»

Samsung prvi s proizvodnjo prosojnih LCD-panelov

vir: ZDNet
ZDNet - Samsung je objavil, da so kot prvi na svetu začeli masovno proizvodnjo LCD-panelov za prosojne zaslone. Merijo 22 palcev, obstojijo v dveh različicah (barvni in črnobeli), imajo deklarirani kontrast 500:1 in ločljivost 1680 x 1050. Dosegajo do 20-odstotno stopnjo prosojnosti za črnobele in 15-odstotno stopnjo za barvne modele, kar je štirikrat bolje od trenutnih poizkusov konkurence, hkrati pa zaradi zmožnosti uporabe ambientne svetlobe porabijo do 90 odstotkov manj energije. Podatkov o dobavljivosti in ceni za zdaj še ni. Prvi jih bodo bržkone pograbili oglaševalci, saj bodo idealni za izložbe in zunanje reklame.

8 komentarjev

Prihaja prvi večji test za zasebni pokojninski sistem

Primanjkljaj v zasebnem in javnem sistemu pokojninskega varčevanja, po gospodinjstvih.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Vedno bolj starajoča se populacija močno pritiska na javne pokojninske blagajne in jih sili v varčevanje, npr. dvig upokojitvene starosti krepko čez 60. leta ter nižanje pokojninske osnove (70-85%) in kupa drugih količnikov, ki v končni fazi vplivajo na številko na pokojninskem izrezku. Zahodne tržno-orientirane države so šle še korak dlje. Znatni del pokojnin bo prišel ne iz javnih pokojninskih skladov, ampak iz zasebnih zavarovanj, ki jih skupaj uredita delodajalec in zaposleni, država pa da le davčne prednosti v taki ali drugačni obliki. S tem se breme skrbi za pokojnino v veliki meri prenese z države in delodajalca (zasebni ali javni) na delavca.

V čezlužju so leta '78 sprejeli točko 401(k) k davčni zakonodaji, ki ureja več modelov zasebnega varčevanja za pokojnino. Glavna sprememba...

94 komentarjev

Na Švedskem samo banke z domeno bank

Slashdot - Po svetu je kar pogosto določilo, da podjetje ne sme imeti firme banka, če dejansko ne gre za resnično banko, ki jo običajno nadzoruje nacionalna banka. Švedi so šli še korak dlje in teorijo preslikali na splet, piše Slashdot. Tako so registrarjem zapovedali, da odslej ne bo mogoče registrirati švedske domene, to je .se, ki vsebuje besedo bank, če ne bo prosilec resnična finančna banka. Vsako prijavo bodo preučili posebej, pri čemer bodo uporabo besede banka v smislu skladišče (npr. krvna banka) ali kaj podobno neškodljivega tolerirali. Ne boste pa mogli denimo registrirati bankwithlowestrates.se, če niste banka. Kaj točno bodo storili z osebnimi in geografskimi imeni, še ni povsem jasno.

Registracija slovenskih domen .si je od 6. 11. 2008 povsem sproščena, tako da si lahko kdorkoli izberi kakršnokoli domeno. Seveda pretiravati z zaščitenimi blagovnimi znamkami ne gre, saj vas v slednjem primeru razlastijo.

9 komentarjev

Zaupate bankomatom?

SiOL - Težko si je predstavljati življenje brez bankomatov. Vendar kljub temu obstaja verjetnost, da si ga bomo morali, saj utegnejo postati za vedno izbrisani ali doživeti kakšno metamorfozo. Kot nas je opomnil Cuoresportivo, so nepridipravi nekje v okolici Maribora bankomat opremili s posebnimi napravami, s pomočjo katerih lahko preberejo magnetni zapis s kartice in vtipkano kodo PIN. Zaenkrat je število okuženih bankomatov neznano, zato je pazljivost več kot priporočljiva. Kjerkoli in kadarkoli!

Še vedno zaupate bankomatom?

37 komentarjev

SiteFinder se bo vrnil

The Register - VeriSignova storitev SiteFinder, ki je vse zahtevke po neobstoječih spletnih straneh (predvsem zatipkane naslove) naslavljala na svojo stran, je bila na zahtevo ICANN-a začasno ustavljena, sedaj pa se VeriSign že pripravlja na njen ponoven zagon.

VeriSign je na pogajanjih z ICANN-om zatrdil, da so bila vsa poročila o vplivih njihove storitve na stabilnost in operativnost celotnega interneta močno pretirana, zato bo SiteFinder ponovno zagnal. A zatrdili so, da s predhodnim obvestilom, ki ga bodo objavili vsaj mesec dni prej.

SiteFinder bo tudi malce spremenjen. Dodali bodo sekundarni DNS vnos, imenovan MX wildcard, ki bo skrbel za prestrezanje in blokiranje pošiljanja elektronske pošte na neobstoječe domene. Obljubili so še, da bodo stran prevedli v večino jezikov držav, kjer uporabljajo internet. Podrobnejše informacije so na voljo v izvirni novici.

10 komentarjev

Upadanje prenosa glasbe prek P2P

The Register -

Gotovo se še spomnite, kako zagnano se je RIAA nedavno lotila lovljenja vseh glasbenih piratov, ki glasbo razdajajo in delijo s P2P programi (glejte tudi povezane novice). Nihče sicer ni verjel, da bodo te grožnje pripomogle k manjšemu piratiziranju glasbe, a danes nas je RIAA presenetila z zanimivi izračuni. Oni trdijo, da so Američani še aprila letos prek interneta prenesli 14,5 milijonov skladb, mesec pozneje zgolj 12,7, junija pa samo še dobrih deset milijonov. Prav tako trdijo, da se je zmanjšalo število na internetu dostopnih skladb z aprilskih 852 milijonov na junijskih 655.

Bi pa bilo zanimivo videti, ali se je posledično povečala prodaja originalnih CD-jev, ali pa je ostala na enaki ravni. Sicer niso namreč naredili ničesar. Več o tem.

13 komentarjev

Britanski ministrski predsednik bo dobil svoj e-naslov

The Register - Če smo se Slovenci še nedavno nazaj čudili ob vrednostih poslanskih prenosnikov in njihovi nesorazmernosti s poslansko računalniško ozaveščenostjo, naj vas potolažimo, da na Otoku ni kaj bolje. Presentljivo je gotovo dejstvo, da je brez svojega elektronskega naslova celo britanski premier, Tony Blair, kar ga v tem pogledu uvršča med ljudi, kot sta naprimer Fidel Castro in Robert Mugabe. No, stvari se vendarle premikajo na bolje, tako da Blair dobil svoj uradni e-mail naslov še do konca tega meseca, pravijo. Več o tem.

11 komentarjev

Michael Jackson ne bi pošiljal v zapor

The Register -

Če ste redno spremljali naše novice, ste bili gotovo poučeni, da so v Čezlužju dobili odlično idejo v boju zoper piratstvo Vse uporabnike bomo poslali v zapor, kjer jih bo gotovo srečala pamet, trdijo.

Michael Jackson je javno naznanil svoje nestrinjanje z dotičnim predlogom. "Brez besed sem ob dejstvu, da želite poslati ljubitelje glasbe v zapor zaradi kopiranja glasbe. Uporaba P2P-programov je napačna, a ječa ni odgovor," je še dejal. Več o tem.

12 komentarjev

Nova e-banka na Otoku

The Register -

ING Group, z bančnimi storitvami ukvarjajoče se nizozemsko podjetje, je odprlo novo internetno poslovalnico, ki bo na voljo le Otočanom. Za začetek bodo omogočali le varčevanje po 4,3-odstotni stopnji, načrtujejo pa tudi še ostale storitve, kot so posojila, hipoteke, življenjska in pokojninska zavarovanja ... a vse to tedaj, ko bodo imeli dovolj uporabnikov. Omeniti velja še, da ima ING Group internetne banke že širom Evrope, natančneje v osmih državah. Več o tem.

0 komentarjev