»

HTC-jevo prvo letošnje četrtletje je bilo rekordno

Android je Motorolo vrnil med žive, HTC pa postavil na zemljevid splošne javnosti

vir: Bloomberg
Bloomberg - Tajvanski HTC je še eno četrtletje zaključil rekordno. Tokrat je šlo za prvo četrtletje v letošnjem letu, v katerem se je v primerjavi z enakim obdobjem v letu poprej zaslužek skorajda potrojil, saj je znašal 14,8 milijarde tajvanskih dolarjev oz. 513 milijonov ameriških dolarjev. Analitiki so za to obdobje napovedovali zaslužke v višini 12,8 milijarde tajvanskih dolarjev, v prvem četrtletju leta 2010 pa so zaslužili vsega 5 milijard tajvanskih dolarjev. Skupaj z zaslužki so bili odlični tudi prihodki, ki so tokrat znašali 104,2 milijarde tajvanskih dolarjev, s čimer so pri HTC-ju za 10 milijard presegli lastne napovedi (pričakovali so okroglih 94 milijard), za milijardo manj pa so presegli napovedi Bloombergovih analitikov...

0 komentarjev

Dell kupuje Compellent

Gibanje cene delnice Compellenta letos

Slo-Tech - Dell je potrdil, da bo kupil podjetje Compellent, ki proizvaja sisteme SAN (omrežje naprav za shranjevanje podatkov). Prejšnji teden so na pogajanjih največkrat omenjali ceno 27,50 dolarja na delnico, končna cena pa bo znašala 27,75 dolarja na delnico, kar je manj od včerajšnje borze cene 28,30 dolarja. Dell bo tako za celo podjetje odštel 960 milijonov dolarjev, neto cena pa bo znašala 820 milijonov dolarjev - preostanek so gotovinska sredstva Compellenta. Če bodo Compellentovi delničarji podprli predlog, naj bi bil prevzem končan v začetku prihodnjega leta.

Spomnimo, da je Dell nazadnje poizkušal prevzeti 3Par, ki se ukvarja s podobno tehnologijo, a ga je v ostri vojni premagal HP. To pot...

0 komentarjev

Palm naprodaj

Bloomberg - Več zaporednih rdečih let je Palm pripeljalo tako daleč, da se bodo prodali. Finančni podjetji Goldman Sachs Group in Qatalyst Partners, ki bosta koordinirali prodajo, zdaj iščeta primernega kupca. Neuradni viri pravijo, da se trenutno zanimata tajvanski HTC in kitajski Lenovo. Še najbolj bodo s prevzemom zadovoljni v Elevation Partners, ki so 30-odstotni lastnik Palma, saj delnice Palma norijo gor in dol, prevzem pa bi temu napravil konec. V zadnjem letu smo videli vrednosti od 17 dolarjev do manj kot štirih dolarjev. Včeraj se je delnica zaradi napovedi o prodaji pobrala in pridobila dvajset odstotkov, ko je pred tem izgubila več kot šestdeset odstotkov vrednosti.

Obeti za trenutno četrtletje niso rožnati. Podjetje načrtuje dohodke iz prodaje v višini manj kot...

7 komentarjev

Poslovni rezultati Seagata nad pričakovanji

The Register - Poslovni rezultati Seagata za tretje fiskalno četrtletje v letu 2009 so nekoliko slabši od četrtletja poprej, a vseeno ne tako slabi, kot so se bali, da bodo. Prihodki od prodaje so znašali 2,1 milijarde dolarjev, kar je za 170 milijonov dolarjev manj kot v prejšnjem četrtletju, a še vedno bolje od načrtovanih 1,6 do 2 milijard. Preliminarni izidi kažejo, da skupni rezultat negativen, tako da dividend ne bo. V predpreteklem četrtletju so izplačali tri cente na delnico, kar jih je stalo 60 milijonov dolarjev (kljub izgubi skoraj pol milijarde dolarjev). Prav tako bodo nadaljevali s prestrukturiranjem z namenom zniževanja stroškov in doseganja dobička v letu 2010.

0 komentarjev

Transmeta z izgubo

X-Bit Labs -

Kalifornijska Transmeta Corporation, ki vam je verjetno poznana po svojih procesorjih Crusoe, ki so občutno varčnejši in hladnejši od današnjih procesorjev, se že dalj časa otepa rdečih številk. Žal ne preveč uspešno.

V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki od prodaje znašali dobrih pet milijonov dolarjev, kar je za slab milijon manj kot v prvem četrtletju in kar za dobra dva manj kot v enakem obdobju lani. Bolj zaskrbljujoč je podatek o izgubi, ki se je navkljub optimističnim napovedim povečala glede na prvo četrtletje. Pridelali so je je 22 milijonov dolarjev, kar je za dva milijona več kot v prvem četrtletju, a mnogo manj kot 35,6 milijonov, ki so jih pridelali v enakem obdobju lani. Podrobnejše informacije.

8 komentarjev

Poslovni rezultati: VIA, april 2003

X-Bit Labs - Tajvansko podjetje VIA je včeraj objavilo poslovne rezultate za prejšnji mesec. Dohodki od prodaje so znašali okroglih 50 mio dolarjev, kar je za 15 % manj kot lanskega aprila in za 7 % manj kot predpreteklega meseca letos. Objavili so še podatke o prihodkih celotnega zadnjega četrtletja lani in prvega letos -- 191 in 166 mio dolarjev, ob čemer so pridelali 22 in 19 mio dolarjev izgub. Izvirna novica.

1 komentar

Poslovni rezultati Transmete

X-Bit Labs -

Podjetje Transmeta je prejšnji konec tedna objavilo poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja letošnjega leta. Kot so analitiki že dalj časa napovedovali, je podjetje poslovalo z izgubo. Neto dohodki od prodaje so znašali 6 mio dolarjev, medtem ko so lani znašali 6,1 mio v zadnjem in 4,1 mio dolarjev v prvem četrtletju. Izgube so znašale 20,1 mio dolarjev ali 0,15 dolarja na delnico. Izguba se je v primerjavi z lanskim leto zmanjšala; lani v prvem četrtletju 30,9 in v zadnjem 21,7 mio dolarjev.

Še besedica o pričakovanjih. Podjetje načrtuje okrog pet milijonov dolarjev prihodkov v tem četrtletju, izguba pa naj bi se spustila na 0,13 dolarja na delnico. Več o tem.

0 komentarjev

Maxtor dobičkonosen

X-Bit Labs -

Podjetje Maxtor Corporation je objavilo poslovne rezultate preteklega četrtletja. Prihodki od prodaje so znašali dobro milijardo dolarjev, kar je za slabe tri odstotke manj kot v enakem obdobju leta 2001. A to niti ni tako pomembno, pomembnejše je dejstvo, da je Maxtor posloval z dobičkom, ki je znašal $37 mio. V primerjavi s predlanskimi $150 mio izgube je to več kot odlično.

Če pogledamo še celoletne lanske podatke. Lani so njihovi dohodki od prodaje znašali $3.780 mio, kar je za slab odstotek več kot predlani. Lanska celoletna izguba je sicer znašala $260 mio, kar je manj v primerjavi s predlanskimi $600 mio, vsekakor pa lahko trdimo, da gre Maxtorju, vsaj glede na zadnje rezultate, na bolje. Celotna novica.

1 komentar

Intel pričakuje boljše rezultate v zadnjem četrtletju

X-Bit Labs - Intel je danes objavil rezultate svojih analiz, v katerih predvideva, da bodo poslovni rezultati zadnjega četrtletja boljši od predzadnjih. Tiskovni predstavnik tovarne v Santa-Clari je sporočil, da Intel načrtuje povečanje prodaje za šest odstotkov, medtem ko Wall Street ni tako optimističen, saj napovedujejo le triodstotno rast.

Če se še spomnite, Intelovi prihodki v tretjem četrtletju so znašali 6,5 milijard dolarjev, kar je za tri odstotke več kot v drugem četrtletju letos. Za zadnje četrtletje tako Intel namerava svoje prihodke povečati s 6,5 na 6,9 miljarde dolarjev, pri čemer so gotovo pomemben faktor tudi bližajoči se prazniki. Klik!

0 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Transmeta v rdečih.

Vnunet - Se mi zdi, da sem zadnjič jamral o "primanjkljaju odpuščanj"; ne kliči hudiča, pravijo. Transmeta, procesorje razvijajoče in izdelujoče podjetje, najbolj znano po enem svojih ustanoviteljev, Linusu Torvaldsu, je namreč v preteklem četrtletju pridelalo celih $7.5 MIO prihodkov, s katerimi so ustvarili $25.2 MIO izgube (v enakem obdobju lani $10.5 MIO prihodkov ter $17.8 MIO izgube). Podjetje bo vsled tega odpustilo 200 zaposlenih, kar pa predstavlja kar 40 % vseh zaposlenih, polega tega pa opustilo delo na procesorju TM6000 ter se osredotočilo na TM5800; obisk črnih številk pa pričakujejo leta 2003... Klik!

2 komentarja

Transmeta še vedno v škripcih

The inquirer - Transmeta je eno izmed tistih podjetij, ki je obljubljalo veliko, vendar pa so od teh napovedi ostale samo obljube, tistih pravih rezultatov pa ni bilo nikjer. Največji problem Transmete so njihovi procesorji, ki si niso nikoli na široko utrli poti v večino prenosnikov, ampak so vedno samevali v redkih modelih velikih podjetij. Poleg tega pa podjetje že prav v nedogled zavlačuje s predstavitvijo Crusoejev 5500 in 5800, ki jih tudi po zadnjih podatkih ne bomo ugledali v tej četrtini. Problem naj bi tičal v sami 0.13 mikronski tehnologiji, glavni krivec pa bojda ni Transmeta, ampak tovarna TSMC, ki se že vedno ukvarja s težavami in zahtevami, ki jih postavlja 0.13 mikronska tehnologija. Marsikatero podjetje se je zaradi neskončnih odlaganj odločilo, da ima dovolj Transmetinih obljub in se raje posvetilo drugim rešitvam. Tako podjetje je na primer Toshiba, precej skeptični pa naj bi bili tudi pri Fujitsuju. To vsekakor niso spodbudne novice za Transmeto, po internetu pa celo krožijo...

1 komentar