»

MRAM -- Mamljiv, Revolucionaren in ... Ah ... Mojstrski

Strokovnjaki v akciji!

CNN.com - Si predstavljate svet, v katerem je veliko računalnikov, tako veliko, da jih je več kot Zemljanov, pa čeprav so si med seboj različni, tako različni, da so nekateri veliki kot skala, drugi majhni kot dlan, tretji pa prav majceni, tako majhni kot drobtinica kruha, a vendarle imajo vsi nekaj skupnega, kar naredi ta svet, kljub nasičenosti in raznolikosti, še vedno preprost in ne kompliciran, tako komplicirana kot je komplicirana ta poved?

Ja, tak svet si je težko predstavljati, a strokovnjaki podjetij IBM in Infineon so naredili pomemben korak v njegovi evoluciji, pomagala pa so jim tudi podjetja Toshiba, Motorola in NEC. Predstavili so tehnologijo MRAM -- Magnetic Random Access...

25 komentarjev

Osnove pomnilnika

Corsair Micro - Vas zanima kako deluje pomnilnik? Če vas, potem si le poglejte predstavitev na spletni strani Corsair Micro, kjer vam zelo nazorno prikažejo tako zgradbo in delovanje pomnilnika, kot tudi vlogo pomnilnika v celotnem sistemu. Predstavitev vsebuje 35 poglavij, v katerih vam glas prijazne gospe s pomočjo animacije razloži vse o Corsair pomnilnikih in osnovnem delovanju pomnilnika na sploh. Priporočam vam, da čimprej odklikate na to učno uro.

8 komentarjev

Ponedeljkov kupček testov

več strani - Tako, vikenda je konec in spletne strani so v tem času pridno testirale in nabral se je kar lep kupček testov. Ako, ste že opravili hišna opravila, šolske in službene obveznosti ter nimate kaj početi, vam priporočam, da se usedete na vaš najljubši stol in poklikate naslednje povezave do testov. Mislim, da je branja več kot preveč, zato vam priporočam, da si oddahnete od...

2 komentarja

Analiza nastavitev pomnilnika

Techware Labs - Vsi, ki svoje mlinčke navijamo, smo se pri nastavitvah RAM-a že srečali z izrazi, kot so CAS, RAS in podobni; a njihov pomen in vpliv na prepustnost pomnilnika pa sta za povprečnega računalničarja uganka.

Tako bo vsem, ki se želijo podučiti, kaj pomenijo razne kratice in predvsem, kako vplivajo na prepustnost pomnilnika, v pomoč tale članek na Techware Labs. Fantje so preizkusili veliko različnih nastavitev in pri vsaki s programom SiSoft Sandra Professional izmerili prepustnost pomnilnika. Tabelo rezultatov si lahko pogledate tukaj, na tej strani pa si lahko pogledate še razlago pojmov in njihov vpliv na pomnilnik.

2 komentarja

Nova Sandra novembra

Warp2Search - Zagotovo med vami ni bralca, ki ne bi poznal programa SiSoft SANDRA. SANDRA ja namreč izjemno uporaben program za diagnosticiranje sistema, saj vam izpljune kup uporabnih ter neuporabnih informacij o celotnem računalniku. Trenutno najnovejša verzija je 2002 SP1, a kot kaže, bomo kmalu dobili naslednika. V SiSoftu so danes namreč potrdili, da se bo za november napovedana različica SP2 preimenovala v 2003. Tako bomo torej novembra deležni nove polne različice. O novostih sicer še molčijo, jasno pa je že, da bo ena večjih novosti podpora za AGP 3.0. Klik!

0 komentarjev

DDR srečanje

VIA Hardware - Na Viahardware.com so dobili v roke tri DDR pomnilniške module, ki so jih primerjali med seboj. Na mizi so se znašli Crucial PC2100, Corsair XMS2400 in OCZ PC3000. Celoten test je bil poganjan na Abit KR7A, na katerem se je potil Athlon MP, obremenjevala pa sta jih programa SiSoft Sandra 2002 in 3DMark 2001. Moduli so bili testirani na treh frekvencah, 133 MHz, 150 MHz in na najvišji stabilni, kjer je sistem se stabilno deloval. Test je kratek in jedrnat, lahko pa ga preberete tukaj. So pa rezultati dokaj presenetljivi.

0 komentarjev

CPU besednjak

Overclockers Australia - Računalniško področje je že tako ali tako preveč natrpano z raznimi kraticami in izrazi, tako da človek kar hitro ne ve več, kaj pomeni določeni izraz ali kratica. Pred kratkim smo videli, kako se na Anandtechu trudijo s svojo FAQ sekcijo, vendar so si fantje projekt zastavili preveč na splošno. Tako smo bili prisiljeni, da poiščemo posebne leksikone, ki se ukvarjajo samo z določenim področjem. Če vas je že od nekaj zanimalo področje centralnih procesorjev (CPU-jev), pa ste se izgubili v toni izrazov, potem je danes vaš dan. Na tej strani lahko najdete na tone razlag različnih pojmov. Seveda pa stran ni primerna samo za zelence, ampak tudi za znalce, ki si lahko na hitro osvežijo svoje znanje.

0 komentarjev

Anandtech FAQ sekcija

AnandTech - SSE, 3D Now!, ATX, AT, BX, CPU, GPU, GTS, lip, heatsink, peltier ... kratice in razne overclockerske izraze bi lahko našteval v neskončnost. Takih in podobnih kratic/izrazov v svetu računalništva kar mrgoli, zato je kar čudno, da se ljudem ne zmeša . Čeprav vsak malce bolj izobražen računalničar že ob pogledu na razne kratice ve v čemu je štos, se marsikdaj najde kak izraz, ki ni razumljiv. Angleško-slovenski slovar se velikokrat izkaže za neuporabnega (verjemite -> izkušnje), saj v njem enostavno ni iskane besede, ali pa je narobe razložena. Ravno zato so zlata vredne razne FAQ sekcije. Ena izmed takih je Anandtechova FAQ sekcija, kjer lahko najdete razlage nekaterih izrazov. Čeprav FAQ sekcija še zdaleč ni popolna, vam utegne v kritičnih trenutkih celo pomagati (pred kratkim so jo malce posodobili).

0 komentarjev

Računalniški zvočniki

vir: AVault
AVault - V zadnjem letu ali dveh smo videli precejšenj razvoj računalniških zvočnikov. Tako sedaj skoraj vsakdo poseduje kakšen spodoben surround sistem, medtem ko smo se pred leti hvalili s "300W" SuperPower tajvanskimi zvočniki. No, če ste na področju zvočnih užitkov še vedno bolj začetnik, vam bo v veliko pomoč ta Avaultov članek. V njem so obravnavali skoraj vse mogoče zvočniške kombinacije, od 2.0 do 6.3. Poleg tega so pojasnili tudi kaj pomenijo razni standardi za prostorski zvok in podobno. Res priporočljivop branje!

0 komentarjev