»

Deathstar - zaključek zgodbe z IBM 75 GXP diski

Ars Technica - Očitno je, da bo tudi to temno poglavje IBMove zgodovine dobilo svoj epilog. Verjetno še prenekateri bralec dobro pomni zgodbo s slavnimi Deskstari 75 GXP, ki so umirali kot po tekočem traku. Zgodba, ki je povzročila kar nekaj sprememb na trgu diskov (prodaja IBMove proizvodnje Hitachiju, skrajšanje garancije za diske na eno leto - ki so jo kasneje proizvajalci zaradi pritiska trga spet podaljšali) se počasi končuje. Svoj epilog je namreč dobila tudi leta 2001 vložena civilna tožba proti IBMu, ker je le-ta navkljub vedenju da ima 75GXP resne težave nadaljeval s prodajo le-teh in jih ni umaknil s tržišča.

Dosežena je bila izven sodna poravnava, ki:
1. IBM opere vsakršne krivde (napak pri izdelavi, slabe konstrukcije, laganja/prikrivanja podatkov), na drugi strani pa so
2. uporabnikom z dokazom da so izgubili podatke zaradi smrti deathstarja upraviči do 100 dolarjev povrnitve (Originalno besedilo: "Authorized 75GXP Cash Award Claimants" - hehe, nagrada in ne odškodnina, te pravniki...

28 komentarjev

Nadgrajevanje računala

Tom's Hardware - Stric Tom je zopet spisal en članek, ki pa je namenjen bolj začetnikom. Govori o nadgrajevanju starega računala - za primer so vzeli pentium II 233. Kot nadgradnjo so pa vzeli pentium III 800 EB in ASUSovo matično ploščo ter pentium 4 1500. Poleg tega pa so pogledali vse možne kombinacije tudi z grafičnimi karticami Rivta TNT 2 Ultra, Geforce 2 MX in Geforce 2 Ultra. Članek bi priporočal predvsem začetnikom v "šraufanju" računalnikov, tisti z več izkušnjami pa razen parih grafov, ne boste zvedeli nič novega.

0 komentarjev

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

ASUS CUSL2-C Black Pearl

vir: ASUS
ASUS - Yay! Tudi ASUS misli na nas moderje! Drugače si namreč ne morem razlagati izdaje nove matične plošče, ki se od svoje "predhodnice" (popularne CUSL2-C) ne razlikuje po ničemer drugem, kot barvi tiskanega vezja, ki je- uganili ste- črno! Prava stvar za vse srečne lastnike prozornih ohišij (ki jih na žalost v Sloveniji še ni, toda pozor: naš sponzor GlobalCool bo kmalu dobil prvo pošiljko prozornih pleksi ohišij!). Seveda gre za omejeno serijo, in prav zanima me, ali bomo kakšno ugledali tudi v Sloveniji.
Aja, ko smo že pri črnih matičnih ploščah... AOpen, ki se je ravno te dni pojavil v Sloveniji, tudi rad izdaja črne matične...

0 komentarjev

Igričarski sistem za 300 tisoč tolarjev

Sharky Extreme - Še ena novica iz Sharky Extrema. Še en vodič, in tokrat o kupovanju dokaj poceni računalnika za igranje igric.
Tako kot vedno so sestavili dve konfiguraciji, eno Intelovo in drugo AMDjevo. Ohišje je midi tower z 300W napajlnikom. Intelova konfiguracija vsebuje Asus CUSL2-C matično ploščo in retail Pentiuma III 800 na 133 MHz vodilu (zakaj pa to?). AMDjeva pa Gigabytovo mama plato GA-7ZX in Thunderbirda 900. Ostale komponente so: 128MB PC133 rama, 20 GB IBMov 75GXP disk, Geforce 2 MX, Sonyev G200 zaslon, SB live! Value, neke Altec zvočnike, Pioneerjev 16/40 DVDrom. Tipkovnica je že standardno Microsoftova Natural Elite, glodalec pa je prav tako od Microsofta, Intellimouse Explorer. Hja... dobra izbira, a tistim, v katerih je vsaj malo overklokerske duše, bi jaz priporočal, da vzamejo 100 MHz verzijo Pentiuma... Klik!

4 komentarji