»

AMD napovedal nabor ukazov SSE5

Ars Technica - V dokaz temu, da še niso umrli, so pri AMDju pred kratkim predstavili njihov nov nabor ukazov pod imenom SSE5. V dokumentaciji (PDF) je nov 128-bitni nabor ukazov podrobno opisan. Dodanih bo več kot 100 novih ukazov, ki bi naj opazno pospešili račune, saj se zgledujejo po AltiVec naboru, ki omogoča računanje z več kot dvema operandoma. Jasno je, da hoče AMD ponoviti zgodbo z x86-64 naborom, kjer je Intel kasneje prevzel njihovo tehnologijo. Zlobni jeziki pa pravijo, da bo zadeva verjetno bolj podobna 3Dnow!, saj SSE5 ni v celoti kompatibilen s prihajajočim Intelovim naborom SSE4 (Zabavna poimenovanja, kajneda?), kar pomeni da bo eden izmed standardov skoraj gotovo moral prepustiti...

11 komentarjev

Še hroščev v procesorjih

The inquirer -

Skupaj z novicama o popravljenem hrošču v AMD-jevih procesorjih in hrošču v Intelovih čipovjih se je včeraj na spletu pojavila še novica o nepravilnostih v Prescottih. The Inquirer poroča o več hroščih, Intel jih je uradno priznal 31. Za nekatere rešitve obstajajo, za druge še ne. Poročila navajajo, da so opisani hrošči prisotni v prav vseh Prescottih, izdelanih v 0,09-mikronski tehnologiji. K sreči vse ni tako črno, saj Intel priznava, da bo do septembra na voljo malo Prescottov, kar jim daje nekaj časa, da opisane napake popravijo, najverjetneje v novih izdajah (steppingih).

Na novico nas je opozoril ronaldo.

9 komentarjev

Pomnilniške frekvence z Opteron procesorji

X-Bit Labs -

Kot verjetno že veste, imajo novi Opteron procesorji integriran pomnilniški krmilnik, s čimer so dosegli karseda veliko zmanjšanje latence pri dostopa do pomnilnika. Malo manj znano dejstvo je, da AMD-jevi procesorji osme generacije določajo hitrost pomnilnika glede na frekvenco procesorja.

Poenostavljeno rečeno to pomeni, da se vam lahko zgodi, da nakljub hitremu PC3200-pomnilniku zaradi počasnega procesorja le-ta deluje bistveno počasneje. Da ob nakupu ne bo neprijetnih presenečenj, si lahko na X-Bit Labs ogledate tabelo, kjer so navadeni vsi tipi procesorjev skupaj s hitrostmi, pri katerih bodo posamezni pomnilniški moduli delovali.

2 komentarja

SSE2 upočasni Opterone?

The inquirer - Na The Inquirerju so pojavila namigovanja (druga stvar je njih resničnost) o hrošču v novem Opteron procesorju. Japonski novinar naj bi bil namreč ugotovil, da se Opteron procesorji z vključenim SSE2 naborom ukazov ob poganjanju aplikacij, ki te ukaze izkoriščajo, upočasnijo do nerazumne meje. Sprva je opazil, da so Opteroni bistveno počasnejši od Intelovih procesorjev, kar je priposoval Intelovi optimizaciji, nakar je ugotovil, da je Opteron serije 242 počasnejši tudi od običajnega AthlonaXP. Celotno zgodbo si lahko preberete na tem naslovu, o nje resničnost, pa presodite sami.

4 komentarji

"Modificirani" Athloni XP naprodaj. Pazite se!

"Modificiran" AthlonXP

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

AMD je danes posvaril kupce in prodajalce svojih procesorjev, da so se med zaloge Athlonov XP, namenjenih prodaji, pomešali nekateri "modificirani" procesorji. Glavnina njih naj bi bila v vzhodni Evropi, Rusiji in Aziji, a kakšen se lahko pojavi tudi pri nas.

Nekaj prebrisancev je namreč ugotovilo, kako lahko z malo trudi počasnejše Athlone XP predelajo v hitrejše (za nepoučene: navijejo) in jih dražje prodajo. Takšni procesorji naj bi bili potencialno nestabilni in predvsem neoverclockabilni, kar gotovo ni želja slehernega Slo-Techerja. Več o tem in kako razlikovati prave procesorje od...

26 komentarjev

Opteron 2,0 GHz kmalu?

The inquirer - Bo AMD res izdelal Opterona, tiktakajočega pri 2000 MHz? Na strani The Inquirer poročajo, da se bo novi Opteron pridružil 1,40, 1,60 ter 1,80 GHz modelom, ki se že prodajajo. Na strani X-bit labs pa poročajo tudi o tem, da naj bi se delavna napetost iz sedanjih 1,55 V znižala na samo 1,45 V. To pa lahko pomeni, da je stopnja donosa high-end Opteronov visoka. Če je temu res, bomo jeseni že lahko občudovali še hitrejše Athlone 64. Celoten članek.

11 komentarjev

Vse o SSE

X-Bit Labs - SSE2 je tehnologija procesorskih ukazov, ki jo je sprva patentiral Intel in uporabil v svojih procesorjih, kasneje pa jo je poskušal posvojiti tudi AMD -- v novih x86-64 kompatibilnih procesorjih mu je to z odobrenjem Intela tudi uspelo. Za vse, ki vas zanima, kaj točno SSE in SSE2 sta in kako ju je Intel implementiral v nove Prescott procesorje, so na X-Bit Labs spisali osemstranski članek.

3 komentarji

SSE2 v AMD procesorjih?

The inquirer - Kot veste, je ena od razlik med Thunderbird-C ter Athlon XP procesorji tudi ta, da je v serijo XP implementiran skupek ukazov SSE podjetja Intel. Dodatka k ukazom SSE, poimenovanega SSE2, katerega je Intel predstavil s oznanitvijo Pentiuma 4, pa nameravajo AMDjevci vgraditi v prihajajoče strežniške procesorje Hammer. Intel se pa po drugi strani noče prenagliti, saj razmišlja, da to leto še ne bi podeljeval licenc za uporabo SSE2. To bi pomenilo, da bi v primeru izdaje Hammerja že to leto, AMD zagotovo občutil nazadovanje, saj se SSE2 zanesljivo uveljavlja. Sicer so pa pri AMDju skoraj prepričani, da do izdaje Hammerja to leto ne bo prišlo. V vsakem primeru - kaj bi naredili vi na mestu kakšnega od izvršnih direktorjev Intela? Prodali licenco AMDju ter si s tem zagotovili razširjenosti skupka ukazov ter dobro ime v softverskih krogih? Ali bi postavili AMD na hladno ter upali, da se bodo razvijalci programske opreme odločili prav za vas?...

4 komentarji