»

Sex.com, sodišče: Lahko tožite Verisign.

The Register - Alex Kozinski, sodnik 9. okrožnega prizivnega sodišča, je ustregel želji Garyja Kremena in mu dovolil tožiti VeriSign, domenskega registrarja, ki je z malomarnim gospodarjenjem nelegalno prepisal že marsikatero domeno, med drugim tudi najbolj znano, sex.com.

Kozinski je tako spletne domene opredelil za lastnino, podobno nepremičninam, kar pa je (jasno) v nasprotju z mnenjem VeriSigna. Primer bo obveljal kot pomemben presedan, saj je v preteklosti prišlo do mnogih podobnih primerov, registrarjem pa tako -- končno -- nalaga odgovorno ravnanje. Klik!

2 komentarja

Tony Blair po novem z elektronskim naslovom

The Register - Britanski konzervativci so kruto napadli premiera Tonya Blaira. Je namreč eden redkih svetovnih voditeljev in edini v skupini G8, ki nima (javno znanega) elektronskega naslova, preko katerega bi mu lahko poslali svoje pismo.

Nasprotniki ga tako postavljajo ob bok Castru in Gadafiju ter voditeljem Severne Koreje, Zimbabveja, ki takisto ne priznavajo nadmoči elektronskih pisem nad dimnimi nadomestki. No, vse pa ni tako črno: torijski kolegi so s skupnimi močmi premieru le ustvarili poštni predal.

Če želite, mu lahko pišete tudi vi. Naslov? RtHonTonyBlairMP@hotmail.com.

6 komentarjev

MPAA: pričakujte naše odvetnike

The Register - TheRegister zopet poroča o nadvse zanimivem primeru ustrahovanja malega človeka. Represivne težnje tokrat izraža ameriški filmarski krožek, MPAA, ki od Laurenca Skegga zahteva prepustitev domene www.ratednc-17.com, češ da si lastijo pravice do blagovne znamke in posledično tudi domene.

Pri tem gre po mnenju pisca predvsem za blefiranje (beri: korporacija proti malemu kmetu), saj navajajo nemalo neresnic. Tako ga obtožujejo namernega izkoriščanja priznane blagovne znamke (za katero sam še nikoli nisem slišal) v komercialne namene (fante na strani poganja -- osebni dnevnik), povrhu vsega pa celo namigujejo, da proti njemu morda -- ako jim domeno prepusti zelo hitro -- ne bodo vložili tožbe, v kateri bi lahko zahtevali izplačilo 100.000 ameriških zelencev (nepomembna podrobnost: fante ni Američan, ampak Anglež--). Vsekakor zanimivo branje.

11 komentarjev

Problemi v Telewestu se stopnjujejo

The Register - Po različnih tehnoloških problemih, ki so se godili v Telewestu pred kratkim (glej povezane novice), smo sedaj priče novim neprijetnostim. Tokrat so delavce obvestili, da jim bodo znižali plače, na letni ravni za celih 1.100 dolarjev. Stvari so se še bolj zapletle, ko so delavci ugotovili, da so jim plače znižali pred dogovorjenim rokom, kar jih je zelo razburilo. Mnogo delavcev je takó že objavilo, da so si pričeli iskati nove službe. Več o tem.

0 komentarjev

Telewest: problemi

The Register - Telewest, ponudnik internetnih storitev, oz. bolje rečeno, njegovi uporabniki, se te dni soočajo z informacijskim mrkom.

Posledic prejšnjetedenskega napada e-poštnih smeti namreč še vedno niso uspeli odpravit (vmes so se soočili s še enim), predstavniki za stik z javnostjo pa podajajo izjave, da mora na svoja sporočila približno 5 ur čakati le manjšina njihovih uporabnikov. Seveda -- večina jih čaka 4 dni. Klaaaag!

0 komentarjev

Telewest: e-poštni kokošnjak

The Register - Ravno predvčerajšnjim sem razmišljal o možnosti spam napada na internetne strežnike. Nisem pa vedel, da se je ravno to zgodilo otoškemu Telewestu na začetku tega tedna: prejeli so več kot 1.2 milijona e-poštnih sporočil, od katerih je približno 80 % elektronskega smetja.

Problematično? Tovrstni napadi imajo pred klasičnimi DDoS napadi zanimivo prednost: zavedni ponudniki internetnih storitev imajo morda nastavljene posebne filtre, ki ob enormno povečanem prometu presodijo, da gre za napad, in vsa sporočila pošljejo v karanteno. Oportunitetni strošek tovrstnega zagotavljanja kvalitete storitev tako ni (le) nedelovanje sistemov, ampak predvsem zamuda e-poštnih sporočil, ki je v marsikaterem primeru bolj delikaten pojav (spomnite se nedavnega pohajkovanja SQLSlammer črvička); Telewestovci tako še danes ločujejo zrno od plev, več kot 200.000 uporabnikov pa tako čaka na svoja (ponedeljkova?) sporočila. Klik!

0 komentarjev

Zakaj je CompaQ prodal Alpho?

The inquirer - Na The Inquirer so se dokopali do nekaj skopih podatkov, ki govorijo o tem, zakaj je CompaQ prodal Alpho. CompaQ je izjavil, da je Alpho prodal predvsem zato, ker se je soočil s precej hudo konkurenco. Če bi se CompaQ lotil prilagajanja na ta del trga (zmogljivi procesorji) in bi mu spodletelo, potem bi utrpel kar precejšnjo škodo. Mogoče je tudi, da je CompaQ preprosto izgubil živce in vse skupaj prepustil tistim, ki se na te stvari razumejo. Skratka, bomo videli, kaj bo Intelu uspelo narediti iz tega nekdaj precej čislanega procesorja.

3 komentarji

Intervju z Brianom Burkom

3DGPU - Če si sedaj mislite: "Aha, to je tisti Brian od 3DFXa... za stike z javnostjo, rajt?", potem se hudo motite. Tipček je namreč pred kratkim prebegnil kar h glavni konkurenci, Nvidii, kjer je zasedel enako mesto, torej vodja oddelka za stike za javnostjo. Kakorkoli, na 3DGPU so imeli priložnost fantu zastaviti par vprašanj in to so seveda s pridom tudi storili. Vprašanja in odgovore ( po domače intervju [:D]), od katerih je nekaj res zanimivih, si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev