»

Tajvanski minister okregan zaradi podpore Appla

Ministrov poziv k trošenju.

vir: The Verge
The Verge - Tajvanski minister za informacijsko družbo, Hu Yu-wei je bil nedavno okregan zaradi izražanja podpore tujemu podjetju, namesto da bi bil podprl nacionalnega šampiona. Na svojem facebook profilu je namreč pozval ljudi, da naj "pomagajo ekonomiji s povečanjem svoje potrošnje", ter dal za zgled sebe - z nakupom sveže Applove igračke (na sliki).

Tovrstni medklici v teh težkih časih niti niso tako redki. Yu-weiju je bilo sicer kar hitro žal, saj so se nad njega družno spravili tako domači mediji kot kolegi iz vlade (ter seveda lokalna twittosfera), ki so vsi izpostavili težavni položaj domačega proizvajalca HTC, ter zato še toliko večjo nujo, da ga lokalni veljaki podprejo. Kot je slikovito dodal en časopis, bi bilo skrajno...

9 komentarjev

Intel toži Nvidio

X-Bit Labs - Intel je včeraj potrdil, da je v ponedeljek vložil tožbo zoper Nvidio, s katero ji želijo preprečiti izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce, ki so združljiva z Intelovimi procesorji, ki imajo vgrajen pomnilniški krmilnik (torej Core i7 in nasledniki). Intelov predstavnik za stike z javnostmi Daniel Snyder je v izjavi zapisal, da želi Intel od sodišča uradno odredbo, da Nvidia nima licence za izdelavo čipovij z omenjenimi lastnostmi. Intel namreč vztraja, da se licenca ne nanaša tudi na prihjajoče procesorje nove generacije, kot je naprimer družina Nehalem. Poudaril je, da so nesoglasja več kot leto dni poskušali rešiti po zunajsodni poti, a z Nvidio niso našli skupnega jezika, kljub temu pa upa, da tožba ne bo vplivala na sodelovanje podjetij na drugih področjih.

Nvidia se je na tožbo že odzvala. V odgovoru sodišču je izvršni direktor Jen-Hsun Huang zatrdil, da je po njihovem mnenju licenca popolnoma veljavna. Pravi, da Intel očitno boli, da so šli procesorji po poti, ki so...

3 komentarji

VIA se bo razdelila

ComputerBase - Na ComputerBase poročajo, da se bo VIA Technologies v prihodnosti razdelila na tri podjetja, s čimer nameravajo povečati učinkovitost in konkurenčnost. Tako si bodo podjetja razdelila naslednja področja: procesorji in platforme, vezni nabori in multimedija.

Na področju veznih naborov se bodo poskušali zoperstaviti hudi konkurenci, ki jo predstavljata novozdruženi AMD/ATi in naveza Intel-nVidia. Ocenjujejo, da bodo pri sodelovanju z Intelom konkurenčnejši kot pri AMD-ju, zato se bodo tesneje navezali na procesorje prvega. Oddelek za procesorje in platforme se bo osredotočil na razvoj C7, ki bo namenjen uporabi v manjši in manj zahtevnih sistemih, če bodo seveda uspeli zgladiti spore z Intelom glede patentov.

18 komentarjev

P4 z 800 MHz maja

X-Bit Labs - Nedavno tega je Intel na trg poslal vezje za nove Pentiume 4 z 800 MHz prednjim vodilom. Sedaj pa so na vrsti procesorji. Po poročanju X-Bit Labs naj bi Intel poslal Pentiume 4 z 800 MHz FSB na trg v prvi polovici maja. Ti naj bi tiktakali pri hitrostih 2.4 GHz, 2.6 GHz in pa 2.8 GHz. Znane so tudi cene in sicer:
  • Pentium 4 2.40C -- 250$
  • Pentium 4 2.60C -- 300$
  • Pentium 4 2.80C -- 380$
Pentium 4 3.0 GHz pa naj bi se prodajal po 565$. Izvirna novica tukaj.

10 komentarjev

Pentium z 800 MHz vodilom

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs namerava Intel v letošnjem aprilu izdati Pentium 4 procesorje z 800 MHz Quad Pumped vodilom. Po neuradnih informacijah bodo za začetek izdali pet modelov s tem vodilom: Pentium4 2,40, 2,60, 2,80, 3,0 in 3,20 GHz različice. Procesor, kodno poimenovan Northwood, ki bo tiktakal pri 3,40 GHz bo izdan kasneje, predstavljal pa bo tudi konec Northwood družine, saj Intel hitrejših procesorjev na tem jedru ne misli več izdajati. Še o čipovjih; potrebovali boste bodisi i875P bodisi i865PE ali pa i865G čipovje, če boste želeli izkoristiti prednosti 800 MHz vodila. Novica.

3 komentarji

Varne Abitke

ABIT - Abit, nam vsem dobro znani proizvajalec osnovnih plošč ter grafičnih in zvočnih kartic, je danes lansiral strežniško osnovno ploščo z vgrajenimi varnostnimi procesorji, kar naj bi ciljni skupini, kateri je plošča namenjena, zmanjšalo stroške sestave varnostnih naprav. Abit si to zamišlja takole: na osnovno ploščo z imenom SI-1N, grajeno za Pentiume 4, so prispajkali Caviumov procesor, ki izkoristi možnost vzpostavitve varnih povezav.

Dobro, vizija direktorja Caviuma dobro upraviči to potezo, saj je mnenja, da se lahko tako prihrani pri stroških sestave "varnega" računala. Cena proizvodnje osnovne plošče naj bi zaradi Caviumovega čipa narasla le za 10 %. Če vzamemo kot dejstvo tudi to, da zmore procesor v sekundi obdelati 400 Mbit IPSEC prometa, se zna zgoditi, da je tajvansko podjetje s to potezo zadelo še neobiskano tržno nišo. Klik!

0 komentarjev

VIA + Pentium4 = CeBIT

CNet - Čeprav Intel še vedno ni izdal ustrezne licence, se je tajvansko podjetje VIA odločilo predstaviti vezno čipovje na CeBITu. VIAine skrbi so povsem so povsem upravičljive, saj so njihovi glavni tekmeci, ALi, že dobili ustrezno licenco in že s polno paro načrtujejo čipovje. Očitno se je VIA odločila poiskati luknje v zakonu in tako trdijo, da licence niti ne potrebujejo. Sklicujejo se na lastništvo S3ja, s katerim je Intel pred nekaj časa podpisal pogodbo o izmenjavi patentov. Me prav zanima, kaj vse se bo izcimilo iz tega kreganja... Več o vsemu skupaj lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

ATI in Intel forever

Tech Web - Očitno sta se giganta precej močno povezala... Po prvih licenčnih sporazumih je sedaj na plano splavala tudi novica, da je ATI kot prvi neodvisni izdelovalec dobil licenco za izdelavo čipovij za Pentium4. Seveda ta podatek spremeni celotno stanej na trgu veznih čipovij, kjer na začetku ATIja nihče ni resno jemal. Podjetje pa ima zelo očitno veliko podporo Intela in kaže, da bo ATI še pošteno zmešal štrene. Namreč, trenutno je (poleg ServerWorksa, ki pa ne bodo nikoli izdelali desktop čipovja) edini proizvajalec, ki ima to licenco, saj je VIA in ALI nista uspela pridobiti (čeprav obe podjetji zatrjujeta, da so pogajanja na vrhuncu). Hehe, to bo še zanimivo .

0 komentarjev