»

Nokia pripravlja Meltemi, operacijski sistem za cenovno ugodne mobilnike

Nasledniki Nokie C2 bi v nekaj letih lahko poganjali Linux

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs prek Wall Street Journala poroča, da v Nokii razvijajo popolnoma nov mobilni operacijski sistem. Po napovedani ukinitvi razvoja Symbiana in MeeGoja je ta poteza zelo presenetljiva, a je nekoliko razjasnjena, ko izvemo, da bo nov operacijski sistem uporabljen na ugodnejših mobilnih telefonih. Zaenkrat je poznan pod kodnim imenom Meltemi, kakor je v grščini sicer poimenovan suh severnik, ki piha čez Egejsko morje. Operacijski sistem bo osnovan na Linuxu, medtem ko razvojno ekipo vodi Mary McDowell, podpredsednica divizije mobilnih telefonov.

Pri X-Bit Labs so zapisali, da je podatkov o sistemu malo, torej je logično sklepati, da so z razvojem začeli nedavno. To podpirajo načrti, da bodo...

62 komentarjev

Podjetja nasprotujejo firefoxovi politiki bliskovitih izdaj

Mozilla je letos spomladi bistveno spremenila politiko izdaje novih različic.

Heise - Mozillina nova politika izdaje sveže različice brskalnika Firefoxa vsakih 6 tednov zgleda ni razburila zgolj organizatorjev release party-jev. Poslovni uporabniki imajo raje bolj umirjen razvojni cikel, ki jim omogoča predhodno testiranje in namestitev šele takrat, ko so nujne varnostne luknje že pokrpane, vsi potrebni dodatki (add-ons) pa na voljo. Posebej so prizadeti tudi razvijalci modernih spletnih aplikacij (html5, javascript), ki morajo po novem vzdrževati kompatibilnost z mnogo več verzijami.



Sodu je dno izbila odločitev z minule srede, da prenehajo z izdajo varnostnih popravkov za marčevski Firefox 4, s čimer ta zgolj tri mesece star brskalnik efektivno postaja abandonware. Predstavnik IBM-ja je potezo označil kot brco v želodec, analitik raziskovalne hiše IDC pa dvomi,...

81 komentarjev

Dve tretjini programja prodani prek spleta

Ars Technica - Zdi se, da so dnevi kupovanja programske opreme v ličnih kartonskih škatlah z barvastimi navodili, priročniki in drugimi obveznimi dodatki končani. Tržni analitiki iz NPD Group so namreč v novi raziskavi ugotovili, da dve tretjini kupljene programske opreme kupci prejmejo v elektronski obliki kar prek spleta.

V raziskavi so transakcije razvrstili v tri kategorije: nakupi nove programske opreme, podaljšanje naročnine (na primer na protivirusne programe) in nakup predhodno prenesenih preizkusnih verzij programov. Največji delež spletnih nakupov odpade prav na podaljšanje naročnine, in sicer 34 odstotkov. Na drugem mestu so s 23 odstotki nakupi nove programske opreme, medtem ko je nadgradnja preizkusnih verzij v polno delujoče zbrala vsega osem...

19 komentarjev

Symbian razkril svoje mikrojedro EKA2

Ars Technica - Symbian je že lani napovedal, da bo javnosti popolnoma razkril kodo svojega mikrojedra EKA2. Danes so naredili velik korak v tej smeri, saj so izdali izvorno kodo tega jedra in paket SDK (software development kit) pod licenco EPL. V podjetju pravijo, da se hitro pomikajo proti popolnoma odprtokodnemu modelu, popolnoma vse pa naj bi pokazali do sredine prihodnjega leta. SDK-paket za razvijalce pa vsebuje prevajalnik za ARM, odprtokodni emulator na QEMU in podporo za poganjanje operacijskega sistema BeagleBoardu.

Lee Williams, Symbianov izvršni direktor, je poudaril, da so v podjetju pospešili odpiranje kode, ker so jo želeli ponuditi razvijalcem in izdelovalcem strojne opreme karseda hitro. Verjame, da EKA2, ki je pravo mikrojedro, optimizirano za mobilne naprave, nudi nekaj prepričljivih prednosti pred Linuxom. Kot pravi, ima Symbian bogat ekosistem, saj ga uporabljajo na 70 različnih izdelkih, podpira 53 jezikov in 300 omrežij, zaradi česar je skupaj z bogato podporo za razvoj...

1 komentar

Styria kupila Bolho

Dnevnik - Avstrijsko podjetje Styria AG, ki je lastnik mnogo medijev v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem, je kupilo še 40-odstotni delež spletne strani Bolha.com. Styria ima v Sloveniji v lasti že skupino Žurnal, ki izdaja brezplačna dnevnik Žurnal in tednik Žurnal24 ter skrbi za spletno stran zurnal24.si, ter četrtino Dnevnika. Za 40-odstotni delež so odšteli 1,6 milijona evrov, tako da so sedaj postali edini družbenik, saj so že prej obvladovali 26,7 odstotka Bolhe, medtem ko je bila tretjina lastni delež. Ustanovitelja spletne strani Boštjan Marušič in Aleš Blatnik sta tako za 6,67-odstotni delež prejela vsak po 350.000 evrov.

Bolha je sicer v zadnjih treh letih zabeležila pol milijona evrov izgube, a si je nabrala solidno skupino uporabnikov. Mesečno jo namreč obišče 400.000 ljudi. Avstrijci bodo poskušali stran narediti dobičkonosno, so se pa dodatno zavezali, da bodo v primeru nevarnosti pojavitve dolgoročne plačilne nesposobnosti vanjo vložili dodatna sredstva.

47 komentarjev

Novi Symbian OS bo mnogo hitrejši

The Register - V drugi polovici prihodnjega leta bo izšla naslednja pomembnejša posodobitev operacijskega sistema Symbian OS, in sicer pod številko 9.5. Nova verzija bo vsebovala precej zanimivih funkcij, med katerimi se mi zdi najbolj vredno izpostaviti avtomatsko preklapljanje med WLAN in 3G omrežji pri uporabi programske opreme za VoIP, veliko pa nameravajo, če jim lahko verjamemo, postoriti tudi na področju performans. Aplikacije naj bi po novem zasedale 20-30 odstotkov manj pomnilnika, predvsem večje pa se bodo zaganjale do 75 odstotkov hitreje.

Preberite izvorno novico.

23 komentarjev

Intel prodal proizvodnjo procesorjev za mobilne telefone

Slashdot - Na spletni strani LinuxDevices poročajo, da bo Intel prodal svojo proizvodno linijo procesorjev za mobilne telefone, in sicer ameriškemu podjetju Marvell. Slednji bi lahko tako postal glavni dobavitelj za novejše procesorje, namenjene uporabi v mobilnih telefonih, Intel pa se lahko osredotoči na x86 procesorje ter čipe za brezžične mrežne kartice. Marvell z nakupom prevzame XScale PXAxxx serijo izdelkov, medtem ko seriji XScale IXP in XSCale IOP ostaneta pri Intelu.

Prevzem bo po pričakovanjih zaključen v petih mesecih, čemur bo sledila še triletna prehodna faza. Intel bo serijo čipov PXA izdeloval še dve leti, nato pa se proizvodnja seli k Marvellu, kjer z naprednejšo proizvodnjo in morebitnim prehodom na 65 nm tehnologijo izdelave, pričakujejo nižje stroške izdelave in tudi višji dobiček.

1 komentar

Nova anketa: letošnja nadgradnja strojne opreme

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko denarja ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku. 70% glasujočih ni za programsko opremo odrinilo nič, skupaj 14% pa manj kot 30.000 tolarjev. 85% jih torej ne namenja bistvene vsote denarja za nakup programske opreme. Samo po sebi se seveda zastavlja vprašanje, ali ta ogromen procent glasujočih uporablja zastonjsko programsko opremo.

Koliko ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku?
071%
(793)
do 15.00010%
(114)
od 15.001 do 30.0005%
(51)
več kot 200.0014%
(50)
od 30.001 do 60.0004%
(42)
od 120.001 do 200.0002%
(26)
od 60.001 do 90.0002%
(25)
od 90.001 do 120.0002%
(17)
Skupaj glasov: 1118


Tokrat vas sprašujemo po nadgradnji strojne opreme. To poletje bo eno najbolj vročih doslej. AMD je zamenjal pomnilniški krmilnik (prehod na vse bolj razširjen in dostopen DDR2 pomnilnik), Intel pa bo predstavil (skoraj) povsem nov procesor, Core 2 Duo (Conroe), ki bo zamenjal že...

68 komentarjev

Neumni telefoni

Nokia 7610

vir: Nokia
Mladina - Kot vse kaže se elektronska nesnaga počasi a vztrajno širi tudi na pametne mobilne telefone. Nokie 7610, ki uporabljajo operacijski sistem Symbian, se v primeru okužbe iz vsemogočega telefona spremenijo v navadne telefone, s katerimi lahko le komuniciramo in še to na klasičen način - s pogovorom. Trojanski konj, ki med drugim sličice v meniju zamenja z mrtvaškimi glavami, najlažje dobimo na straneh z...

29 komentarjev

Symbian OS 8.0

OSNews - Izšla je nova različica operacijskega sistema za mobilne in pametne telefone, Symbian OS 8.0. Pomembna pridobitev nove različice je podpora delovanju v resničnem času (real-time), kar daje izdelovalcem telefonov možnost, da v telefon vgradijo le en čip. Doslej so namreč pametne telefone ponavadi sestavljali z dvema procesorjema, kjer je en skrbel za radijsko komunikacijo, drugi pa za upravljanje z operacijskim sistemom, s katerim se je rokoval uporabnik.

2 komentarja

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev

Intel tudi v mobilnem telefonu

Finance - Intel se je pridružil programu Symbian Platinum Partner in bo ponudil nova programska razvojna orodja (SDK) z vključenim operacijskim sistemom Symbian OS 7.0, ki bo razvijalcem v pomoč pri hitrejšem načrtovanju podatkovno zmogljivih mobilnih telefonov in programske opreme za procesorje z arhitekturo Intel XScale.

Symbian se ukvarja z razvojem in licenciranjem standardnega operacijskega sistema Symbian OS za napredne mobilne telefone vodilnih svetovnih proizvajalcev prenosnih naprav. Ti dosegajo več kot 80-odstotni delež v svetovni prodaji mobilnih telefonov. Več o projektu ter
izvorna novica.

0 komentarjev

Nova Nokia 3650

Nokia - Nokia je danes predstavila nov mobilni telefon, Nokia 3650. Vanj je vgrajena kamera, ki omogoča snemanje krajših filmčkov in tudi fotografij. Telefon je zgrajen na podlagi operacijskega sistema Symbian serije 60 (enak kot v Nokii 7650). Poleg telefoniranja podpira še Javo, Bluetooth in delovanje na 900/1800/1900 frekvencah. Ima kar velik zaslon in nov -- če mene vprašate, čuden -- dizajn.

Več si lahko preberete tukaj, na voljo bo v začetku leta 2003 (v Slovenije verjetno kasneje).

6 komentarjev

Nokia 7650

vir: Nokia
več strani - Nokia bo v drugem četrtletju izdala nov mobilni telefon s številko 7650. Kot se za serijo 7xxx spodobi, bo imela skrito tipkovnico, ki se ob potrebi "pripelje" izpod telefona. Prav tako bo tu podpora kopici že znanim in novim funkcijam. Tako bo mobilnik podpiral HSCSD, GPRS, Bluetooth, iR, WAP, SyncML, e-mail, J2ME in MMS. Nokia 7650 bo...

15 komentarjev