»

Štirijedrni Xeoni

Slo-Tech - Intel je prenovil nov sistem poimenovanja prihajajočih strežniških procesorjev Xeon, saj je po novem iz imena procesorja moč razbrati njegovo porabo. Štirijedrni Xeoni, poznani tudi pod kodnim imenom Clovertown, bodo nosili ozkake formata 53xx, pri tem pa bo vsaka črka oziroma številka predstavljala določeno lastnost procesorja. V četrtem četrtletju letošnjega leta bodo tako predstavljeni štirje modeli, E5310, E5320, E5345 ter X5355, v prvem četrtletju prihodnjega leta pa se bo ponudba štirijedrnih Xeonov dopolnila z različico L5310, poraba katerega naj bi znašala vsega 50 W.

Več o prihajajočih štirijedrnih Xeonih ter o novih oznakah preberite na HKEPC.

0 komentarjev

Varčni Xeoni

Intel - Intel je predstavil nov dvojedrni procesor iz družine Xeon, katerega odlika je predvsem majhna poraba in s tem povezan boljši izkoristek. Po beseda Intela bo nov Xeon z oznako LV (low–voltage) imel dva do štirikrat večjo zmogljivost na Watt , kot dosedanji Xeoni. Njegova poraba (TDP - Total Dissipated Power ) naj bi znašala le 31 W.

Kupcem sta na voljo dve različici, in sicer s frekvencama 1.66 in 2.0 GHz. Cena šibkejšega modela je 209 ameriških dolarjev, za močnejši model pa je potrebno odšteti 423 ameriških dolarjev.

Več o novih Xeonih v Intelovem sporočilu za javnost.

13 komentarjev

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Intel je danes objavil, da bo štiriindvajsetega tega meseca izdal nov Celeron procesor, ki bo tiktakal pri 2,7 GHz, njegovega 100 MHz hitrejšega bratca pa bomo ugledali 5. novembra. Še pred tem se nam obeta nova pocenitev, saj bo Intel predvidoma 26. oktobra znižal cene vseh Celeronov. 2,7 GHz model bo tako stal 103 dolarje (v količinah nad tisoč kosov), hitrejša inačica pa 117 dolarjev. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13-mikronski tehnologiji, imela pa bosta 128 kB L2-predpomnilnika in 400 MHz sistemsko vodilo. Več o tem.

V prihodnjem letu se nam bojda obetajo tudi 0,09-mikronski Celeroni z 256 kB predpomnilnika in 533 MHz vodilom.

9 komentarjev

Intelovo novo označevanje

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo za Pentium 4 in Celeron procesorje uvedel novo označevanje. Procesorji z novimi oznakami bodo na voljo po 12. juniju. Spremembe so naslednje:
- 2D matrix oznaka se bo zmanjšala in bo premeščena na novo mesto;
- od FPO oznake se bo odstranila štriri mestna serjiska številka;
- poleg 2D matrix oznake bo Intel dodal še novo ATPO in štirimestno serijsko številko.

Kombinacijo nove ATPO in FPO oznake pa lahko uporabimo za edinstveno identificiranje procesorja. Klik!

0 komentarjev

Barton XP 3000+ ter Pentium4 3.0 G

OC Workbench - Na OC Workbench so se lotili testiranja dveh najmočnejših procesorjev -- Bartona, ki podpira 200 MHz zunanje vodilo, in P4 s 800 MHz FSB. Naj povem še, da VIA in SiS še nista izdala ustreznega čipovja, ki bi podpiralo procesorje Barton na 200 MHz vodilu, medtem ko se nVidia lahko pohvali že z njenim nForce2 s podporo dvokanalnemu pomnilniku. Na drugi strani pa Pentiume4 na 800 MHz FSB podpira le Intelov Canterwood (i875P), v prihodnosti pa kanimo ugledati še Springdale. Preberite si celoten test.

0 komentarjev

Intel razkril nov procesor in novo čipovje

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril svoj prvi mikroprocesor, ki podpira 800 MHz-vodilo (Quad Pumped Bus), in novo čipovje i875P, poimenovano Canterwood. Novi trigigaherčni procesor je tako nadomestilo za obljubljene Prescotte, ki jih nismo dočakali. Pentium 4 3.0GHz sprva pravzaprav sploh ni bil zamišljen kot procesor s podporo novemu vodilu, a so Intel v to dejanje prisile težave z 0,09-mikronsko proizvodnjo Prescottov.

Novo čipovje takó podpira Pentium4 procesorje s 400, 533 in 800 MHz-vodilom, DDR ECC pomnilnik in HyperThreading tehnologijo. Cene matičnih plošč grajenih na tem čipovju se bodo gibale okrog 200 dolarjev, medtem ko bo novi Penitum še za enkrat dražji. Več o tem.

0 komentarjev

AMD spremenil oznake Opteronov

AMD - AMD se je odločil, da bo pri novih procesorjih Opteron začel tudi z novo označbo le-teh. Procesorji bodo označeni s tremi številkami, kar bo označevalo primernost procesorja pripadajočemu sistemu. Tako bo mogoče kupiti procesor za eno, dvo ali več procesorski sistem.

Tako bo Opteron 1xx namenjen sistemu z enim procesorjem, Opteron 2xx sistemu z dvema procesorjema, Opteron 8xx, bo pa oznaka, ki bo pripadala sistemom z do 8 Opteron procesorji. Drugo in tretje število bosta označevala zmogljivost samih procesorjev, tako da bo Opteron z oznako 140 osnoven model za enoprocesorske sisteme. Kaj več o tem lahko preberete tukaj.

AMD še dodaja, da bo kljub novim oznakam procesorjev še vedno pripisal takt procesorja. AMD bo še naprej spodbuja uporabnike, da naj procesorje ocenjujejo z njegovo zmogljivostjo in ne delovnim taktom, tako kot smo to že navajeni pri AMD Athlon XP procesorjih.

10 komentarjev

Seagate pravi: We Turn On Ideas

X-Bit Labs - Računalniško podjetje Seagate, eden vodilnih proizvajalcev trdih diskov, je danes predstavilo svoj nov slogan ter grafično podobo. Njihov logo bo tako zelene barve, njihov nov uradni slogan pa se glasi: We Turn On Ideas. Nova oznaka se bo pojavljala na vseh izdelkih in reklamnem materialu, so še zapisali v uradni izjavi za javnost. Klik!

2 komentarja

D-Linkov Roq-it JukeBox z 10 GB prostora

Tom's Hardware - Roq-it MP3 JukeBox je prenosen na trdem disku sloneč MP3 predvajalnik, ki, kot pravi podjetje, lahko shrani do 150 ur glasbe. Ko ga preko USBja priključimo na računalnik, se bo naprava prikazala kot nova oznaka za HDD (primer: J:) in tako omogočila, da prenesete glasbo s preprostim vlečenjem miške. V paket je vključen tudi infrardeči vmesnik. Poleg tega lahko Roq-it uporabite tudi kot prenosni trdi disk in nanj shranite tudi druge datoteke poleg glasbenih. Roq-it je kompatibilen z vsemi Windowsi od '98 naprej in pa z Mac OS 9 in več. Stal pa naj bi okoli 209 ameriških zelencev.

0 komentarjev