»

Konferenca odprtokodnih rešitev v Novem mestu - Open Way

Slo-Tech - V petek, 25. aprila bo v Novem mestu potekala enodnevna konferenca posvečena odprtokodnim rešitvam. Preko delavnic in predavanj se bo tako staro mestno jedro v Novem mestu prelevilo v center odprtokodnega znanja, idej in rešitev s področja IT-ja, tehnologije, kreativnosti, 3-D tiskalnikov in še mnogo več.

V dopoldanskem času se bosta tako na Fakulteti za informacijske študije odvijali dve brezplačni delavnici namenjeni vsem tehničnega znanja željnim, da pridobijo nova znanja s področja odprte kode in uporabe odprtokodnih programov. V popoldanskem času pa se bo v Galeriji Simulaker, v starem mestnem jedru Novega mesta, odvijala serija predavanj z zanimivimi govorci iz sveta odprte kode.

...

4 komentarji

OpenOfficeMouse

engadget - Uradni glodalec brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice.Org je nedvomno voda na mlin vsem, ki odprtokodne skupnosti ne marajo preveč in ji predvsem očitajo zapletenost pri uporabi. Miška, ki je plod sodelovanja razvijalcev paketa OpenOffice in podjetja WarMouse, ima kar 18 popolnoma programabilnih gumbov, ki lahko različne ukaze shranjujejo za en sam oz. za dvojni klik, ima kolešček (ki ga je prav tako mogoče klikniti) ter dodaten joystick v stilu Xbox360. Tudi tega je mogoče programirati, kjer bodo bližnjice posnemale 4, 8 oz. 16 pritiskov gumbov z le enim premikom paličice. Da vam slučajno ne bi zmanjkalo možnih kombinacij poskrbi pol megabajta vgrajenega pomnilnika, kamor se shranjujejo različni profili - do 63...

28 komentarjev

XLAB v sodelovanju z NEC

Super računalniški sistem SX-7

Slo-Tech - Slovensko razvojno podjetje XLAB, ki je na svetovnem tržišču poznano predvsem po spletnih orodjih za komunikacijo, delo in sodelovanje na daljavo ISL Online, je z japonskim tehnološkim gigantom NEC (natančneje Evropski oddelek NEC za visoko zmogljivo računanje, ki je del podružnice NEC Nemčija) podpisalo pogodbo o dolgoročnem partnerstvu pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX.

V okviru dolgoročnega partnerstva strokovnjaki iz XLAB-a sodelujejo pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX. Pogodba zajema prenos odprtokodnih rešitev na...

18 komentarjev

Prvi februarski teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 5.2. (kot vedno ob 19h) bo govora o ConTeXt-u oziroma LaTeX-u, najhitreje razvijajoči se veji TeX-a, ki rušita stereotipe o stagnaciji in stabilnosti TeX-a in LaTeX-a. Odpirata vrata v svet barv, animacije, profesionalnega oblikovanja, podpore Unikodu, OpenType pisavam, XML-u, MathML-u in mnogim drugim funkcijam, ki ste jih iz LaTeX-a izcimili le v potu svojega obraza, ako niste prej obupali. Predavala bo Mojca Miklavec, študentka fizike, ki jo je pred štirimi leti zasvojil ConTeXt. Več si preberite tukaj.

Na Spletnih uricah v sredo, 6.2. (prav tako kot vedno ob 19h bo Jure Pečar govoril o "Virtualizaciji v teoriji in praksi". V času, ko osem in večprocesorski strežniki postajajo vsakdanji, se pojavlja aktualno vprašanje, kako učinkovito izkoristiti vso to surovo moč. Najbolj obetavna metoda danes je virtualizacija, zato si bomo ogledali njene različice, njihove prednosti in slabosti ter razmislili, kdaj uporabiti kateri pristop. Kot...

8 komentarjev

Kiberpipa, maratonci tečejo predzadnji krog

Slo-Tech - Maratonska in najuspešnejša sezona Kiberpipe se bliža koncu (a ne še čisto!). Ta teden vas čaka:

Galaksija je Jugoslovanski hišni mikroračunalnik iz srede osemdesetih, ki je bil zamišljen kot domača alternativa takrat težko dostopnim izdelkom iz tovarn Sinclair in Commodore.Pri načrtovanju in izdelavi delujoče replike Galaksije za Kiberpipin računalniški muzej je Tomaž Šolc odkril veliko edinstvenih pristopov v načrtovanju tako strojne kot programske opreme, ki so jih prvotni avtorji uporabili v želji, da bi bila izdelava Galaksije čim cenejša in preprostejša. V torek ob 19.00.

V sredo pa sledi zaključna zabava...

8 komentarjev

OpenOffice glede na raziskave cenejši od komercialne konkurence

Groklaw - Na našem forumu se je ob prehodu različnih državnih uprav na odprtokodno programsko opremo že neštetokrat debatiralo o tem, ali se tovrstne poteze dejansko izplačajo. Na eni strani imamo očitno prednost OSS-a, njegovo brezplačnost, na drugi strani pa obilico težav in dodatnih stroškov v obliki dodatnega izobraževanja, pomanjkljivega delovanja in pretvorb datotek.

Kakorkoli že, dobili smo uraden odgovor. Študija Evropske komisije, v kateri so spremljali prehod šestih organizacij v različnih državah EU na pisarniški paket OpenOffice, je pokazala, da je takšno početje finančno ugodneje od uporabe komercialnih izdelkov. Glavna prednost OdprtePisarne naj bi po mnenju izvajalcev raziskave poleg brezplačnosti in stabilnosti bila še uporaba ISO formata Open Document, zapisali so tudi, da pri prehodu ne pride do padca produktivnosti, ne manjka nobena bistvena programska funkcija, stroški tečajev in morebitnih datotečnih pretvorb pa naj bi se pokrili v manj kot letu dni.

Novico, o kateri...

129 komentarjev

Agenda in Housing bosta sodelovala

Slo-Tech - Družbi Agenda Open Systems, vodilni ponudnik odprtokodnih sistemskih rešitev v Sloveniji ter ponudnik tehničnih storitev upravljanja in vzdrževanja, in Housing Co., eno največjih izobraževalnih podjetij v Sloveniji, z večletnimi izkušnjami predvsem na področju računalniškega usposabljanja zaposlenih in izobraževanja ter certificiranja informatikov (MCSA/E in RHCE), sta sklenili pogodbo o poslovnem sodelovanju na področju rešitev odprte kode. S tem bosta družbi uporabnikom ponudili celoten komplet storitev -- od načrtovanja in izgradnje do uporabe in izobraževanja na podočju čedalje bolj popularnih odprtokodnih rešitev, kot sta operacijski sistem Linux in pisarniški paket OpenOffice.org. Klik!

1 komentar

Slovenski OpenOffice prvi na Infosu

Slo-Tech - Nedavno bil OpenOffice preveden in prilagojen v slovenščino, kar sta zakrivila društvo LUGOS in Agenda. Stvar se prodaja kot vroče žemljice, oziroma ne čisto tako, saj je zastonj. Čudo se predstavlja na letošnjem InterINFOSu, kjer je Slovenski OpenOffice pobral tudi nagrado revije Monitor za najboljši izdelek sejma. Ostala konkurenca je bila sicer zelo šibka, ampak vseeno nagrada ni kar tako. Zanimanje je še posebno veliko, saj se veliko ljudi želi znebiti cenovno dragega MS Officea, OO pa teče tako pod Polkni kot pod Linuxom.

Polknaši lahko stvar stvar dolpotegnejo tule, pingvinaši pa tule.

7 komentarjev

Še bolj odigitalen Hong Kong

Newsbytes - V pretekli novici sem govoril o uvajanju na smart cardu temelječe osebne izkaznice ter dejal, da našo omreženo državo (vlado) Kitajci prehitevajo po odstavnem pasu. Sedaj nas bodo prehiteli še po stranski cesti...

Oblasti v Hong Kongu (Home Affairs Department - okrajšano 'HAD') urejajo odprtje kar 18 računalniških super centrov, vsak s po stotimi računalniki, posebnimi prostori za izobraževanje ter otroke. Taki stvari se ne gre zameriti z izrazom 'Cybercafe'. Prvi že deluje. Klik!.

7 komentarjev