»

Standard IEEE 802.11n končno standarden

Od septembra naprej brez 'draft'

vir: engadget
engadget - Osnutek 6. nadgraditve standarda IEEE 802.11, ki skrbi za brezžično komunikacijo domačih omrežij, 802.11n, je v stanju druge različice osnutka že približno dve leti. Temu bo končno konec septembra, ko bo osnutek zaključen in sprejet kot polnopravni standard. Počasno sprejemanje le-tega seveda ni ustavilo proizvajalcev brezžične opreme, ki so izkoristili višje hitrosti in kakovost signala osnutka ter ga v drugi verziji implementirali tudi v svojo strojno opremo. Uporabniki so večinoma zadovoljni s precej višjimi hitrostmi in mnogo višjo kakovostjo signali in/ali dometom dostopnih točk oz. usmerjevalnikov. Prav na srečo teh uporabnikov pa so pri Wi-Fi Alliance, ki za standard skrbi, povedali, da ne bo težav s komunikacijo 802.11n in draft-n naprav, saj je slednjih že več kot 600 različnih modelov. V končni standard bodo dodali...

20 komentarjev

Podeljene nagrade za najboljšo znanstveno vizualizacijo

Zmagovalno delo

vir: New Scientist
New Scientist - Danes sta Ameriška znanstvena fundacija in revija Science podelili letošnje nagrade za najboljšo vizualizacijo znanstvenih teorij in izsledkov za leto 2008. Zmagovalec je Mario de Stefano iz univerze v Neaplju s fotografijo diatomej Sredozemskega morja, majhnih enoceličnih organizmov s kremenčevimi skeleti. Na letošnjem tekmovanju se je za glavno nagrado potegovalo 181 izdelkov, poslanih iz 21 različnih držav sveta. Tekmovanje obsega 5 kategorij: fotografija, ilustracija, informativna grafika, interaktivni medij in neinteraktivni medij.



Vsekakor priporočamo ogled zanimive galerije slik iz sveta znanosti in ogled zmagovalnih izdelkov preteklih let.

3 komentarji

Komunikacija s še nerojenimi otroki

Gizmodo - Korejci so si izmislili še eno novost (norost?), s katero se lahko približate otroku, še preden se rodi; izum so poimenovali Daeyang’s new Baby IQ. Zadeva omogoča poslušanje in snemanje zvokov, ki jih otrok oddaja (srčni utrip, brce ...), lahko pa posnamete tudi sami sebe med govorjenjem ali petjem in potem posnetke predvajate še nerojenemu otroku. Podatki o ceni in možnostih nakupa izdelka še niso na voljo.



Bodoče mamice in njihovi partnerji bodo izdelka gotovo veseli.

48 komentarjev

IEEE 802.11g uradno potrjen

IEEE - Pri IEEE-SA (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Standards Association) so včeraj objavili, da so uradno ratificirali IEEE 802.11g standard. Gre za naslednika že dobro poznanega IEEE 802.11b, ki je bil v uporabi predvsem na področju tehnologije brezžičnih omrežij (WLAN). Glavna prednost novega standarda je večja prepustnost, saj prvotno hitrost 11 Mbps poveča na 54 Mbps. Za vse uporabnike obstoječih omrežjih je razveseljivo tudi dejstvo, da je novi protokol združljiv tudi s svojim predhodnikom. Uradna najava.

7 komentarjev

DVD plošča za 400 ur videa

SiOL - Ploščo s takšno količino podatkov bi trenutno lahko nadomestili le z zajetnim kupom DVDjev ali s še večjim kupom klasičnih CD plošč. A ponudba omenjenih plošč na trgu ni več daleč. Japonskemu podjetju Hitachi, ki je prevzelo program IBM-ovih trdih diskov, je uspelo na DVD ploščo nanesti več sto slojev za zapis podatkov, pri čemer ima vsak sloj enako kapaciteto kot današnji DVD ploščki. Zaradi vedno večje količine podatkov so tovrstne spremembe več kot dobrodošle. Lansiranje izdelkov na trg napovedujejo za leto 2007. Izvirna novica.

11 komentarjev

AMD boljši od Intela pri pomnilniku flash

SiOL - Flash pomnilnik uporabljajo predvsem proizvajalci mobilnih telefonov, digitalnih fotoaparatov in ostalih manjših digitalnih naprav, ki uporabljajo medij za shranjevanje podatkov. Tovrstni pripomočki so vedno bolj priljubljeni, zato je njihov potencial na trgu vedno pomembnejši. Vzrok pri povečanem povpraševanju AMD pripisuje Intelovi podražitvi omenjenih pomnilnikov, kjer niso pričakovali odhoda kupcev k cenejši konkurenci. Je že tako, da je konkurenca zdrava. Izvorna novica.

3 komentarji

Standard 802.11b dobil naslednika

SiOL - Organizacija IEEE je uskladila novo različico standarda za brezžična računalniška omrežja in jo poimenovala 802.11g. Slednja bo omogočala večjo prepustnost podatkov, teoretično do 54 Mbit/s, praktično pa polovico manj, a je napredek glede hitrosti predhodnika očiten. Oddahnili si bodo tudi proizvajalci naprav s standardom, ki ob lansiranju izdelkov na trg še ni uradno obstajal.

1 komentar

iStranišče

iStranišče

vir: News.com
News.com - WWW.C. je stranišče (WC), ki ga trenutno testirajo v Angliji. Ampak to ne bo običajno stranišče, saj boste med opravljanjem potrebe lahko deskali po internetu. V prenosni straniščni kontejner bo namreč vgrajen PC z Windowsi XP Professional (ali morda WC Edition?). Vse skupaj bo podpiralo 6-kanalni prostorski zvok, internetne strani bomo gledali preko plazma ekrana, za večje udobje pa bomo lahko brezžično tipkovnico vzeli v naročje. Do interneta bomo dostopali preko brezžičnega omrežja 802.11b. Prav tako pa bodo lahko vsi, ki bodo čakali v vrsti na prosto stranišče deskali po...

33 komentarjev

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

Brezvrvični računalnik

ZDNet - Čeprav pri prenosnikih kabli, ki iz njega štrlijo, niso ravno pereč problem (napajalnega bomo malce težje obšli), pa je vsak manjek kabla dobrodošel. HP bo v soboto javnosti ponudil svoj najnovejši abak: prenosnik Pavilion zt1000, ki se bo ponašal z ali BlueTooth ali 802.11b tehnologijo. Pričakujejo sicer večjo priljubljenost 802.11b modela, saj je modrostni zob kljub naprednosti še vedno dokaj v povojih (ne tepi me, dragi bralec; recimo raje, da BlueTooth še ni tako zelo razširjen). Vseboval bo Intelov Pentium III-M ali Celeron procesor s hitrostmi okoli 1.2 GHz, 14 ali 15 paličnim zaslonom ter CDRW/DVD ali DVD pogonom. Cene? $1.399 - $2.099. V Sloveniji?

0 komentarjev

Popravek za omrežja 802.11

Reuters - Brezžična omrežja so res zanimiva stvar -- za kakšno manjšo pisarno recimo niti ne, za večje prostore, kjer je že itak preveč kablovja (ono za tvojim računalom se skrije), pa skoraj idealna rešitev. Obstaja pa riziko t.i. 'drive-by vdora'. To preprosto pomeni, da se nekdo z ustrezno opremo (prenosnik ter 'antena') spravi v doseg lokalnega omrežja, tega 'poišče' in se nanj priklopi -- torej, lahko izvede neposredni poseg, ali pa brezžični promet shrani in ga obdela kasneje.

Zaradi tega sta RSA in Hifn of Los Gatos izdelala popravek za protokol 'Wireless Equivalent Privacy', ki deluje na principu kodiranja paketkov -- lahko vsakega posameznega z drugačnim ključem! ... In nekaj časa bo zopet vse lepo ...

0 komentarjev