»

Izklopite My Book Live omrežni disk iz omrežja, če so vam podatki ljubi

WD MyBook Live: Geslo ne dela, podatki pa pa.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Zunanji trdi diski so med uporabniki precej popularni kot rešitev za varnostno kopiranje pomembnih podatkov. Nekateri zunanji diski imajo tudi lasten omrežni vmesnik, tako da ga povežemo kar na mrežo in je lahko stalno prižgan ter povezan na internet, soležne aplikacije na telefonu pa omogočajo, da so vsebine dostopne od kjerkoli.

Ena izmed takih naprav je tudi My Book Live proizvajalca Western Digital. My Book Live, kot izhaja že iz imena, je "v živo" povezan z internetom oz. strežniki Western Digitala. Ta povezava pa očitno omogoča tudi tovarniško ponastavitev naprave, kar ima za posledico izbris vseh vsebin, ki jih naprava hrani. To se je včeraj začelo dogajati posameznim uporabnikom, simptom tega pa je npr. neveljavno geslo, ko se poskusite prijaviti na spletni nadzorni vmesnik naprave.

Če se naprava še ni ponastavila, jo nemudoma odklopite iz mreže, če ima ta mreža dostop do interneta, da preprečite izgubo podatkov.

10 komentarjev

Nenaročena e-pošta bo izničila njeno uporabnost

Monitor - V raziskavi ameriškega podjetja Brightmail ugotavljajo nezadržno širjenje SPAM-a ali nenaročenih sporočil v naše elektronske nabiralnike. Obseg SPAM-a bo v naslednjih mesecih dosegel kar 50 odstotkov celotnega obsega e-pošte, ki se pretaka po internetu. Nič tudi ne kaže na zmanjševanje količine SPAM-a. Uporabniki e-pošte zaenkrat s pomočjo različnih orodij (pravil v poštnih programov, dodatnih aplikacij, skrbnostjo pri objavi e-naslovov) še sorazmerno dobro kljubujejo tej nevšečnosti, a niti predstavljati si ne moremo, kaj bo, ko bo odstotek SPAM-a dosegel 90 in več odstotkov. SPAM se v večini primerov pojavlja kot pornografska vsebina, finančne ponudbe, da o nigerijskih "poslovnežih" niti ne govorimo.

10 komentarjev

Se Registru obeta propad?

The Register - Vsi, ki pri novicah preberete še vir, veste, da je The Register med Slo-techovci zelo čislana stran. Vendar, če gre verjetni tej novici, se strani slabo piše. Ni kriva kriza informacijske tehnologije, fantje in dekleta se prav tako niso naveličali dela, razlog je veliko bolj banalen. Nekdo jim namreč streže po življenju.

Oziroma jim je ali bolje rečeni jim nikoli ni. V uredništvu so namreč dobili pošto, ki je v bistvu povedala, da jih bo avtor v primeru, da ne bodo posredovali sporočila naprej, umoril, saj bo sklepal, da so odgovorni na smrt njegove zaročenke Ayumi Tachibana. Sledilo je še nekaj opozoril, da se ljudem, ki niso odgovorili, zadnje čase dogaja čudne stvari.

Sporočila seveda niso posredovali. In še vedno so živi, saj je zgodba dobila epilog. Avtor pisma je ljubitelj ene od iger za konzole, Ayumi Tachibana pa je še vedno "živa". Šlo je seveda za potegavščino. Celotno vsebino sporočila najdete tukaj.

Se Registru torej obeta propad? Na srečo ne.



Če bi vse v spamu...

6 komentarjev

Telewest: e-poštni kokošnjak

The Register - Ravno predvčerajšnjim sem razmišljal o možnosti spam napada na internetne strežnike. Nisem pa vedel, da se je ravno to zgodilo otoškemu Telewestu na začetku tega tedna: prejeli so več kot 1.2 milijona e-poštnih sporočil, od katerih je približno 80 % elektronskega smetja.

Problematično? Tovrstni napadi imajo pred klasičnimi DDoS napadi zanimivo prednost: zavedni ponudniki internetnih storitev imajo morda nastavljene posebne filtre, ki ob enormno povečanem prometu presodijo, da gre za napad, in vsa sporočila pošljejo v karanteno. Oportunitetni strošek tovrstnega zagotavljanja kvalitete storitev tako ni (le) nedelovanje sistemov, ampak predvsem zamuda e-poštnih sporočil, ki je v marsikaterem primeru bolj delikaten pojav (spomnite se nedavnega pohajkovanja SQLSlammer črvička); Telewestovci tako še danes ločujejo zrno od plev, več kot 200.000 uporabnikov pa tako čaka na svoja (ponedeljkova?) sporočila. Klik!

0 komentarjev

AOL, Microsoft in Yahoo skupaj proti spamu

InfoWorld -

Informacijski giganti AOL, Microsoft in Yahoo so objavili, da se bodo s skupnimi močmi borili proti spamu. Podjetja bodo tako skušala svoje uporabnike zaščiti pred to nadlogo, prav tako pa bodo skušala omejiti količino spama, ki prihaja iz njihovih lastnih sistemov.

Upajo še, da jim bo nekako uspelo preprečiti pošiljanje spama s ponarejenimi glavami sporočil, ki kažejo nanje, in pa pošiljanje prek relay in proxy servisov. Podjetja se očitno dobro zavedajo, da veliko spama ustvarijo nekateri njihovi lastni uporabniki, zato bodo vsem ponudila boljše možnosti prijave in indentifikacije spammerjev. Vključena je tudi ameriška vlada; dva senatorja sta ponovno na plano potegnila osnutek antispam zakona, ki nikoli ni dočakal javne obravnave. Več o tem.

5 komentarjev

Spam, spam, spam, o moj ljubi spam

American Scientist - Besedo SPAM vsi dobro poznamo. Ta nadležnež je npr. v letu 2001 predstavljal 8% vse elektronske pošte, v letu 2002 je številka zrasla na 36% in je bila ta številka zadnjega dela lanskega leta kar 40%.Teme, ki so v teh e-mailih so ponavadi denar, seks, itd. Na American Scientist so spisali zanimiv članek o nadlogi vseh nadlog, tako da -- če vas zanima kaj o tem nepridipravu, si le poglejte ta članek.

9 komentarjev

Spammajmo ga, tokrat iz tujine!

Slo-Tech - Pred kratkim sem v svoj poštni nabiralnik od pošiljatelja "Support USA Troops" dobil reklamno sporočilo s temo "IRAQ T-Shirts". Kot zavednega antinatovca in mirovnika me je vsebina seveda še dodatno razjezila, saj je bilo v sporočilu zapisano da "Show Your American Patriotism & Support with These High-Quality Shirts!. Malce podrobnejši pregled reklamnega e-sporočila je pokazal, da sporočilo vsebuje tudi slikico velikosti 1x1 pixel, ki je namenjena identifikaciji (če tega ne prepreči požarni zid se slikica ob branju e-sporočila "aktivira" in pošiljatelj tako ve, da je e-naslov "živ").

Ker pa imamo v Sloveniji novo zakonodajo, ki naj bi urejala področje reklamne elektronske pošte, in ker direktiva EU 2002/58 o obdelovanju osebnih podatkov in varstvu zasebnosti na področju elektronskih komunikacij opozarja, da skriti identifikatorji resno ogrožajo pravico do zasebnosti in določa, da smejo biti uporabljeni le v zakonite namene in z vednostjo uporabnikov, mi res ni preostalo drugega,...

22 komentarjev

Nova zakonodaja na področju nezaželene pošte

Arnes - ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VARSTVU POTROŠNIKOV (ZVPot-A) prinaša poleg drugih novosti tudi precej sprememb, bolje, končno ureja tudi nezaželeno pošto - spam.

Novi 45.a člen (link) v prvem odstavku določa, da lahko podjetje (po definiciji tega zakona: pravna ali fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost) uporablja takšen način komunikacije s potrošnikom samo, če potrošnik na to vnaprej pristane, torej šele njegov konsenz izključi protipravnost. Seveda pa lahko potrošnik od prejemanja tovrstnih vsebin kadarkoli odstopi.

Ob taki spremembi, je zakonodajalec moral spremeniti tudi sankcije (77. člen, 22. in 23. točka): posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, se kaznuje za prekršek z denarno kaznijo najmanj 1.000.000 tolarjev, pravna oseba pa z denarno kaznijo najmanj 3.000.000 tolarjev, če krši zgoraj omenjeni člen.

Kaj to pomeni? Predvsem upam, da so...

15 komentarjev