»

Vsak hip razdeljeni zadnji naslovi IPv4

ComputerWorld - Po pričakovanjih bodo vsak hip razdeljeni vsi prosti naslovi IPv4, saj je IANA (Internet Assigned Numbers Authority) s februarjem dodelila dva razreda A naslovov upravljavcu naslovov za azijsko-pacifiško regijo APNIC-u. Ker je nerazdeljenih le še pet razredov A naslovov IPv4 (102/8, 103/8, 104/8, 179/8, 185/8), stopa v veljavo pravilo o razdelitvi zadnjih IP-naslovov. To predvideva, da vsak izmed regionalnih upravljavcev (afriški AFRINIC, APNIC, severnoameriški ARIN, južnoameriški LACNIC in evropski RIPE NCC) prejme še en razred A naslovov, kar se bo zgodilo še ta mesec, nakar bo na najvišji instanci naslovov IPv4 zmanjkalo.

V sistemu IPv4 lahko naslovimo 4,3 milijarde (232) različnih naslovov, kar je bilo v času spočetja interneta nepredstavljivo ogromno. Danes, ko se skorajda že vsaka naprava povezuje na...

26 komentarjev

Leta 2008 porabljenih dvesto milijonov IP-jev

Ars Technica - Trenutno prevladujoči internetni protokol IPv4 teoretično omejuje število različnih IP-naslovov na 4,29 milijarde (232), v praksi pa je lahko internetnih naslovov še nekoliko manj, ker so nekateri naslovi rezervirani za zasebna omrežja, multicast in podobno. Ob vpeljavi se oblikovalcem to ni zdelo posebej omejujoče, a v času internetnega buma postaja jasno, da je to nekoliko premalo. Da nam prostora res ne bo zmanjkalo, bo poskrbel naslednik IPv6, do njegove ubikvitete pa se bo treba znajti z obstoječim.

Na Ars Tehnici so si tudi letos ogledali, koliko naslovov smo porabili lani. Na začetku leta je bilo 1.123 milijonov prostih, konec leta pa le še 926 milijonov. Porabili smo skoraj 200 milijonov IP-naslovov, z čimer se je odstotek zasedenosti povečal na 75,3, kar ob trenutnem tempu zadošča za štiri ali pet let. Največ jih imajo v lasti ZDA, saj njihovi oz. tam registrirani posamezniki ali podjetja obvladujejo 52,4 odstotka vseh naslovov. Prav tako so registrirali največ novih, in...

36 komentarjev

Western Digital kupil Read-Rite

več strani - Diskovni gigant Western Digital je nedavno objavil, da namerava kupiti Read-Rite, izdelovalca določenih diskovnih komponent. Znano je, da je imel Read-Rite kar nekaj denarnih težav, saj so konec junija začeli s stečajnim postopkom. Western Digital je od sodišča že dobil dovoljenje, da za okroglih 95 milijonov dolarjev kupi celoten Read-Rite. Ob objavi te odločitve so Western Digitalove delnice izgubile tri odstotke svoje vrednosti. Klik, klik!

0 komentarjev

Tekmovanje v vdiranju v strežnike

CNet - Ta novica ni namenjena temu, da se greste prijavit, a zgolj kot opomnik, da bo to tekmovanje potekalo. Kot poročajo, naj bi tekmovanje potekalo ta vikend, cilj tekomovaja pa je seveda vdreti v čimveč strežnikov. Zone-h.org, največja stran, ki se ukvarja z zabeleževanjem "preoblikovanih" strani, pravi da pričakujejo med 20.000 in 30.000 nedostopnih strani med tekmovanjem.

Nekateri svetovalci za varnost pravijo, da je to samo otročja igra in da ne pričakujejo nič resnega. Kot zanimivost naj vam še povem, da za vsak sistem, ki teče na platformi Windows, dobijo eno točko, za UNIX dve, za LINUX ali BSD tri, za sisteme na IBM AIX štiri in za HP-UX ali apple OS X sistem pa pet točk. Klik!

15 komentarjev

Vedno več denarja za nanotehnologijo

News.com -

V našem forumu že dalj časa potekajo debate o tehnologiji, ki utegne popolnoma spremeniti naš svet in naša življenja -- nanotehnologiji.

Kot kaže, tudi po svetu jemljejo nanotehnologijo zelo resno, saj za razvoj namenjajo vedno več sredstev. Ocene kažejo, da smo zanjo doslej porabili za več kot tri milijarde dolarjev. Na seznamu največjih donatorjev vodi ameriška vlada z dvema milijardama, sledijo pa ji Evropska unija s slabo milijardo in države razvite Azije. Nanotehnologija postaja resničnost. Z vsakim dnem je bližje.

4 komentarji

Internetnih naslovov ne bo zmanjkalo

News.com -

Po svetu že nekaj časa krožijo govorice, da se nam kmalu (najhitreje v Aziji) obeta pomanjkanje internetnih naslovov. No, nič bati. Paul Wilson, direktor APNIC-a, zagotavlja, da se to še dolgo ne bo zgodilo. APNIC je odgovoren za dodeljevanje internetnih IP-naslovov v Aziji in Pacifiku, zato njegovim besedam vsekakor gre verjeti.

Samooklicani strokovnjaki so sicer že dalj časa napovedovali, da razviti Zahod porablja vse preveč naslovov, zato jih bo za množice na Kitajskem in drugod po Aziji ostalo premalo. Wilson pravi, da takšno špekuliranje ne vzdrži računov. Po njegovih besedah vsako leto porabimo pet t.i. slash eight oz. /8 blokov. Vsak blok ima 16 milijonov naslovov, trenutno pa je v IPv4 prostih še 100 blokov. Več kot dovolj za 20 let, potem pa bo tako ali drugače že čas za novo tehnologijo (IPv6).

Klik!

5 komentarjev