»

Go Daddy se umika iz Kitajske

Washington Post - Pred kratkim smo poročali, da so se Kitajci odločili napraviti red v svojem domenskem prostoru. Izbrana metoda je ostra, saj od bodočih kupcev domen in lastnikov že obstoječih za nazaj zahteva razkritje vseh osebnih podatkov in posredovanje dokazil. Ime, naslov, telefonska številka in elektronski naslov so stalnica povsod po svetu, a kaj ko Kitajci hočejo še barvno fotografijo prosilca. Prav tako se še ni zgodilo, da bi kdo terjal podatke za nazaj, kot to počno kitajske oblasti.

Registrar GoDaddy, ki ga poznamo po nizkih cenah, se je zato odločil, da ne bodo več poslovali na Kitajskem. Dejali so, da bodo nadaljevali s podporo obstoječih domen, a registracije novih ne bodo več izvajali. To je po Googlu že drugo podjetje, ki se je uprlo kitajski represiji na spletu.

13 komentarjev

Založnikom iger na Kitajskem še težje

Slo-Tech - Založnikom iger je na Kitajskem težko, saj so njihova birokratska pravila za pridobitev ustreznih dovoljenj skrajno zapletena. In bodo postala še bolj zapletena, je v sredo najavila kitajska vlada. Njihovo ministrstvo za kulturo je v okrožnico zapisalo, da bo potrebno ponovno oceniti vsebino iger, ki jih je moč dobiti, da se v njih ne bi slučajno znašla obscena ali nasilna vsebina. Prav tako bo potrebno omejiti število virtualnih porok in medigralskih dvobojev v igrah. Kot pravijo, morajo igre krepiti socialistične vrednote, zaradi česar bodo operaterji morali najeti posebne strokovnjake za oceno, ki jih bo določilo ministrstvo.

Razlog, da bodo založniki najverjetneje le ubogljivo pokimali, pa je seveda kitajska velikost. Trg iger tam raste s 30 do 50 odstotki letno, letos pa naj bi se na njem obrnilo od 3,5 do 4 milijarde dolarjev. Blizzard se je na lastni koži naučil, da z oblastmi ne gre zobati češenj, saj so jim Kitajci preprosto ukinili World of Warcraft.

7 komentarjev

Kitajci blokirali množico strani

Ars Technica - Jutri bomo obeležili dvajseto obletnico pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu, ko je vojska krvavo zatrla študentske proteste in ki na Kitajskem še vedno velja za prepovedano temo diskusije. Ker bo na spletu o tem dogodku gotovo veliko napisanega, so se Kitajci preventivno odločili v svojem državnem požarnem zidu blokirati kopico strani. Tako so nedostopni Twitter, Flickr, Hotmail, Bing in še nekaj drugih, ugotavljajo uporabnika interneta po državi. Včasih se komu sicer prebiti do strani, a večinoma je kontrola zelo tesna. Blokada verjetno ne bo stalna, saj se na Kitajskem ves čas spreminja črni seznam blokiranih stranih. Wikipedijo, YouTube in BBC tako večkrat blokirajo in spet sprostijo, odvisno od aktualnih tem in paranoje oblasti. Tako lahko tudi Kitajci pričakujejo ponovno vzpostavitev dostopa do zadnjih blokiranih strani, ko se bo poleg prah od obletnice in bodo na naslovnicah časnikov druge novice.

31 komentarjev

Kako izgleda internet na Kitajskem

Slashdot - O svobodi na Kitajskem pri brskanju po internetu je bilo prelitega že mnogo črnila, skupni imenovalec pa ostaja kitajski požarni zid, ki skrbi, da Kitajci ne stikajo po straneh, ki oblastem niso povšeči. Če vas zanima, kaj in kako točno vidijo Kitajci, si lahko prenesete vtičnik za Firefox, ki vam omogoča to doživeti. Počasno nalaganje strani, čakanje v nedogled, nepojasnjena nedosegljivost določenih strani so sintagme, s katerimi najverneje opišemo tako izkušnjo, poroča Slashdot. Ker vtičnik preusmerja promet na kitajski proxy, ni nujno, da bo deloval dolgo.

13 komentarjev

Dosežena nova najnižja temperatura

ScienceDaily - Verjetno je temperatura sistema eden od parametrov, na katerega so lastniki, če je dovolj nizka, zelo ponosni. Da pa je temperatura pomemben dejavnik in predmet raziskav širše srenje, pa priča tudi sledeča novica.

Temperature blizu absolutne ničle znanstvenike namreč begajo že vsaj od odkritja superprevodnikov, če ne zaradi samega dejstva, da bi morala snov pri tej temperaturi imeti nično energijo. Kako se temu cilju približati, so si zastavili tudi na Bostonskem MIT-u, kjer so natrijev plin ohladili na temperaturo nanokelvina (10-9K), in s tem prejšnjo vrednost znižali za šestkrat. Kaj to pomeni za raziskave, preberite tukaj.

Prvi član Slo-techa, ki bo pri tej temperaturi poganjal novega Athlona-64, bo postal častni član.

25 komentarjev

iStranišče

iStranišče

vir: News.com
News.com - WWW.C. je stranišče (WC), ki ga trenutno testirajo v Angliji. Ampak to ne bo običajno stranišče, saj boste med opravljanjem potrebe lahko deskali po internetu. V prenosni straniščni kontejner bo namreč vgrajen PC z Windowsi XP Professional (ali morda WC Edition?). Vse skupaj bo podpiralo 6-kanalni prostorski zvok, internetne strani bomo gledali preko plazma ekrana, za večje udobje pa bomo lahko brezžično tipkovnico vzeli v naročje. Do interneta bomo dostopali preko brezžičnega omrežja 802.11b. Prav tako pa bodo lahko vsi, ki bodo čakali v vrsti na prosto stranišče deskali po...

33 komentarjev

Predor pod Zidom

News.com - Kitajska komunistična oblast je zelo ponosna na Veliki kitajski požarni zid (firewall). Z njim naj bi obdržala (za ljudstvo) nezaželjene informacije zunaj. Tako naj bi Kitajci deskali po okleščenem Internetu, da se ne bi kdo preveč pohujšal. Sedaj pa so jim Američani v ta zid izvrtali luknjo. Klik!

35 komentarjev

Kitajska ne odobrava Googla

Slashdot - Kot lahko veste, je cenzura prisotna tudi v internetu. Uporabniki jo nekako še toleriramo, če nam preprečuje dostop do raznih pedofilskih ali podobnih strani, ki niso primerne in nikakor ne sodijo v internet, toda ravnanje kitajskih cenzorjev, vsaj po mojem mnenju, presega meje dobrega okusa. Po poročanju Slashdota, naj bi bila kitajska cenzura precej stroga, a Kitajci so vseeno mislili, da se bo vse skupaj malce umirilo, saj so lahko kitajski uporabniki končno dostopali do novic na CNN, čeprav do nekaterih člankov še vedno niso imeli dostopa. Seveda tudi Kitajci radi kaj poiščejo po internetu z uporabo raznih spletnih iskalnikov - recimo Googla. Po poročanju naj bil Google kot iskalnik na Kitajskem vedno bolj popularen, zato je bil Kitajcem onemogočen dostop tudi do njega. Zakaj? Kaj vse se je motalo v glavah kitajskih cenzorjev najbrž ne bomo nikoli izvedeli, toda nekateri menijo, da je bil Google onemogočen zaradi tega, ker naj bi si lahko Kitajci ogledali cenzurirane strani...

7 komentarjev

Spametovanje

2CPU - Lepo je, da je Slo-Tech pustil vsaj malo vtisa na ameriški strani za računalništvo 2cpu. Pred časom (upam, da se spomnite), smo na 2cpu imeli zelo mučno debato, saj je človek napisal, da procesorska moč pri strežniških sistemih sploh ni važna, tako da je bolje vtakniti 2 single-processor VIA računalnika v veliki server case, saj bi se tako strežnik manj grel. Pustimo veliko luknjo v hitrosti... Pustimo tudi to, da se je debata na koncu sprevrgla v ozkomiselnost Američanov v slogu "what the fuck do you need Slovenian OC pages, you have American" ter v slogu "There are no Chinese OC pages because all Chinese speak American, you fucking a-hole". Ampak lepo je, da so se spametovali ter popljuvali idejo o dual Cyrix mamaplatkah, ki so jih predstavili na CeBitu.

7 komentarjev