»

Tudi AMD ceni procesorje

X-Bit Labs - AMD se je hitro odzval na Intelove pocenitve procesorjev, o katerih smo poročali, in to z enakim zdravilom. Phenom II X4 920 po novem velja 195 dolarjev, medtem ko je X4 940 Black Edition vreden 225 dolarjev, kar je približno 20 odstotkov manj, kot so zanju zahtevali ob izidu v začetku tega meseca. Razlog za znižanje cene tako kmalu po izidu je poleg Intelovega izzivanja tudi recesija; z znižanjem ceni želi AMD kljubovati pešanju povpraševanja. Zdi se, da je AMD-ju res močno zaškripalo, saj tako kmalu po izidu niso še nikoli spustili cene. Kdaj se bodo znižanja odrazila pri nas, seveda ostaja drugo vprašanje.

44 komentarjev

Duron Vs. Celeron

AnandTech - Ne boste verjeli, ampak nekdo se je celo spomnil, da morda nismo vsi milijonarji in da nas ne zanimajo samo pentiumi 4 3,2 GHz EE in Athloni 64 FX-51, ter Radeoni 9800XT in GeForci 5950 Ultra. No, glede grafičnih kartic zaenkrat še ni nič bolje, so nam pa vsaj na področju procesorjev postregli z primerjavo procesorjev do $100 oziroma, če pogledamo na naše cenike, je to enako 30 tisočakom. Kdo sedaj tu mastno služi ne vem, a dejstvo je, da pri nas plačujemo okoli 60% več kot v ZDA. Če si torej pogledamo kandidate:

  • Intel Pentium 4 1.8A $120 - ?
  • AMD Athlon XP 2600+ (2083MHz) $88 - 30k
  • AMD Athlon XP (Barton) 2500+ (1833MHz) $86 - 26k
  • Intel Celeron 2.6GHz $85 - 27k
  • AMD Athlon XP 2400+ (2000MHz) $68 - 24k
  • Intel Celeron 2.4GHz $68 - 21k
  • Intel Celeron 2.2GHz $67 - ?
  • Intel Celeron 2.0GHz $65 - 19k
  • AMD Athlon XP 2200+ (1800MHz) $63 - 21k
  • AMD Athlon XP 1700+ (1466MHz) $56 - 15k
  • AMD Duron 1.6GHz $41 - 13k
Kot zanimivost sem iz razpoložljivih podatkov naredil linearno funkcijo in dobil...

22 komentarjev

Kmalu le še 64-bitni procesorji?

X-Bit Labs - Sicer neuradne informacije nakazujejo na to, da bo AMD že v drugem kvartalu naslednjega leta proizvedel več 64-bitnih kot običajnih Athlon XP procesorjev. A to še ni vse. Kot veste bo v prihodnosti vladala precejšnja zmeda glede podnožij in združljivosti AMDjevih procesorjev z ostalo opremo. Verjetno bo družino Athlonov 64 sestavljalo kar 5 različnih pakiranj procesorjev (kar tri različna podnožja), v bistvu pa se bodo razlikovali v podpori eno- oziroma dvo-kanalnemu pomnilniku in tehnologiji izdelave (0,13 ali 0,09 mikronov). Prav tako pa bodo tu še "stari" Athloni XP na starih in novih podnožjih. Tisti, ki vas zanimajo podrobnosti si oglejte ugibanja na X-bit labs.

7 komentarjev

Procesorji se ceníjo

X-Bit Labs -

Procesorji se vedno bolj ceníjo. Danes smo bili tako priče dvema znižanjema cen iz nasprotnih taborov. V zgodnjem dopoldnevu je Intel najavil, da bo cene Celeronov spustil za 6 (za toliko se je pocenil 2,1 GHz-model) do 18 (2,4 GHz-model) odstotkov. Za to potezo se je bržkone odločil z namenom, da pripravi trg za 2,5 in 2,6 GHz-inačici, ki bosta izšli v začetku prihodnjega meseca. Novica.

Slabi dve uri kasneje je odgovoril AMD. Za 6 - 32 odstotkov so znižali ceno večine AthlonXP procesorjev. Nedotaknjeni sta ostali le ceni najšibkejših in najmočnejših modelov. Ostala znižanja in primerjave s približno enako zmogljivimi Pentiumi in Celeroni najdete tukaj.

6 komentarjev

AMD znižuje ceno Bartonom

AMD Zone - Po padcu cen AMDjevih procesorjev s Throughbred jedrom se je podobno pripetilo tudi novejšim procesorjem z jedrom, imenovanim Barton, ki imajo 512 kilobajtov drugostopenjskega predpomnilnika, za razliko od ostalih Athlonov XP, ki ga imajo pol manj. Kot poroča AMD Zone naj bi nas po novem Barton 2800+ olajšal za 232, Barton 3000+ pa za 335 ameriških dolarjev, medtem ko Barton 2500+ še čaka na pocenitev. Cene AMDjevih procesorjev danes.

3 komentarji

Cene Athlonov po 22. aprilu

X-Bit Labs - No, pa je znano, kakšne bodo cene AMDjevih procesorjev po 22. aprilu. Seveda veljajo za ZDA in v količinah po tisoč:

  • Athlon XP 3000+ 347 dolarjev, 41% znižanje
  • Athlon XP 2800+ 375 dolarjev, 38% znižanje
  • Athlon XP 2700+ 267 dolarjev
  • Athlon XP 2600+ 241 dolarjev, 34% znižanje
  • Athlon XP 2500+ za ceno ni podatka, 28% znižanje
  • Athlon XP 2400+ 141 dolarjev, 24% znižanje
  • Athlon XP 2200+ 107 dolarjev, 23% znižanje
  • Athlon XP 2000+ 81 dolarjev, 19% znižanje
Znižanje cen je kar znatno in utegne pritegniti še več kupcev k AMDju, kar utegne imeti za posledico znižanje cen s strani Intela, nižje cene pa so v končni fazi najboljše za nas - potrošnike. Kot drugo pa bo AMD verjetno prenehal s proizvodnjo "počasnejših" procesorjev hkrati pa naj bi konec aprila na prodajne police prišli AthloniXP z Barton jedrom in oznako 3200+.

Za konec pa še klik na originalno novico.

10 komentarjev

AMD bo znižal cene

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo znižal cene svojih AthlonXP procesorjev. To ni veliko presenečenje, saj je tudi Intel že storil podobno. Znižanje cen bo posebno vplivalo na procesorje višjega cenovnega razreda, kot so AthlonXP 3000+ in drugi. Vključno z znižanjem pa naj bi AMD poslal na tržišče tudi svoje procesorje Athlon XP "Barton" 3200+. Tako bodo lahko potrošnikom ponudil procesorje, ki bi stali od 500 do 600 ameriških dolarjev po tem, ko se bo znižala cena modela 3000+. Akcija!

6 komentarjev

Nov mobilni AMD procesor

X-Bit Labs - AMD je danes predstavil svojega novega predstavnika mobilne serije AthlonXP procesorjev. Zaenkrat najmočnejši bratec te družine nosi oznako 2200+, koliko pa to znaša resničnih megahercev, pa si izračunajte sami. [:P]

Nov procesor uporablja AMDjevo tehnologijo PowerNow!, ki služi "energetskim namenom", na voljo pa je tudi v Evropi. Trenutno ga v svoje prenosnike vgrajuje samo Fujitsu, a v roku meseca dni pričakujemo tudi modele ostalih proizvajalcev z omenjenim procesorjem. Procesor trenutno stane 186 ameriških zelencev, kar pripelje do absurdne situacije, ko so mobilne izvedenke 2000+, 1900+ ter 1800+ dražje od novopredstavljenega procesorja. Hja, očitno se nam obeta znižanje cen s strani AMDja. Še cena konkurenta: Pentium 4-M procesor, kateremu AMDjev konkurira stane celih 562 dolarjev. Cene veljajo za količine nad tisoč kosi. Klik!

0 komentarjev

XPji tudi na KT133A?

OC Workbench - Kljub temu, da nas proizvajalci ter prodajalci prepričujejo, da potrebujemo osnovne plošče z najnovejšimi čipovji, čim hitrejše DDR pomnilnike in podobno kramo, če sploh želimo uporabiti najnovejše Athlone XP, to očitno ne drži. Po poročanju OC Workbench je tamkajšnjem administratorju brez večjih težav uspelo zbuditi SOYO K7VTA Pro KT133A z AthlonomXP 2400+ (T-Bred jedro) in nekim predpotopnim BIOSom iz sredine preteklega leta. O stabilnosti ter performansah zaenkrat ne poročajo. Klik! Isti procesor pa jim je uspelo obuditi tudi na Chaintechovi osnovni plošči z SiS 735 čipovjem, klik!

Kot vse kaže, so novi AthloniXP res združljivi z vsem živim in mrtvim ... [:D]

9 komentarjev

Odklenite svojega AthlonaXP

OverClock Intelligence Agency - Ko so na tržišče procesorjev prišli dobri, stari Thunderbirdi, je to pomenilo revolucijo na področju navijanja, saj smo spet dobili možnost spreminjanja množilnika in nismo bili več odvisni samo od FSBja ter dobre volje ostalih naprav. No, AthloniXP so s to tradicijo nadaljevali, le da tokrat ni zadoščal več navaden HB svinčnik, saj je odklep novih procesorjev malce bolj sofisticirana zadeva, za katero potrebujete boljše orodje. In podjetja so tu zavohala tržno nišo. V koliko vam nikakor ne uspe odkleniti vašega lepotca oz. za to krivite neprimerne pripomočke ter pribor, si lahko ubodete poseben kit za odklepanje AMD procesorjev. Tokrat so eno različico ogledali na OCIA, kjer so z njim odklepali 1600+ inačico Palomino procesorja. Klik!

0 komentarjev

Glasbeni založniki bodo znižali cene svojih CD-jev?

Short News - Pisanje tretje novice je bil zame kar trd oreh, saj se pred novim letom ne dogaja prav nič novega, testi strojne opreme pa se ponavljajo. Očitno bo Slo-tech za novo leto trpel zaradi pomanjkanja novic. Trpeli pa bodo tudi glasbeni založniki, saj jim "Napster like" servisi odžirajo vedno več kupcev, ki namesto, da bi kupili drag glasbeni CD raje sedejo za računalnik, odklikajo do WinMX-a in si snamejo najnovejši glasbeni naslov. Če bodo hoteli konkurirati tem servisom, bodo morali privabiti stare kupce. Stari kupci pa bodo prišli nazaj le, če bodo glasbeni založniki ponudili določene ugodnosti. Znižanje cen bi bilo že kar v redu ugodnost, kajne? No, če si ogledamo številne analize, je znižanje cen kar verjeten poseg. Vsaj tako pravijo na ShortNews.

8 komentarjev

Razlikovanje med AthloniXP in AthloniMP

Storage Review - V forumih StorageReviewa so se pojavile govorice o tem, da naj bi bilo novo AMDjevo čipovje 760MPX zmožno razlikovati med AthloniXP in MP. Fizične razlike med procesorjema praktično ni, le da MP tudi uradno podpira delovanje v večprocesorskih sistemih, XP pa ne. Če se bodo govorice izkazale za resnične, bo šla večina idej o zelo zmogljivih in dokaj poceni dvoprocesorskih sistemih ,temelječih na AMDjevem Palominu, rakom žvižgat. Debato najdete tukaj.

0 komentarjev

Linux prihranil Amazonu miljone

100si - Na pogovorih s Securities in Exchange Commissionom, je Amazon zatrdil, da so uspeli znižati stroške, ki so povezani s tehnologijo za približno 25%, iz $71 miljonov na $54 miljonov dolarjev. Znižanje stroškov pa je bilo pripisano predvsem Amazonovi selitvi na na Linuxu postavljeno tehnološko platformo, ki uporablja cenejšo infrastrukturo, kot tudi vsesplošnemu znižanju cen pri podatkovnih in telekomunikacijskih storitvah zaradi prevelikih zmogljivosti na trgu. Klik!

1 komentar

Podrobnosti o AMD-jevem znižanju

X-Bit Labs - Včeraj, 29. aprila, je Intel znižal cene svojim P4 procesorjem. To je prisililo AMD v podobno pocenitev. Ko pa sem nazadnje poročal o tem znižanju, še ni bilo informacij, kolikšna naj bi bila. Zdaj so te informacije znane:
  • Athlon 1.33GHz (266MHz FSB); pred 30. aprilom: $350; cena po 30. aprilu: $183; znižanje za: 48%
  • Athlon 1.2GHz (266MHz FSB); cena pred 30. aprilom: $294; cena po 30. aprilu: $158; znižanje za: 47%
  • Athlon 1.13GHz (266MHz FSB); cena pred 30. aprilom: $265; cena po 30.aprilu: $158; znižanje za: 41%
  • Athlon 1.0GHz (266MHz FSB); cena pred 30. aprilom: $224; cena po 30. aprilu: $138; znižanje za: 39%
  • Athlon 1.3GHz (200MHz FSB); cena pred 30. aprilom: $318; cena po 30. aprilu: $173; znižanje za: 46%
  • Athlon 1.2GHz (200MHz FSB); cena pred 30. aprilom: $268; cena po 30. aprilu: $156; znižanje za: 42%
  • Athlon 1.1GHz (200MHz FSB); cena pred 30. aprilom: $241; cena po 30. aprilu: $141; znižanje za: 42%
  • Athlon 950MHz (200MHz FSB); cena pred 30. aprilom:$182; cena po 30. aprilu:...

30 komentarjev