»

Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Slo-Tech - BSA, ki zastopa največje založnike programske opreme in igra vlogo svetovnega policaja pri kontroli zakonite rabe programske opreme, ugotavlja, da se je stanje na področju programskega piratstva v letu 2013 v Sloveniji zelo malo izboljšalo.

Zmanjšuje se število prodajaln in servisov, ki strankam priporočijo ali celo omogočijo namestitev nelegalne programske opreme, ugotavljajo v študiji, ki so jo izvedli jeseni. Predlani je bilo takih 11 odstotkov, lani pa devet. Od teh je dobra polovica samo priporočila namestitev nelegalne programske opreme, preostali pa so bili to pripravljeni storiti za stranko.

Pri nadzoru poslovnih subjektov, ki ga BSA opravlja skupaj s tržnim inšpektoratom, so ugotovili, da ima 42...

41 komentarjev

BSA: stopnja piratstva lani zrasla na več kot polovico

TechWeek Europe - Nova pomlad, nova študija združenja proizvajalcev poslovne programske opreme (BSA) o obsegu piratstva po svetu. Letos je stanje še posebej zaskrbljujoče, saj je kar 57 % od približno 15.000 uporabnikov iz 33 različnih držav v anketi Global Software Piracy Survey priznalo, da uporabljajo vsaj en kos piratske programske opreme. Lani je bila ta številka 43 %.

Poročilo je predstavila Londonska pisarna BSA, skupaj z nekaj dodatnimi podatki specifično za Združeno kraljestvo. Kot pravijo, je stopnja piratstva na Otoku sicer sorazmerno nizka (27 % anketiranih), a vseeno prinese vsaj 1,2 milijardi funtov izgube na letni ravni. Velika večina (79 %) teh piratov je moškega spola; najbolj "aktivna" skupina pa so tisti, stari do 34 let.

Globalno gledano pravijo, da je piratstvo bistveno bolj razširjeno v državah v razvoju (68 %) kot pa v že razvitih državah (24 %). Največji problem naj bi bila Kitajska, kjer je bil po njihovih podatkih trg ponarejene programske opreme vreden 5,5 milijard...

29 komentarjev

BSA še vedno domišljijsko vrednoti piratstvo

Slo-Tech - Organizacija BSA je ta teden objavila novo študijo o razširjenosti nelegalne programske opreme in njenem vplivu na gospodarstvo. Ocenjujejo, da bi z znižanjem deleža piratske programske opreme za 10 odstotkov v štirih letih gospodarstvo pridobilo dodatnih 142 milijard dolarjev, pol milijona novih delovnih mest in 32 milijard dolarjev davčnih prihodkov za države.

V EU bi dobili 61 tisoč novih delovnih mest, 43 milijard dolarjev v gospodarstvu in 13 milijard svežih davčnih evrov. Pri tem poudarjajo, da je 10-odstoten upad stopnje piratstva v dveh letih optimističen, a dosegljiv cilj. Rusiji je to uspelo v...

35 komentarjev

Domišljijska statistika BSA

Slo-Tech - Organizacija BSA (Business Software Alliance) vsako leto maja izda poročilo o stopnji piratstva programske opreme v svetu, v katerem tudi ovrednotijo oportunitetno izgubo proizvajalcev programske opreme zaradi nelegalnega kopiranja. Obsežno študijo BSA naroči pri podjetju IDC, ki ga poznamo po različnih tržnih raziskavah. Oceno stopnje piratstva IDC izračuna na podlagi četrtletnih podatkov o prodaji osebnih računalnikov, tržnih indikatorjev in prodaje programske opreme. Nadrobnejši pogled metodologije pa pokaže, da so številke za večino držav zelo domišljijske.

BSA je ocenila, da je v Južnoafriški republiki 35 odstotkov programske opreme nelegalne. Rezultat, ob katerem ne bi dvignili obrvi, če ne bi pristavili, da BSA sploh ni pogledala Južnoafriške republike. Ocena temelji na podatkih za druge države. Študijo so izvedli v 28 državah, med njimi Indiji, Pakistanu, Vietnamu, Poljski, Rusiji, Nemčiji, Italiji, na Kitajskem, Tajskem, Tajvanu in Madžarskem. Podatke iz teh držav so nato...

97 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Prodaja iger in opreme julija slabša

Trije mušketirji

Ars Technica - Nedavno zbrani podatki za julij, ki je posredovala NPD Group, kažejo, da se prodaja videoiger in pripomočkov slabša. Pretekli mesec so tako v ZDA prodali le za 848,9 milijona dolarjev iger in pripadajoče opreme, kar je 29 odstotkov manj kot mesec prej. Prodaja strojne opreme se je skrčila za 39 odstotkov, programja pa za 26 odstotkov. Še vedno je najbolj zaželena konzola Nintendov Wii, ki so jih prodali kar četrt milijona, kar je 16 odstotkov manj kot leto prej. Na drugem mestu sledi Microsoftov Xbox 360, ki je dobil 200 tisoč novih lastnikov, kar je nekoliko več kot v enakem obdobju lani. Sonyju je šlo še najslabše, saj so prodali zgolj 121 tisoč PlayStationov 3, približno toliko PSP-jev in 108 tisoč PlayStationov 2. Najbolj prodajana igra julija je bila NCAA Football 10. Klik!

13 komentarjev

Brez Soldov do Aplikacije?

STA - Stopnja piratstva v Sloveniji je lani dosegla 59 odstotkov, kar je sicer odstotek manj kot leto prej in dva odstotka manj kot pred dvema letoma, so v torek potožili na tiskovki BSA Slovenija. V tujini naročena študija, katere metodologija ni znana -- vemo pa, kako to gre -- pa je naračunala, da je imelo slovensko gospodarstvo lani zaradi tega 29 milijonov dolarjev škode. V raziskavi niso upoštevani zasebniki, operacijski sistemi in igrice, sicer bi številke šle v nebo. Sploh ko gre za igre, predstavniki slovenske BSA samo otožno pogledajo v tla in odkimavajo tja proti 90 odstotkom. Kljub temu so naši warezbusterji zadovoljni, saj vsa reč vendarle kaže trend upadanja. Lani so tržni inšpektorji po nalogu BSA pregledali 116 podjetij, preiskali 805 računalnikov, na njih našli 476 nelegalnih programov in vložili 23 pritožb sodnikom za prekrške. Ti so lani obsodili devet končnih uporabnikov, štiri od teh že pravnomočno. Kazni pa niso šala -- najvišja zaradi neupravičene uporabe...

22 komentarjev

VIA predstavila poslovne rezultate

X-Bit Labs - Podjetje VIA Technologies je predstavilo svoje poslovne rezultate preteklega decembra ter celotnega lanskega leta. Prihodki od prodaje so samo v preteklem mesecu znašali dobrih 50 milijonov dolarjev, kar je za slabih dvajset odstotkov manj kot v mesecu novembru. Celoletni prihodki podjetja so tako znašali 725 milijonov zelencev, kar je za 26 odstotkov manj kot v letu 2001. Dodatne informacije in preglednice.

3 komentarji

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes objavil poslovne rezultate preteklega meseca. V mesecu novembru so znašali prihodki od prodaje debelih 67 milijonov dolarjev, kar znaša 8 odstotkov manj kot v mesecu oktobru (73 milijonov). Viini letošnji prihodki za 28 odstotkov presegajo dohodke podjetja SiS, a so za 14 odstotkov nižji kot v lanskem novembru.

V celotnem letošnjem letu je tako VIA pridelala za 670 milijonov dolarjev prihodkov, kar za 80 odstotkov presega dohodke njihovega konkurenta, podjetja SiS, a je za 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V mesecu decembru tržni analitiki napovedujejo povečanje prodaje in dobičkov, med drugim tudi zaradi potrošniške mrzlice okrog božiča ter novega leta. Klik!

0 komentarjev