»

Elpida v škripcih, trg pomnilnika se konsolidira

Heise - Zadnje dni so vedno glasnejše špekulacije o Micronovem prevzemu obubožane Elpide, s čimer bi ustvarili drugega največja proizvajalca pomnilniških čipov na svetu. Skupno podjetje bi za ovratnik dihalo vodilnemu Samsungu, trgu pa bi grozil oligopolni položaj, ki bo lahko zvišal cene DRAM-pomnilnika. Zato se zadnje dni vsi ukvarjajo z ravnanjem japonskih oblasti, ki lahko z dokapitalizacijo (ali konverzijo posojil v lastniške deleže) še rešijo Elpido pred propadom ali prevzemom.

Konsolidacija proizvajalcev elektronike ni nič novega, je pa v zadnjem času nekoliko hitrejša. Na področju trdih diskov smo iz nekdanjih...

9 komentarjev

AMD hoče trg veznih čipovij zase

X-Bit Labs - AMD se je dolgo hvalil, da je njihova največja prednost pred glavnim tekmecem, Intelom, prav raznolikost pri izbiri veznega čipovja. Čeprav je Intel, poleg svojih, podpiral tudi VIA-ina in SIS-ova čipovja, v časih procesorjev Core 2 pa tudi nVidiina, so bili prav ti trije igralci veliko močnejši pri izdelovanju veznih čipovij za AMD. A odkar je slednji kupil proizvajalca grafičnih kartic (in veznih čipovij, sicer nekoliko redkeje uporabljanih) ATI, so se močno osredotočili tudi na izdelavo lastnih veznih čipovij za svoje procesorje. S tem so pravzaprav dobili najmočnejšega in najboljšega zaveznika - samega sebe.

VIA, sploh pa SIS, že dolgo nista predstavila novotarij za AMD-jeve procesorje, VIA je npr. ostala še v časih DDR pomnilnika in Socket 939 procesorjev. nVidia je vseeno še vedno močno zastopana, s kar 43% tržnim deležem, a tudi njihova ponudba v zadnjih časih nekoliko šepa. to bi se znalo spremeniti po sporu z Intelom, a AMD-ju to ni po godu. Pravijo, da želijo, podobno...

34 komentarjev

Via Arena - Viina nova stran

VIA Arena - Za konec pa še novička o novo nastali strani VIA Arena, ki jo je ustanovilo matično podjetje VIA in je namenjena izključno podpori njihovim izdelkom (support portal). Čeprav je stran namenjena izključno podpori, pa je zanimiva tudi za druge, ki nimajo Viinih produktov, saj na njej najdete kup povezav do testov Viinega Apollo P4X266, KT266A, Apollo KT266, Apollo KT266 nabora in procesorja C3. Stran obvešča tudi o svežih 4in1 gonilnikih, ponuja pa še FAQ, Information Database in Forum sekcijo.

0 komentarjev

Priljubljenost DDR pomnilnika

X-Bit Labs - Ne glede na to, kako sem navdušen nad novo tehnologijo, moram priznati, da se DDR pomnilnik ni prijel. Večina ljudi je pač ne pripravljenih dati nekaj denarja več za hitrost, ki je dejansko res ne potrebujejo. To se bo spremenilo.
Tako vsaj pravijo proizvajalci matičnih plošč, ki bodo začeli promovirati svoje DDR matične plošče veliko bolj intenzivno. DDR se je tako zelo slabo prijel tudi zato, ker so (bila) vsa vezna čipovja zanj precej draga. Zato sta AMD in VIA začela izdelovalcem končnih računalnikov (ala IBM Aptiva) ponujati "bundle". V njih bodo vezno čipovje in priložen DDR pomnilnik. Še bolj priljubljena pa je ALi-jeva in SiS-ova ponudba, ki raje kot "bundle" ponuja zelo ugodno ceno čipovja samega. Skaratka; v prihodnje lahko pričakujemo veliko bolj agresivno trženje DDR matičnih plošč. Kar pomeni večjo konkurenco. Kar pomeni nižje cene!

0 komentarjev

VIA v španoviji z Micronom

EBN - Prejšnji teden ste lahko brali o pobudah VIAe za znižanje cen DDR pomnilnika. To dosegajo v sodelovanju z največjimi proizvajalci te vrste pomnilnika in sicer tako, da ponujajo nekakšne kombote po nižjih cenah. No, sedaj je VIAi uspelo prepričati tudi velikana Microna. Podjetje bo tako skupaj z VIAinim DDR čipovjem svoje module ponujalo po $50, kar je precej manj, kot trenutnih $100-$120, kolikor je tržna cena za 128MB DDR DRAMa. VIA je vsekakor na pravi poti in to je tudi edini način, da se DDR hitro razširi kot pomnilnik prihodnosti. Več tukaj.

0 komentarjev

ALi dobil Intelovo licenco

X-Bit Labs - Ko smo že pri Pentiumih4 povejmo tudi, da je licenco za izdelovanje veznih čpovij za ta procesor dobilo drugo neodvisno podjetje. Tako je prvi med tajvanskimi proizvajalci veznih čipovij licencno dobil prav ALi (čeprav je bilo za pričakovati, da bo to SiS). Seveda ALi ne počiva in tako je P4 vezno čipovje že na risalnih deskah. Izzid je pričakovan nekje ob koncu tega leta, čipovje pa bo podpiralo PC133 SDR DRAM in DDR DRAM. Prav tako bo vsebovalo nekaj posebnosti, kot naprimer AGP 8x in posebno High Speed Link Bus vodilo med South in North Bridgom.
Sedaj čakamo samo še na odobritev licence VIAi in SiSu in era poceni P4 veznih čipovij se lahko prične.

0 komentarjev

Proizvajalci se odločajo za SiS

X-Bit Labs - SiS, eden izmed tajvanskih proizvajalcev veznih čipovij, je lansko leto imel zelo velike probleme in tako nismo ugledali niti enega izmed novih napovedanih čipovij. No, podjetje je sedaj rešilo težave in že ponuja svoje proizvode. Kot smo povedali že nekaj časa nazaj, je glavno orožje SiSa cena in tako se njihova DDR SiS637 in SiS735 čipovja prodajajo za samo $27, kar je precej manj, kot stanejo konkurenčna čipovja. Njihova taktika je uspela, saj je že kar precej proizvajalcev najavilo proizvode z njihovim veznim čipovjem, prve pa bomo ugledali nekje na koncu drugega četrtletja tega leta. Ali je mogoče, da se bo SiS razvil v pravega konkurenta VIAi? Vse je odvisno od performans...

0 komentarjev

VIA uspeva z DDRjem

več strani - Pred parimi dnevi se je zaključil VIAin "DDR Summit" v Taipeiju. Sodeč po številu udeležencev in stvareh, ki so jih predstavili, se DDRju obetajo svetli časi. Najbolj vidni so bili proizvajalci matičnih plošč, saj je velika večina pomembnejših proizvajalcev predstavila svoje DDR izdelke na VIA Apollo Pro266/ KT 266 čipovju. Če vas zanima več o le teh (ter mogoče kakšna slikica novih platk), potem le usmerite brskalnike na Akibo!

Seveda nam vse plošče sveta ne koristijo brez dejanskega pomnilnika in tudi tukaj so prizadevanja VIA in AMDja obrodila sadove. Predstavniki Samsunga, Microna in Hyundaija so namreč najavili, da so pripravljeni za masovno proizvodnjo in pocenitev DDR pomnilnika (na žalost niso povedali, kdaj naj bi se to zgodilo). Če se bodo ti trije giganti kmalu zganili, jim bosta morala slediti tudi Elpida in Infineon, teh 5 podjetij pa proizvede kar štiri petine celotnega pomnilnika, ki je trenutno na voljo!

Optimistične so tudi VIAine napovedi, saj podjetje upa, da bo v...

0 komentarjev

VIAini načrti

Jaz - V svojem stostranskem stilu je Sharky objavil še eno analizo, tokratk načrtov največjega neodvisnega proizvajalca veznih čipovij, VIA. Podjetje je zadnje čase res kar hiperaktivno in moram priznati, da pripravljajo nekaj zanimivih stvarc (P4 čipovja, Dual SocketA čipovja...), tako da si zadevo le oglejte. Thnx, Mate.

0 komentarjev

Čipovja...

X-Bit Labs - Na tej japonski strani so objavili zelo zanimive informacije o načrtih vseh pomembnejših proizvajalcev veznih čipovij. Koliko je ta info zanesljiv bomo še videli, toda meni se zdi, da ne gre za kakšno izmišljotino.

...
Proizvajalec Čipovje Izid Pomnilnik Lastnosti
AMD Athlon/Duron
AMD AMD-760 Q1 DDR  
ALi MAGiK 1 Q1 DDR  
SiS SiS735 Q1 DDR  
AMD AMD-760MP Q2 DDR SMP
VIA KT266 Q2 DDR  
NVIDIA Crush12 Q2 DDR NV11 grafika
Micron Mamba Q3 DDR Integriranih 8MB L3 cachea
ALi M1667 Q4 DDR AGP 8x, High-Speed Link
API Caspian ? DDR SMP
Micron Shotgun ? DDR Rendition grafika
ATI ArtX3 ? DDR Integrirana grafika
NVIDIA Crush18 ? DDR NV17 grafika
Intel Pentium III
VIA Apollo Pro266 Q1 DDR SMP
SiS SiS635 Q1 DDR  
VIA Apollo Pro266T Q2 DDR SMP
ALi Aloddin Pro 5 Q2 DDR  
Intel i815 B-step Q2 SDR  
Micron Copperhead ? DDR SMP
Serverworks HE-SL ? DDR SMP
ATI ArtX2 ? DDR Integrirana grafika
Intel Pentium 4
Intel Brookdale Q3 SDR  
VIA PX266 Q4 DDR  

1 komentar

Viking bo kmalu začel s prodajo DDR RAMa

X-Bit Labs - Viking, eden izmed najbolj renomiranih proizvajalcev pomnilnika, je najavil skorajšenj začetek prodaje njihovega DDR pomnilnika. Na voljo so že 128MB in 256MB razvojni primerki, kar pomeni, da do masovne proizvodnje ni več daleč ( upajmo... ). Svoje načrte za proizvodnjo DDR RAMa pa seveda pripravljajo tudi drugi proizvajalci, najbolj viden med njimi pa je zagotovo Micron.

0 komentarjev