»

Največ spama iz ZDA, Kitajci bolj pridni

Delež kitajskega spama upada

Slo-Tech - Sophos je objavil svojo četrtletno poročilo o nezaželeni elektronski pošti oziroma spamu, v katerem ugotavljajo, da so se Kitajci presenetljivo poboljšali. V prvem letošnjem kvartalu je bilo 97 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil spam. Največji vir spama so še vedno ZDA, od ga koder na medmrežje priteče 13 odstotkov. Drugo mesto na nečastnem seznamu pripada Indiji (7,3 odstotka), sledijo pa ji Brazilija (6,8), Južna Koreja (4,8), Vietnam (3,4) in Nemčija (3,2 odstotka). Dvanajst največjih proizvajalk spama je skupno odgovornih za 47 odstotkov nesnage.

Zanimivo je, da se je toliko omadeževana Kitajska uspela izpisati iz seznama. V zadnjem letu količina spama z njenih strežnikov vztrajno pada, tako da so v zadnjem času krivi...

1 komentar

Prodaja čipov marca rahlo navzgor

EETimes - Globalna prodaja čipov se je letošnjega marca v primerjavi s februarjem zvišala za 3,3 odstotke, je izračunala SIA (Semiconductor Industry Association). Skupaj je bilo prodanih za 14,7 milijarde dolarjev čipov, kar pa je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Skupno so v prvem letošnjem četrtletju prodali za 44 milijard dolarjev čipov, kar je prav tako 30 odstotkov manj kot lani, ko je ta številka znašala 62,8 milijarde, in 15,7 odstotka manj kot v zadnjem lanskem četrtletju. Najbolj so mošnjičke razvezali Azijci, ki so kupili za 7,8 odstotka več kot februarja, medtem ko je bila rast v ZDA 5,1-odstotna, Evropi pa 3,1-odstotna. Japonci so še najbolj zaskrbljeni, saj so edini zabeležili padec v višini 10 odstotkov. Klik!

2 komentarja

Prodaja čipov upadla za tretjino

vir: Heise
EETimes - V mesecu februarju je svetovna prodaja polprevodniških čipov upadla za 30 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Kot poroča Semiconductor Industry Association (SIA), je bilo po svetu prodanih za 14,2 milijarde dolarjev čipov, medtem ko so jih lani prodali za več kot 20 milijard. V primerjavi z letošnjim januarjem je znižanje znašalo skoraj osem odstotkov, saj so v prvem mesecu še uspeli prodati za 15,33 milijard dolarjev polprevodnikov.

Sicer je bilo leto 2008 prvo leto po poku dot-com balončka, da se je ta hitro rastoči trg skrčil, letos pa kaže še slabše. Najbolj zaslužni za zmanjšanje povpraševanja so Evropejci, ki so v primerjavi z lanskim letom pokupili za 36 odstotkov manj,...

10 komentarjev

Samsung še vedno največji

X-Bit Labs - Sodeč po poročilu Gartner Dataquest je bil Samsung v drugem letošnjem kvartalu še vedno največji proizvajalec pomnilnika, saj obvladuje slabo tretjino trga (31 odstotkov), kar je za odstotek več kot v prvem letošnjem četrtletju. Povečali so tudi prihodke od prodaje, ki so zdaj znašali 1,155 milijarde dolarjev. Na drugem mestu je Micron, sledijo pa mu Infenion, Hynix, Nanya in Elpida. Več o tem.

3 komentarji

Tretjinski porast prodaje pomnilnika

The Register - Kot napovedujejo pri Gartner Dataquest, bo v tretjem letošnjem četrtletju prodanega za okrog 35 odstotkov več pomnilnika kot v drugem kvartalu. Kakorkoli že, običajno je, da se prodaja malenkostno dvigne v tretjem četrtletju, a napovedi kažejo, da bo letošnja bera to povprečje krepko presegla. Tudi Hynix je že objavil, da povpraševanje po pomnilniku pričenja dosegati proizvodnjo. Če so predvidevanja Gartner Dataquest pravilna, bodo v tretji četrtini letošnjega leta po svetu prodali za 5 milijard dolarjev pomnilnika, medtem ko so ga v drugi zgolj za 3,72 milijarde. Več o tem.

7 komentarjev

Porast prodaje računalnikov

The Register -

Prodaja računalniške opreme v svetu oziroma natančneje prodaja čipov je trenutno v porastu, pravijo pri SIA (ang. Semiconductor Industry Association). V celotnem drugem četrtletju letos so na svetu prodali za 37,6 milijarde dolarjev čipov, kar je za 3,2 odstotka več kot v prvem kvartalu in za dobro desetino več kot v lanskem drugem kvartalu.

Tudi prodaja mikroprocesorjev je sledila splošnemu trendu, tako da so se trgovci veselili osemodstotnega porasta prodaje.

Poglejmo še prodaja po celinah. Japonci so prodali za 5,5 odstotkov več, Azijsko-Pacifiški trg za 5,9, Američani za 3,6, no, v Evropi pa je prodaja padla za 4,1 odstotka glede na prvi kvartal. V primerjavi z lanskim drugim četrtletjem so Japonci prodali za dobro petino več, Stara celina za 12,3 odstotke, Azijsko-Pacifiški trg pa za 11,8. Edini, ki so prodali manj kot lani, so bili Američani s 3,7 odstotnim padcom.

Izvirna novica.

0 komentarjev

Intel podvojil dobiček

The Register -

Z mesecem julijem smo že pošteno zakoračili v drugo polovico letošnjega leta, tako da se lahko v kratkem nadejamo obilice poslovnih rezultatov podjetij za drugo četrtletje. Danes imamo pred seboj Intelove.

V celotnem drugem kvartalu so dohodki od prodaje znašali 6,8 milijarde dolarjev, kar je za osem odstotkov več kot v enakem obodobju lani (6,3 mrd). Čisti dobiček je znašal 896 milijonov dolarjev, kar je za 101 % več v lanskem drugem četrtletju, ko so ga pridelali 'zgolj' 446 mio.

Za tretje četrtletje Intelovi tržniki napovedujejo zaslužke med 6,9 in 7,5 milijardami. Intel se je vsled odličnih rezultatov odločil povečati proračun za raziskave in inovacije, tako da bodo le-temu letos namenili 4,2 milijarde namesto prvotno načrtovanih štirih. Intelove delnice trenutno kotirajo pri vrednostih okrog 24 dolarjev. The Register, The Inquirer.

6 komentarjev

Zakaj ravno Japonci?

MSN - V tem članku na MSN se je avtor spraševal, zakaj vraga morajo Japonci vedno videti tehnološke inovacije pred njihovim narodom (tip je Američan). Njegovi razlogi so dokaj tehtni in prepričljivi - Japonci naj bi zaradi pomanjkanja prostora dosti bolj cenili majhnost komponent od Američanov ter le-to bili pripravljeni plačati. Nato naj bi naslednji razlog tičal v tem, da Japonci uporabljajo lasten trg za raziskave uspešnosti izdelka ter ne začenjajo prodajati gizma dokler ne vedo, kateri se bo prodajal najbolje. Nato se avtor dotakne še dejstva, da se Japonci bolj prilagodljivi ter da se lažje prilagajajo trendom, in tako dalje. Članek je kar zanimiv, svoja opažanja pa udejstvuje na dejanskem primeru - prenosniku Toshiba Libretto L5. Klik!

2 komentarja

Google zeitgeist

Slashdot - Google velja za enega najboljših in najpopularnejših iskalcev po spletu. Glede na to koliko ljudi išče preko njih bi si lahko naredili zelo zanimivo sliko o svetu oziroma uporabnikih interneta - kaj jih zanima, kako prihajajo do podatkov, od kje itd. To so tudi storili s svojo novo stranjo Zeitgeist. Stvar je malce skopa, ampak vseeno blazno zanimiva. V bistvu lahko preko pojmov, ki jih ljudje iščejo, ugotoviš kaj se dogaja v svetu. Zabavne so tudi najbolj pogosto napačno črkovane poizvedbe: volkswagon, shakespear, jenifer lopez ... :)
Raje ne pomislim, kaj vse bi se še dalo analizirat...

0 komentarjev