»

CES: Prvi OLED-televizorji z ločljivostjo 4K iz Sonyja in Panasonica

Sonyjeva predstavitev 56-palčnega televizorja

Slo-Tech - Za nami je prvi dan lasvegaškega računalniškega sejma CES in novosti je bilo precej. Prvi dan je Panasonic predstavil nov televizor, s katerim so se pohvalili kot prvim z ločljivostjo 4K. Sliko seveda prikazuje s tehnologijo OLED, 4K pa se prevede kakor 3840x2160, kar je štirikrat več točk od sedanjega HD-ja (1080p). Panasonicov izvršni direktor Kazuhiro Tsuga je pojasnil, da gre za naslednjo generacijo, saj je OLED korak naprej od LCD ali LED. Omogoča gradnjo lažjih naprav, tako da ogromen televizor z diagonalo 56 palcev tehta vsega 12,2 kilograma, v debelino pa meri 12,7 milimetra. O ceni in dobavljivosti podatkov še ni.

Se ja pa Tsuga malo uštel, ko je dejal, da gre za prvi tovrstni izdelek. Le večer prej jih je...

48 komentarjev

100 dolarjev (in več) za tipkovnico s tremi tipkami? Artlebedev Optimus mini three?

Optimus Mini

Slo-Tech - Se še spomnite predstavitve tipkovnice, ki ima namesto dolgočasnih, enoličnih in predvsem nespremenljivih graviranih znakov na tipkah OLED zaslončke? Tipkovnico Optimus obljubljajo že nekaj časa, vendar bomo njihovi napovedi, da bo na voljo letos, verjeli, ko bo dejansko dostopna.

Da pa nam ne bi bilo do takrat preveč dolgčas, nam bodo maja ponudili mini (dobesedno) izvedenko te tipkovnice, nezamenljivo poimenovano Optimus mini three.



Optimus mini ima samo tri tipke, ki se (po napovedih) samodejno prilagajajo zagnani aplikaciji. Če zaženemo poštnega odjemalca, se bodo temu primerno spremenile sličice na tipkah. Zelo zanimiva se zdi uporaba pri predvajanju diapozitivov. Na predstavitveni strani si oglejte še druge primere uporabe.

Tehnična plat. Vsak OLED zaslonček lahko prikaže 96x96 pik (2x2 cm) veliko...

26 komentarjev

OLED v mobilnih telefonih

Slashdot - Kot navaja ta stran, je japonsko podjetje ELDis predstavilo prvi mobilni telefon na svetu, ki uporablja zaslonček OLED, katerega lahko gledamo iz obeh strani (glej sliko). Kot kaže, se utegnejo OLED zaslončki v prihodnosti vse bolj uveljaviti pri prenosnih napravicah, saj porabijo malo električne energije in imajo hitre odzivne čase. Zaslončki OLED bodo v prihodnosti najverjetneje nadomestili LCD sorodnike.

9 komentarjev

17 palčniki na kupu

Tom's Hardware - LCD zasloni so si na prvi pogled podobni, a ko se spustimo v njihove sposobnosti ugotovimo da se med seboj razlikujejo. Ne razlikujejo se samo v obliki, temveč tudi v zornem kotu, svetilnosti, resoluciji, velikosti točk in nenazadnje tudi v odzivnih časih. Če jih primerjamo, so na trgu trenutno 20 in 16 milisekundni LCD zasloni, ki so primerni za domačo uporabo. Sicer se razlika zdi zelo majhna, skoraj nepomembna, a igra veliko vlogo pri igranju hitro poteznih akcijskih iger. Barve najlepše...

12 komentarjev

CRT, LCD, OLED

Kvalitetnejša slika v primejavi z LCD

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Še pred nekaj leti smo vsi uporabljali "navadne" CRT monitorje. Nedolgo zatem je prišla na trg tehnologija LCD. Sprva so jo uporabljali le zaradi manjše velikosti na prenosnikih. Razlog za nepriljubljenost je bila visoka cena, slaba kakovost in nezmožnost gledanja slike pod večjimi koti. Pred kakim letom in pol pa je LCD začel svoj zmagoslavni pohod. Kvaliteta slike je bila od proizvoda do proizvoda vedno boljša in še cena se je nižala.

Na X-Bit Labs pa so...

6 komentarjev

Šah - Človek : Računalnik

X-Bit Labs - Zgodovina računalniških šahovskih programov je že kar dolga. Tokrat so na X-Bit Labs spisali zanimiv članek, ki govori o večni bitki -- človek proti računalniku. V veliki večini govori članek tudi o partiji med enim najboljših šahistov na svetu - Kasparovom - ter računalnikom. Na koncu je celo dokazano, da več kot očitno računalniški programi uporabljajo počasen algoritem. Zelo zanimiv članek si lahko preberete tukaj.

6 komentarjev

OLED zasloni

PC Magazine - O teh zaslonih smo prvič poročali že pred davnim letom in pol, uporabnih primerkov izven sejmov ne videli, a vseeno zbujajo novo zanimanje. Zakaj? No, poleg tega, da bodo OLEDi tanjši, lažji ter energijsko manj potratni, imajo še eno uporabno lastnost, za kar se gre zahvaliti dobri stari fiziki: logično je, da z apliciranjem elektrike na celico dobimo ven svetlobo, ki sestavlja piksel na displeju. No, sodeč po članku na PC Magazine je učinek recipročen. Če posvetimo na OLED, bo le-ta proizvedel (sicer majhno) količino elektrike. Praktična uporabnost? Poleti pustite svoj novi mobilnik, ki podpira OLED, ležati na soncu - in baterija bo zdržala dva dni dlje [:D].

3 komentarji

Prihodnost zaslonov

Tech Review - Trenutno uporabljamo največ katodnih zaslonov, katerih osnova je stara že več deset let. Manj pa je zaslonov na tekoče kristale LCD. Dokaj razviti so tudi že zasloni, ki temeljijo na organski osnovi. O tem so napisali članek pri TechReviewu. Razpravljajo o razvoju tehnologije OLED (organic light-emitting diode) zaslonov, njeni uporabi ter njeni prihodnosti. Zasloni, razviti po tej tehnologiji, imajo kar veliko dobrih lastnosti. Zelo dobra slika, relativno poceni proizvodnja in majhnost. Nadalje se odpirajo zmožnosti izdelovanja zaslonov na osnovi te tehnologije, ki za osnovo uporabljajo plastiko in ne stekla. Takoj potem, pa se odpira še možnost za zaslone, ki jih lahko zvijemo kot časopis ter možnost elektronskega papirja. Imajo pa zasloni zgrajeni na osnovi te tehnologije tudi eno veliko pomankljivost. Del zaslona, ki skrbi za modro barvo, ima delovni čas le okoli 1000 ur. To je dovolj za mobilne telefone, a na žalost premalo za prenosnike in dlančnike, ki bi s temi zasloni zelo...

2 komentarja

AMD promovira LDT

X-Bit Labs - O novem AMDjevem vodilu HypertTransport (prej LDT) smo na Slo-Techu že kar precej govorili in vsekakor gre za eno izmed bolj zanimivih tehnologij, ki nas čakajo v prihodnosti. Na Platform 2001 konferenci je tako AMD najavil, da sodelujejo s preko 100imi partnerji pri predstavitvi te nove tehnologije. Med njimi so tudi taki giganti, kot Broadcom Corporation, Cisco Systems, Nvidia in Sun Microsystems, kar priča o splošni uporabnosti in veljavi te nove tehnologije. Na žalost n tej konferenci niso izdali kaj več podrobnosti o tehnologiji, tako da še vedno vemo le malo... Gre za zelo hitro vodilo s prepustnostjo 6.4GB/s, ki bo namenjeno "Point-to-Point" povezavi sistemskih komponent. Vodilo omogoča načrtovanje skalabilnih multiprocesorskih sistemov, mogoča pa je povezava večih HyperTransport mostov na en sam kanal. Ena izmed večjih prednosti je tudi to, da se tehnologijo da uporabiti tudi v raznih komunikacijskih sistemih in ne samo v PCjih....

0 komentarjev