»

Bootchart in optimizacija zagonskega procesa GNU/Linux

Slo-Tech - Pipin odprti termin se bo zopet zgodil ta torek, 22. februarja, ob 19.00 v Kiberpipi. Tokrat bo na sporedu strokovnejša tema in sicer kako zmanjšati zagosnki čas operacijskega sistema Linux.

Žiga Mahkovec bo predstavil, kako poteka zagonski postopek v Linuxu, kako ga je mogoče izboljšati in kako lahko to počnemo s specializiranim orodjem Bootchart, katerega avtor je. Program uporabljajo predvsem izdelovalci distribucij, saj lahko z njim učinkovito iščejo ozka grla ob nalaganju sistema.Tukaj lahko vidite zagonske grafe vseh najbolj popularnih distribucij -- iz njih se jasno vidi kaj bi se dalo pri zagonu pospešiti.

Čas,...

38 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

Praznični Slo-tech

Slo-Tech - Če ste se danes zbudili in namesto vaše priljubljene zelene/modre/črne ali roza barve Slo-techa zagledali belo, ni z vašimi očmi nič narobe. Na Slo-techu namreč nadaljujemo tradicijo novoletne okrasitve, ki se vam kot privzeti stil naloži ob prijavi. Letos je za oblikovanje poskrbel ali3n.

Nedolžno belino boste lahko občudovali do 6. januarja (če boste želeli, tudi dlje), v kolikor pa vam stil ni všeč, pobrskajte po razdelku Stil v vaših osebnih nastavitvah. Tam lahko odkrijete še marsikaj uporabnega, zato kar pogumno.

16 komentarjev

Slo-Tech GNU/Linux 1.0-alpha

Slo-Tech - Ponosno predstavljamo prvo javno alpha razlčico Slotech GNU/Linuxa!

Kakor je bilo že mnogokrat rečeno, naš cilj ni bil ponovno izumljati kolo, temveč uporabiti stvari, ki že obstajajo, in vse skupaj samó sestaviti glede na naše želje. Tako prva različica temelji na znani distribuciji Knoppix, ki sedaj do določene mere govori slovensko in vsebuje Slo-Techovo barvno shemo.

Morda je najlepša stvar pri vsem skupaj to, da vse teče iz zgoščenke -- tako vam za Pokuk™ v čudoviti svet odprte kode ni potrebno drugega, kakor da posnamete ISO sliko na CD in naročite računalniku, naj se zažene iz njega. Seveda lahko vse skupaj tudi namestite na disk, vendar vam to odsvetujemo, saj v tej fazi še ni...

42 komentarjev

Slo-techova distribucija

Slo-Tech - Da, končno ste dočakali dan, ko bo Slo-Techova GNU/Linux distribucija prišla na plano! Nekaj mesecev nazaj se je v našem forumu porodila ideja -- od takrat se je pridno delalo na tem, da se jo spravi v svet. Testna distribucija je bila poleg našim testnim preizkuševalcem poslana še večjim podjetjem, ki se ukvarjajo s proizvajanjem lastnih distribucij Linuxa. Mandrake, podjetje, ki naj bi šlo v stečaj, je v naši distribuciji, izgleda, videlo svojo rešilno bilko, saj bo novi Mandrake nosil ime Slo-Tech Mandrake 9.0.

Za grafično oblikovanje je poskrbel xbitex, naš novopečeni Impregnator™, s tesnim sodelovanjem z jetamom ter ali3nom. Verjamem, da boste v izdani Slo-Tech Linux distribuciji uživali, kot se le da. Končna različica bo izdana, natisnjena na CDje češke izdelave, konec meseca. Hvala vsem sodelavcem ter Slo-Techu za podporo. Tisti s širokopasovnimi povezavami boste lahko distribucijo vunpotegnili že kmalu. Žal bodo uporabniki navadnega klicnega dostopa na slabšem, ker...

15 komentarjev