»

Intel Nehalem - vrnitev Hyper-threadinga

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili nekaj zanimivih informacij o Intelovih procesorjih naslednje generacije, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelanih v 45-nanometrski tehnologiji. Med drugim poročajo tudi o vrnitvi vsem dobro znanega Hyper-threadinga. Poleg tega naj bi procesorji imeli integrirani pomnilniški krmilnik, zaradi katerega bodo procesorji dobili novo podnožje Socket B s 1366 nožicami.

Več na VR-Zone.

13 komentarjev

Nov test! R9600 PRO vs GFFX 5600

Slo-Tech - Zadnje čase pridnost kar veje iz naših oh-tako-razgibanih prstov, saj venomer in znova kaj pripravimo za Vas, bralce, da boste imeli med počitnicami kaj početi. Kumbaya.

morphling1, naš dobro znani pisec testov, je tokrat pod drobnogled vzel GeforceFX 5600 in Radeon 9600 PRO ter ju primerjal med seboj. Izvedel je nemalo primerjav in po dolgi prehojeni poti potegnil zanimivo ločnico. Branje obvezno!

8 komentarjev

Ko se CD zavrti prehitro

Raztur™

vir: Powerlabs
Powerlabs - O raznih eksplozijah in razpadih polikarbonatnih ploščkov smo med drugim poročali tudi na Slo-Techu. Morda se kdo od vas bralcev še spomni novice, kjer je nekemu uporabniku CD razpadel v CD-ROM enoti in mu jo popolnoma razsul. Ne verjamete? Če spadate med dvomljivce, potem odklikajte na tej strani, kjer je nek zanesenjak nazorno pokazal, da CD pri višjih hitrostih še kako dobro razpade. Pri poizkusu je uporabil Dremel, ki se lahko vrti tudi pri 35000 obratih na minuto, ves postopek pa je tudi posnel.

13 komentarjev

Dve leti Slo-Techa!

Slo-Tech - Ja, ko človek pogleda nazaj, kar ne more verjeti, da je od ustanovitve Slo-Techa minilo že dve leti. Luni, človek, kateremu gredo hvale za to neverjetno dejanje, ki je marsikomu spremenilo življenje, je pred dvema letoma odprl Slo-Tech na naslovu slo-tech.robas.si. Ostalo, lahko rečem, je zgodovina. Ne nameravam pisati spet dolge novice, le zahvalil se bom vsem, ki so naredili to stran tako kot je danes. Luniju za to, da je leto in pol sedel za računalom ter pil kri za Slo-Tech, Pajotu za to, da je, ko je stran gostovala na starem strežniku, vsakič, ko je prišlo do izpada, pa tudi če ob dveh zjutraj, sedel v avto ter popravil situacijo. Nato Primožu za njegove neverjetne skripte ter programerske sposobnosti, alien-wju za članke ter teste (in občasne novice), Tomiju ter TinkiPinki za odstranjevanje neželenih ljudi iz foruma, LPPju za sprotno lektoriranje naših zmazkov, DrSergioDJu za izjemno dobre DVD recenzije, Senitelu za strokovne članke o grafičnih tehnologijah. Slycer, Mate,...

25 komentarjev

Ko vam v CD-ROM-u raznese CD...

Neowin - Precej smešna, toda resnična novica. Obstaja nevarnost, da vam pri višjih hitrostih (nad 48x) razpadejo CD mediji. Nekaj proizvajalcev CD-ROM enot je opozorilo javnost, da lahko CDji z manjšimi razpokami postanejo nevarni. Z Edinburške univerze so sporočili, da je nekemu uporabniku odneslo sprednji del enote. Sedaj, ko se proizvajalci problema zavedajo, si prizadevajo, da bi preprečili dotično napako in sicer z zaznavanjem povečanih vibracij in ojačanjem kočljivih delov enote.

Pa še navodila uporabnikom: Če imate enote, ki znajo brati pri visokih hitrostih (48x in več):
- nekateri gonilniki omogočajo zamanjševanje maksimalne hitrosti enote; z reduciranjem le-te zmanjšate tudi možnost okvare.
- skrbite za svoje CDje! Na primer: shranjujte jih v za to namenjeni embalaži, ne puščajte jih na soncu...

Za DVD enote še ni poročil o podobnih primerih.
Hvala xbite!

27 komentarjev

GameDoctor - popravljalec CD-jev

Overclockers Australia - Ko so iz proizvodenj začeli prihajati prvi CD-ji, jih je večina imela za nekaj skoraj neuničljivega. Ljudje se tako prepričanje dobili predvsem iz televizijskih reklam, kjer so CD-je mazali s kečapom in podobnim svinjarijam, pa so stvari še vedno kot po čudežu delovale. Danes vemo, da temu ni tako in da CD dobi prasko že samo, če ga malo grše pogledamo. Tako se je skozi leta nabiralo vedno več spraskanih CD-jev, ki jih CD ROM enote niso več hotele brati. Potrošniki so lahko te CD-je uporabili kot frizbije, ali pa jih obnovili s kakšnim popravljalcem. Eden takih popravljalcev je GameDoctor, ki obnovi opraskano spodnjo plast CD-ja. V čem je sploh skrivnost popravljanja CD-jev? Če CD spraskate, potem te praske lahko precej motijo laser CD ROM enote, ki zaradi slabega odboja ne more več dobro brati podatkov. Rezultat slabega branja je značilno "kolcanje" enote. Pri dobrih CD ROM enotah (TEAC) navadno ne prihaja do takih problemov, bolj problematične pa so cenene enote neznanih...

2 komentarja