»

Matthias Ettrich prejel najvišje nemško civilno odličje

Matthias Ettrich z medaljo

vir: KDE
KDE - Včeraj, 6. novembra 2009, je Matthias Ettrich -- ustanovitelj in dolgoletna gonilna sila prostega odprtokodnega namizja KDE -- dobil podeljeno Nemški zvezni križ za zasluge (nem. Verdienstkreuz). Gre za najvišje (in edino) nagrado, ki jo podeljuje Zvezna republika Nemčija za civilne zasluge.

Matthias Ettrich si ga je prislužil z ogromno kontribucijo v FOSS in (s tem) izjemnim doprinosom k inovacijam in širjenju znanja v javno dobro.



Več na KDE.News

9 komentarjev

KDE je star 7 let

PC Linux Online - 14. oktobra je minilo 7 let odkar je Matthias Ettrich objavil članek, v katerem je predstavil projekt, ki naj bi se ukvarjal z razvojem grafičnega namiznega okolja za operacijski sistem Linux. Sprva se je projekt imenoval Kool Desktop Environment, a se je kmalu preimenoval v K Desktop Environmet (Namizno okolje K), ki mu po domače rečemo kar KDE. Projekt je hitro zorel in danes je KDE najbolj razširjeno namizno okolje za Linux, deluje pa tudi na drugih sistemih. Nekaj tednov pred izidom različice 3.2 KDE obsega že 4,5 milijona vrstic izvorne kode. Vse najboljše!

5 komentarjev

Degustacija brskalnikov za Mac OS X

Mozillazine - Spletna stran Ars Technica je objavila obsežen članek s preizkusom brskalnikov za Applov operacijski sistem Mac OS X. Na seznamu se je znašlo kar devet brskalnikov, med njimi štirje, ki temeljijo na Mozilli. Primerjali so Camino 0.7, iCab 2.9.5, Internet Explorer 5.2.3, Mozillo 1.4, Mozilla Firebird 0.6.1, Netscape 7.1, OmniWeb 4.5, Opero 6.0.2 in Safari 1.0. Najvišja mesta so zasedli Mozillini brskalniki (z izjemo Netscapa) in OmniWeb, povsem na vrhu pa se je znašel Safari, katerega glavna odlika je predvsem najboljše razmerje med integriranostjo z okoljem in naprednimi možnostmi. Avtor pa je omenil, da bi v primeru aktivnejšega razvoja Camina v zadnjih mesecih prvo mesto pripadlo temu brskalniku, saj mu primanjkuje nekaj možnosti, ki jih ponujajo ostali brskalniki z Mozillino kodno osnovo.

3 komentarji

Intervju z Andyjem Heidelbergom

vir: Crucial
BigBruin - Na BigBruin so opravili zanimiv intervju z Andyjem Heidelbergom, enim vodilnih inženirjev v Crucialu. Crucial je, kot verjetno veste, pododdelek giganta Micro Technology, ki trenutno obvladuje svetovni pomnilniški trg. Beseda je tekla o njihovih izdelkih, njihovem mnenju o navijanju in prihodnosti pomnilniških tehnologij. Andy se je dotaknil še zabrisane meje med Crucialom in Micronom ter pojasnil, kakšno je v resnici sodelovanje teh podjetij. Intervju.

0 komentarjev

KDE 3.1.2

KDE - Namizno okolje KDE 3.1 za sisteme UNIX je doživelo drugo pomladitev. Različica 3.1.2 ne prinaša novih zmožnosti, ampak izboljšano varnost in stabilnost. Vsebuje tudi večji obseg prevodov v ostale, neangleške jezike. Za natančnejši spisek novosti preberite opombe k izdaji ali pa se kar naravnost odpravite proti povezavam za prenos paketov. Tisti, ki uporabljate Konstruct si lahko KDE 3.1 prenesete skoraj samodejno.

Edino, kar me moti, je poimenovanje -- zakaj se niso odločili za KDE 3.11 for Workgroups? [>:D]

5 komentarjev

Intervju z avtorjem namizja KDE

PC Linux Online - Linux Journal je objavil intervju z Matthiasom Ettrichom, ustanoviteljem namiznega okolja KDE. Aleksey Dolya se je z Ettrichom pogovoril o začetkih razvoja KDE, o njegovi sedanji zaposlitvi, o primerjavi z okoljem GNOME ... Na vprašanje o trenutni popularnosti KDE je Ettrich odgovoril, da je nad vsemi pričakovanji, saj je čedalje več sodelavcev, prevodov in programov. Navdušen je tudi nad vlogo podjetja Apple, ki je svoj brskalnik Safari zasnovalo na dveh pomembnih tehnologijah projekta KDE -- KHTML in KJS in bo s tem prispevalo tudi k napredku brskalnika Konqueror. Klik!

0 komentarjev

KDE 3.1.1 prihaja

KDE.org - Danes je projekt KDE širnemu svetu naznanil izid KDE 3.1.1, posodobljene različice nadgradnje tretje generacije najbolj naprednega in zmogljivega prostega namizja za Linux in ostale UNIX sistema. KDE 3.1.1 prinaša osnovno namizje in še sedemnajst dodatnih programski paketov, kot so omrežje, multimedija, izbobraževanje, PIM, igre, pripomočki in drugi. Na voljo je že v enainpetdesetih jezikih. Več o tem in dolvleka.

4 komentarji

KDE 3.1

vir: KDE.org
Kiberpipa - Danes je bilo tudi uradno izdano namizje KDE 3.1.

Stvar je na voljo v 47 jezikih, med njimi seveda tudi v slovenščini.
Novosti so:
  • Konqueror je končno dobil tako priljubljene zavihke/uhlje
  • izboljšan HTML prikaz v Konquerorju
  • izboljšana podpora šifriranjem (pošte)
  • integrirane možnosti 'desktop sharinga' za oddaljen hkratni dostop do namizja
  • Kiosk način, ki omogča zaklenitev določenih funkcij namizja (za javne terminale ipd.)
  • nov multimedia plugin temelječ na Xine
  • in še in še in še
Več pa boste morali odkriti sami ...

6 komentarjev