»

Prenosnik na kolenih kvarno zvišuje temperature mošnje

Slo-Tech - V članku Protection from scrotal hyperthermia in laptop computer users, ki je objavljen v znanstveni reviji Fertility and Sterility, raziskovalci z univerzitetne klinike newyorške State University poročajo o ugotovitvah, da raba prenosnika škoduje moški mošnji, če ga imajo na kolenih. V raziskavo je bilo vključenih 29 zdravih posameznikov, ki so uporabljali prenosni računalnik na kolenih s podstavkom ali brez in pri tem imeli noge v različnih razkrečenih položajih. Ne glede na te parametre se jim je temperatura mošnje najkasneje v pol ure povišala za približno dve stopnji.

Moške spolne žleze so v mošnji predvsem zato, ker ima visoka temperatura kvaren vpliv na semenčice. Telesna temperatura je nekoliko previsoka za normalen razvoj, zato so moda pomaknjena v...

49 komentarjev

Poslovneži stavijo na mobilnost

Gambit - Morda se sliši že klišejsko (posebej, ker prihaja izpod moje tipkovnice), ampak prenosniki so postali več kot enakovredni klasičnim računalnikom. Tudi cenovno, če pogledamo iz sončne na senčno stran Alp.

Da je temu res, priča tudi sledeča ugotovitev skupine Meta Groups, ki trdi, da bo do konca leta 2006 samo še 45 odstotkov poslovnih uporabnikov uporabljajo namizmi računalnik, oziroma, z drugimi besedami, kar 55 od stotih poslovnežev bo kot primarni sistem uporabljalo prenosnik.

Kot napovedujejo, pa zaradi tega ne bo trpela tehnična opremljenost, saj naj bi povprečen uporabnik te skupine imel v lasti še digitalni sistem za zabavo, po vsej verjetnosti domači kino in/ali igralni sistem, ter napreden mobilni telefon, ki bo do takrat že vseboval lastnosti današnjih dlančnikov. Klik.

Tudi v 21. stoletju je lahko biti jasnovidec...

2 komentarja

Vroče cevi tudi na procesorskih hladilnikih?

3dGameMan.com - Princip vroče cevi je preprost, saj je namenjen temu, da prenese toploto iz enega dela še na druge hladilne površine. Tokrat je podjetje Thermalright, poznano po svoji seriji SLK hladilnikov, predstavilo procesorski hladilnik, iz katerega molijo "vroče cevi". Le-te namreč prenašajo toploto iz dna hladilnika na hladilna rebra. Izdelan je iz 100% bakra, tehta pa kar 520 gramov oz. nekaj več kot pol kilograma. Pritrdi se preko štirih vijakov in nase sprejme 80 ter 92 mm ventilatorje.

Tako kot vedno, je tudi tokrat posnetek na voljo v WMV in MOV obliki.

7 komentarjev

Toshiba in metanol

SiOL - Zadnjič smo pisali o prenosnikih, ki jih bo hladil metanol, danes pa pišemo o prenosnikih, ki jih bo taisti alkohol poganjal. Toshiba je namreč izdelala prototip pogonske celice, ki naj bi s prostornino 50-ih kubičnih centimetrov pokrbela za nemoteno delovanje računala vsaj pet ur. V celici se bo metanol razgradil in s tem proizvajal povprečno 12 W do maksimalno 20 W moči. Medtem ko so dandanašnji prototipi veliki kot hišna opeka, bodo v prihodnosti v velikosti namiznega glodalca. Več si preberite na SiOL-u. Zahvala Tody-ju!

1 komentar

Manj vroči prenosniki

Slashdot - Ste kdaj gledali DivX ali DVD film na prenosnem računalniku, a škatle niste imeli nikamor za postaviti in ste jo tako držali kar na kolenih? Če ste, potem veste, kako neprijetno deluje vročina prenosnika na vaše telo in kako bi bolj uživali v filmu, če bi bilo računalo spodaj hladno. Nekdo se je zavedel tega "problema".

Sandia National Laboratories so tako razvili in patentirali sistem hlajenja z alkoholom metanolom. Namesto hladilnih teles v obliki kovinskih reber, bodo po računalu speljane kot las in manj tanke bakrene cevčice, ki bodo s pomočjo izhlapevanja in kondenziranja metanola prenašale toploto z enega dela računala na druge dele (recimo zadnja stran ekrana) in s tem omogočile boljše in bolje razporejeno hlajenje celotnega prenosnika. Več si preberite na: /.

0 komentarjev

Popularizacija modificiranja

Pretikalca

vir: Tweak Town
Tweak Town - Če bi pred dvema letoma kdo na forumu napisal, da bo modificiranje računalnikov postalo prava mala tržna niša, bi se mu najbrž večina smejala. No, danes lahko tudi v večini slovenskih računalniških trgovin ugledamo prozorne ventilatorje, vodne bloke, hladne katodne cevčice, in podobno. Tudi Tweaktownovci so spisali članek na to temo, saj so opisali izdelke, ki jih ponuja podjetje Sunbeam. Podjetje, kot boste izvedeli v članku, ponuja 5.25-palčno enoto za nadzor vrtenja ventilatorjev (idejo so seveda pobrali od nas [;)]), hladnokatodne ventilatorje ter neonke vseh barv mavrice. Eh ja, modificiranje na domu je še vedno zakon......

3 komentarji

Breadbox computer

Silent PC Review - Spet je nedelja, in kot ponavadi, so vse strani "mrtve". Kot ponavadi, je nedelja zvečer dober čas, da dobite na ogled kakšno zanimivo modifikacijo.

Tale današnja se sicer ponaša že z zavidljivo starostjo par dni, samo je vseeno vredna ogleda. Avtor je v Ikei našel primerno škatlo lepe zunanjosti, in lahko si mislite, kaj je sledilo. Translacija računalnika v škatlo.

Včeraj smo poročali o kači v računalniku. Danes o računalniku v škatli za kruh. Bo naslednja kača v škatli za kruh?

2 komentarja

O hladilnih tekočinah

Overclockers.com - Ko delaš vodno hlajenje, je ponavadi zadnja stvar, na katero pomisliš, tekočina, ki bo prenašala toploto po sistemu. Za sisteme, ki uporabljajo osnoven model, se pravi blok, radiator in pumpa, je dovolj destilirana voda z kakim dodatkom proti rjavenju/rasti alg, na primer antifriz. Ko pa se podaš v ekstremne vode, kjer že tekočino shladiš pod temperaturo zmrzovanja - se pa pojavi problem. Kako preprečiti, da bi voda zmrznila? Kater je najboljši dodatek za vodo ali, še bolje, kaj je najboljši nadomestek vode v takem sistemu? To so se vprašali na Overclockers.com in spisali precej poučen članek o hladilnih tekočinah. Pa veselo branje[:)]!

0 komentarjev

Xbox s podporo Dolbyu

Gamer's Depot - Dolby Laboratories so uradno potrdili implentacijo njihove tehnologije v Microsoftov Xbox. To pomeni, da bodo igre narejene ali prirejene za Xbox podpirale Dolby Digital 5.1.

Popravek k novici (23:36): Lord Febo in matevzm sta me opozorila, da bo Dolby Digital pri Xboxu uporabljen le za predvajanje zvoka in ne za "ustvarjanje" le tega. Hvala.

2 komentarja