in tekmovalnost že v najstniških letih. Eni se dokazujejo z znanjem, drugi z bogatimi starši ali fizično močjo.


Sicer ne vem kako je danes pri nas ... vendar včasih smo se v SŠ vsi počutili odlično. Ne poznam nobenega kateri bi rekel da je bil zatiran.

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

pingo76 ::

No pa da še jaz svoj lonček pristavim.:D. Jaz sem v osnovni in srednji spadal v "kategorijo D". Še zdaj se sam vidim v tej kategoriji a pustimo to. Zelo lepo je bilo opisano in čisto isti princip je bil na moji osnovni šoli. No football/cheerleaders so pri nas noadomestli dobri športniki in fajn (za pogledat) punce. Najbolj izrazito je bilo 7-8 razreda. Zakaj vem da sem spadal v D kategorijo? Moj nadimek ki so mi ga pripopali je bil filozof:8). V petem razredu OŠ sem se lotil kemije in elektronike kar sem nato izkoristil za zabavo v šoli (in povzročil nemalo škode, večinoma pa motil pouk). Rezultat? Zapriseženec tehnike, elektronike, strojništva... strogo ateist (ni časa za onega tamgor:D) in skoraj povsem asocialen. Ja, računalniki in dolgotrajno smrdenje za njimi vleče v to skrajnost. Moja draga postaja moja zrcalna kopija kar se asocialnosti in hardware geek-izma tiče. Saj ne vem ali naj se smejem ali jočem. Slednje je najbrž primernejše. Članek e za poje pojme povsem realen. Če vi niste doživeli česa podobnega pa vam čestitam. Upoštevam le mnenje oseb starejših od 22 let ker to lahko neprimerno bolj objektivno ocenijo.

Thomas ::

> Moj nadimek ki so mi ga pripopali je bil filozof.

Poznal sem še enega takega. Njegov drugi nadimek je bil Kobra, kar mu je nekoliko olajšalo situacijo. Tretji pa Thomas. :))

> Če vi niste doživeli česa podobnega pa vam čestitam.

K čemu? K amneziji? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

frenk ::

tole je čist realno, samo da je to v ameriki veliko bolj izrazito...jest sm mel v razredu tud "nerd-e", ki so jih zajbaval in se nanje spravljal in te nerd-i se tud niso znal vklučt v družbo in tud sam način obnašanja so mel totalno nerd-ovski...pol smo bli pa nekateri ki smo jih lepo sprejel medse kot čisto normalne in bili so taki ki so se delal norca iz njih samo zato da so mel kej za počet...zdej so pa sfaliral in tako je tud prav>:D

Double_J ::

Haha, jz sm pa v obojmu kraljeval.:D
Dve šivanki...

Azrael ::

Nisem bral članka, ampak ko sem hodil v OŠ je bilo takole, v razredu so bili VIP izbranci , (otroci učiteljev + njihovi prijatelji), ki so bili zaslužni za vse uspehe, potem ostali, potem pa še tisti, ki so bili krivi za vse; običajno je bil njihov greh, da so zaostali v enem razredu ali so bili zraven pri kaki neumnosti (nobeden od njih 7. razred ni naredil niti pod razno, 8. pa je bil zanje na tej OŠ misija nemogoče).

Te razlike so kuhale učiteljice in so se z uspehom prenašale na učence in na odnose med njimi, taktika deli in vladaj.

Kriza je bila, če je kdo od ožigosanih v kakšnem krožku naredil kaj dobrega in cel pobral nagrado na tekmovanjih. V vsakem primeru je začel dobivati zaguljena vprašanja in kmalu je bilo ugotovljeno, da zaradi krožka zanemarja šolske obveznosti in je po hitrem postopku letel ven iz krožka.

Prekleta tekmovalnost se je vlekla vseh 8 let in sem bil šole na koncu 8 razreda že zelo naveličan, ko pa sem šel v SŠ, pa neverjetno olajšanje, predmeti, ki mi v OŠ niso šli (kemija, angleščina), nobenega problema.

Rezultati eksperimenta v OŠ so bili pričakovani. VIP presone so imele veliko težav v SŠ, ostali kakor kdo, ožigosani, eni so inženirji , drugi pa brez poklica.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

pivmik ::

Azrael ti si pa malo off-topic.
No se se res vidi da nisi prebral članka, pa niti komentarjev ostalih uporabnikov tukaj.

Je pa res da to o čem govoriš sem opazil tudi jaz na moji šoli.
Drugače se pa mi tukaj pogovarjamo o "tekmovanju" za popularnost na šoli(osnovn in srednji), krutosti med šolarji pri čem učitelji in starši nimajo veze(so off-topic v tem primeru).
LP, Gregor GRE^

T0RN4D0 ::

No ja... po mojem je t v ameriki veeeliko bolj izrazito... že prvi vtisi asistenta pri angleščini so blii recimo, da se tu nč ne fightajo...

v njegovi šoli os ble pač skupine in fighti na urniku vsak tedn.



V mojem razredu (fazan:D ) smo se kmal totalno ujel... skupine mogoč so... recimo fanjtje vs puce... ker se pač zanimamo za druge reči... sam ne takšne, da se nebi družl med sabo... pogovarjam se pač s tistim ki je v bližini...

Enga ''piflarja'' mal zejbavamo mogoč ampak je tak v naši družbi... sm k je tak mungo, da če ga poslušaš pol ure, ti nikakor ne more bit jasno, kak za vraga so ga spustil na gimnazijo... paše same petke ma :\


mogoč je mal otročji al pa neki...


no ja... v glavnem mislim da je amerika in slo neki popolnoam drugačnega... so odstopanja pri nas in tam.... ampak vseeno. f* america >:D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Legend(SLO) ::

Povej a si se pogovarjal kdaj s največjim frajerjem razreda?

A se pr vs ve kdo je največji frajer u razredu? Ker pr ns se ubistvu ne ve. Se čist merno pogovarjamo usi med sabo. Dobr z določenimi nism izmenju v tem letu po vsej vrejtnosti še skor nobene beseda sam kaj če si nimamo kej povedat. Lahko pa mirno kdorkoli govori s komerkoli, če ma pač željo.

Taka čudna tekmovalnost iz OŠ mi ni znana. Pr ns je blo dokaj tko, da je med piflarje sodu un k ej znou k ej delu naloge ni pa pomagu med testi pa daju nalog za prepisvt. Ker sm od slednih kriterijev ustrezu sam prvemu sm biu na popolnoma drugi strani. No ja nalog niso prepisval od emne ker jih nism meu.

Mislm pa, da pri ns ni take tekmovalnosti in ločenosti med skupinami na NOBENI šoli. Je pa res, da men tut una razdelitev na fazane in ostale ni jasna in je ne razumm in mi je totalno bedna in brezvezna. OK sej kšen u easy neponižujoč krst da je fun anšoli je prou ql. Pa da ne bo kdo mislu, da sm še fazan in zato proti k me maltreterajo. Sm do tretjega letnika prlezu. In v letih k sm biu fazan je biu krst prepovedan na šoli.

Strinajam se z vsemi, ki prvjo, da se je treba prilagodid družbi in okoliščinam. Mislm pač odvisn od ljudi okol. Z določenim krogom frendou (sošolcou) lahko tut kadar smo usi pijani ruknemo kšno veliko teorijo. Ponavad so na kšnih majavih osnovah realnih in z pridihom lastnega razmišlanja. Nemorš pa tega delat z nekom, ki v tem ne vid fore in s emu zdi to ful BED ej in en skapera, da je use ena zajebancija in da taoprauga odgovora nočmo vedt, ker pol to ni več teorija ampak dobimo formulo. Pol pa nimaš več o čem za debaterat in je tuga.


P.S: Bistvo je treba se je prlagodit pa se bo dal vozt. Ne preveč istopad od povprečja en v eno en v drugo smer. Ampak mal ej pa treba izstopat. Osebno preferiram socialno pred šolsko. Sam odločitev je na strani posameznika.
krneki

Tomaz27 ::

btw ucitelji in starsi imajo pri tem kr dosti veze. kdo pa mislis da vpliva na obnasanje posameznika v najvecji meri. Sploh na zacetku pri otroku. Predvidevam da druzina. PRi nas je blo pa isto. Tisti ki so imeli starse ki so ucili na soli so bili vedno priviligirani, zato so imeli doloceno priljubljenost pac skozi to da so vsi upali kako bojo s tem ko se bodo druzli z njimi imeli boljse ocene in jih bodo imeli ucitelji raje.
In tudi to da si lahko na obeh straneh je povsem res, lahko si ne ravno piflar ampak pac odlicnjak ki brez problema izdeluje razrede in hkrati v skupini kjer so pac ljudje bolj zivahni. Jaz sem recimo tipicen primer. Veckrat pri psihologinji in kar veliko podpisov pa obenem odlicen uspeh.
Cisto odvisno kako si naredis oz kako se vkljucis v druzbo. Ce si pameten si lahko obenem tudi duhovit, poves kaksno salo,prisluhnes drugemu, pomagas komu, naredis kako bedarijo ne prehudo pac tak. Zakaj vecina ljudi misli da so piflarji pac neki zadrti ljudje. Mogoce res po vecini ampak ne vsi bi reko. V srednji pa tak je zlo malo takih ki so nevem kako nadpovprecni, tam nas je bila vecina dobrih:)). Tisti ta najbolj pridni so pa zdaj na faksu po vecini za nami. Vsaj za tiste ki jih jas poznam je po vecini tako. Jaz sem bil na sredini in sem po vecini srednjo solo presvinglal in se tega posluzujem tudi sedaj na faksu in je prav fajn;)). Tisti pravdobri in podobni pa so odsli studirat v Lj(smo iz mb drugace) in jih je 3/4 padlo na raznih pravnih faklutetah in nevem se cim. Tako da so zdaj kako leto ali dve za nami in studirajo v Mb:)
Things change. Da bi pa videl kakno maltretiranje po razredih pa res ne. PAc druzli so se med sabo bolj pridni in pac tisti ki smo hodli ze v diskoteke in nazalost ze kadili in med odmori igrali nogomet na wcju in podobne piz... ! Tepli so se pa med sabo pri nas bolj poredni z porednimi kot pa kaj druga.

Amerika in nasilje.Heh, priporocam film Bowling for Columbine kot je bilo ze omenjeno.Mislim da bo potem vsem jasno zakaj imajo 10x vec umorov na prebivalca kot vse ostale drzave in tudi 10x vec naslija v solah, verjetno iz podobnih razlogov. Najboljse da komentirate komaj po ogledu filma ki je zelo realisticen, vbistvu ze bolj dokumentarec. Amerika je nasilje,zivi od vojn in nasilja in zal se to pozna tudi ze v osnovnih solah.

lp:))

Vesoljc ::

"Before you develop a conscience, torture is amusing."

good one
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

BigWhale ::

> Moj nadimek ki so mi ga pripopali je bil
> filozof

Hm, moj tudi... Strange...

Thomas ::

>> Moj nadimek ki so mi ga pripopali je bil
>> filozof

>Hm, moj tudi... Strange...

Nič strange, tepci nimajo veliko domišljije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pingo76 ::

Lol, pa nas je le bilo nekaj. :D

antonija ::

Se zdej ne razumem kaj je blo enim tko hudega na SS da se pocutijo enako zatirane kot ameriski nerdi. A mi lahko pove kdo kaksen konkreten primer zlorabe ki vas je doletela na SS (ali OS, sam tam ne vrjamem da je blo kej).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

DoberMan ::

Pri nas je to ločevanje prisotno. Če se ne bodo v šolah tega zavedali bo s časom (zelo verjetno) prešlo v fizična obračunavanja.
Jas sem bil v OŠ pameten, priden .... pri puncah pa nepriljubljen. Sošolci so se sicer družili z mano ampak bolj zato da sem jim kaj pomagal.
Potem v SŠ pa sem bil "bad", zajebaval (vse), mel popravce in sploh bil neidealen. Punce so me mele pa rade.
Če to ni ločenvaje potem ne vem kaj je. Ker teoretično če bi bilo "kul" kakšnega razbit in matrat bi morda to tudi naredil. Sicer dvomim vendar takrat sem bil še bolj neumen in preveč gledal na to kaj si drugi o meni mislijo.
In ko bo enkrat kul trpinčenje (lahko je že, ne vem ker sem sedaj star 25) , bo zelo slabo.

Gandalfar ::

Sej mogoče sem sam jzt čuden amapk v osnovni šoli po default nimaš kej preveč izkušenj s puncam ... to nekak postane v SS bolj aktualno...

nastyboy ::

Men se pa zdi da se v vsakem razredu ustvarijo neke skupine, ki pa so definitivno dinamične... Bom kar primer dal : Najprej so pobi proti puncam..pol pa čez neki časa en reče neki proti vozačem..pa se skupina premeša - pa so vozači proti nevozačem... pa če en reče neki proti odličnjakom .. pa se spet premešajo... iz svojih izkušenj bi pa reku da ni bilo ne vem kakšnih razlik, in da smo se vsi z vsemi dost zastopli.. pa noben ni nobenga maltretiral...So se pa res dosti družili skupaj tisti s podobnimi interesi. Bi rekel da se kar dosti razlikujemo od američanov.

demoness ::

Kaj naj rečem... očitno ste bili vsi zelo srečni otročički. Čestitam. Moje izkušnje s tem so malo drugačne. To, da ti rečejo filozof, je še najmanj (/me joins the (ex-)philosophers' club, too...), kar se ti lahko zgodi. Ne vem, a res pri vas tega ni bilo, ali pa samo nočete videti? In zdaj govorim o psihičnem in fizičnem poniževanju nepopularnih... čeprav drugo izključno na osnovni šoli. Takrat je bilo še bolj važno, kako se pišeš, kakšen avto imajo tvoji starši,... V srednji šoli so se šli iste stvari, samo bolj "podtalno", in seveda ne bi nihče priznal, da to pravzaprav počne, ali da ima za to tak in tak razlog. But face it, it happens.

In ja, otroci so krute zverine. Učiteljem se ponavadi sploh ne zdi vredno jih kontrolirati, ker mislijo, da "malčki pa itak ne morejo narediti nič hudega", ali kaj jaz vem kaj. Napaka.

Aja, pa nekdo je napisal nekaj o prilagajanju - da se moraš vsaki družbi prilagoditi. To je pa tudi odvisno od človeka. Če se ti zdi vredno samo zato, da boš v družbi, siliti s stvarmi, ki jih ne maraš, prenašati neumne pogovore in tako dalje, tudi prav. Ampak mogoče je v takem primeru najbolje poiskati drugo družbo.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

antonija ::

Ce se ze hoces pridruzit neki druzbi pol se ji mores prilagodit. Ce se ji pa noces se ti pa ni treba prilagodit. Sam pol se ne pritozevat da se noben ne pogovarja s tabo pa noben noce na pjaco s tabo. Tko pac je. Sej jst se tud druzim sam s tistimi s kerimi mam kej za debatirat/delat, z ostalimi se pa pogovarjam ce slucajno prilika nanese. Niti slucajo pa nisem nobenga diskriminiru zato ker bi njegov ati mel boljsi avto kot pa ati od mojga prjatla. To pa sploh ne morm verjetn da bi se pr nas zgodil.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

undefined ::

Se 150% strinjam z demoness!

Vsi ostali ste precej mimo, zadevo ste namreč zagrabili preveč "geekovsko" - brez občutka.

demoness ::

Antonija, saj imaš prav glede družbe. Niti nisem mislila tako, da najprej ti nihče ni všeč, potem pa jokaš, kako si sam, pač pa samo to, da so meje, do kod se je vredno prilagajat.

Kar se pa tiče avtomobilov: ne moreš verjet? Get down from your ivory tower, man. Saj meni je bilo tud težko na začetku verjet, da so lahko ljudje tako primitivni.

Aja, pa nekako sem pozabila napisat glavni point svojega komentarja: odličen članek. Ful dobro premišljen in utemeljen, še posebej tisti del o vzrokih za "boredom and cruelty".
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Oddelek: Novice / Android
4424462 (17577) Mr.B
»

Prepad v javnem mnenju med znanstveniki in laiki, a oboji podpirajo vlaganja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2411181 (8456) CaqKa

Zakaj Bog dopušča zlo?

Oddelek: Loža
121737 (1521) Gandalfar
»

Podeljene 17. Ig nobelove nagrade za leto 2007

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
325584 (3917) BigWhale
»

Deset najpomembnejših znanstvenih odkritij v 2004

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
73134 (3134) pingec

Več podobnih tem