»

Hypertransport "GT turbo"...

The inquirer - če ste mislili, da je sedaj vsem znani Hypertransport AMDjev izum, ste živeli v zmoti. AMD je le eden podpornikov tega standarda, za katerega skrbi Hypertransport konzorcij, ki je zadnje čase pridno delal s svojimi podpornimi člani na izboljšavah relativno novega HT 3.0.

Hypertransport Consortium je predstavil novi HT 3.1, ki prinaša nekaj višje frekvence prenosa (ob starem maksimumu 2,6 GHz še 2,8, 3,0 in 3,2 GHz) ki pomenijo prenosne hitrosti do 6,4 G transferjev na sekundo, kar naj bi bilo ob uporabi 32-bitnih kanalov enako prenosni hitrosti 51.2 GB/s (za prenose v obe smeri skupaj)

Novost je tudi povečana hitrost prenosa skozi HTX razširitveni konektor, ki gre sedaj do polne hitrosti prejšnjega HT 3.0 standarda - 2,6 GHz, pa tudi možnost cepitve HTX kanala na dva osembitna kanala.

Pravijo, da bo HT 3.1 hitrostno vsaj deklarativno izenačen s prihajajočim Intelovim QPI vmesnikom, ki ga bomo ugledali ob Nehalemu.

Vsekakor zanimiv razvoj zadev, v katerega je verjetno prav AMD...

6 komentarjev

Novo pakiranje Pentiumov 4

Novo pakiranje

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - stran na bo, kot vse kaže, skladno z uvedbo novih Pentiumov 4 EE spremenil tudi pakiranje klasičnih Pentiumov 4. Poznavalci pravijo, da gre vzrok podobnosti obeh pakiranj iskati v Intelovi želji po enotnem postopku pakiranja in posledično cenejši proizvodnji. Med vidnejše spremembe lahko prištevamo osemslojni substrat namesto šestslojnega, malce višje pa bo tudi jedro, ki bo merilo 3,75 mm (0,29 mm več kot prej). Naj omenimo še, da bodo novi Pentiumi pravzaprav na voljo v dveh različnih verzijah, a bodo razlike med njima izredno majhne (enako jedro, toplotna, električna prevodnost ...). Več o tem.

18 komentarjev

Pentiumi 4 z 800 MHz FSB

Intel vrača udarec!

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Poročali smo že o novih Intel procesorjih in čipovjih. Tokrat je striček Tom na test postavil procesorje in skušal ugotoviti koliko pripomore k hitrosti hitrejše vodilo. Testirali so najnovejše modele v najrazličnejših testih (članek obsega kar 25 strani).

Po rezultatih sodeč je Intel zadal AMD-ju hud udarec, saj se njihov trenutno najhitrejši procesor AthlonXP 3200+ v večini primerov postavi celo za Pentiuma 4 2,4 GHz. Prvo mesto si delita Intelova Pentium 4 s tremi gigaherci in 800 MHz FSB-ja ter Pentium 4 3,06 GHz s 533 MHz prednjim vodilom. Vzporedno s tem testom pa so izvedli še test...

19 komentarjev

Pentium 4 3.20 GHz

The inquirer - Trenutno poteka zelo tesen boj med AMD-jem in Intelom, saj tržišče preplavlja vedno več njuhih procesorjev. Na The Inquirer nas opozarjajo naj bomo izredno previdni pri nakupu procesorjev, saj je to opravilo v tem času lahko zelo kočljivo. Naslednji procesor, ki ga bo Intel poslal na tržišče bo Pentium 4 3,2 GHz, o katerem vemo že veliko. Poleg tega pa naj bi Intel predstavil tudi procesorje, ki naj bi delovali pri frekvencah 2,4, 2,6 ter 2,8 GHz in imeli zelo podobne lastnosti. Naslednja Intelova hitrostna stopnička pa naj bi bila frekvenca 3,4 GHz. Tukaj si preberite novico, velja pa še omeniti, da bo Pentium 4 3,2 stal 640 ameriških zelencev.

5 komentarjev

Predelajte si čipovje

Tom's Hardware - Podjetje Intel je pred kratkim izdalo svoje novo čipovje za Canterwood procesorje, ki so pravzaprav Penitumi 4 z 800 MHz-FSB vodilom. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek, ki pouči, kako lahko iz malo starejšega Granite Bay čipovja napravimo čipovje za novega Canterwooda. Rezultati kažejo na to, da Granite Bay nabor deluje čisto normalno z novimi Canterwoodi. V nekaj testih so bili rezultati enake, kar kaže na to, da je lahko staro vezje skoraj identično novemu. Več o tem

0 komentarjev

Barton XP 3000+ ter Pentium4 3.0 G

OC Workbench - Na OC Workbench so se lotili testiranja dveh najmočnejših procesorjev -- Bartona, ki podpira 200 MHz zunanje vodilo, in P4 s 800 MHz FSB. Naj povem še, da VIA in SiS še nista izdala ustreznega čipovja, ki bi podpiralo procesorje Barton na 200 MHz vodilu, medtem ko se nVidia lahko pohvali že z njenim nForce2 s podporo dvokanalnemu pomnilniku. Na drugi strani pa Pentiume4 na 800 MHz FSB podpira le Intelov Canterwood (i875P), v prihodnosti pa kanimo ugledati še Springdale. Preberite si celoten test.

0 komentarjev

i865 matične plošče naprodaj

X-Bit Labs - Ko smo včeraj poročali o tem, da je podjetje Intel naznilo cene svojih procesorjev, so sedaj po poročanju X-Bit Labs naprodaj tudi matične plošče s tem vezjem. Matični plošči MSI 865P Neo in 865PE Neo2 sta že na voljo širom ZDA z ceno od 100 ameriških zelencev naprej. Prav zanimivo je, da so te matične plošče tako poceni, saj cena kaj kmalu po izdaji ponavadi še dodatno pade. Tehnične podatke matičnih plošč in izvirno novico najdete tukaj.

7 komentarjev

P4 z 800 MHz maja

X-Bit Labs - Nedavno tega je Intel na trg poslal vezje za nove Pentiume 4 z 800 MHz prednjim vodilom. Sedaj pa so na vrsti procesorji. Po poročanju X-Bit Labs naj bi Intel poslal Pentiume 4 z 800 MHz FSB na trg v prvi polovici maja. Ti naj bi tiktakali pri hitrostih 2.4 GHz, 2.6 GHz in pa 2.8 GHz. Znane so tudi cene in sicer:
  • Pentium 4 2.40C -- 250$
  • Pentium 4 2.60C -- 300$
  • Pentium 4 2.80C -- 380$
Pentium 4 3.0 GHz pa naj bi se prodajal po 565$. Izvirna novica tukaj.

10 komentarjev

Intel se boji AMD

X-Bit Labs -

AMD je pred časom ponosno naznanjal, da bodo njihovi Opteron procesorji optimizirani tudi za delo z 32-bitnimi aplikacijami, s čimer jih je avtomatsko približal domačim uporabnikom, ki se bržkone niso pripravljeni odreči vsej svoji 32-bitni krami. Dasiravno dotični procesorji sploh še niso uradno izšli, se je Intel očitno malce ustrašil. Napovedali so izdajo IA-32 Execution Layer aplikacije.

Celotna zadeva je namenjena vključitvi v sam operacijski sistem, zategadelj se Intel že pogaja z Microsoftom in Linux-distributerji o realizaciji namere o integraciji modula v operacijske sisteme. S tem pripomočkom naj bi tako bistveno pospešili izvajanje 32-bitnih programov. Intel trdi, da bo 1,5 GHz-Itanium zmožen poganjati te progame hitreje kot Xeon MP pri istem taktu. Intel tako namerava AMD odščipniti še tisti del pogače, ki si jo je le-ta obetal pri prodaji Opteronov domačnim uporabnikom. Izvirna novica.

51 komentarjev

Intel znižal cene procesorjem

Digit Life - Vsem znano podjetje Intel je uradno naznanilo še eno znižanje cen njihovih procesorjev. Na spletni strani Digit-Life so objavili tabelo znižanj intelovih procesorjev. Tako se je recimo Pentium 4 3,06 GHz, s prednjim vodilom 533 MHz, znižal za kar 32 odstotkov. Naslednji Intelov procesor, Pentium 4 3,2 GHz, lahko pričakujemo v mesecu maju za ceno 637 ameriških dolarjev. Tabelo si le poglejte, saj so cene več kot zanimive. Klik!

27 komentarjev

Novi Pentium 4 in Celeron uradno najavljeni

Digit Life - Na strani Digit-Life so nas obvestili, da je podjetje Intel uradno naznanilo prihod novih procesorjev. Na prodajne police kanimu kmalu ugledati procesorje Pentium 4-M 2.5 GHz, mobilni Celeron 2.2 GHz in 1.26 GHz. P4-M in 2.2GHz Celeron podpirata 400 MHz sistemskega vodila, medtem ko 1.26GHz Celeron deluje na 133. Znane so že cene -- Pentium 4-M se bo prodajal za ceno 562 dolarjev, 2.2 GHz Celeron za 149 ter 1.26 GHz Celeron za 107 zelencev. Več o tem ...

0 komentarjev

Bug na bug ... Pentium!

X-Bit Labs -

Naj še kdo poreče, da se Intel ne trudi. Na dan so priplavale informacije, da ima Intelov mobilni procesor, Pentium M zgolj štirinajst do sedaj odkritih napak, kar ga postavlja na čelo Intelovih procesorjev, zakaj vsi Penitum-procesorji izdani v zadnjem desetletju so jih imeli več.

Za primerjavo, Pentium 4 jih ima vsaj 73, Pentium III vsaj 83, Pentium II celih 92, prvotni Pentium pa 72 napak. Veliko večino izmed njih so kajpada kasneje popravili. Celoten seznam vseh do sedaj odkritih napak najdete v izvirni novici. Napake niso velike in ne vplivajo v veliki meri na delovanje, a omeniti velja še, da Intel še ne namerava izdati kakršnihkoli popravkov zanje.

Nemara čakajo na odkritje novih in dobili bomo Pentium M SP1. [>:D]

14 komentarjev

Albatron PX845PEV-800 Limited Edition

SubZero Tech - Kot vsi vemo, bo Intel kmalu na trg poslal procesorje Pentium 4 z 800 Mhz FSB. Na trgu je že nekaj takih plošč, ki tak FSB podpirajo, ampak večinoma le navitega.

Pri podjetju Albatron pa so izdali omejeno serijo v naslovu omenjene matične plošče. Temelji na i845PE vezju, ter ima 3 DDR333 pomnilniške reže. Kot sem že omenil, podpira 800 Mhz FSB, navitega ali pa že tovarniško "narejenega". Podpira Pentium 4 procesorje (Willamette, Northwood, Prescott). Plošča ima veliko dodatkov, kot so npr. 6 USBjev 2.0/1.1 (4 na pomožnem kablu), mrežno kartico, nekaj ventilatorjev, itd. Ima 5 PCI rež ter en AGP 4X priključek.

Ta izdelek so testirali na SubZero Tech in ugotovili, da gre za zelo dobro...

0 komentarjev

Pentium z 800 MHz vodilom

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs namerava Intel v letošnjem aprilu izdati Pentium 4 procesorje z 800 MHz Quad Pumped vodilom. Po neuradnih informacijah bodo za začetek izdali pet modelov s tem vodilom: Pentium4 2,40, 2,60, 2,80, 3,0 in 3,20 GHz različice. Procesor, kodno poimenovan Northwood, ki bo tiktakal pri 3,40 GHz bo izdan kasneje, predstavljal pa bo tudi konec Northwood družine, saj Intel hitrejših procesorjev na tem jedru ne misli več izdajati. Še o čipovjih; potrebovali boste bodisi i875P bodisi i865PE ali pa i865G čipovje, če boste želeli izkoristiti prednosti 800 MHz vodila. Novica.

3 komentarji

Intel v Q3 z novimi Pentiumi4

The inquirer - Vojna za prevlado na tržišču procesorjev je očitno zopet v polnem razmahu. Medtem ko AMD počasi osvaja izgubljeno s svojimi izboljšanimi Athloni, bo Intel poizkušal pridobiti nove kupce s še hitrejšimi procesorji Pentium4. V tej četrtini bomo namreč ugledali kar tri nove Pentiume4 in enega Celerona. Cene so naslednje in veljajo za nakupe po 1000 kosov:
  • Pentium4 2.8 GHz - $637

  • Pentium4 2.66GHz/2.6GHz - $562

  • Pentium4 2.53GHz/2.5GHz - $433

  • Pentium 4 "Celeron" 1.9GHz - $138

Tisto pravo pa naj bi nas čakalo v četrti četrtini tega leta, ko bo Intel splavil Pentiume4 s frekvenco 3 GHz.

0 komentarjev

Pentium 4: zakaj je tako počasen?

The Register - Veliko ljudi je pričakovalo, da ko bodo kupili novega Pentiuma, ga bodo samo zadegali na njemu primerno ploščo in že bodo lahko uživali v hitrosti. Žal pa ni tako - Intel se je namreč pri snovanju Pentiuma 4 usmeril predvsem v to, kako čim bolj optimizirat SSE2 ukaze in glede na to novico na The Register - u lahko sklepamo, da je Intel pri tem že skoraj pretiraval - Pentium 4 je namreč pri izvajanju programov, optimiziranih za njegov SSE2, več kot dvakrat hitrejši, kot je brez optimizacije. Torej, da zaključim: Če hočeš imet hitrost iz Pentiuma 4, potem mora biti program optimiziran zanj. Če pa optimizacije ni...

6 komentarjev