»

Motor, ki porabi 80% manj energije!

Slashdot - Japonski izumitelj Kohei Minato je razvil nov tip motorja, ki porabi 80% manj energije od običajnih, pri tem pa ohranja enake zmogljivosti. Minatojev motor znotraj rotorja skriva magnete, ki ustvarjajo magnetno polje, to pa prispeva k večjemu vztrajanju pri vrtenju. Poleg varčnosti z energijo se motor lahko pohvali tudi z večjo diskretnostjo, saj je mnogo tišji od konkurence. Minato je na Japonskem že prodal prve primerke svojega izuma in postavlja se že vprašanje, kdaj bo novi tip motorja postal del vašega domačega mlinčka. Klik!

Bi kdo avto na baterije? Tak, zaresen namreč ...

52 komentarjev

Apple v letu 2003

Slashdot - Leto 2003 se izteka in pred nami je še ena retrospektiva. Tokrat so si na ARS Technici ogledali Applove dosežke iztekajočega se leta. Letos so pri Applu namreč dosegli zelo veliko, saj so se s predstavitvijo G5 dokočno poslovili od G3, G4 pa poslali na pol poti do groba, uvedli so izredno popularno storitev iTunes Music Store, cena njihovih delnic je močno poskočila in še bi lahko naštevali. Članek predstavlja Apple celovito in nepristransko, saj si niso ogledali zgolj jagod, temveč tudi limone, tako da je branje priporočljivo. Klik!

1 komentar

Dveletna zamuda pri G3 storitvah

Vnunet - Poročali smo že, o prvem G3 telefonu, Nokii 6550. Tehnologija tretje generacije naj bi kmalu postala standard, a izgleda, da bo preteklo še nekaj vode, preden se bo to zgodilo.

Največji svetovni mobilni operaterji namreč poročajo, da bo zamuda pri uvajanju G3 tehnologije samo v VB 12-18 mesecev, kar posledično pomeni še dve leti čakanja v Kokoški. Problem naj bi bil v nezdružjivosti telefonov med sabo, saj si vsak proizvajalcev (Nokia, Ericsson, Alcatel ...) predstavlja implementacijo G3 standarda nekoliko po svoje. Kdaj bo G3 postal komercialna storitev, še ni znano. Več informaciji na Vnunetu.

1 komentar

Vodila prihodnosti

G3D - Gotovo ni treba poudarjati, da je računalništvo ena izmed najhitreje razvijajočih se panog, v kateri velja načelo, da je danes kupljen računalnik lahko že "jutri" zastarel. Poleg izjemno hitrega razvoja grafičnih kartic in procesorjev pa se proizvajalci po malem pripravljajo tudi na prihod posebnih vodil, ki bodo v prihodnosti nadomestili že malce ostareli PCI in AGP 4x. Med najresnejšimi kandidati so zaenkrat 3GIO, ki je mišljen kot zamenjava za PCI in AGP 8x, ki bo v bližnji prihodnosti zamenjal AGP 4x. O novem AGP-ju samo toliko, da ne bo popolnoma združljiv s prejšnjimi različicami. To pomeni, da v novi AGP ne bomo morali tlačiti kartic, ki so namenjene AGP 1x/2x. To pomeni, da bodo navdušenci nad grafičnimi karticami Voodoo 3 spet potegnili "ta kratko" ;). Seveda je kandidatov za vodila prihodnosti več, vendar pa bo najverjetneje obveljal samo en standard. Nekateri so to ugotovili in se pravočasno umaknili iz tekme - primer: AMD s HyperTransportom, ki ga podjetje sedaj...

0 komentarjev

Test cenejših grafičnih kartic

G3D - Kljub temu, da nas trenutno ATI in Nvidia prepričujeta, da sta GeForce 3 in Radeon 8500 tista prava stvar, ki bi jo moral imeti vsak igričar, se še vedno najbolje prodajajo kartice, ki vsebujejo poceni, a še vedno zmogljive grafične procesorje. Za prevlado na področju "budget" kartic se trenutno še vedno spopadajo Kyro II, GeForce 2 MX 400 in ATI-jevi Radeoni. "Najboljši je lahko samo eden, čipov pa kar nekaj", so ugotovili na G3D, ko so pisali primerjalni članek cenejših grafičnih kartic. Vse primerke so dodobra stestirali, pregledali gonilnike, pregledali koliko je določena kartica podprta s strani navdušencev (tweaki, popravljeni gonilniki, ...) in ugotovili, da so kartice s procesorji Kyro II še vedno najboljši nakup, ki pa mu tesno sledijo skupki plastike z dobro poznanimi GeForci 2 MX 400. Njihovi odločitvi gotovo ne gre oporekati, saj je Kyro II še vedno precej zmogljiv čip, ki nudi precej dobrot, poleg tega pa so kartice ki bazirajo na tem čipu zadnje čase postale še bolj...

28 komentarjev

Kako testirati grafikulje?

G3D - Na raznih forumih ljudje zelo velikokrat sprašujejo kako se izmeri FPSje (slike na sekundo) v Quakeu ali pa kje drugje. Pri G3Dju so se tega problema lotili in napisali, za začetnike, zelo informativen člančič o tem, kako izmeriti hitrost grafične. Opisali so postopek v 3D Marku 2000 in pa v nekaterih igrah. Za tiste, ki tega, kako se to naredi ne veste, je ogled skoraj obvezen.

0 komentarjev

Brušenje in poliranje ventilatorjev

vir: G3D
G3D - V neskončni gonji za tišjim računalom ljudje delajo vse bolj čudne stvari. Ena izmed bolj čudnih (ampak delujočih!) je definitivno brušenje in poliranje ventilatorjev, ki so ga izvedli na G3D. V bistvu je teorija popolnoma jasna: velik del hrupa ustvarja sam pretok zraka skozi ventilator, in ne le njegov motorček. Še posebej neugodni so ostri robovi ohišja in krilc ventilatorja. Seveda je logična rešitev brušenje le-teh toda do sedaj nisem zasledil nobenega, ki bi bil dovolj obupan (ali zdolgočasen) da bi to dejansko naredil. Vsaka čast fantom pri G3D, še posebej zato, ker so vso zadevo temeljito poslikali in naredili pravo malo analizo. Priporočljivo branje!

0 komentarjev