»

Roskosmos: luknjo v ISS je napravil vrtalnik!

Ria Novosti - Pred tednom dni smo poročali o incidentu, ki se je odvil na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Zaradi luknjice premera 2 mm v orbitalnem modulu vesoljskega vozila Soyuz MS-09 - to je trenutno pritrjeno na ISS - je v postaji ponoči upadel tlak. Luknjo je posadka pozneje uspešno zamašila in zdelo se je, da je drame konec.

Sprva so namreč domnevali, da je luknjo povzročil kak vesoljski drobec, a sveže informacije, ki prihajajo iz ruske vesoljske agencije Roskosmos kažejo, da je bila zadaj očitno človeška malomarnost. Direktor Dmitrij Rogozin, ki so ga na čelo agencije postavili prav zato, da bi v njej napravil red, je namreč prek državne tiskovne agencije sporočil, da so iskanje krivca že uspeli zožiti na tehnološko...

27 komentarjev

Rusija bo leta 2013 nadaljevala vesoljski turizem

PhysOrg.com - Od leta 2013 bo zopet mogoče z Rusi potovati v vesolje in na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) kot turist na Sojuzu, so povedali v ameriškem podjetju Space Adventures. Sklenili so namreč dogovor z Rusko vesoljsko agencijo in podjetjem Energia, ki dizajnira kapsule Sojuz, da bodo vnovič začeli ponujati komercialne polete v vesolje. Leta 2013 bo prostor za tri turiste, kasneje pa naj bi letno v vesolje poletelo kakšnih pet kapsul.

Space Adventures je edino podjetje, ki je doslej ponujalo vesoljski turizem. Prvi turist je bil leta 2001 Denis Tito, do leta 2009 pa mu jih je sledilo še šest. Zadnji je bil oktobra 2009 Kanadčan Guy Laliberte, nato pa je nastopil premor. Ker bo Rusija leta 2013 povečala proizvodnjo kapsul...

6 komentarjev

330.000 dolarjev za namišljeno vesoljsko postajo

Planet Calypso, ki ga poganja CryEngine 2

vir: TG Daily
TG Daily - S prodajo vesoljske postaje Crystal Palace Space Station v masovni večigralski igri Planet Calypso smo dobili še en dokaz, da so lahko tudi računalniške igre resen biznis. Vesoljska postaja je lastnika zamenjala za kar 330.000 dolarjev, njen novi ponosni lastnik pa je Erik Novak, v igri poznan kot Buzz Erik Lightyear.

Da se je prodaja zgodila v Planet Calypso ni prav nič čudnega, saj ima igra fiksen menjalni tečaj med svojo valuto in ameriškim dolarjem ter ima daleč najbolj aktivno ekonomijo med vsemi MMORPGi. Obenem je to tudi že tretja večja prodaja, prva je leta 2004 znašala zgolj $26.500 za otok zakladov, druga, leta 2005, pa že bolj konkretnih $100.000, ko je Jon NEVERDIE Jacobs kupil (virtualno) vesoljsko letovišče. Da ne gre le za bogate delničarje s preveč časa pove dejstvo, da je...

60 komentarjev

Rusija: Nič več vesoljskega turizma po 2009.

Slashdot - Če ste se v prihodnosti nameravali podati v vesolje kot turist na ruskih plovilih, pohitite! Anatolij Perminov, direktor ruske vesoljske agencije, je namreč za državni časopis Ruska Gazeta povedal, da po letošnjem letu ne bo več prostora za vesoljske turiste, saj se bo posadka Mednarodne vesoljske postaje (ISS) povečala s treh na šest ljudi. Od leta 2001 je v vesolje kot turist poletelo šest oseb, ki so za polet plačali od 20 milijonov dolarjev navzgor. Zadnji, ki se bo v vsemirje še odpeljal kot opazovalec, bo softverski milijarder Charles Simonyi, ki bo iz Baikonurja poletel marca, kar bo že njegov drugi turistični izlet med zvezde. Na podoben način bo sicer jeseni v vesolje napoten še en kazahstanski kozmonavt, saj bo Kazahstan Rusiji plačal potovanje po komercialni tarifi.

9 komentarjev

Satelit Cryosat je treščil na severni pol

ESA - Globalno segrevanje je po mnenju nekaterih zgolj napačno interpretiranje normalnega nihanja povprečnih letnih temperatur, mnogi pa so zaradi tega pojava hudo zaskrbljeni. Rusija je zato nekaj dni nazaj v vesolje iztrelila satelit, ki naj bi nadzoroval ter preverjal stanje ledenih plošč na obeh polarnih delih. Istrelitev žal ni uspela, saj je raketa s satelitom kmalu po iztrelitvi padla nazaj na Zemljo, je sporočila uprava vesoljskega izstrelišča v Rusiji.

Neuspešna izstrelitev satelita pomeni veliko izgubo za rusko vesoljsko industrijo, saj zadnje čase večkrat poskušajo s poleti v vesolje, a si z neuspelimi izstrelitvami, kot je omenjena, že precej načenjajo ugled. Več lahko izveste tukaj.

54 komentarjev

Znanost in tehnologija

Slashdot - Na silvestrovo vam ponujamo še šopek novic s področja znanosti in tehnologije.

Zanimiva vesoljska vest prihaja iz Rusije. Vse od lanske nesreče ameriškega plovila Columbia ameriški space shuttli niso leteli, zato so ameriške astronavte, opremo in hrano na ISS vozili Rusi. Ruska vesoljska agencija ima mnogo manjši proračun kot ameriški kolegi, zato so se odločili, da bodo od leta 2006 Američane vozili v vesolje na tržni osnovi. Po domače povedano, Rusi imajo dovolj zastonjskih voženj Američanov in jim bodo začeli zaračunavati. NASA še ni podala komentarja. Več o tem.

Prihajajoče leto 2005 je v spomin na stoletnico Einsteinovega čudežnega leta proglašeno za mednarodno leto fizike. Kljub temu mnogo ljudi, ki so sicer že slišali za Einsteina, ne ve, kaj je storil in kaj je odkril. Fantastičen članek na Economistu vam razkrije, kako je nepomemben patenti uradnik prišel do ideje o relativnosti in kaj vse poleg tako (pre)pogosto opevane relativnosti je Einstein še odkril.

Na TRN...

4 komentarji

ZDA zavrnile ponudbo Kitajske po sodelovanju v vesoljskem programu

Slashdot - Kljub temu da je oktobra 2003 Kitajska dosegla velik uspeh s prvim uspešnim poletom človeka v vesolje, v željah po sodolovanju z drugimi državami ni bila tako uspešna. Zaenkrat so Kitajsko prošnjo po sodolovanju zavrnili Američani, in sicer z razlogom, da "njihova tehnologija ni zrela". Ostaja seveda vprašanje, zakaj ZDA resnično nočejo sodolovati s Kitajsko, saj nenazadnje, če neki državi uspe že polet v vesolje, to vsekakor ni dokaz, da je njena vesoljska tehnologija nezrela.

Obstajajo ugibanja, ali se ZDA bojijo Kitajske, ki bi lahko svojo tehnologijo iz vesolja prenesla tudi v vojaško industrijo, kar si ZDA vse prej kot želijo. Kitajci, ki so med tem svoje vesoljske ladje že opremili s posebnimi spojnimi prstani, ki so sposobni spojitve z mednarodno vesoljsko postajo ISS, so se zdaj obrnili na evropsko vesoljsko agencijo ESA.

7 komentarjev

Rusija predlaga daljša vesoljska bivanja

Google - Če ste po naslovu sklepali, da je zgornji predlog v dobrobit človeštvu in namenjen hitrejšemu napredku znanosti, ste se krepko zmotili. Glavni razlog za tem predlogom je denar, ki ga Rusija nima, poleg tega pa mora od nesreče ameriškega vesoljskega plovila sama oskrbovati vesoljsko postajo.

A kot poudarja Sergei Gorbunov, tiskovni predstavnik ruske vesoljske agencije, je podaljšanje bivanja na mednarnodni vesoljski postaji iz pol leta na celo leto popolnoma neškodljivo za ljudi, poleg tega pa naj bi zdaj astronavti dejansko imeli dovolj časa za zaključek svojih vesoljskih nalog, saj jim v šestih mesecih njihovega izvenzemeljskega bivanja ne uspe zaključiti vseh preizkusov. Klik!

11 komentarjev

Turisti v vesolju leta 2005

Space -

Če se želite dopust preživeti nekoliko bolj ekstravagantno, so vam misli gotovo kdaj ušle tudi na možnost preživljanja oddiha v vesolju. Mir, tišina, dobesedno nič dela (nična težnost); kaj bi si še želeli?

Tisti, ki se prištevate med premožnejše na tem planetu in se s to mislijo resno spogledujete, počakajte do leta 2005 in vaše sanje se utegnejo uresničiti. V Explorers Clubu, New York so namreč danes objavili vest, da so ameriški Space Adventures, ruska RSC Energia in Ruska vesoljska agencija podpisali dogovor, da bodo z letom 2005 pričeli z vesoljskim turizmom.

Vsi, ki bi se želeli podati...

13 komentarjev

Filmski studio v vesolju

FOX News - Kje so ljudje že snemali filme? Pod vodo, na vodi, v zraku, na zemlji (zeh ), potem pa je prizorišč že počasi konec. Morda bomo čez nekaj let tem prizoriščem dodali še eno - vesolje. Vesolje? Ja, izgleda, da je tudi vesolje komercialno zanimivo prizorišče za snemanje visokoproračunskih filmov. Tako naj bil konec leta 2003 ali zgodaj 2004 dobili prvi filmski studio, ki se bo nahajal v vesolju, točneje na Mednarodni vesoljski postaji. Modul, ki bo na pritrjen na vesoljsko postajo delajo pri SPACEHAB, ki se je specializiralo za "privatne doživljaje" v vesolju. Dovoljenje za izstrelitev je že dala RASA (Ruska vesoljska agencija), na dovoljenje drugih udeleženk v vesoljskem programu pa še čakajo. Več podatkov dobite na tej strani.

0 komentarjev