»

Veliki Brat je dobil še usta

Daily Mail - George Orwell, je v svojem znanem delu 1984 opisoval družbo popolnega nadzora, kjer policija s pomočjo tim. "telekranov" nadzoruje vse in vsakogar. A če ste mislili, da so "telekrani" prispodoba za dananšnje videonadzorne sisteme, ste se zmotili. Orwell je namreč predvidel da s pomočjo "telekranov" policija neposlušnega državljana, ki na primer premalo zavzeto vzklika prodržavna gesla preko vgrajenega zvočnika opomni, naj se zavoljo...

31 komentarjev

Nov Sharpov prenosnik

Digit Life - Podjetje Sharp je naznanilo, da bo na tržišče poslalo nov prenosnik, poimenovan Sharpov Mebius MURAMASA PC-MV1-5CA. Prenosnik bo vseboval 1,3 GHz Pentium M procesor, 256 MB PC2100-pomnilnika, 60 GB-trdi disk, DVD/CD-RW-pogon, osnovan pa bo na Intelovem 885GM čipovju. Prikazano sliko bomo gledali na 12,1 palčnem zaslonu, ki bo podpiral maksimalno ločjivost 1024 x 768. Posebnost tega prenosnika je še, da ga lahko, ko je priključen na osebni računalnik prek USB-vmesnika in je pri tem izključen, uporabljamo kot zunanji trdi disk. Klik!

2 komentarja

Trije novi eMaci

eMac

vir: Digit Life
Digit Life - Podjetje Apple je dodalo tri nove modele k svoji že obstoječi seriji računalnikov eMac. Novi modeli bodo vključevali 17-palčne CRT monitorje, do 1 GHz PowerPC G4 procesorje, ATI Radeon 7500, do 80 GB trdega diska, 56 kbps modeme, USB 1.1 in FireWire vrata, 10/100 mrežno kartico ter različne optične pogone. Dražji in s tem bolj zmogljivi modeli bodo podpirali samo operacijski sistem Mac OS X, medtem ko bodo cenejši modeli poleg tega podpirali tudi Mac OS 9. Za večje podrobnosti se poglejte celotno novico.

9 komentarjev

CSIRAC

The inquirer - CSIRAC je ime računalnika, ki je bil zgrajen leta 1949 ter bil s tem prvi računalnik na svetu, ki je bil zmožen predvajati glasbo. Bil je četrti zgrajeni računalnik na svetu, tiktakal pa je pri 300 kHz. In zakaj vam to pravzaprav razlagam? Ker ta isti računalnik še vedno teče, sedaj varno spravljen v melburnškem muzeju! Da, petdeset let star računalnik še vedno uspešno deluje in nič ne kaže, da bi ga kaj kmalu pobralo. Klik!

V nasprotju z današnjimi ... -- alien-w

2 komentarja

Evolucija

New Scientist - Ko so z evolucijskim algoritmom skušali vzgojiti oscilator - oddajnik radijskih signalov - jim je to uspelo na dokaj nepričakovan način. Eden od "osebkov" iz evolucijskega kotla, je po nekaj tisoč generacijah razvil radijski sprejemnik (z anteno), sprejemal signal od bližnjega računalnika - in tega oddajal naprej. Življenje najde način - kot so rekli v Jurskem parku. [:)] Povezava na članek.

0 komentarjev

Praktična uporaba starih CD-ROM pogonov

HardOCP - Če vam gre na živce moje neskončno pritoževanje nad stupidnim uničevanjem komponent, potem vam bo moje stališče mogoče bolj jasno po opisu tega projekta. Le-ta lepo kaže, kako z malce kreativnosti in dobro idejo lahko uporabite stare komponente, celo tako navidez neuporabne dele, kot so CD-ROM pogoni. En tip je namreč v napadu dolgočasja (ali kreativnosti?) predelal dva stara 4x CD-ROMa tako, da ju sedaj uporablja kot priročno držalo za pijačo. Kratek opis projekta najdete tukaj, vsekakor pa bi si tip zaslužil kakšno nagrdo za kreativnost!

vir: HardOCP

vir: HardOCP

7 komentarjev