»

Epox s Socket T in 939 na CeBIT-u

X-Bit Labs - Epox je potrdil govorice, da bo na prihajajočem CeBIT-u 2004 uradno predstavil svoje plošče za procesorje LGA775 in PGA939. EP-5EPA+ bo tako plošča z ležiščem Socket T na naboru i915G, ki bo imela grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, PCI Express in podporo dvokanalnemu pomnilniku. EP-9NDA+ na nVidiinem nForce3 bo namenjena AMD-jevim Athlon 64 s 939 pini in podporo dvokanalnemu pomnilniku.

Poleg tega bo Epox predstavil še grafične kartice na GPU-jih GeForce FX 5700, GeForce FX 5700LE oziroma GeForce FX 5500, nekaj izdelkov Bluetooth, sestavljene osebne računalnike s Pentiumi M in še kaj bi se našlo. Klik!

0 komentarjev

ABIT in nVidia vendarle nadaljujeta sodelovanje

X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi smo poročali, da naj bi se tajvanski proizvajalec matičnih plošč in grafičnih kartic ter kalifornijski snovalec grafičnih in veznih čipov razhajala.

Toda sodeč po tej novički na X-Bit Labs temu vendarle ne bo tako. Kot poročajo, naj bi ABIT že dobil primerke nForce3 čipovja, kar pomeni, da se kmalu lahko nadejamo družine matičnih plošč, zgrajeno okoli le-tega.

Kot kaže, so bili naši strahovi, da od ABIT-a ne bomo deležni matičnih plošč in grafičnih kartic, zgrajenih okrog nVidiinih čipov, preuranjeni.

5 komentarjev

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

HardOCP - HardOCP poroča na podlagi govoric, da sistemi z dvema Opteronoma na osnovni plošči ne bodo imeli reže AGP. Na AMDjevih slikah sistemov z dvema Opteronoma smo videli AGP režo, a taka osnovna plošča še ni prišla v roke ocenjevalcev strojne opreme. AMD naj bi z odločitvijo, da bo dvoprocesorskim Opteron-sistemom odvzel režo AGP, postavil te sisteme v strežniški trg, kot neposredno konkurenco Intelovemu 64-bitnemu Xeonu. Okej, kaj pa igričarji? Verjamem, da obstaja kar precejšen odstotek ljudi, ki bi si doma z veseljem lastili močno dvoprocesorsko 64-bitno pošast, in na njej igrali Q3 [:D].

Kaj torej? Spet se moramo zateči k besedi na cesti, saj se govori, da naj bi imeli dvoprocesorski sistemi, kombinirani z AGP režo, težave z združljivostjo. Čas bo povedal, AMD pa tudi. Klik!

11 komentarjev

Opteron in nForce 3 Pro

Obdeluj podatke...64-bitno! :)

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tako, po krajšem oddihu na obali naših sosedov in na žalost zamujenem Slo-Tech LANu, sem ponovno med živimi in zdravimi v ekipi Slo-Techa. [:D]

Opteron, eden izmed zadnjih upov za AMD, da zleze iz rdečih številk, je pod velikim pritiskom. Predvsem poskuša prodreti na, za nas domače uporabnike, manj zanimivo tržišče 64-bitnih procesorjev. Tokrat so na X-Bit Labs na test postavili najhitrejše čipovje, ki še ni v prosti prodaji -- nForce3 Pro -- naslednika zelo priljubljenega nForce 2 (Ultra), v navezi z Opteronom 144. Ta tiktaka pri 1,8 GHz in vsebuje 1 MB L2-predpomnilnika. Čeprav ta...

16 komentarjev

AMD -- hvala za vse ribe in nasvidenje?

Overclockers.com - AMDjevo vodstvo je bilo prijetno presenečeno, ko je ugotovilo, da so pridelali le 140 miljonov dolarjev izgube. S tem je obenem postalo dokončno jasno, da AMD stavi vse na Hammerje. Amapk žal je ta kupček še vedno premajhen, njihov edini upnik (in tudi up) so tako zagrizeni privrženci, ki bodo brez pomislekov sprejeli 50 % zvišanje cen. Naivno, porečete? Se strinjam, še posebej če upoštevamo, da je AMD prodal največ procesorjev ravno v razredu od 60 do 100 dolarjev; v razredu, ki ga bo prisiljen ukiniti, če bo hotel splavati na površje.

Četudi bi se jim s Hammerjem posrečil veliki met, je še vedno vprašanje, ali bodo preživeli do njega izgotovitve in po možnosti še preko vseh mladostniških težav, ki bodo nedvomno pestile novi procesor. Precej verjetno je namreč, da so se vsi njihovi največji privrženci po vsej verjetnosti ravnokar založili z Bartoni in tako v kratkem ne bodo pripravljeni poseči po novem procesorju (nikar ne pozabimo, da govorimo o najnižjem segmentu tržišča).

Tu...

21 komentarjev

Prva plošča za Opterone in Athlone 64

več strani -

Intel nam jo navadno zagode, ko fizično identičnih procesorjev ne moremo posaditi na enake plošče, saj novi procesorji pač, vsaj marketinško, zahtevajo nova čipovja z novimi ploščami. Pri AMD-ju so stvari obratne, saj smo prisiljeni preiti na nove plošče bolj poredkoma.

Še en ekstrem pa so opazili na AmdBoard, kjer poročajo, da so zapazili poseben tip MSI-jeve plošče, ki podpira tako Opterone kot Athlone 64. Čeprav Opteroni uporabljajo Socket 940, Athloni 64 pa Socket 754, za MSI to očitno ni bila ovira, saj bo K8D Master2 FAR podpirala oboje. Jasno je že, da plošča uporablja K8T800 (znano tudi kot K8T400M) čipovje z VT8237-južnim mostom, ni pa še znano, ali bo za uporabo Athlonov 64 potreben kakšen adapter, ali pa bo AMD celó pričel izdelovati Athlone 64 za Socket 940. Klik, klik!

1 komentar

Načrti AMDja na internetu

The inquirer - Kot poroča The Inquirer so se na Internetu znašli nekateri AMD-jevi zaupni podatki. Tako naj bi AMD 4. avgusta predstavil Opterona 246, 5. avgusta bo zagnal najhitrejši kitajski superračunalnik, 22. septembra pa bo luč sveta ugledal tudi Opteron 846. Datumov je še precej, a ti naj bi se že spremenili, ko so ugotovili, da so prišli v javnost. Če verjameš!?

Prav tako pa naj bi AMD-jeva tovarna v Dresdenu prejela denar s strani Evropske Unije - kar 400 milijonov Eurov posojila (100 milijonov od tega takoj) v pomoč AMD-jevemu in Infineonovemu obratu. The Inquirer drugič!

1 komentar

Plošče na nForce 3 Pro 150 že v masovni proizvodnji

X-Bit Labs - Nvidia je najavila, da so plošče, ki bodo bazirale na njihovem najnovejšem in sploh prvem procesorskem naboru za profesionalno uporabo (beri: delovne postaje, ...) že v masovni proizvodnji.

Nabor nForce3 Pro 150 je narejen v 0.15 mikronski tehnologiji in podpira Hyper-Transport, 8x AGP, 3 ATA-33/66/100/133 kanale s podporo RAID, USB 2.0 in še marsikaj. Prva matična plošča, ki bo osnovana okrog najnovejšega Nvidiinega nabora za Opterone, bo Asusova SK8N, ki bo poleg standardne opreme podpirala tudi do 8 GB PC1600, PC2100 ali PC2700 DDR SDRAM pomnilnika, omogočala priklop diskov Serial ATA in bila pripravljena na navijanje Opteronov.

To leto se lahko nadejamo še enega Nvidiinega nabora - nForce3 Pro 250, ki bo poleg tistega, kar ponuja nForce 3 Pro 150, nudil 4 priključke Serial ATA in gigabitni ethernet.

1 komentar

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev