»

SCO še brca

Groklaw - Najprej smo zmago Novella proti SCO-ju razglasili aprila, dokončno kapitulacijo pa je SCO podpisal junija. Obakrat je ameriško sodišče odločilo, da ima vse avtorske pravice za Linux Novell. Slednji je obljubil, da uporabnikov in razvijalcev ne bo preganjal, česar za SCO ne moremo trditi. To je bil velik dan za Linux in hkrati črn dan za SCO, ki se je znašel na robu propada. Neverjetno pa je, da se je SCO še enkrat pobral in vnovič zagrozil s tožbo.

SCO je plačal 455 dolarjev takse - toliko denarja kljub vsemu še imajo - in vložil pritožbo na odločitev sodišča. Na Prizivnem sodišču za deseto okrožje (United States Court of Appeals for the Tenth Circuit) želijo doseči ovržbo sodbe oziroma, če jim to ne uspe, vnovično sojenje. SCO je prepričan, da ima dovolj sredstev za nadaljevanje pravne bitke, čeprav bo v manj kot mesecu v stečajnem postopku moral dokazovati svojo solventnost. To bo kar precejšen zalogaj, saj SCO nima rednega vira prihodkov.

SCO, dovolj je bilo.

2 komentarja

Velika zmaga za Linux: SCO izgubil pravdo proti Novellu

Groklaw - Prejšnji teden se je končal znameniti primer SCO proti Novellu, ki se je vlekel že od leta 2004. Prolog sega še leto bolj nazaj, saj je leta 2003 SCO začel trditi, da je Linux neavtorizirana izpeljanka iz Unixa in vložil tožbo zoper IBM, ki je prodajal in uporabljal Linux. Najprej so zahtevali milijardo dolarjev, kasneje tri in na koncu pet milijard dolarjev odškodnine. Zagrozili so tudi uporabnikom, a jih je IBM hitro pomiril z zagotovili, da jim v nobenem primeru ne bo treba plačevati odškodnin.

Leto pozneje je v izjavi za javnost Novell zapisal, da so lastnik vseh avtorskih pravic za SVRx. SCO je bil drugačnega mnenja, saj so leta 1995 od Novella kupili nekatere pravice, ki pa so jim po Novellovemu tolmačenju dale le pravico nadaljnje prodaje Linuxa, medtem ko so avtorske pravice za SVRx ostale v Novellovih rokah. SCO se s tem ni strinjal, zato so se preusmerili na Novell in proti njim vložili tožbo.

Leta 2007 se je zdelo, da bo zgodbe konec, saj je sodišče odločilo, da je...

15 komentarjev

Izšel FreeBSD 5.2

OSNews - Pred dnevi je luč sveta ugledal FreeBSD 5.2. Glede na različico 5.1 ne prinaša kakšnih revolucionarnih novosti, omenimo samo izboljšano podporo diskovnim krmilnikom IDE, SATA in 802.11a/b/g, izboljšano podporo ACPI (upravljanje napajanja), odjemalsko podporo protokola NFSv4 ter najnovejše različice KDE oz. GNOME. Poskusno je dodano tudi večnitno filtriranje in usmerjanje IP prometa. Tako kot dosedanji različici 5.x tudi ta še vedno nosi oznako eksperimentalna. Za produkcijsko rabo razvijalci priporočajo preverjeno 4.9 ali katero drugo različico iz družine 4.x.

Za tiste, ki ga še ne poznate, gre za prost operacijski sistem, pred kratkim je praznoval 10. obletnico, ki se je zaradi odličnih karakteristik v obremenjenih omrežjih prijel zlasti na strežnikih, četudi je povsem uporaben za namizje. Od Linuxa se razlikuje v tem, da je nastal neodvisno od njega in pa po licenci BSD, ki je precej liberalnejša od GPL, saj dovoljuje, da lahko dele kode vključujete tudi v "zaprte" programe,...

12 komentarjev

Sodišče: SCO, pokaži nam, kaj je narobe

The inquirer - SCO, ki se nahaja na robu propada in že nekaj časa tožari IBM zaradi domnenega vključevanja Unixove programske kode v Linuxovo, je tokrat dobil ukaz od sodišča, da mora v tridesetih dneh sodišču in IBM-u pokazati, natanko kateri del kode naj bi bil prepisan in vključen v Linux. SCO ima 30 dni časa, da se pritoži, novo zaslišanje pa bo 23. januarja 2004.

Kaj točno naj bi SCO pokazal IBM-u sicer ni poznano, vendar je na seznamu trinajst zahtev sodišča, prav tako je treba vse te zahteve jemati z nekoliko rezerve, ker uradno ni bila izdana nobena zahteva. Med drugim naj bi zahtevali, da SCO točno pokaže, kje je prišlo do kršitev, od kod ta koda izvira in kdo jo je napisal, njeni lastniki ipd. Skratka, preden bo prišlo do konče razsodbe sodišča, bo verjetno preteklo še veliko vode. Sodnikov ukaz in kaj sodišče zahteva.

4 komentarji

Nov dan, nova SCO novica ...

Slashdot - SCO! SCO! SCO! Ker so letos preveč zaposleni s podjetjem IBM in Linuxom, za BSD nimajo časa. Zato se bodo nanj spravili šele drugo leto. Vsaj tako pravi gospod Darl, prvi mož podjetja SCO, ampak vse ob svojem času. Zgodilo naj bi se šele nekje v prvi polovici drugega leta, sicer pa, preberite novico.

Zanimivo je to, da je licenca BSD precej drugačna, kot GPL. Omogoča namreč kopiranje kode in vključevanje te kode v programe, ki sicer niso odprti. Tudi sklad TCP/IP, ki ga uporablja Microsoftu, je nastal na temeljih sklada TCP/IP iz BSD. Kaj pa zdaj?

Le kaj se dogaja v podjetju SCO? Mogoče jim freon uhaja iz klim in doživljajo masovne halucinacije. Najbrž to ve samo Darl McBride ...

5 komentarjev

SCO ponovno tožari

CNet - SCO, lastnik in izdelovalec Unixa, se namerava poleg pravne bitke z IBM-om srečati na sodišču še z večino večjih podjetij, ki uporabljajo Linux. Vsi pravni papirji naj bi bili pripravljeni v nekaj mesecih, nato pa naj bi se začeli prvi sodni postopki. Sicer je to že poznan pristop SCO-ja, ki za svoj Unix zahteva 699 ameriških zelencev in ga brezplačni Linux prehiteva ter nadomešča. Tokrat jim ponovno "smrdi" programska koda Linuxa, ki bi naj bila ukradena iz Unix-a. Klik!

Če pa so to zadnji izdihljaji (že pozabljenega?) podjetja, bomo verjetno videli v bližni prihodnosti.

7 komentarjev

HP ponudil zaščito pred SCO

Slashdot - Znano je, da SCO, bivša Caldera, že dolgo časa buri vode odprtokodnih skupnosti, saj trdijo, da je v jedru Linuxa dobesedno miljone vrstic kode, za katero imajo oni lastniško pravico, ter niso dali dovoljenja za uporabo v jedru. Pred kratkim so začeli ponujati licenco za uporabo Linux jedra za skromnih 699 dolarjev na procesor. Uporabnike, ki bodo brez licence, nameravajo tožiti. Samo, razen SCO je večina mnenja, da tožba na sodišču ne bi vzdržala, in da morda prav zaradi tega še ni prišlo do nobene.

Zdaj so se pri HP opogumili, ponudili pravno zaščito svojim kupcem, ki uporabljajo Linux na njihovi opremi. Tako bodo nase prevzeli morebitno tožbo proti vam ter plačali morebitne licenčnine, ki bodo izhajale iz nje.

Seveda je SCO takoj za tem objavil, da poteza HPja priča o tem, da priznavajo njihove obtožbe in avtorstvo nad delom jedra. Skupnost na internetu pa je vseeno zelo hitro prišla do zaključka, da HP ne bi objavil zaščite, če bi bila realna možnost, da se bodo prisiljeni...

5 komentarjev

Rdeči Klobuk™ preseneča

PC Linux Online - Red Hat se je odločil za korenite spremembe v razvoju svoje distribucije Linuxa. Ustanovili so The Red Hat Linux Project, ki bo v obdobju štirih do šestih mesecev izdajal nove različice operacijskega sistema, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa. Razmerje med distribucijama bo očitno enako kot je sedaj že uveljavljeno v svetu odprte kode; v enakem odnosu sta npr. OpenOffice.org in StarOffice ter tudi Mozilla in zdaj že pokojni Netscape. Seveda je jasno, da bodo podpore deležni le uporabniki Red Hat Linuxa. Trdijo, da bodo z novim razvojnim modelom zagotovili največjo možno svobodo razvijalcem pri izbiri programskih paketov za distribucijo, obenem pa sami še vedno ne bodo izgubili nadzora nad razvojem.

Red Hat se je prav tako odločil, da bo opustil prodajo Red Hat Linuxa kot izdelka v škatli. Že naslednja različica, Red Hat 10, ki ima kodno ime Cambridge, bo na voljo bolj ali manj le kot prenos s spleta ali kot naročilo preko telefona pri prijatelju [:D]. Red Hat Linux 9.0.93...

3 komentarji

Red Hatovo letno poročilo za leto 2003

Red Hat - Ustvarjalci najbolj razširjene distribucije Linuxa, podjetje Red Hat, so izdali svoje letno poročilo o dosežkih podjetja in njegovih ciljih. Med drugim se lahko pohvalijo, da je Ameriški ponudnik internet storitev AOL izbral njihove rešitve za poganjanje strežnikov v prihodnosti.

Red Hat Linux dominira na področju Linux IT storitev, zato se vedno več velikih podjetij odloča za njihov operacijski sistem. Novembra 2002 je revija CIO napovedala da bo izmed vseh 375 teh IT podjetij, 54% pokrival Red Hat Linux.

0 komentarjev

Proskripcijska lista za hrošče v novem Linuxu

OSNews - Andrew Morton, eden glavnih hekerjev Linuxa, je na dopisni seznam razvijalcev jedra Linux poslal seznam opravil, ki so potrebna preden veja 2.6 nadomesti razvojno vejo Linuxa 2.5. V uvodu je opozoril, da izdaja 2.6.0 še ne pomeni končne različice, ki bi bila takoj primerna za množično uporabo in širjenje, pač pa naj uporabniki pričakujejo možnosti, enakovredne prejšnji stabilni veji, in stabilno delovanje.

Mortonov seznam ne zaobjema že poznanih starih hroščev, težav z gonilniki in želja po novih možnostih, ampak so na najem dolgotrajnejša opravila, ki bodo odpravila velike hrošče. Seznam je razdeljen v tri dele: TakojšnjeOdpravePotrebniHrošči™, dodatne možnosti in pohitritve ter pomembni hrošči gonilnikov. Klik!

0 komentarjev

Bo SCO tožil tudi Red Hat in SuSE?

PC Linux Online - SCOsource, oddelek podjetja SCO, Inc., ki skrbi za zaščito lastnine omenjenega podjetja, je letos marca vložilo tožbo proti VelikemuModremu™, ker naj bi ta zlorabil Unixovo kodo podjetja SCO in jo prenesel na Linux, kar je podjetju prineslo velike finančne posledice.

Spletna revija MozillaQuest je objavila pogovor s Chrisom Sontagom, podpredsednikom SCO (prej znan kot Caldera International, Inc.) in vodjo oddelka SCOsource. Njegov oddelek naj bi ugotovil, da je izvorna koda podjetja SCO prisotna tudi v distribucijah Red Hat in SuSE, ni pa je v Linuxu -- jedru. Več kot očitno se zdi, da bo podjetje kmalu vložilo tožbo tudi proti omenjenima distributerjema Linuxa.

Zanimivo je, da se je SCO usmeril samo na komercialna podjetja, ki imajo opravka z Linuxom. Izgleda, da so jih napadli, ker imajo to, česar oni nimajo -- denar. Zelo težko je tudi verjeti, da so prečesali te gigantne kose izvorne kode in jih povrhu vsega še primerjali s svojo. In kje je Mandrake? So se ga usmilili, ker je...

1 komentar

Zaščita sevanja mobilnih telefonov: bedarija

Newsbytes - FTC je vložil tožbo proti dvema podjetjima (Stock Value 1 Inc. in Comstar Communications Inc.), ki sta se ukvarjali s prodajo onih 'ščitov', ki naj bi uporabnika ščitili pred sevanjem.

Tožba se opira na dejstvo, da škodljivost sevanja še vedno ni dokazana, prav tako pa na 'šlampastost' izdelkov, ki ščitita zgolj slušni del, nikakor pa ne antene, ki je največji oddajnik. Po drugi strani naj bi tovrstni izdelki celo motili sam signal telefona, zaradi česar bi porabil več energije, posredno pa oddal še več elektromagnetnega sevanja. Če bodo tožbo dobili, bosta podjetji najverjetneje morali povrniti denar vsem kupcev. Bomo videli.

2 komentarja

Caldera z izgubo

CNet - Da se na Linuxu ne cedita samo med in mleko priča izguba Caldere, ki znaša 11.7 milijona dolarjev, ali 29 centov na delnico. Izguba je bila višja, kot so pričakovali. V Calderi so zadnje čase odpustili 32 ljudi, kar predstavlja 17 % Calderinih uslužbencev. Vzrok za izgubo je predvsem pomanjkanje investitorjev, ki so se prenehali tako množično zanimati za Linux. Poleg investitorjev pa je vzrok za izgubo gotovo tudi nakup podjetja SCO, ki se ukvarja z Unixi. Z nakupom tega podjetja naj bi Caldera pokrila potrebe po strežniških programih - od low-end strežnikov z Linuxom do visokozmogljivih strežnikov z Unixom. Click.

0 komentarjev

Caldera International, Inc.

Caldera International, Inc. - Novica niti ni tako sveža, tako naj samo kot zanimivost objavim, da se je podjetje Caldera Systems združilo s podjetjem The Santa Cruz Operation ali krajše SCO. Do združitve je prišlo 4. maja 2001. Pred časom je Caldera izdala neverjetno dobre distribucije Linuxa za poslovno rabo, toda zadnje čase pa ni bilo o njih slišati skoraj ničesar. Upajmo, da bo nov izdelek, ki bo prišel iz teh dveh podjetij, kaj dobrega.

3 komentarji