»

Zamude pri Intelu

X-Bit Labs - Intelovi Prescott procesorji, ki so bili planirani za drugo četrtino leta 2003 so prestavljeni na četrto četrtino istega leta. To pa ni veliko, boste rekli. Res ni, a problem nastane pri tem, da masovna produkcija 90 nanometrskih procesorjev za končne uporabnike ne bo mogoča niti do prve četrtine naslednjega leta. Če bodo že zamudili, naj bodo pa vsaj toliko hitrejši in boljši!

Tako Tejas (leto 2005) kot Prescott bosta zgrajena na, že v P4 uporabljanem, NetBurstu (množica elementov, ki poskrbijo za hitrejše upravljanje ("handlanje") z ukazi - 400 MHz FSB, SSE2, ...), a seveda bosta imela precej višji tako FSB kot frekvenco jedra. Prav tako bosta povečana predpomnilnika L1 (iz 8 kB na 16 in 24 - Northwood / Prescott / Tejas) in L2 (90 nm procesorji 1 MB, 65 nm Tejasi pa 2 MB) ter dodanih nekaj novih inštrukcij v sami arhitekturi, ohranili pa bodo Hyper-Threading. Predvidevajo pa tudi da bodo precej bolj požrešni z energijo - Prescott na primer kar okoli 120 W. Klik!

Nastalo luknjo...

9 komentarjev

Epox 4SDA5+

Hardware Test - Tudi Epox je izdal svojo osnovno ploščo na SiSovem čipovju 648 za Pentiume 4. Na Hardware Test.dk so si ogledali najprej shemo ter osnovne značilnosti tega SiSovega nabora vezij, nato pa pretestirali še matično ploščo, ki bazira na njem - Epox 4SDA5+ - in bili z njo izjemno zadovoljni. V kolikor vas mika nova plošča za vašega P4 ljubljenca, ali pa samo v informativne namene, klik za branje.

Dodatek: Enako osnovno ploščo so si ogledali tudi na TweakTown.

0 komentarjev

Pod pokrovom Pentiuma 4

System Cooling - Ne, tokrat ne bo govora o arhitekturi, taktu itd. procesorja, pač pa dobesedno o tem, kar je v naslovu novice - o tem, kaj se skriva pod termalno ploščo oz. 'pokrovčkom', ki ga Intel lepi na Pentiume 4.
Tega vprašanja so se lotili na Systemcooling.com. Vzeli so Pentiuma4 1.6 in z njega odstranili pokrovček. Kaj so pod njim našli, si pa preberite tukaj.

Namig: nekdo pri Intelu ima veliko dela s poliranjem jeder[:D].

5 komentarjev

Test i845E osnovnih plošč

AnandTech - Po pritiskih ljudstva na Intel, ki je Pentiumom 4 namenil le Rambusov pomnilnik, so s tekočih trakov prišle osnovne plošče, ki so bazirale na čipsetih 845 (SDR) in 845D (DDR). Čipovje 845 ni bilo najbolj uspešno, saj SDR pomnilnik ni mogel zadovoljiti potreb Pentiuma 4, za razliko od DDR-ja, s katerim je Pentium 4 deloval dokaj hitro. Pred kratkim so pri Intelu izdali posodobljen nabor čipovij 845D, z imenom 845E (kar dokazuje bujno domišljijo marketinškega oddelka [:D] ) in pri AnandTechu so takoj naredili test osnovnih plošč, ki bazirajo na tem čipovju. Plošč je 11:
  • ABIT BD7II-RAID

  • ABIT IT7

  • AOpen AX4B Pro-533

  • ASUS P4B533-E

  • Chaintech 9EJL

  • ECS L4IBAE

  • Epox 4BEAR

  • Gigabyte 8IEXP

  • MSI 845E Max2

  • Tyan S2099ANR

  • Tyan S2099GNNR
Test pa Vam je na voljo tukaj.

0 komentarjev

Teacov 24-kratnik

CDRLabs - Na res zelo dobri strani, kjer najdemo karkoli povezanega z zapisovanjem na zapisljive zgoščenke, CDR Labs, so stestirali novega štiriindvajsetkratnika od Teaca. Izgleda, da bo ta model nekako ponovil tisto slavo modela CD-R58S, zaslovelega pred dvema letoma, saj je dobil visoko oceno 9/10. Je robusten, hiter, zanesljiv, zmore pisati s polno hitrostjo na skoraj vse medije, ter ima kvalitetne programe v paketu. Sicer se oblika Teacovih pečk ni spremenila že mnogo let (kar lahko zaradi učinkovitosti štejemo tudi kot pozitivno), a izgled ni vse. Sicer pa enota ni pravi 24x zapisovalni dirkač, saj začne zapisovanje pri 16x hitrosti, v povprečju piše z 22,5x. Kliknite na ta naslov ter si test preberite, saj je kvaliteten, poučen ter obsežen.

6 komentarjev

Pomnilniški interleaving

2CPU - Nekaj časa po tem, ko so na trg prišle prve VIA Apollo Pro133A matične plošče, se je na veliko začelo govoriti o Memory Interleaving opciji, ki jo je to čipovje omogočalo. Velika večina ljudi sploh (in še vedno) ni vedela, kaj za vraga to sploh je... pomembno je bilo, da so se performanse matične plošče z vklopljeno opcijo povečale za do 50%. No, če vas je vedno zanimalo kaj Interleaving sploh pomeni ter od kod takšni pospeški, potem bo za vas kot nalašč novi članek s Sergiotove omiljene strani, 2CPU. Glede na to, da so fantje opravili precej dobro delo, ogled priporočam!

5 komentarjev

Še malo o Pentiumu 4

Euro Gamer - Če bi Intel lepo nadaljeval svojo tradicijo, bi bil Pentium 4 imenovan Oktium. No, če vas P4 še vedno zanima, če še vedno ne veste točno za kaj se gre, kaj je NetBurst ter kaj je RIMM Rambus pomnilnik, čemu služi ter kaj izboljša - si preberite tole. Res poučen ter obsežen članek o tem novem, za Intelove pojme revolucionarnem, procesorju. Kar veselo na branje .

6 komentarjev