»

Tyan naznanil matično ploščo za AMD Opteron procesorje

Slo-Tech - Danes je Tyan uradno naznanil novo matično ploščo, ki bo podpirala AMD Opteron procesorske enote, Thunder K8S S2880 imenovano. Na njej bo prostora za dva Opteron procesorja ter za do 12 GB spomina. Plošča bo podpirala tako Serial ATA kot tudi SCSI pogone. Poleg vseh drugih osnovnih stvari pa bomo na njej našli tudi 8 Mb integrirano grafiko. Za masivno prodajo bo mamaplata na voljo v maju. Več o matični plošči ...

7 komentarjev

Opteroni naprodaj, plošč nikjer

X-Bit Labs - Kot je bilo napovedano, je AMD z 22. aprilom pričel s prodajo svojih Opteronov po svetu. V tem trenutku so na zalogi po svetu modeli 240, 242 in 244, pojavlja pa se drug problem. Plošč zanje skorajda ni, saj je naprodaj le simbolična množina Socket940 osnovnih plošč, katere za svoje delovanje Opteroni zahtevajo. Na Japonskem lahko tako za 750 dolarjev kupite le MSI K8D Master, v Čezlužju pa tovrstnih plošč bojda sploh še ni. Cene najšibkejšega Opterona se gibljejo med 300 in 350, srednje močnega med 700 in 800, najmočnejši pa stane slabih 900 dolarjev. Izvirna novica.

6 komentarjev

Intel se boji AMD

X-Bit Labs -

AMD je pred časom ponosno naznanjal, da bodo njihovi Opteron procesorji optimizirani tudi za delo z 32-bitnimi aplikacijami, s čimer jih je avtomatsko približal domačim uporabnikom, ki se bržkone niso pripravljeni odreči vsej svoji 32-bitni krami. Dasiravno dotični procesorji sploh še niso uradno izšli, se je Intel očitno malce ustrašil. Napovedali so izdajo IA-32 Execution Layer aplikacije.

Celotna zadeva je namenjena vključitvi v sam operacijski sistem, zategadelj se Intel že pogaja z Microsoftom in Linux-distributerji o realizaciji namere o integraciji modula v operacijske sisteme. S tem pripomočkom naj bi tako bistveno pospešili izvajanje 32-bitnih programov. Intel trdi, da bo 1,5 GHz-Itanium zmožen poganjati te progame hitreje kot Xeon MP pri istem taktu. Intel tako namerava AMD odščipniti še tisti del pogače, ki si jo je le-ta obetal pri prodaji Opteronov domačnim uporabnikom. Izvirna novica.

51 komentarjev

nForce 3 za Opterone

AMDboard.com - Po poročanju strani AMD Board naj bi podjetje nVidia kmalu izdalo vezje za AMDjeve nove procesorje -- Opterone. Nabor bo namenjen profesionalnim delovnim postajam z AMDjevo 64-bitno tehnologijo. Matične plošče naj bi imele štiri reže za DDR pomnilnik, katerega največja količina naj bi bila 8 GB, eno AGP 8x režo, 5 PCI vtičev, Serial-ATA, 6 USBjev 2.0, itd. Celotno novico pa lahko preberete tukaj.

1 komentar

Končno Opteron

vir: AMD
Slo-Tech - AMD je danes končno predstavil svoj nov procesor ki bo v glavem uporabljen v strežnikih in delovnih postajah -- imenovan Opteron (kodno ime Sledgehammer) in je konkurenca najhitrejšim Intelovim Xeon in Itanium procesorjem, Ultra Sparcu, itn. Jedro Opteron procesorja vsebuje 1 MB drugostopenjskega pomnilnika ter uporablja Hyper Transport tehnologijo (ki povezuje tako različne dele jedra procesorja, kot tudi zunanje naprave), ima integriran pomnilniški kontroler (ki je bil do sedaj skrit v severnem mostu), kar znatno pomanjša latenco pomnilnika, katerega s procesorjem povezuje že prej omenjeni Hyper Transport.

Glavni adut, na katerega cilja AMD, je seveda x86-64 tehnologija, ki pa se sedaj imenuje kar...

10 komentarjev

Izid Dual-Athlon osnovnih plošč prestavljen

Ace's Hardware - AMD je na svoji strani objavil t.i. White Paper v katerem je opisal kompatibilnostne probleme z njihovim AMD-762 čipsetom ter VIA 686B Southbridge čipovjem. Če ta dva čipovja uporabimo skupaj lahko pride do problemov, ko se uporabi funkcija "Suspend to RAM" z Registered DDR-RAM moduli. Proizvajalci matičnih plošč se sedaj trudijo, da bi se napaka odpravila. Uporaba obeh čipovij je trenutno najcenejša opcija pri proizvodnji Dual-Athlon osnovnih plošč. Zaradi tega bo tako npr. MSI verjetno moral prestaviti izid svoje MSI K7D Master osnovne plošče, ki je bila prvotno načrtovana za avgust, na konec septembra.

0 komentarjev