»

Nova vrsta baterij za električna vozila

PhysOrg.com - Raziskovalci iz podjetja 24M (do lani del A123 Systems) so v sodelovanju z ekipo z MIT-a in Univerze Rutgers razvili novo vrsto baterij, ki bi lahko bile uporabne za električna vozila, saj bi jim povečale kapaciteto in znižale ceno. Trenutno na baterije odpade približno tretjina cene novega električnega vozila, nova vrsta baterij pa ima manj komponent, ki ne držijo naboja in so tako rekoč mrtva teža. O odkritju poročajo v članku Semi-Solid Lithium Rechargeable Flow Battery v reviji Advanced Energy Materials.

V novem dizajnu je namesto suhih celic uporabljen goščast material, ki se črpa skozi kanale, tako da lahko ioni migrirajo med elektrodama, kar poganja zunanji električni tok....

6 komentarjev

Morda konec klasičnih baterij?

mobisux - Vir električne energije zna biti precej pomembna dobrina. To so letos ugotovili čez Lužo, in to redno ugotavljamo, ko nam sredi pogovora z boljšo polovico ali med gledanjem filma na prenosniku zmanjka "elektrike". Toda, mogoče se lahko ta scenarij popravi.

Tako na Mobisuxu poročajo, da se je podjetje STMicroelectronics resno lotilo projekta gorivnih celic za mikronaprave, predvsem mobilne telefone in posledično prenosnike. Princip delovanja je preprost: tekoče gorivo katalitsko oksidiramo, nastejo voda, nekaj ogljikovega dioksida in precej toplote, ki na koncu vzpostavi potencialno razliko med elektrodama.

Prednost tega principa je predvsem v trajanju, saj lahko te baterije držijo precej dlje kot sedanje, četudi so litij-ionske, poleg tega pa so precej prijazne. Kakšna je vizija projekta, poglejte tukaj.

Hvala Todyu za namig.

Samo še na bencinsko skočim napolnit prenosnik...

19 komentarjev

Polni me nežno

vir: BBC
BBC -

Polnilne baterije so pogoste že dalj časa, saj nam omogočajo, da sorazmerno poceni pridemo do precejšnje električne neodvisnosti za nekaj časa kjerkoli. Težave se začno s polnjenjem, saj za vsako vrsto baterij navadno potrebujemo svojevrsten polnilec in metre kablov. No, tudi na tem področju se obeta revolucija.

Skupina Britancev namreč poroča, da razvijajo tehnologijo, s katero lahko baterije polnite brez vsakršnih kablov ali žic. No, skorajda brez. Sistem temelji na ravnem podstavku, ki se priključi na električno napajanje, in posebnem modulu. Izumitelji pravijo, da je zadeva resnično tako enostavna. Svoj telefon enostavno položite na poseben podstavek, ki namesto vas opravi vse...

7 komentarjev

ATI sodeluje z Nintendom

X-Bit Labs - Kanadski velikan ATI Technologies je ta teden objavil novico, da so podpisali dogovor o sodelovanju z Nintendom. S tem dogovorom se je ATI zavezal, da bo razvijal tehnologije, ki bodo uporabljene v prihodnjih Nintendovih proizvodih. Podrobnosti še niso znane. Prav tako nobeno izmed podjetij ni dalo nobene uradne izjave o naravi izdelkov, ki jih lahko pričakujemo kot plod sodelovanja, čeprav je vse bolj ali manj očitno. Ninteno izdeluje igričarske konzole, ATI pa je vodilni proizvajalec grafičnih procesorjev. Klik!

3 komentarji

Napolnite svojega mobilca!

Slo-Tech - Vsi poznamo Murphyjeve zakone in vsi vemo, da nam naši hišni ljubljenčki™ (beri: mobilni telefoni) odpovejo poslušnost oz. zaradi prazne baterije prenehajo s svojim poslanstvom ravno takrat, ko je to najmanj potrebno in ko bi si še kako želeli polno baterijo.

Za kaj gre? Vsi lastniki Siemensovih aparatov boste od sedaj naprej "lažje" spali in se ne boste več ubadali z vprašanji kot: Kaj storiti, če bo mobilec kdaj na poti prazen... Siemens Slovenija se je namreč odločil temu narediti konec in v ta namen bodo po vseh večjih Slovenskih železniških in avtobusnih postajah postavili t.i. "polnilna mesta", kjer...

12 komentarjev

3D varnostni sistem

Technology Review - Na Technology-review so napisali krajši članek o novem sistemu zaščite večjih urbanih naselij. Ta sistem temelji na več 100 kamerah. Program, ki je temelj nove zaščite, poveže vse kamere v en velik 3D prostor, po katerem se lahko varnostniki za računalniki sprehajajo s pomočjo igralne palice. Program sestavi 3D sliko okolja in nato vsak novi 3D predmet prestavlja po tem prostoru. Tako lahko opazujemo tudi gibanje posameznih ljudi po naselju. Za omejen varnostni sistem se trenutno že odločajo tri newyorška letališča.

1 komentar

OfficeXP že skrekan

The inquirer - Hehe, medtem ko se Microsoft trudi z raznimi aktivizacijskimi metodami za svoj softver, se mu warez scene le smeje v brk. Dokaz za to je tudi to poročilo s The Inquirerja, po katerem sodeč je nedavno izdani OfiiceXP že skrekan in v obtoku po internetu. Če je zadeva resnična ali ne, presodite sami, toda jaz bi kar rekel, da je (*prikrit pogled na sveže spečen OfficeXP CD*) .

20 komentarjev