»

Tožba zoper Symantec zaradi avtomatskega podaljševanja licence

ComputerWorld - Kenneth Elan iz New Yorka toži podjetje Symantec, ker mu je to avtomatično podaljšalo naročnino na protivirusni paket Norton Antivirus in za to zaračunalo 76,03 dolarja. V tožbi, ki jo je na newyorško sodišče vložil 19. januarja, piše, da Symantec ni ponudil možnosti zavrniti podaljšanja licence. Če bi mu jo, bi jo sprejel in odpovedal naročnino na Norton Antivirus. Elan je prosil sodnika, da tožbi dodeli status skupinske tožbe, tako da bi se ji brez stroškov lahko pridružili še drugi opeharjeni kupci protivirusnega programa. Symantec tožbe še ni komentiral.

To sicer ni prvi tovrsten primer. Praksa avtomatskega podaljševanja licenc je že stara stvar, ki jo podjetja zagovarjajo z utemeljitvijo, da le tako...

13 komentarjev

Največji problem še vedno PEBKAC

Slashdot - Za nepoučene: PEBKAC je akronim, ki ga uporabimo, ko uporabniku ne moremo enostavno povedati, da je prebutast za uporabo računalnika. V angleščini stoji za problem exists between keyboard and chair ali po naše problem je med tipkovnico in stolom. Zadnje študije kažejo, da je PEBKAC še vedno eden izmed glavnih vzrokov za težave z računalniki.

Ameriška McAfee in Državno združenje za kibernetsko varnost (National Cyber Security Alliance, NCSA) sta uporabnika spraševala, kakšno zaščito računalnika kaj uporabljajo. Kar 87 odstotkov uporabnikov je trdilo, da uporabljajo protivirusni program, 70 pa antispyware orodja. Slabše so se uvrstili požarni zidovi s 64 in antiphishing orodja s 27 odstotki. Fino? Niti ne.

Nekaj računalnikov so tudi pregledali in odkrili, da uporabniki nimajo dosti pojma, kaj pravijo. Antispyware orodja so odkrili le na 55, antiphishing pa na 12 odstotkih računalnikov, medtem ko so protivirusnike in požarne zidove našli na več računalnikih, kot so zatrjevali...

47 komentarjev

Symantec in aktivacija

Slashdot - Symantec, eno najvidnejših podjetij na področju varnosti in vzdrževanja PC in Mac računalnikov, je pred časom naznanilo uvedbo obvezne aktivacije v najnovejšo različico njihovega glavnega izdelka za zaščito pred virusi, Norton Antivirus 2004. Kot obrazložitev so zapisali, da so se za to dejanje odločili, ker vsako leto "prodajo" 3,6 milijona nelegalnih kopij, ki potem kupcem ne delujejo pravilno. Medtem pa nasprotniki aktivacije že nekaj časa poudarjajo, da le-ta služi zgolj kot nadloga legalnim uporabnikom, saj nelegalnim kopijam pred redistribucijo aktivacijo odstranijo.

Črne napovedi so se tudi tokrat uresničile in tako so se nekateri uporabniki najnovejše kopije znašli pred aktivacijo vsakokrat, ko so vklopili računalnik. Kaj kmalu jih je pričakalo tudi sporočilo, da so presegli omejitev aktivacij. Trenutno avtorji programa prizadetim uporabnikom svetujejo, naj ne izklapljajo računalnika in počakajo na popravek, na katerem zelo trdo delajo.

Zanimivo je, da uporabniki rožica...

9 komentarjev

Izšel Norton Antivirus 2004

Symantec - Računalniki so v veliki nevarnosti, ko so povezani v internet, saj po medmrežju kar mrgoli črvov in virusov ter na splošno ljudi, ki bi nam želeli med našo nalinijsko izkušnjo škodovati. Najbolj nam tu pomagata požarni zid in antivirusni program. En izmed najboljših protivirusnih programov je Norton Antivirus. Njegov ustvarjalec -- podjetje Symantec -- je izdal najnovejšega člana družine, imenovanega Norton Antivirus 2004 Beta, ki še ni dokončan in še vsebuje nekaj napak. Program pa bo vseeno preverjal nevarno Java kodo, skeniral elektronsko pošto in ščitil vaš računalnik pred neljubimi nezgodami. Dolpoteg!

24 komentarjev

Yahoo bo kupil Inktomi

Byte And Switch - Podjetji Yahoo! Inc., internetni gigant, ter Inktomi Corp. sta včeraj objavili, da sta sklenili dogovor, po katerem bo Yahoo kupil Inktomi za 235 milijonov dolarjev. Po besedah Yahoojevega predstavnika bo združitev obema podjetjema prinesla boljše poslovne rezultate v prihodnosti ter večjo stabilnost. Nakup naj bi bil dokončan še v prvi četrtini prihodnjega leta. Več informacij na tem naslovu.

0 komentarjev

Prihaja nova verzija Symantecovega antivirusnega programa

ARNet - Prvega septembra bo na police prišla nova verzija tega zelo priljubljenega programa, imenovana Norton AntiVirus 2003. Ker so črvi, ki se razpošiljajo po elektronski pošti vse "pametnejši", so pri Symantecu razvili novo tehnologijo imenovano "Blokiranje črvov" (Worm Blocking) za katero so vložili celo vlogo za izdajo patenta.
Gre zgolj za novo marketinško potezo velike hiše ali se nam bližajo dnevi izkoreninjenja črvov? Presodite sami.
Klik za več informacij.

4 komentarji

Novi črviček: Gigger

The-Ctrl-Alt-Del - Pojavil se je novi črviček z imenom Gigger (JS.Gigger.A@mm). Črviček veselo briše datoteke in formatira disk in se razmnožuje s pomočjo programov Microsoft Outlook ter mIRC. Razširjenost še ni velika, toda pri podjetju Symantec opozarjajo na veliko nevarnost.

Poskuša vas pretentati in se zakamuflira v MS-jev Security Update. Toda MS nikoli ne pošilja popravkov po elektronski pošti ampak ga lahko vedno potegnete z neta skozi vaš brskalnik.

Podjetja ki skrbijo za zaščito, že množično pripravljajo popravke, ki so po večini že navoljo (vsaj pri Symantec-u že od 9. januarja).

Več o črvu: securityresponse.symantec.com

3 komentarji