»

Novi Itaniumi

Slo-Tech - Intel bo naslednje leto izdal nov rod strežniških procesorjev Itanium (delovno ime Montecito). Glavne novosti:
  • Vsak procesor bo imel 2 jedri.
  • Tehnologija Pellston: procesor lahko samodejno popravi nekatere napake, na primer izključi del predpomilnika za napako.
  • Zvišanje frekvence vodila iz 400 na 667 Mhz.
  • Tehnologija SpeedStep: mobilni Intelovi procesorji jo uporabljajo za varčevanje z energijo.
  • Večje število podatkovnih vodil.
  • Podpora hipernitnosti.
  • Silverdale: omogoči boljše delovanje v sistemih z virtualnimi stroji, npr. VMware.
Znano je že tudi delovno ime naslednika Montecita, to je Tukwila. Imel bo še več jeder, najmanj 4. Klik! in še nekateri prihodnji procesorji.

10 komentarjev

Pomnilniške frekvence z Opteron procesorji

X-Bit Labs -

Kot verjetno že veste, imajo novi Opteron procesorji integriran pomnilniški krmilnik, s čimer so dosegli karseda veliko zmanjšanje latence pri dostopa do pomnilnika. Malo manj znano dejstvo je, da AMD-jevi procesorji osme generacije določajo hitrost pomnilnika glede na frekvenco procesorja.

Poenostavljeno rečeno to pomeni, da se vam lahko zgodi, da nakljub hitremu PC3200-pomnilniku zaradi počasnega procesorja le-ta deluje bistveno počasneje. Da ob nakupu ne bo neprijetnih presenečenj, si lahko na X-Bit Labs ogledate tabelo, kjer so navadeni vsi tipi procesorjev skupaj s hitrostmi, pri katerih bodo posamezni pomnilniški moduli delovali.

2 komentarja

Itaniumi 2 v delovnih postajah

X-Bit Labs - Hewlett Packard je včeraj objavil, da imajo na zalogi večjo količino delovnih postaj na osnovi Itanium 2 procesorjev, ki tečejo na Windows XP 64-Bit Edition Version 2003, pripravljenih za prodajo. Postaje z oznakama zx2000 in zx6000 bodo podpirala tudi dvoprocesiranje podatkov, opremljene pa bodo z gigaherčnimi Itaniumi 2, najverjetneje SCSI trdimi diski in z malo PCI vodili. Bistvena razlika bo predvsem v predpomnilniku -- zx2000 bo imel poldrugi megabajt, zx6000 dvakrat več -- in številu procesorjev, zx2000 enega, zx6000 dva. Cene se bodo gibale med 3.300 in 5.800 dolarji za šibkejšo ter 6.900 in 15.000 za močnejšo različico. HP na svojih spletnih straneh že ponuja prednaročila, dejanska dobava pa naj bi se pričela sredi maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Opteroni naprodaj, plošč nikjer

X-Bit Labs - Kot je bilo napovedano, je AMD z 22. aprilom pričel s prodajo svojih Opteronov po svetu. V tem trenutku so na zalogi po svetu modeli 240, 242 in 244, pojavlja pa se drug problem. Plošč zanje skorajda ni, saj je naprodaj le simbolična množina Socket940 osnovnih plošč, katere za svoje delovanje Opteroni zahtevajo. Na Japonskem lahko tako za 750 dolarjev kupite le MSI K8D Master, v Čezlužju pa tovrstnih plošč bojda sploh še ni. Cene najšibkejšega Opterona se gibljejo med 300 in 350, srednje močnega med 700 in 800, najmočnejši pa stane slabih 900 dolarjev. Izvirna novica.

6 komentarjev

i865 matične plošče naprodaj

X-Bit Labs - Ko smo včeraj poročali o tem, da je podjetje Intel naznilo cene svojih procesorjev, so sedaj po poročanju X-Bit Labs naprodaj tudi matične plošče s tem vezjem. Matični plošči MSI 865P Neo in 865PE Neo2 sta že na voljo širom ZDA z ceno od 100 ameriških zelencev naprej. Prav zanimivo je, da so te matične plošče tako poceni, saj cena kaj kmalu po izdaji ponavadi še dodatno pade. Tehnične podatke matičnih plošč in izvirno novico najdete tukaj.

7 komentarjev

P4 z 800 MHz maja

X-Bit Labs - Nedavno tega je Intel na trg poslal vezje za nove Pentiume 4 z 800 MHz prednjim vodilom. Sedaj pa so na vrsti procesorji. Po poročanju X-Bit Labs naj bi Intel poslal Pentiume 4 z 800 MHz FSB na trg v prvi polovici maja. Ti naj bi tiktakali pri hitrostih 2.4 GHz, 2.6 GHz in pa 2.8 GHz. Znane so tudi cene in sicer:
  • Pentium 4 2.40C -- 250$
  • Pentium 4 2.60C -- 300$
  • Pentium 4 2.80C -- 380$
Pentium 4 3.0 GHz pa naj bi se prodajal po 565$. Izvirna novica tukaj.

10 komentarjev

Intel se boji AMD

X-Bit Labs -

AMD je pred časom ponosno naznanjal, da bodo njihovi Opteron procesorji optimizirani tudi za delo z 32-bitnimi aplikacijami, s čimer jih je avtomatsko približal domačim uporabnikom, ki se bržkone niso pripravljeni odreči vsej svoji 32-bitni krami. Dasiravno dotični procesorji sploh še niso uradno izšli, se je Intel očitno malce ustrašil. Napovedali so izdajo IA-32 Execution Layer aplikacije.

Celotna zadeva je namenjena vključitvi v sam operacijski sistem, zategadelj se Intel že pogaja z Microsoftom in Linux-distributerji o realizaciji namere o integraciji modula v operacijske sisteme. S tem pripomočkom naj bi tako bistveno pospešili izvajanje 32-bitnih programov. Intel trdi, da bo 1,5 GHz-Itanium zmožen poganjati te progame hitreje kot Xeon MP pri istem taktu. Intel tako namerava AMD odščipniti še tisti del pogače, ki si jo je le-ta obetal pri prodaji Opteronov domačnim uporabnikom. Izvirna novica.

51 komentarjev

nForce 3 za Opterone

AMDboard.com - Po poročanju strani AMD Board naj bi podjetje nVidia kmalu izdalo vezje za AMDjeve nove procesorje -- Opterone. Nabor bo namenjen profesionalnim delovnim postajam z AMDjevo 64-bitno tehnologijo. Matične plošče naj bi imele štiri reže za DDR pomnilnik, katerega največja količina naj bi bila 8 GB, eno AGP 8x režo, 5 PCI vtičev, Serial-ATA, 6 USBjev 2.0, itd. Celotno novico pa lahko preberete tukaj.

1 komentar

Končno Opteron

vir: AMD
Slo-Tech - AMD je danes končno predstavil svoj nov procesor ki bo v glavem uporabljen v strežnikih in delovnih postajah -- imenovan Opteron (kodno ime Sledgehammer) in je konkurenca najhitrejšim Intelovim Xeon in Itanium procesorjem, Ultra Sparcu, itn. Jedro Opteron procesorja vsebuje 1 MB drugostopenjskega pomnilnika ter uporablja Hyper Transport tehnologijo (ki povezuje tako različne dele jedra procesorja, kot tudi zunanje naprave), ima integriran pomnilniški kontroler (ki je bil do sedaj skrit v severnem mostu), kar znatno pomanjša latenco pomnilnika, katerega s procesorjem povezuje že prej omenjeni Hyper Transport.

Glavni adut, na katerega cilja AMD, je seveda x86-64 tehnologija, ki pa se sedaj imenuje kar...

10 komentarjev

Prvi testi Athlona 64...

AMD Athlon 64 2800+

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so v roke dobili Athlona 64 2800+. Seveda si niso mogli pomagati in so ga testirali.[:D] Procesor deluje pri taktu 1,6 GHz. Frekvenca je zelo nizka, zaradi velike količine drugostopenjskega pomnilnika, ki ga je kar za 1 MB. Kasneje naj bi AMD izdal tudi Athlone 64 z 256 kB L2. Kot vsi verjetno veste bo Intel uporabil 1 MB L2 v prihajajočih Prescottih, ki bodo zgrajeni v 0,09 mikronih.

Athlon 64 ima seveda vgrajenega tudi 128 KB L1 pomnilnika, zgrajen pa je v 0,13 mikronih in uporablja SOI tehnologijo. Ta tehnologija izboljša odvajanje toplote iz notranjosti procesorja....

24 komentarjev

Intel striže krilca navijalcem

The inquirer -

Navijalski sceni, vsaj Intelovi, se očitno obetajo črni dnevi. The Inquirer poroča, da je Intel bojda izumil in patentiral metodo, ki bo navijalcem resnično zagrenila življenje. Dotični sistem naj bi bil namreč sposoben zaznati navitje procesorja, nakar naj bi, kako izvirno, frekvenco nižal nazaj na prednastavljeno.

Intel trdi, da skuša s tem ukrepom le stopiti na parkeljce ZlimProdajalcem™, ki menda 'na veliko' kupujejo cenejše in počasnejše variante procesorjev, jih nato frizirajo in nazadnje dražje prodajajo. Zaščita neukih potrošnikov pač. Poročilo sicer ne navaja podatkov, kolikšen delež med prodajalci predstavlja omenjeni ceh ZlihProdajalcev™. Izgovori? Izvirna novica.

9 komentarjev

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Tako sem pred kratkim poimenoval novico, v kateri sem obrazložil zahtevek 9 držav v nam najbolj znani zadevi proti Microsoftu. Bolj pa me preseneča (no, v bitsvu sploh ne), da je Colleen Kollar-Kotelly zahtevi dejansko ugodila. Sedaj bodo torej nepristranski programerji (itak) poskusili dokazati, da je IE dejansko moč ločiti od samega operacijskega sistema -- v tem primeru gre kar za kodo oken XP!

No, MS se bo verjetno pritožil, tako da se bo zopet čakalo. Pa saj stvar ne pride nikamor že od vsega začetka...

1 komentar