»

Mozilla in Wikimedia razvijata odprti video standard

The New York Times - Mozilla Foundation se je lotila še enega zalogaja, kjer bo to pot poskušala razbiti lastniške standarde in javnosti ponuditi odprto rešitev. Gre za standard za video prek spleta, kjer trenutno dominirajo Applov QuickTime, Adobov Flash, Microsoft in Real ter za uporabo svojih formatov tudi pošteno računajo. Za razvoj alternative je na voljo 100.000 dolarjev, ki jih bo skupaj z Wikimedia Foundation porabila za koordinacijo in podporo projekta Theora. Slednja ima trenutno nekoliko slabšo kvaliteto slike od komercialnih formatov in prav to želijo izboljšati. Več o projektu si lahko preberete v prispevkih Christopherja Blizzarda in Mika Shaverja. Pomembno vprašanje pa je, ali bo 100.000 dolarjev zadostovalo in ali bodo projekt podprli tudi založniki.

18 komentarjev

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

ZDNet - Skupina Free-X je za Xbox Dashboard izdala "popravek", ki omogoča namestitev in poganjanje s strani Microsofta neavtoriziranih programov ali celo operacijskih sistemov. Skupina pravi, da se je za izdajo programske opreme odločila zaradi Microsoftove ignorance do Linux boot loaderja, ki bi omogočal avtorizirano namestitev operacijskega sistema Linux. Če se exploit izkaže za delujočega, jim 100.000 dolarjev nagrade, ponujene s strani šefa podjetja Lindows, ne uide. Klik!

8 komentarjev

Linux na ne-modificiranem XBOX-u

Slashdot - Na Slashdotu so objavili zanimivo novico. Kot kaže so na XBOX-scene ter XBOX-hacker pripravili Xbox do tega, da je na njem deloval Linux, in celo poganjal EA-jevo igro "007 Agent under fire". Za delovanje ni bilo potrebno niti odpiranje Xboxa. Potrebujete le originalno verzijo omenjene igre ter spominsko kartico, ki jo zvežete s PC-jem. Mimogrede: tako kartico lahko izdelate tudi doma. Izvirna novica.

0 komentarjev

Kratke novičke iz sveta, kjer se igra na odprte karte

več strani - Nabral se je cel kup novic, povezanih z Linuxom in z odprto programsko opremo nasploh, zato sem jih zbral kar na enem mestu:
  • Spet je izšla nova različica Knoppixa -- distribucije Linuxa, ki se naloži samodejno s plošče CD. Tokrat nosi oznako 3.2, Matthew Carpenter pa je predstavil pomembnega aduta te distribucije - -obujanje nedelujočih sistemov od mrtvih.
  • RedHat, ki bo zelo kmalu izdal novo različico svoje distribucije, praznuje deseto obletnico delovanja. Še na mnoga leta! [:D]
  • Povsem sveži Mandrake 9.1 doživlja nove in nove ocene. Na straneh OSNews sta trenutno aktualni kar dve -- prva iz vidika uporabnika Oken, druga pa s perspektive izkušenega uporabnika omenjene distribucije.
  • V aprilu nas bo tudi SuSE razveselil z novim izdelkom -- SuSE Linux 8.2. Na njihovih straneh se je pojavila obširna predstavitev, MadPenguin.org pa nam je postregel s prvo oceno nove različice nemške distribucije.
  • Veliki Modri se je že velikokrat izkazal za velikega zagovornika Linuxa in že lep čas se...

13 komentarjev

Se spominjate Xbox Linux projekta?

Xbox Linux Project - Vse kaže, da so uspeli rešiti še drugo nalogo, vredno 100.000 dolarjev, sponzorirano s strani direktorja podjetja Lindows. To je uspelo skupini zanesenjakov imenovani O.P.X.. Njihov program naj bi bil sposoben vsakemu Xboxu odkodirati 2048 bitni ključ in tako omogočiti poganjanje programov, ki niso požegnani s strani Microsofta. Uspelo jim je odpraviti oviro, ki bi onemogočala namestitev operacijskega sistema Linux brez uporabe modchipa. Kako jim je to uspelo in če si kdo lasti Xbox in bi to poskusil, naj za več informacij poprosi na njihovem forumu. Originalna novice je C|Netu.

8 komentarjev

Lindows in poceni prenosnik

Lindows Mobile PC

vir: mini-itx.com
mini-itx.com -

Podjetje Lindows je na trg poslalo nov prenosnik, ki se postavlja z isto vrsto procesorja, ki poganja tudi EPIA 800 in EPIA M 9000 Mini-ITX matične plošče. Lindows Mobile PC se v vsej svoji majhnosti hvali z naslednjimi specifikacijami:

  • 12,1 palični zaslon, ki zmore prikazati 1024x768 pik;
  • 265 MB pomnilnik;
  • 20 GB trdega diska;
  • 1,3 kg mase.

A ob sicer lepem naboru možnih priklopov bomo verjetno pogrešili TV izhod. Nadvse koristna stvar za študente, saj ob našteti konfiguraciji urejevalniki besedil nebi smeli povzročati problemov. Klik!

Pa tudi kot podstavek za lonček z rožicami bi lahko prav prišel [:)] .

6 komentarjev

Windows so cenjši od Linuxa, jasno

The Register - Strežniki na Windows 2000 platformi so cenejši od tistih, ki tečejo na Linux platformi, pravi študija IDC, ki je bila, kakšno naključje, sponzorirana s strani Microsofta. Ugotovitve bodo Microsoftovi tržniki zagotovo znali uporabiti sebi vprid, saj je javno prepričanje močno drugačno. Točne ugotovitve raziskave in ostale smešnice si lahko preberete na tem naslovu, samo za odlomek pa: vzdrževanje Linux strežnika s sto uporabniki stane povprečno 13.263 dolarjev, medtem ko naj bi Windows strežnik oskrbeli že z 11.787 dolarji. Iz tega so logično zaključili, da sedaj, ko je Linux izgubil še glavni argument -- ceno, le-tam avtomatično izpade iz tekme z Microsoftom.

ROTFL

27 komentarjev

Kritične razmere v sharewaru

Washingtonpost - Gotovo je vsaj večina od vas že slišala za programčke shareware ali preizkusne programe. Saj veste, to so tisti programi, ki jih snamete iz interneta in vam nato iz dneva v dan veselo težijo, da naj jih registriramo. Včasih uporabnika izživcirajo z nekaterimi izklopljenimi funkcijami, včasih pa zgolj s svojim teženjem. Nekateri uporabniki program plačajo in uživajo v polni verziji, nekateri pa so bolj premeteni in uporabljaje piratske "key generatorje". Ker je piratsko registriranje programa pri sharewaru mačji kašelj, so na podlagi poslovanja podjetja Ambrosia Software, ki izdeluje igre in pripomočke za Mace, ugotavljali poštenost uporabnikov njihovih programov. Po končni raziskavi so odkrili, da je več kot polovica uporabnikov hotela registrirati program na nelegalen način. To so ugotovili s posebnim sistemom, ki ga uporabljajo za zaustavljanje piratskega registriranja njihovih programov. Ko registrirate program podjetja Ambrosia Software, dobite kodo preko e-maila, ki pa ne sme...

6 komentarjev