»

Tračne enote kmalu prek 200 TB

Slo-Tech - Čeprav se danes večinoma pogovarjamo o diskih, SSD-jih, flashu in optičnih medijih, so za dolgoročno shranjevanje velikih količin arhivskih podatkov še vedno zelo uporabne tračne enote. To je daleč najcenejši način za shranjevanje podatkov, slaba lastnost pa so zelo zelo dolgi dostopni časi, zaradi česar so uporabne zlasti v arhivarske namene. Razvoj teh enot ne počiva, in IBM in Fujifilm sta razvila tehnologijo, ki skorajda postoteri količino podatkov, ki jih lahko zapišemo na posamezno kaseto.

LTO-6 danes shrani do 2,5 TB podatkov, IBM in Fujifilm pa sta pokazala, kako lahko na enako velike kasete,...

12 komentarjev

iPhone le za uporabnike v zmernih podnebjih

X-Bit Labs - Z nedavnimi težavami s pregrevanjem najnovejšega iPhone-a, 3GS, so zlobni jeziki spet usmerjeni proti Applu. Težave so imeli že s prenekaterimi izdelki, a se tokrat odlično branijo. Za primer, ko se je ohišje belega iPhone-a obarvalo na bolj rjavo barvo ob hkratni uporabi 3G povezave in GPSa, krivijo previsoke temperature okolice. Pred kratkim so izdali popravljeno opozorilo, da je primerna temperatura za obratovanje iPhone 3G in 3GS med 0° in 35° C, za shranjevanje pa od -10° pa do 45° C. Izven tega območja se kapaciteta baterije kratkotrajno...

44 komentarjev

Pohitritev Maxtorjevih diskov

AnandTech - Na Anadtech-u se je pojavila spodbudna novica za vse lastnike Maxtorjevih diskov. Pri proizvajalcu slednjih so izdali program - zaenkrat še v beta fazi - ki pospeši delovanje vašega trdega diska za celih 67%.

Gre za poseben gonilnik, ki deluje zaenkrat le v Oknih 2000 in XP in skrbi za optimizacijo zapisa podatkov na disk. Če ste srečni lastnik Maxtorjevega diska in ste pripravljeni žrtvovati nekaj stabilnosti za hitrost, potem odklikajte sem. Samo upamo lahko, da bo gonilnik kmalu izven beta testiranja, ter da se bo pojavil še za lastnike diskov drugih znamk.

24 komentarjev

70 Terabajtni RAID

Tom's Hardware - Tračne enote so že lep čas "zastarele", a so se obdržale -- predvsem zaradi preprostosti, kapacitet in cen. A na univerzi v Tubinegnu so odločili za alternativo; za shranjevanje so uporabili kar trde diske. Nakupili so 576 Maxtorjevih diskov s kapaciteto 160 GB in tako dobili 70 TB prostora. Da bi se izognili dolgotrajnemu shranjevanju, so za prenos podatkov uporabili SATA-sistem. Na matičnih ploščah, ki skrbijo za delovanje, tiktajo AMD Athlon MP 1500+ procesorji -- na vsaki po dva. Impresivno, kaj.

14 komentarjev

Maxtor 6Y080L0

Digit Life - Danes se potrebe po velikih in hitrih trdih diskih večajo hitreje kot kdajkoli. Na Digit Life so si tokrat pod drobnogled vzeli v naslovu omenjen trdi disk kapacitete 80 GB in njegovega manjšega bratca s kapaciteto 60 GB. Primerjali so ju predvsem z namenom ugotoviti, če je večji disk tudi hitrejši. Teste so opravili po standardnih postopkih in dobili zanimive rezultate -- večji disk je konstanto hitrejši. Klik!


3 komentarji

Eksterni WD

Tom's Hardware - Western Digital ni le izvrsten proizvajalec vgradnih diskov, temveč tudi prenosnih nosilcev podatkov. Na trg so pred kratkim poslali diska s kapacitetami 200 in 250 Gb. Priklopimo jih lahko preko USB2.0 ali Firewire vmesnika, tako kot vgradnji diski pa imata tudi ta 8 MB predpomnilnika. Disk pa ni le hiter, temveč tudi "lep", saj ima pri robu dve svetilni telesi.

2 komentarja

Seagate Baracuda Serial ATA

X-Bit Labs - V predvčerajšnji novici sem pisal o Maxtorjevem trdem disku, ki med prvimi podpira Serial ATA. Kot vsi veste, ima Serial ATA ožje kable. Seveda se razlikuje tudi po hitrejšem prenosu, ki ima zgornjo mejo pri 150 MB/S. Seveda zaradi majhnosti ne omejuje pretoka zraka, kar je spet ena dobra lastnost.

Tokrat so si na X-Bit Labs pobliže ogledali Seagateov model, ki pravtako podpira Serial ATA in spisali obsežen, kar 17 strani dolg test. Preden so sploh začeli testirati pa so se vprašali, če je SATA sploh hitrejši v praksi kot ATA133. Testirali so z različnimi SATA krmilniki, vendar je na nekaj testih kar nekaj razlike med njimi po hitrosti pisanja ter branja. Tu je še posebaj izstopal model podjetja Silicon Image...

4 komentarji

Hitachi Deskstar 180GXP

Hardware Zone - Ponavadi, ko govorimo o vrhunskih trdih diskih pomislimo na podjetji WD in Maxtor. A na tržišču je še kar nekaj izvrstnih izdelkov kot je Hitachi Deskstar 180GXP . Hitachi je sicer poznano ime, a ga pri "boljših" računalnikih dostikrat zanemarimo. Da pa bi temu dokazali nasprotno so na Hardware Zone stestirali prej omenjeni disk. Z njim so bili zadovoljni, glede na to da je na enem ploščku "le" 60 GB prostora. Naj omenim le še to, da se disk vrti pri 7200 obratih in ima 8 MB predpomnilnika.

18 komentarjev

Tračne enote

Tom's Hardware - V današnjih je glavni medij za prenašanje podatkov zagotovo CD -- vsaj domačih uporabnikov. Tudi kadar moramo vpisati format c:, nam za varnostno kopijo kar dobro služijo že prej omenjeni mediji. A pri velikih podjetjih bi bil tak način shranjevanja neuporaben, zavzel bi preveč časa in prostora ... V te namene se uporabljajo že skoraj zastarele tračne enote. Izgledajo kot malo večje videokasete, saj je v njih magnetni trak, na katerega se shranjujejo podatki. Največja prednost so kapacitete, saj na eno enoto lahko spravimo tudi do 50 GB podatkov. Hitrost je tu sekundarnega pomena.

8 komentarjev

Maxtor razvil nove diske

Slo-Tech - Novico nam je poslal koci:

Eden izmed največjih proizvajalcev trdih diskov, podjetje Maxtor, je pred kratkim začelo izdelovati dva nova modela trdih diskov, ki koristita novo FastDrive tehnologijo in bosta, vsaj če sodimo po prvih objavljenih cenah, dosegljiva tudi za kakšnen slovenski šparovček. Prvi v nizu novih diskov ima kapaciteto 80 GB in se vrti s 7200 obrati na minuto, na voljo pa sta dve različici, prva s klasičnim 'ball-bearing' pogonom in druga z dosti tišjim 'fluid dynamic bearing' pogonom. Cena tega modela je 250 US$, do prihoda v Slovenijo pa bo zagotovo padla še za nekaj deset dolarjev. Druga noviteta je disk, ki se vrti malce počasneje (5400 obr/min), vendar se lahko pohvali s kapaciteto 160 GB, kar zadostuje za hrambo 160 ur kompresiranih video posnetkov. Cena tega modela znaša 400 US$. Navali narod.

4 komentarji

Maxtorjevi slim diski

X-Bit Labs - V Japonskih trgovinah so se začeli prodajati novi Maxtorjevi diski z imenom 531DX. Specifikacije novih diskov so precej povprečne: 5400rpm, 2MB predpomnilnika ter dostopni časi okoli 15ms. Njihova največja posebnost pa je njihova velikost... Diski so visoki le 17mm! Skrivnost njihove (ne)velikosti se skriva v tem, da je v uporabi le ena polovica 20/30GB plošče, ter da je zato potrebna le ena glava. Trenutno sta na voljo 10 in 15GB modela, cene pa so nekje povprečne: okoli $110 za 10GB model (vzemimo v zakup tudi to, da so Japonske cene ponavadi višje!).

0 komentarjev