»

Ideja za vodno hlajenje

Hard H2O - Ker med novicami že dolgo ni bilo nobene modifikacije, naj vam pokažem zelo lepo narejeno vodno hlajenje (v bistvu samo rezervoar za vodo). Obarvana voda, rezervoar iz pleksi stekla ter LED dioda in učinkovito vodno hlajenje lahko postane še paša za oči. Tole je sicer industrijska rešitev, a vsekakor jo lahko postavimo kot zgled vsem domačim modelarjem in "modifikatorjem™". Hard H2O.

4 komentarji

Poslednji dan CeBITa

Tom's Hardware - Vseh stvari je enkrat konec in to se je zgodilo tudi CeBITu, ki se je odvijal v prejšnjih sedmih dneh. Na Tom's Hardware so že pisali o trdih diskih, grafičnih karticah, o tisočih ohišji, tokrat pa so se pripravili na bližajoče se poletje in si ogledali vse kar je v zvezi s hlajenjem. Tako so omenili vse vrste hlajenja od OTES hladilnikov za FXe pa do nove Zalmanove zverine, ki je namenjena hlajenju Pentiumov 4 in Hammerjev. Seveda je bilo v članku omenjeno tudi vodno hlajenje, ki bo izgledalo zelo zanimivo na GeForceFX karticah.

5 komentarjev

Vodno hlajeni disk

ProCooling - SCSI diski so še danes najzmogljivejši predstavniki med diski, vendar pa imajo precej nehvaležno lastnost: poleg visoke cene, se lahko SCSI diski "pohvalijo" z ne ravno nizko temperaturo, ki jo proizvedejo s svojim delovanjem. Proizvajalci ta problem rešujejo tako, da že v samo ohišje, v katerem je disk zaprt, vgrajujejo hladilna rebra, ki naj bi vsaj zasilno odvedla toploto. Naslednja rešitev je nakup posebnih ležišč z ventilatorji, alternativa pa je tudi vodno hlajenje. Projekt vodno hlajenega diska so speljali na priznani strani ProCooling. Izdelovalec vodnega hlajenja je ves postopek lepo poslikal in obrazložil, zakaj se je odločil ravno za tako izbiro hlajenja. Vodno hlajenje diskov je sicer učinkovito, vendar pa v primeru kondenzacije, ki nastopi v notranjosti diska, le-tega lahko vržemo samo še med staro železo .

0 komentarjev

Štirislojne i850 plošče

X-Bit Labs - Asus, Msi in Gigabyte so se odločili, da bojo izdali samo štirislojne osnovne plošče z i850 čipsetom. Zakaj je to zanimivo? Predvsem zato, ker so prvotno osnovne plošče z i850 čipsetom delane v 6 slojih. S prehodom na 4 sloje se sama izdelava plošč poceni za okoli 10-15%. Mene predvsem zanima, ali bo ta kompenzacija vodila k stabilnosti ali ne, saj morajo s prehodom na 4 sloje narediti neke kompromise pri sami izdelavi. Bomo videli.

2 komentarja

Katero pumpo uporabiti za vodno hlajenje?

Bunker Mentality - Na vseh mogočih forumih (tudi našem) se vztrajno ponavljajo debate in vprašanja o tem kakšno pumpo uporabiti za vodno hlajenje. Eni zagovarjajo močnejše pumpe z večjim pretoko (saj so sposobne premaknit iveč vode), drugi pa ne tako močne pumpe z manjšim pretoko (da ima voda čas, da se ohladi v radiatorju). No, fantom pri Bunker Mentality jekončno prekipelo in so se odločili stestirati katere pumpe so boljše in napisati ustrezen članek. Vsekakor zanimivo branje za vse, ki vas zanima vodno hlajenje, najdete pa ga tukaj.

0 komentarjev

Projekt vodnega hlajenja

ProCooling - Na ProCoolignu so spackali še en zanimiv projekt vodnega hlajenja. Tokrat ne gre za neko ogromno mrcino z vsemi mogočimi dodatki, temveč zelo kompaktno, a uporabno vodno hlajenje. Glavni cilj avtorja je bil narediti popolnoma uporabno vodno hlajenje, ki bi ga lahko stlačil v normalen MidiTower in zadevo nosil po raznih LAN partyih. Moram reči, da mu je to tudi uspelo! Če vas zanima kako, si oglejte njegov članek.

0 komentarjev