»

Wimax licenco dobila Telekom in Tok telekomunikacije

Finance - Kot poročajo Finance, bi naj Wimax licenco za naslednjih 10 let dobila Telekom Slovenije in Tok telekomunikacije (naveza z Voljatelom). Licenca se bo podelila za 10 let in v roku 3 let mora ponudnik storitve pokriti s fiksno brezžično povezavo najmanj 60% slovenskega prebivalstva (zopet ni govora o površini) od tega vsaj tretjino na podeželju.

Ponudnik mora tudi omogočiti prehajanje uporabnikov iz enega v drugo omrežje in gostovanje. Za licenco je Telekom ponudil 100 milijonov SIT, Tok telekomunikacije pa 40 milijonov in en tolar. Ponudbo so še oddali Stelkom - 140 mio SIT, Nexom (firma iz ZDA) - 76,6 mio SIT, Simobil 40 mio SIT in Wimax telecom (firma iz Avstrije) - 40 mio SIT.
Izvirni članek!

49 komentarjev

Mobitel odstavil Majzla, Vega ugaša svoje omrežje

Delo - Iz Mobitela, hčerinske družbe Telekoma Slovenije, so sporočili, da je danes nadzorni svet Mobitela odstavil direktorja družbe Antona Majzlja. Mobitel bo začasno vodil Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, sicer pa bivši predsednik uprave Simobila.

Razlogi za odstavitev so razhajanja mnenj in načrtov glede prihodnosti največjega slovenskega mobilnega operaterja predvsem pa skupine Telekom Slovenije, so sporočili iz Mobitela.

Poleg tega bo tretji slovenski mobilni operater Vega, danes opolnoči izklopil svoje omrežje, tako da bosta v Sloveniji do nadaljnjega delovala le dva mobilna operaterja, Simobil in Mobitel. Frekvenco in del infrastrukture Vege, ki odhaja iz slovenskega trga, pa bo prevzel novi tretji slovenski mobilni operater Tušmobil, ki pa še ne bo začel poslovati.

5 komentarjev

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Prvi UMTS mobilnik v Sloveniji

Mobitel - S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se...

28 komentarjev

Linux vse pogosteje tudi v telefonih?

Izgleda odlično!

News Forge - Pred kratkim je svoj pametni telefon z operacijskim sistemom Linux predstavila Motorola in obeta se nam čedalje intenzivnejše širjenje prostega sistema tudi pri drugih proizvajalcih. Motorola je uporabila sistem MontaVista Linux s programsko opremo neodvisnih razvijalcev, korejsko podjetje MIZI Reserach pa je predstavilo MIZI Linux v2.0 Phone Edition, ki združuje operacijski sistem Linux s programsko opremo za telefone tretje generacije, ki jo je izdelalo...

11 komentarjev

(Ne)zadovoljstvo slovenskih mobilnih operaterjev

Finance - Finance so objavile intervju z direktorji slovenskega Mobitela, avstrijskega Simobila, in ameriške Vege. Vsi operaterji so naznanili spremembe pri cenovni politiki mobilnih storitev in predvsem pogovorov. Operaterja s pomembno tržno močjo (Mobitel in Simobil) sicer pozitivno ocenjujeta naš teletrg, hiter razvoj novih storitev, nizke cene glede na ostale evropske države in nadaljnjo bitko za nove naročnike, ki pa jih glede na zasičenost trga ni ostalo veliko. Simobil stavi na partnerstvo z Vodafonom, Vega pa ponižno upa na ostrejšo Agencijo za telekomunikacije in znižanje cen pogovorov med omrežji operaterjev.

21 komentarjev

Kablaši nezadovoljni, kriva država

Finance - Združenje kabelskih operaterjev ( ZKO) je v okviru redne letne skupščine organiziralo okroglo mizo o stanju trga, ki ga obvladujejo kabelski operaterji v Sloveniji. Po njihovi oceni kabelsko televizijo uporablja 250 tisoč gospodinjstev - od tega 60 odstotkov moderniziranih, 15 tisoč pa jih uporablja tudi kabelski internet. Med večjimi ovirami za razvoj telekomunikacijskega trga kajpak niso pozabili omeniti Telekoma Slovenije in dvojne vloge države, ki je po eni strani lastnica kokoši z zlatimi jajci, po drugi strani pa piše zakone o urejanju teletržišča. Kabelska kanalizacija je bojda izključno v lasti monopolista, čeprav naj bi pri gradnji sodelovalo več podjetij. Izvirni novici: 1, 2.

Uporabnike našega spletišča hkrati vljudno prosimo, da ne odpirajo dolgočasnih in žaljivih polemik o delitvi slovenske spletne javnosti na boljše in slabše omrežene.

11 komentarjev

Slovenska reakcija na mobilno afero Ericsson

vir: Finance
Finance - Pri Mobitelu najprej zavračajo obvestilo Ericssona iz leta 2000, ko se je slednji "pohvalil" z dobavo opreme za UMTS. Takrat naj bi šlo le za podpis pisma o nameri za dobavo testnega sistema UMTS. Zaradi zamude pri dobavi sistema pa je Mobitel odstopil od pisma o nameri. Mobitelov šef, Anton Majzelj, tudi pojasnjuje, da dobro ve, kaj je takrat podpisoval v pogodbi in da ga ne zanima, s čim se Ericsson hvali dandanes. Ericssonovo opremo v vrednosti milijon evrov so na Mobitelu izbrali brez razpisa, ki po zakonu ni potreben. Kljub vsemu z Ericssonom še vedno dobro sodelujejo.

Mobitel torej zanika kakršnekoli nepoštene posle, prvi mož nadzornega sveta Mobitela, sicer šef SiOLa Miran Kramberger pa dodaja, da gre za medsebojno obračunavanje med mobilnimi operaterji v vse ostrejši svetovni konkurenci. Kot zanimivost naj še...

6 komentarjev

Ericsson podkupoval za UMTS?

Finance - Nemški časnik Der Spiegel objavlja zanimiv prispevek, v katerem špekulirajo, da naj bi bil največji telekomunikacijski gigant na svetu -- Ericsson -- izplačal veliko denarja v obliki podkupnin v državah, kjer so v gradnji UMTS-omrežja, med njimi tudi v Sloveniji. Slovenija ima danes eno UMTS-omrežje. Celotno preiskavo naj bi vodili pri švicarski banki UBS, prek katere naj bi bile podkupnine izplačane. Na nezakonito delovanje sumijo še v Bolgariji, na Poljskem in v Libiji. Ericsson obtožb ne komentira, ker so bojda zanje izvedeli šele iz medijev. Kaj je res in kaj ni, bo pokazal čas in seveda preiskava. Izvirna novica.

3 komentarji

Zarota ali korupcija?

Finance - Kot se je v preteklosti že zgodilo, se bo tudi tokrat zgodba vrtela okoli Onkološkega inštituta, ki ga rakava Slovenija več kot potrebuje. Pri nakupu telefonske centrale, katere kupec je omenjeni Inštitut, je razpis dobilo podjetje Procom in tako premagalo Telekom, kot drugo na razpis prijavljeno podjetje. Bojda je sporno to, da je Inštitut nakup opravil po svetovanju Agencije za telekomunikacije, ki jo vodi Nikolaj Simič. Slednji pa je solastnik podjetja, ki je zmagalo na razpisu.

Vendar pri Inštitutu pravijo, da so od Agencije zahtevali le strokovno mnenje o vsebini obeh ponudb in dobili odgovore brez navedb priporočenega prodajalca. Nikolaj Simič pa obljublja, da bo svoj delež podjetja, ki je dobilo razpis, prodal v naslednji dneh kot je to pred časom že zagotovil. Izstopa pa tudi njegov očitek, da za "napadom" nanj stojijo igralci na telekomunikacijskem trgu, ki ne želijo sprememb (namig: monopolni trg). Agencija ostaja odločna odpreti trg telekomunikacij, zagotavlja...

0 komentarjev