»

Larrabee s približno 1,7 milijarde tranzistorjev

bit-tech.net - Na IDFu je Pat Gelsinger, podpredsenik Intela, razkazoval rezino jeder Larrabee, Intelove vstopnice na grafični trg. Pri bit-techu so sliko s francoske strani Hardware.fr dodobra analizirali in s pomočjo Photoshopa in predpostavko, da ima rezina premer 300 mm ter je izdelana v 45 nm procesu, dognali, da ima eno jedro Larrabeeja kar 702 mm2 površine. Če ga primerjavo s procesorjem Itanium 2 (712 mm2 in 2 milijardi tranzistorjev) in nVidiinim GT200 (576 mm2 in 1,4 milijarde tranzistorjev), očitno napoved, da bo Larrabee imel 1,7 milijarde tranzistorjev, drži. Veliko število tranzistorjev oz. velika površina jedra pa pomeni tudi drago proizvodnjo, saj na rezino pride le 64 jeder, nikoli pa niso delujoča prav...

39 komentarjev

Novi Itaniumi

News.com - Intel namerava v naslednjem letu poslati na trg devet novih modelov Itanium procesorjev, ki so namenjeni najzahtevnejšim strankam. Procesorji so znani pod imenom Montecito, pomenijo pa tudi prvo večjo posodobitev Itaniumov v zadnjih nekaj letih.

Novi izdelki bodo tako nekoliko hitrejši od predhodnikov, zahvaljujoč tehnologiji Foxton, ki dopušča delovanje jedra pri višji frekvenci, dokler se to ne začne preveč greti - točneje - dovoljuje delovanje jedra pri 200 Mhz višji frekvenci od privzete. Obenem so Itaniumi pridobili še drugo procesorsko jedro, postopek izdelave pa je 90nm. Zaenkrat bodo na voljo trije modeli - enojedrni Itanium 9010, ki bo deloval pri 1.6 GHz in imel 6Mb predpomnilnika, ter dvojedrna 9020 (1.4 GHz) in 9040 (1.6 GHz), oba z 18Mb predpomnilnika. Sledil jim bo še hladnejši, 1.2 GHz dvojedrni 9018 z 12Mb predpomnilnika, najmočnejši napovedani model pa bo pretikal tranzistorje pri 1.8 GHz, pomagal pa si bo s 24Mb predpomnilnika. Za podrobnejši opis in informacije...

12 komentarjev

Itaniumi 2 bodo predstavljeni na IDF

X-Bit Labs - Kot kaže bo Intel prihodnji teden na IDF-ju uradno najavil nove procesorje Itanium 2 s kodnim imenom Madison 9M. Itaniumi bodo namenjeni zmogljivim strežnikom, na voljo pa bodo v izvedenkah do 1,7 GHz z 9, 6 ali 4 MB L3-predpomnilnika. Prav tako namerava Intel predstaviti oskubljeno različico s kodnim imenom Fanwood, ki bo cenejša in bo namenjena dvoprocesorskim strežnikom in delovnim postajam. Oboji procesorji bodo imeli sistemsko vodilo s 400 MHz in bodo združljivi z obstoječo infrastrukturo. Več o tem.

7 komentarjev

Napake v procesorjih Itanium2

več strani -

Ali je sploh mogoče narediti procesor brez napake? Pri današnjem številu tranzistorjev, ki se meri milijonih, skorajda ne. Da, tokrat bomo obirali Intel.

Najnovejša napaka se je pokazala na procesorjih Itanium2, ki tečejo pri 900 ali 1000 MHz, medtem ko so močnejši bratci nanjo imuni. Posledica? Procesor se lahko prične vesti nenavadno oz. se celo zruši. Vzrok? Se raziskuje.

IBM je že ustavil pošiljanje svojih strežnikov z Itaniumi2, dočim jih HP zazdaj še ne misli umakniti s prodaje. Več o tem tu in tu.

7 komentarjev

Boj za strežniški trg

The Register -

Boj za strežniški trg se vse bolj zaostruje in IBM se ne pusti. Tokratna novost v prodaji so strežniki serije x450. Ti so prvi IBM-ovi strežniki sploh, zasnovani na 64-bitnih Intel Itanium2 procesorjih. Kljub vsemu IBM nekoliko zamuja, sej je bil prvi x450 najavljen že julija lani. IBM takisto ni s tem dejanjem dosegel kakšne večje nadvlade, saj tudi ostali proizvajalci pospešeno pripravljajo strežnike, temelječe na Itanium2. Kot prvi bo danes pričel Hewlett Packard. Klik, klik!

0 komentarjev

IBM napada

ARNet - IBM bo že avgusta izvrgel iz tovarn nov procesor za svoje PowerPCje (tako vsaj pravijo analitiki [:8)] ). To bo malce oslabljen strežniški procesor Power4, ki bo s svojimi 64-imi biti in osemsmernim cevovodom lahko v enem ciklu izvedel 8 operacij. To se pravi, da bo procesor teoretično predelal 6.4GB podatkov na sekundo in bo imel poleg tega še vektorsko enoto, ki bo sposobna predelati še 160 vektorskih ukazov (to bo pospeševalo delo z grafiko).

IBM je te domneve potrdil, niso pa hoteli izdati ničesar novega. "Slaba stran" teh procesorjev je ta, da bodo uporabljeni le v delovnih postajah z Linuxom ali v Applovih "PCjih", ker imajo popolnoma drugačno arhitekturo in nabor navodil kot x86 AMDjevi in Intel procesorji. Hitrosti se bodo začele pri 1.6GHz in bodo naraščale s časom, ko se bo IBM "navajal" na nove tehnologije. Več.

3 komentarji