»

Izšel Python 3.12

Slo-Tech - Danes je izšla nova različica enega najbolj priljubljenih programskih jezikov Python 3.12. Razvijalci so kot ključno smer razvoja zastavili pohitritev programskega jezika, ker je sicer težak cilj, saj je Python interpretiran jezik, a različica 3.12 predstavlja prvi korak. Ta je hitrejši, pomnilniško manj požrešen in učinkovitejši.

To so dosegli na različne načine. Pythonovi objekti so bili doslej veliki, saj je samo glava praznega objekta obsegala 208 bajtov. Odslej bo takšna glava pol manjša, in bo merila le še 96 bajtov. Že Python 3.11 je izboljšal interpreter, ki je ob poganjanju avtomatično izbiral najhitrejše ukaze (adaptive specializing interpreter). Python 3.12 to funkcijo še širi in nadgrajuje. Poseben poudarek so namenili večnitenju, ki je bilo v Pythonu tradicionalno slabo. Tehnično je obstajalo, a je dejansko vsako jedro dobilo svojo kopijo kode, programer pa je moral poskrbeti za razdelitev dela. Ena izmed rešitev je uvedba podinterpreterjev (subinterpreter), ki tečejo...

7 komentarjev

Umrl Dennis Ritchie, avtor C-ja in UNIX-a

computerhistory.org - Minuli vikend nas je v 71. letu starosti zapustil Dennis MacAlistair Ritchie (aka dmr), svetovno znan programer in informatik, avtor programskega jezika C ter soavtor operacijskega sistema UNIX, skupaj s Kenom Thompsonom. Večina vas ga verjetno pozna kot avtorja knjige "The C Programming Language", ki jo je spisal skupaj z Brianom Kerninghamom ("K&R C").

Večino svojega dela je opravil kot znanstvenik v raziskovalnem centru Bell Labs (takrat v lasti AT&T, danes pod koncernom Alcatel-Lucent)...

58 komentarjev

Prihaja Firefox 3.1

Uporabljajte odprte standarde!

Slo-Tech - V začetku prihodnjega leta pričakujemo izid nove različice najbolj razširjenega brskalnika na Slo-Techu, Firefoxa 3.1. Med drugim bo prinesel podporo značkam video in audio iz specifikacije HTML 5, klic XMLHttpRequest (XHR) preko različnih domen, česar bodo najbolj veseli razvijalci spletnih aplikacij, prikazovalnik Gecko 1.9.1 in TraceMonkey, ki z do 40-kratnimi pohitritvami JavaScripta spominja na V8 v Google Chrome.

Že te dni pa bo izšla razvojna različica Beta 2, ki bo tudi prva izdaja Firefoxa 3.1 v slovenščini. Tudi sami lahko prispevate k izboljšanju prevodov in vsega ostalega, kar lahko prevodi zlomijo, tako da napake in predloge za izboljšave objavite na

27 komentarjev

KDE je star 7 let

PC Linux Online - 14. oktobra je minilo 7 let odkar je Matthias Ettrich objavil članek, v katerem je predstavil projekt, ki naj bi se ukvarjal z razvojem grafičnega namiznega okolja za operacijski sistem Linux. Sprva se je projekt imenoval Kool Desktop Environment, a se je kmalu preimenoval v K Desktop Environmet (Namizno okolje K), ki mu po domače rečemo kar KDE. Projekt je hitro zorel in danes je KDE najbolj razširjeno namizno okolje za Linux, deluje pa tudi na drugih sistemih. Nekaj tednov pred izidom različice 3.2 KDE obsega že 4,5 milijona vrstic izvorne kode. Vse najboljše!

5 komentarjev

KDE 3.1.4

Jesenska kolekcija KDE

OSNews - Danes je izšel KDE 3.1.4. Gre za četrto nadgradnjo uspešne serije KDE 3.1, ki odpravlja številne hrošče in prinaša izpopolnjene prevode, saj je KDE zdaj na voljo že v 52 jezikih. KDE 3.1.4 odpravlja tudi dve varnostni luknji v KDM. Uporabnikom KDE 3.x je priporočena nadgradnja na različico 3.1.4. Preberite (nepopolne) opombe k izdaji ali neposredno dostopite do povezav za prenos na strani z informacijami o KDE 3.1.4. Sočasno je bila nadgradnje deležna tudi zbirka orodij za izgradnjo iz izvorne kode -- Konstruct.

23 komentarjev

Odgovor na GNOME 2.4

Nekoč sem bil KDE :-)

vir: KDE
PC Linux Online - Danes je očitno pester dan kar zadeva namizna okolja. Izšel je KDE 3.2 Alpha 1, zgodnja razvojna različica okolja, ki predstavlja največjo konkurenco GNOME-u. Seveda je ta različica namenjena le preskušanju in ni primerna za vsakdanjo rabo na računalnikih s pomembnimi podatki, zato jo uporabljajte na lastno odgovornost. V novi različici je tudi razvojno okolje KDevelop 3.0 (Gideon) Alpha 6, kmalu pa bo izšel tudi KDE 3.1.4., ki bo pregnal nekatere preostale hrošče okolja KDE 3.1.


Sočasno z obema velikima namiznima okoljema pa je izšel tudi četrti kandidat za namizno okolje XFCE 4.0, ki slovi po hitrosti in skromnih sistemskih zahtevah. Najnovejša izdaja odpravlja...

9 komentarjev

KDE 3.1.2

KDE - Namizno okolje KDE 3.1 za sisteme UNIX je doživelo drugo pomladitev. Različica 3.1.2 ne prinaša novih zmožnosti, ampak izboljšano varnost in stabilnost. Vsebuje tudi večji obseg prevodov v ostale, neangleške jezike. Za natančnejši spisek novosti preberite opombe k izdaji ali pa se kar naravnost odpravite proti povezavam za prenos paketov. Tisti, ki uporabljate Konstruct si lahko KDE 3.1 prenesete skoraj samodejno.

Edino, kar me moti, je poimenovanje -- zakaj se niso odločili za KDE 3.11 for Workgroups? [>:D]

5 komentarjev

Intervju z avtorjem namizja KDE

PC Linux Online - Linux Journal je objavil intervju z Matthiasom Ettrichom, ustanoviteljem namiznega okolja KDE. Aleksey Dolya se je z Ettrichom pogovoril o začetkih razvoja KDE, o njegovi sedanji zaposlitvi, o primerjavi z okoljem GNOME ... Na vprašanje o trenutni popularnosti KDE je Ettrich odgovoril, da je nad vsemi pričakovanji, saj je čedalje več sodelavcev, prevodov in programov. Navdušen je tudi nad vlogo podjetja Apple, ki je svoj brskalnik Safari zasnovalo na dveh pomembnih tehnologijah projekta KDE -- KHTML in KJS in bo s tem prispevalo tudi k napredku brskalnika Konqueror. Klik!

0 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 1.0-alpha

Slo-Tech - Ponosno predstavljamo prvo javno alpha razlčico Slotech GNU/Linuxa!

Kakor je bilo že mnogokrat rečeno, naš cilj ni bil ponovno izumljati kolo, temveč uporabiti stvari, ki že obstajajo, in vse skupaj samó sestaviti glede na naše želje. Tako prva različica temelji na znani distribuciji Knoppix, ki sedaj do določene mere govori slovensko in vsebuje Slo-Techovo barvno shemo.

Morda je najlepša stvar pri vsem skupaj to, da vse teče iz zgoščenke -- tako vam za Pokuk™ v čudoviti svet odprte kode ni potrebno drugega, kakor da posnamete ISO sliko na CD in naročite računalniku, naj se zažene iz njega. Seveda lahko vse skupaj tudi namestite na disk, vendar vam to odsvetujemo, saj v tej fazi še ni...

42 komentarjev

KDE 3.1

vir: KDE.org
Kiberpipa - Danes je bilo tudi uradno izdano namizje KDE 3.1.

Stvar je na voljo v 47 jezikih, med njimi seveda tudi v slovenščini.
Novosti so:
  • Konqueror je končno dobil tako priljubljene zavihke/uhlje
  • izboljšan HTML prikaz v Konquerorju
  • izboljšana podpora šifriranjem (pošte)
  • integrirane možnosti 'desktop sharinga' za oddaljen hkratni dostop do namizja
  • Kiosk način, ki omogča zaklenitev določenih funkcij namizja (za javne terminale ipd.)
  • nov multimedia plugin temelječ na Xine
  • in še in še in še
Več pa boste morali odkriti sami ...

6 komentarjev

Katere Windowse uporabljate?

Slo-Tech - - XP (44%);
- 2000 (22%);
- 98 (18%);
- ME (10%);
- 3.11 (2%);
- nekaj tretjega, 95 in NT (vsak po 1%).
Pohvalno je to, da vas veliko stopa v korak s časom z Windowsi XP in 2000, tisti pa, ki imate razne MEje in 98ke ter celo 3.11 pa počasi razmišljajte o nadgradnji, če vam vaš hardware dovoljuje seveda. Anketo je izpolnilo 1542 ljudi.

19 komentarjev