»

Pobeg gravitaciji

Slo-Tech - V ponedeljek 6. decembra ob 20.00 se bo v Mariborski Kibli odvijalo zanimivo predavanje:

Predstavil se bo Ewen Chardronnet, ustanovitelj AAA (Asociacija Avtonomnih Astronavtov), raziskovalec taktičnih medijev in novomedijski umetnik, ki v svojem delu združuje digitalni avdio, video ter raziskovanje informacijskih sistemov.

AAA je vse-svetovna mreža ljudi, ki svoje delovanje posvečajo neodvisnim vesoljskim programom. Pri tem ne raziskujejo samo vesoljskih potovanj, temveč tudi za to potrebne skupne izhodiščne cilje, kot so pobeg gravitaciji vsakdana in gravi-kapitalizmu. Gravi-kapitalizem...

65 komentarjev

NASA upokojila še zadnji "vomit comet"

Yahoo News - NASA je tako upokojila še zadnje štirimotorno letalo KC-135, ki so jih uporabljali za raziskave in treninge v navidezni breztežnosti, ki so jo dosegli s paraboličnim letenjem. Letalo je tudi znano kot "vomit comet", kar bi v grobem prevodu pomenilo bruhalni komet, saj je eden izmed stranskih učinkov breztežnosti lahko tudi bruhanje.

Ta učinek je bil prej pravilo kot izjema, saj je bila obvezna oprema udeležencev letov tudi vrečka za bruhanje. Kot zanimivost naj povem, da je v vseh letih služenja tega letala bilo "izbruhanih" okoli 1000 litrov nepovratnih sredstev [:D].

Naslednje leto bo njegovo poslanstvo nadaljevalo letalo C-9.

4 komentarji

SpaceShipOne drugič na robu vesolja

Slo-Tech - Zgodilo se je danes nekaj minut pred četrto popoldne po našem času. Raketnemu letalu SpaceShipOne podjetja Scaled Composites je drugič v petih dneh uspel polet nad 100 kilometri višine, kar je priznana meja vesolja, za kar je razpisana nagrada kar desetih milijonov dolarjev. Če bodo ugotovili, da je bilo vse po pravilih, bo le-ta tudi podeljena.

Namen tega je bil vzpodbuditi začetek "poceni" vesoljskega turizma, za kar se resno zanimajo pri, na primer, British Airlines, in sicer že čez nekaj let.

Očitno zadovoljni z doseženim zdaj že razmišljajo o uvedbi drugih nagrad za vsakoletna sorodna tekmovanja, morda tudi za doseganje ISS, ki se ji po odpovedi generatorja kisika vse bolj slabo piše.

http://www.cnn.com/2004/TECH/space/10/04/spaceshipone.attempt.cnn/index.html
http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99996487

32 komentarjev

Razkrita skrivnost svile

Slashdot - Od branju sledeče novice me je spreletelo začudenje, kako znanost iz določene mešanice proteinov ni znala narediti takšne svile, kot zna to narava. Uporaba preteklika je pravilna, saj temu ni več tako.

Kot namreč poročajo na Slashdotu, so znanstveni z univerze Tufts odkrili način, kako v laboratorijskih razmerah pripraviti vlakna dovolj trdna in predvsem dolga svilna vlakna. Ključ do uspeha je tako preprost parameter, kot je količina vode.

Če se sprašujete, kakšno povezavo pa sploh ima svila z moderno računalniško tehnologijo, boste odgovor našli na tej povezavi. Če vam zmanjkuje časa, da bi zadnji sestavek prebrali, pa vam lahko povem, da gre za izboljšave v tehnologijo procesorjev. Še en klik.

10 komentarjev

Space Shuttli se bodo vrnili

New Scientist - Po januarski nesreči Columbie, v kateri je tragično izgubilo življenje sedem astronavtov in ki je za nedoločen čas prekinila izvajanje ameriškega vesoljskega programa, v NASI spet načtrujejo nove polete Space Shuttlov. Obsežna preiskava o nesreči se bliža koncu, tako da se znanstveniki spet pospešeno pripravljajo na nove lete. Kot pravijo tiskovni predstavniki, NASA optimistično upa, da ji bo naslednje vesoljsko plovilo uspelo poslati med zvezde naslednjo pomlad, natančneje med 11. marcem in 6. aprilom. Več o tem.

9 komentarjev

Predvidevanje možganov

Slo-Tech - Članek, objavljen na New Scientistu razglablja o tem, zakaj se, v primeru, da nas požgečka prelestna lepotica, krčevito smejemo, v primeru lastnega žgečkanja pa le nemo bolščimo v zid ter ne reagiramo. Težava naj bi tičala v naših možganih, saj ima, tako članek, naš organ (da, referiram na možgane) možnost predvidevanja dogodkov. Seveda naša koža fizično gledano občuti enako, le možgani, v primeru žgačkanja samega sebe, te impulze omilijo ter zatrejo. Klik! Bolje kot vsak Pentium 4 [:D] .

5 komentarjev

Razvoj izboljšanega TCP/IP

New Scientist - Na strani NewScientist so objavili novico o razvoju nadgradnje TCP/IP protokola, ki naj bi znatno pospešil delovanje interneta. Osnova ostaja ista, kot trdijo, bo nadgradnja le in samo programska. Hec je v tem, da današnja "verzija" protokola deluje principu pošlji-preveri-če ni uspelo, pošlji še enkrat pri polovični hitrosti. Protokol je torej nekako tako zastarel kot povezava Faxa oz. klicnega modema. Upajmo, da bo zadevščina preživela testiranja in se kmalu uveljavila, ker mi si vsi želimo gigabitne povezave kar doma. ;) Več o tem.

9 komentarjev

Strmoglavljena Nasina Columbia že na tržnici

Finance - Le nekaj ur po nesreči Columbie so se na eBayu, spletni dražbeni hiši, pojavili številni zbirateljski predmeti, povezani z vesoljskim plovilom. V zelo kratkem času so dosegli tudi do 30-krat višje cene od izhodiščnih, čeprav še pred nekaj dnevi sploh ni bilo zanimanja zanje, poročajo internetni viri.

Število predmetov na dražbi se vseskozi veča, saj želijo njihovi lastniki čim več zaslužiti, dokler je še kaj zanimanja. Izkušnje po pisanju internetnih virov namreč kažejo, da bo val zanimanja kmalu upadel. Našitek z logotipom plovila Challenger, ki je eksplodiral leta 1986, je danes vreden le nekaj dolarjev. Klik!

0 komentarjev

PIII 600 bo živel naprej

X-Bit Labs - Za nedoločen čas, pravijo pri Intelu. Očitno so si premislili glede prejšnje odločitve da ga bodo nehali izdelovat 18. februarja, še več, v novih pošiljkah bodo procesorji z novim D0 steppingom, tako da se jih bo najbrž dalo precej navit. S - spec teh procesorjev naj bi bil SL5BT.

1 komentar