»

Hitachijev 250 gigabajtnež

The inquirer - Hitachi je danes uradno "splavil" svoj novi Serial ATA disk s kapaciteto kar 250 GB. 3,5-palčni disk Deskstar 7K250 se v eni minuti zavrti 7.200-krat. Poleg Serial ATA diska bo Hitachi na tržišče poslal še diske kapacitet 40, 80 ter 160 GB, z ali brez Serial ATA vmesnika. Cene diskov zaenkrat še niso znane, zvedeli pa naj bi jih konec meseca, ko bodo naprodaj. Kljub temu, da S-ATA diski prihajajo na tržišče relativno počasi, je že očitno, da bo nova tehnologija kaj kmalu zamenjala svojo predhodnico. Klik!

0 komentarjev

Maxtor DiamondMax Plus 9 200GB

Hardware Zone - V zadnjem času se je največ pozornosti posvečalo SATA diskom, ki so v prednosti pred malo starejšim ATA sorodniki. A le-ti še niso zamrli in na trgu se še vedno pojavljajo novi primerki te stare tehnologije. Maxtor je pred kratkim izdal DiamondMax Plus 9 200GB , ki zmore shraniti do 200 GB podatkov. K hitrejšemu delovanju pa pripomore 8 MB Samsunovega predpomnilnika in vrtenje plošč pri 7200 obratih.

0 komentarjev

Maxtor 6Y080L0

Digit Life - Danes se potrebe po velikih in hitrih trdih diskih večajo hitreje kot kdajkoli. Na Digit Life so si tokrat pod drobnogled vzeli v naslovu omenjen trdi disk kapacitete 80 GB in njegovega manjšega bratca s kapaciteto 60 GB. Primerjali so ju predvsem z namenom ugotoviti, če je večji disk tudi hitrejši. Teste so opravili po standardnih postopkih in dobili zanimive rezultate -- večji disk je konstanto hitrejši. Klik!


3 komentarji

Eumax B605-01

Hladi me nežno :)

vir: SubZero Tech
SubZero Tech - Dandanes je hlajenje zelo pomembno za računalnik. Na SubZeroTech so si pobliže ogledali Eumaxov hladilnik B605-01, ki se ponaša s ceno 14 dolarjev, za katero dobite v kompletu hladilnik, termalno pasto ter že nameščen ventilator. Hladilnik je namenjen le AMD procesorjem. Enota bo verjetno zadostna vsem nezahtevnim, tisti bolj petični pa bodo verjetno posegli po boljšem izdelku. Po ogledu so ga močno priporočili vsem, ki ne potrebujete vrhunskega hladilnika, saj ima odlično razmerje cene s kakovostjo. Več o tem.

0 komentarjev

Eksterni WD

Tom's Hardware - Western Digital ni le izvrsten proizvajalec vgradnih diskov, temveč tudi prenosnih nosilcev podatkov. Na trg so pred kratkim poslali diska s kapacitetami 200 in 250 Gb. Priklopimo jih lahko preko USB2.0 ali Firewire vmesnika, tako kot vgradnji diski pa imata tudi ta 8 MB predpomnilnika. Disk pa ni le hiter, temveč tudi "lep", saj ima pri robu dve svetilni telesi.

2 komentarja

Seagate Baracuda Serial ATA

X-Bit Labs - V predvčerajšnji novici sem pisal o Maxtorjevem trdem disku, ki med prvimi podpira Serial ATA. Kot vsi veste, ima Serial ATA ožje kable. Seveda se razlikuje tudi po hitrejšem prenosu, ki ima zgornjo mejo pri 150 MB/S. Seveda zaradi majhnosti ne omejuje pretoka zraka, kar je spet ena dobra lastnost.

Tokrat so si na X-Bit Labs pobliže ogledali Seagateov model, ki pravtako podpira Serial ATA in spisali obsežen, kar 17 strani dolg test. Preden so sploh začeli testirati pa so se vprašali, če je SATA sploh hitrejši v praksi kot ATA133. Testirali so z različnimi SATA krmilniki, vendar je na nekaj testih kar nekaj razlike med njimi po hitrosti pisanja ter branja. Tu je še posebaj izstopal model podjetja Silicon Image...

4 komentarji

Seagate Baracuda ATA V

Hardware Zone - Zanimanje za SATA očitno narašča in temu primerno je na trgu vedno več diskov s podporo temu novem standardu. Seagate Barracuda ATA V Plus je odlični predstavnik prvih SATA diskov, ki so primerni za masovno prodajo. Kljub temu, da so to eni izmed prvih, premorejo večje hitrosti kot ATA133 diski. Tako kot ostali diski tega tipa ima tudi ta 8 MB predpomnilnika in plošče, ki se vrtijo pri 7200 obratih v minuti. Kapaciteta, ki jo premore, pa je 120 GB, kar bi moralo zadoščati skoraj vsakomur.

4 komentarji

Maxtor DiamondMax 9 160 GB Serial ATA

OCAddiction - Podjetje Maxtor, znano po odličnih trdih diskih, je izdelalo trdi disk kapacitete 160 GB. Razlikuje pa se od ostalih predvsem po tem, da ima priklop namesto na navadne IDE kable, na Serial ATA prikljček. Serial ATA je veliko bolj uporaben kot "navaden" ATA, ker ima manjši priključek in ožje kable, ki ne zavirajo pretoka zraka po ohišju, poleg vsega pa se razlikuje še po hitrosti saj je največja hitrost 150 MB/s.

Kako pa se disk obnese v praksi? Na OCAddiction so na test postavili ta trdi disk. Teste so izvedli v programih HDTach 2.61, ATTO, SiSoft 2003 in pa PCMark 2002. Po pričakovanjih je disk...

8 komentarjev

SCSI, da ali ne?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so spisali drugi del zanimivega članka, v katerem se ukvarjajo z najnovejšo SCSI320 tehnologijo trdih diskov. V drugem delu članka so se posvetili predvsem praktičnemu delu testa, saj so tokrat teorijo pustili ob strani in v testnih programih dejansko preizkusili Seagateove Cheetah 15K.3 trde diske v različnih pogojih. Kaj so ugotovili? Zaradi samega SCSI320 standarda ne boste pridobili skorajda ničesar, saj med sodobnimi SCSI standardi ni večjih razlik, medtem ko se od klasičnih ATA diskov disk komajda razloči. Glede hitrosti, kakopak. Test.

0 komentarjev

Raptorji naprodaj

X-Bit Labs - Western Digital SATA-150 disk poimenovan Raptor, ki so ga predstavili že v februarju, je sedaj dosegel stadij masovne proizvodnje in prodaje, poročajo. Dobavljiv je s kapaciteto 36 GB, plošče pa se vrtijo z 10.000 rpm. Deklariran dostopni čas znaša 5,2 ms, poprečni čas MTBF 1,2 milijona ur. Cena se trenutno vrti med 165 in 180 dolarji. V Sloveniji ga še pričakujemo. Več o tem.

4 komentarji

Seagateovi SATA-diski

X-Bit Labs -

Kot je videti, smo zadnje čase priče pohodu novih tehnologij na računalniškem področju. Danes je tako Seagate storil nov korak k popularizaciji SATA-diskov, saj so štiri mesece za Maxtorjem le začeli prodajati svoje SATA-150 diske, tokrat na ameriških tleh.

Zaenkrat je moči dobiti le 80 in 120 GB inačici z 8 MB prepomnilnika in 7200 rpm hitrostjo vrtenja plošč. Cena manjšega modela bo 160, medtem ko bo cena večjega okroglih 200 dolarjev. Očitno lahko diske te vrste pričakujemo kmalu tudi na Slovenskem. Več o tem.

4 komentarji

MadOnion izdal nov program

Futuremark - Uf, kar predolgo časa sem lenaril, vendar pa se je lenarjenje splačalo, saj sem lahko medtem malce premislil o tem, kakšne naj bi bile moje prihodnje novice in moji bodoči članki. Vendar o mojih prihodnjih projektih kdaj drugič. Za to novico naj povem samo to, da bo govora o MadOnionevemu novemu programu za merjenje hitrosti vašega PC-ja. Program se imenuje PCMark 2002 in naj bi bil v času pisanja te novice že na voljo na MadOninovi spletni strani. Osnovnega dobite zastonj, malce bolj napredni verziji pa boste morali na žalost plačati. PCMark 2002 deluje na platformi Windows od različice 98 naprej in naj bi bil po poročanjih proizvajalca dober tako za začetnike, kot tudi za stare mačke, imel naj bi vgrajen pripomoček za objavo rezultatov na spletu in kot nalašč za primerjanje rezultatov, doseženih na različnih Windows operacijskih sistemih. PCMark 2002 bo omogočal testiranje hitrosti procesorja, pomnilnika,...

1 komentar

Maxtor razvil nove diske

Slo-Tech - Novico nam je poslal koci:

Eden izmed največjih proizvajalcev trdih diskov, podjetje Maxtor, je pred kratkim začelo izdelovati dva nova modela trdih diskov, ki koristita novo FastDrive tehnologijo in bosta, vsaj če sodimo po prvih objavljenih cenah, dosegljiva tudi za kakšnen slovenski šparovček. Prvi v nizu novih diskov ima kapaciteto 80 GB in se vrti s 7200 obrati na minuto, na voljo pa sta dve različici, prva s klasičnim 'ball-bearing' pogonom in druga z dosti tišjim 'fluid dynamic bearing' pogonom. Cena tega modela je 250 US$, do prihoda v Slovenijo pa bo zagotovo padla še za nekaj deset dolarjev. Druga noviteta je disk, ki se vrti malce počasneje (5400 obr/min), vendar se lahko pohvali s kapaciteto 160 GB, kar zadostuje za hrambo 160 ur kompresiranih video posnetkov. Cena tega modela znaša 400 US$. Navali narod.

4 komentarji